З якого моменту нараховуються аліменти на дитину

  1. Початок нарахування аліментів
  2. За який період часу виплачуються аліменти?
  3. Яким чином стягуються кошти на утримання дитини?
  4. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти - грошова компенсація, що є зобов'язанням одного з батьків
Аліменти - грошова компенсація, що є зобов'язанням одного з батьків. Кошти використовуються для підтримки матеріального добробуту дитини та її своєчасного розвитку. Найчастіше асоціативно в голові спливає образ дітей, однак аліменти нараховуються і непрацездатним колишнім дружинам, і іншим родичам. Хоча потрібні вони, звичайно, в основному продовжувачів роду. В цьому плані законодавство Російської Федерації повністю стоїть на боці дитини, вимагаючи з другого з батьків відповідних грошових вкладень, тому що статтею 61 Сімейного Кодексу передбачено: «Батьки мають рівні права і несуть рівні обов'язки щодо своїх дітей (батьківські права)».

нарахування аліментів після розлучення - стандартна процедура. Про сплату аліментів подружжя може домовитися в порядку:

  • особистої угоди, завіреного нотаріусом. У цьому випадку розмір виплат обмовляється батьками;
  • судового розгляду та отримання виконавчого листа. Виплата аліментів здійснюється відповідно до Сімейного Кодексу - у вигляді відсотка від заробітної плати або у твердій грошовій суми;
  • без судового розгляду за допомогою судового наказу. Відсутність слухання гарантовано при наявності факту про батьківство та інше.

Актуальне питання, що цікавить позивачів і відповідачів, - з якого часу нараховуються аліменти?

Початок нарахування аліментів

Серед людей поширена безліч міфів, що стосуються моменту нарахування аліментів. Всупереч розхожій думці, аліменти НЕ нараховуються:

  • з дати прийняття судом рішення про задоволення позову;
  • з моменту реєстрації розірвання шлюбу - при розлученні;
  • з моменту, коли пристав приймає виконавчий лист для виробництва;
  • з моменту, коли платником аліментів отримує повідомлення про обов'язковість сплати від пристава.

Насправді аліменти нараховуються за період, який бере початок від подачі позову до суду. Таким чином, той день, коли ви принесли заяву, і вважається відправною датою виплати аліментів. Дата винесення судом затвердження позову на аліменти впливу не має.

За який період часу виплачуються аліменти?

Ми вже з'ясували, з якого моменту нараховуються аліменти. Загальний випадок - з дати прийняття справи канцелярією суду. До цього кошти не стягуються. Однак існують винятки.

Якщо батько подав заяву в суд про сплату кожним з батьків аліментів за минулий період , То крайній термін становить три роки. В цьому випадку необхідно надати суттєві докази того, що чоловік ухилявся від сплати аліментів протягом цього часу. Також необхідні докази про вимогу грошових зобов'язань з боку другого чоловіка. Як доказ підійде листування, дзвінки, листи, відео та аудіо, показання свідків і т.д.

Суд може порахувати обставини грунтовними, і задовольнити вимогу. Аліменти будуть нараховані за останні три роки. Вимагати їх можна і з законного чоловіка, хоча отримання аліментів при розлученні - більш оперативна процедура. Знову ж таки, потрібні вагомі докази, зазначені вище.

Таким чином, дата реєстрації шлюборозлучного процесу ніяк не впливає на виплату аліментів. А термін до 3-х років доречний виключно для першого судочинства. У подальших заявах до суду (якщо відповідач буде ухилятися від виплат) аліменти можуть стягуватися хоч за 10 років.

Аліменти утримується протягом всього часу до досягнення повноліття дитини. Розмір сум визначається законодавством:

  1. «При відсутності угоди про сплату аліментів аліменти на неповнолітніх дітей стягуються судом з їх батьків щомісячно в розмірі: на одну дитину - чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку і (або) іншого доходу батьків» , стаття СК РФ 81;
  2. «При відсутності угоди батьків про сплату аліментів на неповнолітніх дітей і у випадках, якщо батько, зобов'язаний сплачувати аліменти, має нерегулярний, мінливий заробіток і (або) інший дохід, або якщо цей батько отримує заробіток і (або) інший дохід повністю або частково в натурі або в іноземній валюті, або якщо у нього відсутня заробіток і (або) інший дохід, а також в інших випадках, коли стягнення аліментів у частковому відношенні до заробітку і (або) іншому прибутку батька неможливо, важко або суттєво порушує т інтереси однієї зі сторін, суд вправі визначити розмір аліментів, що стягуються щомісяця, у твердій грошовій сумі або одночасно в частках (відповідно состатьей 81 цього Кодексу) і в твердій грошовій сумі », стаття СК РФ 83.

Трапляються ситуації, коли утримання аліментів доводиться на термін після досягнення 18-ти років. Причин тому кілька:

  • непрацездатність або інвалідність особи , Що потребує грошове утримання;
  • наявність заборгованості за попередні роки;
  • навчання дитини у вищому навчальному закладі і неможливість самостійного економічного забезпечення.

Однак варто пам'ятати, що подати позов необхідно протягом 3-х років після повноліття. Це може зробити і сам спадкоємець.

Яким чином стягуються кошти на утримання дитини?

Після рішення суду позивачеві видається оригінал документа - виконавчого листа. Йому необхідно через судового пристава відправити вимогу в бухгалтерію за місцем роботи відповідача. Як тільки наказ реєструється в журналі обліку, починається утримання грошей з зарплати. Вони висилаються на рахунок аліментополучателя або його поштову адресу. Як вже зазначалося вище, виплати здійснюються з моменту прийняття позову в судовій канцелярії. Таким чином, якщо лист прийшов 12 травня, а заява подавалася 12 березня, гроші будуть утримуватися саме з 12.03.

Гроші утримуються з наступних видів виплат:

  • фіксованих зарплат;
  • гонорарів;
  • виплат держслужбовцям і муніципальним працівникам;
  • премій, надбавок, гонорарів;
  • відпускних ;
  • деяких видів пенсій.

Перелік заснований на статті 82 СК РФ: «Види заробітку і (або) іншого доходу, які отримують батьки в рублях і (або) в іноземній валюті та з яких виробляється утримання аліментів, що стягуються на неповнолітніх дітей відповідно до статті 81 цього Кодексу, визначаються урядом Російської Федерації ».

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Яким чином стягуються кошти на утримання дитини?
Актуальне питання, що цікавить позивачів і відповідачів, - з якого часу нараховуються аліменти?
За який період часу виплачуються аліменти?
Яким чином стягуються кошти на утримання дитини?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online