Законопроект прискорює процедуру стягнення аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стягнути покладені дитині аліменти завжди було досить складним завданням Стягнути покладені дитині аліменти завжди було досить складним завданням. Адже не секрет, що після розлучення відносини колишнього подружжя, у багатьох випадках, знаходяться на такому рівні «напруження» емоцій, що іноді, частіше несвідомо, образа і бажання реваншу «за втрачені роки» проявляється в бажанні позбавити колишню половину фінансової підтримки.

І якщо це прагнення, по-людськи (можливо спільне життя, в якийсь окремий період, дійсно була нестерпною) можна зрозуміти, а за законом має деякі обмеження (мати дитини також має право на 3-х літній отримання аліментів), то по відношенню до дітей, які залишаються в неповній сім'ї, подібна поведінка, в будь-якому випадку, є неприйнятним.

Забезпечення необхідного рівня життя для повноцінного, всебічного розвитку дитини є однією з головних обов'язків батьків і основним пріоритетом будь-якого, цивілізованої держави. А ухилення від виконання даного зобов'язання не може бути виправдане навіть складним фінансовим становищем.

До недавнього часу найбільш поширеним, крім відсутності грошових коштів, поясненням затримки (ухилення) у виплаті аліментів боржниками використовувався аргумент, що є підстави сумніватися в тому, що аліментні гроші використовуються саме на задоволення потреби дитини. І хоча дана проблема врегульована на законодавчому рівні (докладніше в статті: « Оновлення порядку стягнення і нарахування аліментів ») Кількість недобросовісних платників аліментів, як мінімум, залишається на колишньому рівні.

У даній ситуації у одержувачів аліментів (найчастіше матерів), не залишається іншого виходу, крім як домагатися примусового стягнення заборгованості по виплатах (на початок осені 2017 року 539 тисяч виконавчих документів Державної виконавчої служби спрямовані саме на примусове стягнення аліментів). І навіть в цьому випадку одержувачу, з урахуванням існуючих прогалин в законодавстві, доводилося розраховувати якщо не на прояв «доброї волі» відповідача, то, хоча б, що колишній чоловік (дружина) не створюватимуть перешкод, використовуючи всілякі хитрощі, що дозволяють затягнути ( відстрочити) виконання законного рішення.

І в цій ситуації допомогу прийшла від найменш очікуваною, особисто мною, сторони. Група народних депутатів зареєструвала і представила на розгляд Верховною Радою України законопроект, здатний істотно полегшити виконання примусового стягнення аліментів (№ 7277). Більш того, даний законопроект буде розглянутий вже на цьому тижні (16.11.2017 р) з вельми великими шансами стати законом, який якщо і не стане панацеєю від зростання загальної суми заборгованості зі сплати аліментів (не можна не враховувати нинішній стан української економіки), то вельми серйозно ускладнить життя свідомим ухильниками.

Відразу обмовлюся, що, на мій погляд, деякі пропозиції носять досить жорсткий характер. Однак, з урахуванням того, що серед боржників присутня величезна кількість тих, хто має фінансову можливість, але свідомо ухиляється від фінансового забезпечення потреб своєї дитини - альтернативи їх використання на практиці просто не існує.

Що ж пропонують автори законопроекту?

1. Наділення виконавця правом, якщо боржник без поважних причин не з'явився за його викликом, виносити постанову про його привід органами Національної поліції, а також, у станавливаются тимчасове обмеження на виїзд боржника (керівника організації, в якій він працює) за територію України, при порушення зобов'язань або наявності заборгованості по періодичним платежах аліментів. Раніше виконавець міг лише звертатися з подібними намірами до суду. Даний законопроект значно скорочує час на застосування санкцій до ухиляється від сплати аліментів.

2. При сумі заборгованості, яка перевищує сукупність обов'язкових платежів піврічного періоду, виконавець отримує право встановити боржникові тимчасове обмеження на:

- право виїзду за територію України до повного погашення заборгованості;
- право керування транспортними засобами. Порушення даного обмеження тягне за собою позбавлення прав на термін 6-ть місяців, а керування транспортним засобом без прав - штраф 510 гривень. Дане обмеження не може бути накладено: якщо воно позбавляє боржника основного джерела заробітку; транспортний засіб використовується інвалідом; на утриманні боржника знаходиться особа з 1-2 групою інвалідності або дитина з інвалідністю; щодо солдат і офіцерів строкової служби; військових, які виконують завдання у бойовій обстановці або в зоні проведення АТО; при наявності розстрочення (відстрочення) у сплаті заборгованості по аліментах, в законодавчо встановленому порядку;
- право користування зброєю (будь-яким) і право на полювання до повного погашення заборгованості.

