Виплата аліментів за виконавчим листом

  1. Хто має право отримати документ
  2. Обов'язки судового пристава
  3. Як розраховуються аліменти
  4. З яких доходів утримуються аліменти?
  5. Чи можна забрати виконавчий лист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після завершення судового процесу, який задовольнив вимогу про стягнення аліментів, їх одержувачу вручається виконавчий лист Після завершення судового процесу, який задовольнив вимогу про стягнення аліментів, їх одержувачу вручається виконавчий лист. Це документ, без якого неможливо виконавче провадження по виплаті аліментів.

Виконавчий лист містить інформацію про суд, який його видав, суть судового рішення і дату, коли воно вступило в силу, дані про платника аліментів і дату видачі виконавчого листа.

Виконавчий лист можна отримати:

  • після того, як судове рішення про стягнення вступить в силу, причому це положення виконується навіть в тому випадку, коли судове рішення оскаржується другою стороною і подається апеляція;
  • до вступу в силу рішення суду про виплату для негайного виконання.

Термін дії виконавчого листа не встановлено, але пред'явити його до виконання судовим приставам можна протягом трьох років. Зазвичай документ видають в одиничному екземплярі. Виняток становлять випадки, коли суду відомо про більш, ніж одному місці роботи відповідача. Документ дублюється для пред'явлення в кожне з них.

Якщо виконавчий лист втрачається, винному в втраті доведеться звертатися саме в той суд, де видано документ про стягнення, і оформити заяву на отримання дубліката.

Зобов'язання виплати за виконавчим листом припиняється в разі, якщо:

  • дитина стала повнолітньою;
  • дитина стала повністю дієздатним до настання повноліття;
  • дитина усиновлена ​​або удочерити.

Хто має право отримати документ

Закон передбачає можливість передати виконавчий лист двома способами.

  1. Видати на руки позивачеві. При самостійному зверненні в організацію, де працює колишній чоловік потрібно написати заяву про стягнення утримання в двох примірниках. У ньому слід вказати реквізити для виплати та паспортні дані батьків, що одержує аліменти, і прикласти до нього виконавчого листа. Зазвичай приватне надання виконавчого листа на роботу колишнього чоловіка для утримання важко, що може бути пов'язано з проживанням в іншому місті або відмовою підприємства його прийняти. Тому документ доведеться передати територіальній службі судових приставів. Для цього передбачено зразок заяви в управління служби. У ньому слід вказати:
    • дані паспорта одного з батьків, що пред'являє документ;
    • всі можливі дані про платника аліментів;
    • дані про суд, який видав виконавчий лист;
    • судове рішення, на основі якого видано документ;
    • розмір стягнення, встановлений судом;
    • банківські реквізити для переказу виплати.

    Заява оформляється в двох примірниках, на тому, що залишиться у батька, проставляється запис про прийняття, вказується посада та прізвище приймає співробітника, дату надходження документів та контакти судового пристава. Примірник заяви зберігається у матері, він стане в нагоді при втраті виконавчого листа.

  2. Направити службі судових приставів. При цьому позивач позбавляється від необхідності самостійно звертатися на роботу колишнього чоловіка, щоб передати документ на виплату.

Обов'язки судового пристава

Отримавши документ, судовий пристав повинен прийняти рішення про початок виконавчого провадження Отримавши документ, судовий пристав повинен прийняти рішення про початок виконавчого провадження. На це відводиться 1 день. Потім йому слід оповістити суд, стягувача аліментів і їх платника, пославши їм копії постанови.

В порушення провадження може бути відмовлено в разі:

  • недотримання встановленої форми для заяви;
  • подачі його на виплату в територіальний орган служби, яка розташована не за місцем проживання колишнього чоловіка або знаходження його майна;
  • закінчення терміну, встановленого для надання виконавчого листа;
  • за пред'явленим документом вже ведеться виробництво, або воно призупинено на законних підставах.

Прийнявши документ, пристав зобов'язаний забезпечити виплату за виконавчим листом.

  1. Якщо платник аліментів трудиться офіційно, обов'язком пристава є відправка виконавчого листа в ту організацію, де він отримує дохід. Грунтуючись на наказі по підприємству про стягнення, бухгалтерія відраховує встановлене утримання з доходу батьків.
  2. Якщо у колишнього чоловіка немає офіційної роботи, приставу дано право запросити інформацію про майно, наявне у боржника, і наявність банківських рахунків, звертаючись для цього в Росреестр, до податківців, в ГИБДД, Пенсійний фонд. У пристава є право накласти арешт на майно боржника.
  3. Зниклого боржника пристав повинен розшукувати за допомогою органів внутрішніх справ.
  4. Якщо платник аліментів не виконує рішення суду, приставу дається право на з'ясування причин несплати, а для цього:
    • викликати боржника для бесіди;
    • відвідати місце проживання боржника;
    • при відсутності поважної причини несплати ввести обмеження для виїзду боржника за межі країни.

