Заява про зниження розміру аліментів: зразок, як заповнювати

  1. Хто має право на зниження аліментів і в яких випадках
  2. Правила складання заяви, зразок
  3. Куди подавати, терміни розгляду
  4. Які ще документи потрібні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато платники аліментів хоча б раз замислювалися про те, щоб знизити розмір відрахувань із заробітної плати. Адже вони можуть сплачуватися не на одного, а на двох-трьох і більше дітей, а іноді і на утримання непрацездатної дружини або батьків, істотно знижуючи рівень життя як самого платника, так і його сім'ї. На щастя, в деяких випадках, про які ми напишемо нижче, можна подати заяву (позов) на зменшення розміру аліментів. Існує навіть спеціальний зразок.

Хто має право на зниження аліментів і в яких випадках

Основними нормативними актами, що регулюють відносини, пов'язані з аліментами, і розміром утримань із заробітної плати є:

  • Сімейний кодекс;
  • ФЗ «Про виконавче провадження»;
  • Трудовий кодекс.

Сімейний кодекс встановлює розмір аліментів на неповнолітніх дітей, порядок стягнення змісту в твердій сумі, загальний розмір виплат по аліментного угоди (статті 81, 83, 103).

Згідно ч. 2 ст. 138 Трудового кодексу та ст. 7 Закону про виконавче провадження, утримання із заробітної плати не повинні перевищувати її половини, а у виняткових випадках (якщо виконавчий лист виданий на утримання неповнолітніх дітей) - 70%.

Якщо батьками укладено між собою нотаріально засвідчене угоду про виплати на дітей, розмір відрахувань становить не більше 50% зарплати. Так що якщо у вас сума виходить більше 50%, то ви можете розраховувати на її зменшення.

У разі, коли людина працює за наймом, і зарплата - його єдиний дохід, сплата навіть її половини часто призводить до того, що платнику аліментів на власне проживання залишається сума, що не перевищує навіть прожиткового мінімуму. Але ж бувають різні супутні життєві ситуації: хвороби, і т.д. На цей випадок російське законодавство передбачає можливість зниження аліментів. Підставами такого зменшення можуть бути:

  • Наявність інвалідності 1 або 2 групи (і слідчо, необхідність в додаткових витратах на здоров'я);
  • Наявність у дитини достатнього майна, що дає дохід, заняття підприємництвом (з 16 років), або трудовою діяльністю;
  • Наявність осіб, які аліментообязанного особа утримує на утриманні (дружина або чоловік, інші діти, батьки);
  • Стягнення виплат на 2-х і більше дітей від різних матерів;
  • Раптове різке зниження доходів платника аліментів.

Можуть бути й інші підстави: дуже великий дохід платника (чверті від якого явно багато для потреб дитини), або знаходження дітей на повному держзабезпеченні, домовленість про сплату аліментів за нотаріальним угодою.

У всіх перерахованих випадках, крім останнього, зниження аліментів відбувається не за угодою сторін, а лише за рішенням суду.

У цьому відео підстави розглянуті теж дуже добре:

Правила складання заяви, зразок

Перегляд розміру аліментів, особливо в бік зменшення, здійснюється тільки в суді шляхом подання позовної заяви.

Таку заяву необхідно скласти з дотриманням кількох нюансів:

  • Вказують найменування суду, в який піддають позов, ПІБ заявника та відповідача (відповідачів);
  • Описова частина має містити відомості про рішення суду, на підставі яких виплачуються аліменти, на яких дітей, в якому розмірі, загальний розмір відрахувань від зарплати, обставини;
  • Прохання на підставі статті 81 Сімейного кодексу зменшити розмір аліментів на певну заявником суму.
  • Обов'язково перерахування додатків до позову (документів, що обгрунтовують викладене в позові і квитанції про сплату держмита).

Якщо самостійно написати заяву важко, можна оформити його, скориставшись зразками, розміщеними на інформаційних стендах судів, або сайтах юридичних компаній.

Зразок позовної заяви про зменшення розміру аліментів (клікніть на картинку, щоб завантажити цей бланк):

Зразок позовної заяви про зменшення розміру аліментів (клікніть на картинку, щоб завантажити цей бланк):

Куди подавати, терміни розгляду

Позовна заява слід подавати в суд загальної юрисдикції (міський або районний).

Подача може здійснюватися як особисто (заявником, в канцелярію суду), або поштовим відправленням (листом). У разі прийняття позову до провадження, воно буде розглянуто відповідно до ЦПК РФ протягом двох місяців.

Які ще документи потрібні

В засідання (а їх може відбутися кілька) будуть запрошені зацікавлені особи (колишнє подружжя насамперед). У суді заявнику буде необхідно довести підстави, на які він посилається просячи про зменшення аліментів (такі підстави підкріплюються як усними поясненнями заявника, так і доданими до позову документами - про інвалідність, про утриманців та ін.). Також необхідно докласти квитанцію про оплату мита.

Необхідно пам'ятати, що при винесенні рішення, суд буде виходити і з інтересів неповнолітніх дітей і заявника, зрозуміло в тому випадку, якщо його позовні вимоги законні та обґрунтовані.

А ось чудовий приклад із судової практики:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online