3. Якщо заборгованість перевищує сукупність обов'язкових платежів піврічного періоду, виконавцем складається протокол про вчинення адміністративного правопорушення (несплата аліментів). Даний протокол направляється на розгляд суду (на території органів виконавчої служби або виконавчого округу), що може спричинити накладення стягнення у вигляді соціальних робіт строком 120 - 240 годин. Під соціальною роботою розуміється обумовлена органами місцевого самоврядування суспільно корисна праця, яка виконується на оплатній основі (оплата направляється на погашення заборгованості), у вільний від роботи (навчання) час. Щоденна даних робіт не може перевищувати 8-ми і 2-х годин (дорослі і неповнолітні). Від даного виду робіт звільнені інваліди 1-2 групи, вагітні жінки та особи, які досягли 60-ти і 55-ти річного віку (чоловіки і жінки).

При ухиленні від виконання соціальних робіт, за поданням органів здійснюють державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, суд може винести постанову про заміну строку робіт адміністративним арештом (24 години арешту = 15 годин робіт, але не більше 15-ти діб).

4. Якщо місце проживання дитини визначено рішенням суду, той з батьків, з ким проживає дитина, самостійно приймає рішення про місце його перебування, навчання, оздоровлення та медичного обслуговування. Крім того даний батько наділяється правом самостійного, без згоди другого з батьків, прийняття рішення про тимчасове виїзді дитини за кордон (період не більше 1-го місяця).

При необхідності виїзду дитини за кордон на період понад місяць (навчання або лікування), право одноосібного рішення зберігається при наявності довідки, що у другого з батьків має заборгованість по сплаті аліментів, яка перевищує сукупність обов'язкових платежів піврічного періоду. Дана довідка видається органом державної виконавчої служби або приватним виконавцем на вимогу, протягом 10 днів, терміном дії - 1-н місяць.

5. Якщо заборгованість перевищує сукупність обов'язкових платежів за три місяці, виконавець повинен роз'яснити стягувачеві його право звернутися до органів досудового розслідування з заявою про скоєння кримінального правопорушення (ухилення від сплати аліментів).

6. При заборгованості, яка перевищує сукупність обов'язкових платежів за три місяці може накладатися стягнення на майно боржника, незалежно від того чи накладено стягнення на заробітну плату боржника (досить непогашеної тримісячної заборгованості).

7. А головне, при подачі заяви про видачу судового наказу на стягнення аліментів позивач звільняється від сплати судового збору.

Крім вищеописаних норм законопроекту Мін'юстом України анонсована розробка реєстру боржників в сплаті аліментів, інформація якого буде загальнодоступною. Даний метод боротьби з неплатниками хоч і є досить дієвим, особисто у мене викликає великі сумніви щодо того, що це не є порушенням прав громадянина, гарантованих Конституцією України.

Однак, виходячи з подій останніх років, цей факт вже мало кого цікавить і як говорить приказка: «À la guerre comme à la guerre».

У висновку слід сказати, що в разі прийняття законопроекту вся процедура примусового стягнення аліментів скоротиться до мінімуму, одержувачі аліментів стануть більш захищеними (включаючи захист від шантажу з боку боржника, загрозливого не дати згоду на виїзд дитини за кордон), виконавці і поліція стануть приймати більш активну участь в скороченні чисельності боржників, а самі «ухильники» будуть набагато більше, ніж сьогодні, зацікавлені в якнайшвидшому погашенні заборгованості по сплаті аліментів. І в цілому - це добре. Залишилося тільки, щоб парламент «не підкачав».


Як би не складалися ваші особисті стосунки - діти не винні!

Представлена ​​інформація буде цікава Вашим друзям і знайомим

З повагою Дар'я Ігорівна Ясир

Ознайомитися з іншими сторінками мого сайту Ви можете перейшовши за нижче вказаними адресами:

§ Інші статті

§ На головну

§ Перелік і вартість послуг

§ Отримати консультацію юриста

§ Контактна інформація

Що ж пропонують автори законопроекту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online