Як розраховуються аліменти

Утримання з доходів проводиться згідно з виконавчими листами Утримання з доходів проводиться згідно з виконавчими листами. Закон встановлює два способи обчислення виплати:

  • як частки доходу, вираженою у відсотках;
  • як фіксованої суми.

Закон не встановлює аліменти в якомусь певному розмірі або як виплату певної частини доходів. Виносячи рішення, суд грунтується на стягнення максимум чверті доходу батьків для однієї дитини, виплати третини його доходу - для двох дітей, виплати половини від доходу - для більшого числа дітей.

Утримання не може становити більше 70% заробітку. У той же час, закон захищає право дитини на гідне матеріальне утримання, тому аліменти не повинні бути менше прожиткового мінімуму. Найчастіше рішення суду не є остаточним щодо виплати аліментів, сума може змінюватися в залежності від матеріального становища колишнього чоловіка, його стану здоров'я.

Бухгалтерія підприємства, відповідно до закону, повинна виплачувати аліменти відповідно виконавчими листами на протязі трьох днів після того, як сталася виплата заробітної плати. Причому комісія банку і поштові витрати оплачуються з доходу платника аліментів.

На роботодавця покладається відповідальність повідомити судовому виконавцю і одержувачу стягнення про звільнення платника стягнення. У листі, що супроводжує повідомлення, бухгалтер зобов'язаний вказати суму стягнення, період, в якому проводилося утримання, розмір боргу.

З яких доходів утримуються аліменти?

При обчисленні суми аліментів враховуються всі доходи, отримані на основній роботі, і за сумісництвом, крім:

  • заробітної плати;
  • додаткових винагород;
  • гонорарів;
  • всіх видів премій, в розрахунок включають пенсії та стипендії.

Аліменти повинні утримуватися з доходів від підприємництва, надання послуг, орендної плати, від акцій, авторських прав, цивільно-правових угод.

Не враховуються при обчисленні аліментів:

  • вихідна допомога при звільненні;
  • матеріальна допомога в неоподатковуваному податком розмірі;
  • посібник на лікування;
  • компенсація на відрядження;
  • держдопомогу на поховання;
  • посібники малозабезпеченої сім'ї і на дітей;
  • соціальна допомога інвалідам.

Повний перелік винятків міститься в законі.

При стягненні отриманий дохід зменшується на утримання прибуткового податку і відрахувань до Пенсійного фонду, а з залишку розраховуються аліменти.

Якщо платник аліментів - підприємець і працює за спрощеною системою оподаткування, для розрахунку виплати його сума доходів знижується на витрати, підтверджені документально.

Якщо платник аліментів засуджений і перебуває у в'язниці, на виправних роботах, на поселенні, виплата допомоги на дитину обчислюється з його повного заробітку, причому утримання на його утримання не враховується.

Аліменти в постійній сумі встановлюються судом у випадках, коли обчислення у відсотках призведе до нестабільних виплат коштів для утримання дитини і до погіршення його становища. Утримання постійних виплат виправдано, якщо:

  • платник не має постійного доходу або він офіційно не працює;
  • виплата доходу платнику відбувається у валюті або в натуральному вигляді.

Чи можна забрати виконавчий лист

Одержувачу виплати закон надає право забрати виконавчий лист. Різні причини змушують мати відкликати документ, наприклад:

  • вимога платника забрати документ у відповідь на дозвіл вивезення дитини за кордон;
  • бажання матері забрати виконавчий лист, завдяки домовленості батьків про добровільну виплату допомоги;
  • рішення забрати документ через примирення батьків.

Рішення забрати виконавчий лист при зміні місця проживання одного з батьків не є правомочним. Достатньо подати в службу УФССП заяву, згідно з яким документ для виплати надішлють за новим місцем проживання.

Трапляється, що мати погоджується відкликати документ, а договір з колишнім чоловіком про добровільну виплату не виконується Трапляється, що мати погоджується відкликати документ, а договір з колишнім чоловіком про добровільну виплату не виконується. В такому випадку у неї є право знову звернутися до служби приставів і передати їм виконавчий лист. З моменту надходження заяви в УФССП утримання з колишнього чоловіка відновлюється. Причому повторно пред'явити документ можна протягом трьох років з моменту відкликання. Якщо в заяві мати вкаже, що за період, коли документ був відкликаний, колишній чоловік не виплатив аліменти, судовий пристав визначить суму заборгованості за весь період.

Якщо мати бажає забрати виконавчий лист за наявності боргу по виплаті аліментів, виконавче провадження припиняється, але борг за колишнім чоловіком залишається.

З яких доходів утримуються аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online