Заява на аліменти без шлюбу (зразок) 2019

  1. Як можна стягнути аліменти без шлюбу?
  2. Заява на судовий наказ по аліментах поза шлюбом
  3. Позовної порядок стягнення аліментів поза шлюбом
  4. Як правильно написати позов?
  5. Зразок позову на аліменти без шлюбу
  6. Документи для позову на аліменти поза шлюбом
  7. Як розглядається позов на аліменти без шлюбу?
  8. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1 590 переглядів

Як тільки дитина з'являється на світ, у його батьків виникають особливі зобов'язання. Після розлучення обов'язки батьків зберігаються, поки дитина не стане повнолітнім. Але при цьому навіть якщо батьками не укладалися шлюбні відносини, це не применшує прав і обов'язків кожного з них щодо дитини.

Аліментні зобов'язання можуть бути покладені і на матір, і на батька, які були у шлюбі між собою. Буде лише відрізнятися процедура доведення обов'язку сплачувати аліменти.

Як можна стягнути аліменти без шлюбу?

Перед тим, як подавати заяви і документи в судові органи для отримання аліментів без шлюбу, потрібно зрозуміти, в чому полягає процес. Кожна дія суду спирається на законодавство.

Отримувати аліменти можна після того, як це рішення буде винесено судом або ж якщо сторони самостійно домовляться без суду і укладуть відповідну угоду.

Таким чином, для отримання аліментів без шлюбу діють всі ті ж способи, що і для інших випадків:

Завдання суду полягає в тому, щоб потреби дітей були задоволені з боку обох батьків.

Якщо шлюб не був укладений офіційно, то це не звільняє батьків від відповідальності за дитину. У свідоцтві про народження записаний батько і мати, що передбачає подальше забезпечення дитя до його повноліття. Якщо відомості про батька відсутні, їх потрібно встановити.

Якщо відомості про батька відсутні, їх потрібно встановити

ВАЖЛИВО: Подається окремий позов для встановлення батьківства. На прийняття позитивного рішення може вплинути генетична експертиза, проведена добровільно або за судовим примусу. Також до уваги беруться свідчення свідків і підтверджуючі документи.

Процедура подачі позову на призначення аліментів може бути спрощена або звичайна.

Заява на судовий наказ по аліментах поза шлюбом

Спрощений процес - це коли суд самостійно розглядає заяву про призначення аліментів і виносить судовий наказ. Такий спосіб обирається в разі, коли все зрозуміло, підтверджено документально і в судових органах не виникає питань. При цьому не повинно бути заперечення сторін, їх розглядати не будуть. Таким порядком призначають аліменти тільки в певному процентному співвідношенні до заробітку.

Ключова умова для стягнення аліментів через судовий наказ поза шлюбом - підтверджене батьківство батька, встановлене через встановлення батьківства або в інших випадках, допустимих СК РФ.

Також він застосуємо коли:

  • місце роботи постійне;
  • джерело доходу один і він офіційний.

Для початку такого процесу подають заяву і прикладають всі документи, які послужать обгрунтуванням всіх вимог. Кваліфікований юрист завжди підкаже, які саме документи потрібні і чи є підстави для подачі судового наказу на аліменти поза шлюбом.

Позовної порядок стягнення аліментів поза шлюбом

У такому процесі обидві сторони можуть висловити власні доводи і заявляти заперечення. Після цього вже суд приймає рішення і бере до уваги всі надані докази. Суд може призначити виплату аліментів як відсоток від загального доходу щомісяця, так і може прийняти рішення про стягнення змісту в твердій сумі.

Для ініціювання позовної порядку стягнення аліментів потрібно написати заяву і підготувати всі документи. Крім цього, по можливості:

  • необхідно зібрати інформацію про відповідача;
  • розрахувати, скільки грошей знадобиться для утримання однієї дитини;
  • надати суду докази стягнення коштів у твердій сумі.

Пакет документів повинен бути в трьох примірниках. Процедура судового розгляду позову на аліменти в шлюбі нічим не відрізняється від загального порядку. Більш детально читайте матеріал « Як проходить суд по аліментах ».

Коли суд розглядає справу, то основну роль грають положення Сімейного кодексу. У процесі справи розглядаються такі моменти, як:

  • матеріальна підтримка батьків (вона повинна поширюватися на всіх його дітей однаково);
  • участь батьків у вихованні та утриманні своїх дітей;
  • причини невиконання зобов'язань перед дитиною.

Важливо: рішення суду поширюється на всю територію держави і може бути виконано навіть при проживанні зобов'язаного до сплати аліментів за межами РФ.

Як правильно написати позов?

Позовна заява складається з урахуванням вимог ст. 131 ЦПК РФ, для додатків до нього пред'являються вимоги з ст. 132 ЦПК РФ.

Складати позов можна як від руки, так і заповнювати на комп'ютері з наступною роздруківкою.

У позовній заяві потрібно вказати:

  • Повне найменування суду, до якого подається позов;
  • ПІБ сторін у справі, включаючи їх адреси реєстрації, проживання та контактні дані;
  • Опис вступних обставин справи: коли народжений дитина, за яких обставин, як підтверджено батьківство (для батька);
  • Вказівку не невиконання батьком обов'язків по утриманню дитини, в чому полягає, як довго триває;
  • Докази розміру аліментів, якщо вони потрібні в твердій сумі;
  • Вимога до суду про їх стягнення;
  • Список додатків, підпис заявника та дата складання документа.

За загальним правилом позов пред'являється до мирового суду, якщо тільки Відповідач не буде подано вимогу про оспорювання батьківства або ж позов не сполучений з вимогою про встановлення батьківства. У будь-якому з цих випадків подавати документи доведеться в районний суд.

У будь-якому з цих випадків подавати документи доведеться в районний суд

Для складання документа найкраще звернутися за кваліфікованою юридичною допомогою або як мінімум отримати консультацію досвідченого юриста. Наші фахівці готові безкоштовно проконсультувати вас в будь-який момент і в необхідному обсязі. Відмова від допомоги фахівців може привести до помилок і спричинити повернення сика судом з огляду на недоліків.

Зразок позову на аліменти без шлюбу

При твердий намір самостійно скласти позов на аліменти поза шлюбом можна використовувати зразок нижче.

Звертаємо вашу увагу, що допущені при його складанні помилки можуть спричинити повернення позову або затримки з його прийняттям. Це призведе до затягую термінів розгляду справи і ускладнення процедури стягнення аліментів поза шлюбом.

Це призведе до затягую термінів розгляду справи і ускладнення процедури стягнення аліментів поза шлюбом

ВАЖЛИВО: Зразок відображає лише найпростішу ситуацію, коли відповідач - батько згоден з фактом свого батьківства. Якщо ж батьком буде поданий зустрічний позов на оспорювання батьківства або ж факт батьківства буде встановлено на момент народження дитини - позов ускладниться в рази.

Адміністративний збір позов не обкладається, як і будь-яка заява про витребування аліментів на користь дітей або чоловіка.

Документи для позову на аліменти поза шлюбом

Які документи потрібні для доказів - залежить від ситуації, але є такі, які знадобляться в будь-якому випадку. Серед них:

  • паспорт;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про шлюб або розлучення;
  • довідка про склад сім'ї та доходи;
  • якщо є лікарняний лист по догляду за хворою дитиною, то його теж підкласти;
  • витрати не дитину з розрахунками, вказати приблизну суму аліментів.

Можливо, буде потрібно підтвердити те, що:

  • позивач не має свого житла;
  • є додаткові витрати на лікування;
  • необхідно особливе харчування і умови проживання (якщо є необхідність за медичними показаннями).

Основна маса документів подається в копіях, в оригіналі має бути подати лише довідки. Оригінали документів потрібно взяти з собою в судове засідання, так як суд може попросити їх для огляду.

Як розглядається позов на аліменти без шлюбу?

Бувають такі ситуації, коли позивач може попередньо отримати підтримку з боку органів опіки. У таку державну структуру батько може звернутися завжди, після цього фахівцями буде складено акт про умови утримання неповнолітньої дитини.

Суд завжди бере до уваги їх думку, головне - захистити права дітей. Сторона позивача завжди отримає підтримку від таких органів. Коли процес буде завершений, сторони отримають рішення для можливого опротестування. В судовому засіданні його порядок пояснюється і називається термін: 1 місяць з моменту винесення в остаточній формі. Воно почне свою дію після закінчення десяти днів для апеляції.

Якщо сім'я має кілька діток, то рішення буде діяти, поки старша дитина не стане повнолітнім, після рішення автоматично коригується - суддя в ньому відразу розписує, до якого терміну на яку дитину будуть сплачуватись аліменти

Якщо сім'я має кілька діток, то рішення буде діяти, поки старша дитина не стане повнолітнім, після рішення автоматично коригується - суддя в ньому відразу розписує, до якого терміну на яку дитину будуть сплачуватись аліменти

Приклад. Позивачка Іванова подала позов до суду до Петрову про стягнення аліментів на спільну дитину Сергія, 2015 року народження, вказавши, що в шлюбі з ним не складалася, петрів визнав дитину, але згодом відмовився від його змісту. У суді Петров заявив зустрічну позовну вимогу про оспорювання батьківства, вказавши. Що подав заяву в ЗАГС про визнання батьківства помилково, був введений в оману позивачкою.

За підсумками проведеної експертизи ДНК встановлено 99% шанс ймовірності батьківства Петрова щодо сина Сергія. Судом позов Іванової задоволений, з Петрова стягнуті аліменти в розмірі ¼ всіх видів доходу.

потрібен юрист

Кваліфікована консультація фахівця допоможе усунути сумніви при зверненні до суду і грамотно скласти позов на аліменти без шлюбу.

Звертайтеся за безкоштовною консультацією до юристів нашого сайту і заручитися підтримкою професіоналів при зверненні до судових органів.


Оцініть статтю

Як можна стягнути аліменти без шлюбу?
Як можна стягнути аліменти без шлюбу?
Як правильно написати позов?
Як розглядається позов на аліменти без шлюбу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online