Виконавчий лист по аліментах (заяву, зразок) - про стягнення, як виглядає, судові пристави, термін, угода, заборгованість, виплати, утримання, розмір, дія, дублікат

  1. У чому основна суть
  2. Як залучені судові пристави
  3. Підготовка виконавчого листа по аліментах
  4. процес стягнення
  5. Угода
  6. утримання
  7. розміри виплат
  8. Термін дії паперу
  9. створення копії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Результатом звернення до судової інстанції за аліментів зазвичай стає видача виконавчого документа, на підставі якого згодом і буде здійснюватися щомісячне стягнення коштів на утримання дитини.

Виконавче рішення суду являє собою один з особливих етапів правовідносин між платником аліментів і аліментополучателя. На цьому етапі мати дитини стає стягувачем, а її колишній чоловік - боржником. І в цей момент найчастіше у жінок виникають питання про те, куди нести отриманий виконавчий документ і що робити далі.

Варіантів в даному випадку може бути кілька. Якщо відомо місце роботи неплатника, то доцільно віднести виконавчий лист прямо туди, і бухгалтерія почне утримання аліментів із зарплати. Якщо ж інформації про те, де трудиться колишній чоловік немає (наприклад, він перебрався на нове місце служби і нікого не став повідомляти про це), то доведеться звертатися до відділу службових приставів .

У чому основна суть

Виконавчий лист по аліментах є офіційним документом, який видається судом на руки позивачу відповідно до винесеним рішенням або іншим судовим актом.

Дана юридична папір є причиною, по якій відбувається порушення виконавчого провадження, і одночасно виступає в ролі гарантії того, що виплати будуть своєчасно здійснені виплати, розмір яких попередньо встановлено за згодою сторін або на підставі законодавчих норм.

Як залучені судові пристави

Тримати отриманий виконавчий лист при собі протягом тривалого часу немає сенсу, його слід якнайшвидше віддати для виконання відповідним органам. У деяких випадках судом навіть не видається цей папір власне в руки позивача, а відправляється відразу ж в службу судових приставів.

Якщо є бажання або якась необхідність отримати зразок виконавчого листа на руки, то зробити це можна або безпосередньо після того, як винесено вердикт, або ж протягом 10-денного терміну.

Після того, як виконавчий лист отримано, можна спробувати самостійно виконати судове рішення і отримати заборгованість, надавши даний документ за місцем роботи колишнього чоловіка. Однак такий метод далеко не завжди приносить бажаний результат.

Набагато ефективніше, якщо стягненням аліментів будуть займатися судові пристави за місцем проживання боржника. Вони мають величезний досвід в подібних справах і вміло користуються важелями тиску на неплатника, тому при їх сприянні сплата аліментів відбувається в переважній більшості випадків.

Результатом звернення до судової інстанції за аліментів зазвичай стає видача виконавчого документа, на підставі якого згодом і буде здійснюватися щомісячне стягнення коштів на утримання дитини

Після передачі виконавчого документа судовим приставам вони здійснюють його розгляд і протягом доби приймають рішення про відкриття виконавчого провадження, а в більшості випадків воно позитивне, однак не виключений і негативний варіант

Підготовка виконавчого листа по аліментах

Заява на подачу

Заява повинна містити такі відомості:

  • даний про одержувача і платника аліментів, включаючи повне ПІБ та детальний адреса проживання;
  • інформацію про судову справу і рішення суду щодо виплати аліментів, яке послужило підставою для видачі виконавчого документа;
  • інформацію про підрозділі служби судових приставів, яке здійснює виробництво;
  • дату подачі;
  • підпис.

Зразок виконавчого листа

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

процес стягнення

Примусове стягнення аліментів починається з того, що відкривається виконавче провадження. Його відкриття відбувається після того, як до органів виконавчої служби надходить відповідну заяву, що подається разом з виконавчим листом.

При передачі заяви службовим приставам бажано переконатися в тому, що була зроблена позначка про його прийнятті. Законодавчі норми відводять на прийняття рішення про те, порушувати провадження або відмовити в ньому, одна доба.

Якщо рішення позитивне, то приставом здійснюється відправка виконавчого листа за місцем роботи неплатника, і вже там бухгалтерією проводиться розрахунок аліментів і їх відрахування з зарплати.

Виникає питання, де взяти аліменти в разі відсутності у боржника офіційного місця роботи. В такому випадку приставами запитується інформація щодо наявності у батька грошових коштів на банківських рахунках, а також про наявного в його власності майно.

Аліменти з продажу квартири

не виплачуються, оскільки ця угода - переклад наявний у громадянина власності в готівку кошти, а це не доход.

Який покладено розмір аліментів на двох дітей - читайте в нашій статті .

У будь-якому випадку його дитина потребує фінансового забезпечення, і безумовною обов'язком батьків є виділення коштів для гідного існування сина або дочки.

Угода

Угода про аліменти укладається за обопільною згодою сторін і неодмінно засвідчується у нотаріуса. Воно виступає в якості виконавчого документа і разом з тим визначає, в якому розмірі і порядку відбувається сплата аліментів. У разі відмови платником аліментів від виконання зобов'язань, передбачених угодою, для нього настають ті ж юридичні наслідки, що і при судовому рішенні.

Угода може бути визнана недійсною в наступних випадках:

  • коли відсутня його нотаріальне завірення;
  • якщо воно не відповідає вимогам законодавства;
  • коли одна зі сторін не в повній мірі дієздатна;
  • якщо для укладення угоди використовувався обман, погрози або насильство;
  • якщо аліменти встановлені в розмірі, який нижче певного на законодавчому рівні.

Припинення аліментних зобов'язань, передбачених угодою, відбувається:

  • в разі смерті однієї зі сторін;
  • після того, як термін угоди закінчився;
  • з інших підстав, які прописані в угоді.

У більшості ж випадків термін угоди про сплату аліментів між колишнім подружжям закінчується, коли дитина досягає повноліття.

утримання

Після того, як виконавчий лист по аліментах виданий, до того, як буде здійснюватися безпосередній повернення заборгованості по аліментах, з цього виконавчим листом починається відповідне виробництво.

Законодавство передбачає, що можна утримати аліменти і повернути заборгованість по ним або звернувшись безпосередньо за місцем роботи батька, або вдавшись до послуг пристава-виконавця.

Термін виплати аліментів починається в той день, коли суд виносить відповідний акт або наказ, і до того моменту, коли дитина стає повнолітнім. Протягом усього цього часу у кожної зі сторін є право в судовому порядку внести зміни щодо того, як і в якому розмірі будуть здійснюватися відрахування.

Обов'язком організації, де працює платником аліментів, є щомісячне перерахування коштів на рахунок аліментополучателя в термін, що не перевищує трьох днів з моменту нарахування зарплати.

розміри виплат

Відрахування аліментних коштів з доходу платника проводиться відповідно до виданих виконавчими листами. Розмір цих виплат може визначатися у вигляді частки від заробітної плати або в якійсь строго фіксованою прописаної в документах сумі.

При цьому законом не встановлюється конкретний розмір аліментів, а рішення з цього питання завжди приймається суддею. При винесенні рішення суд лише відштовхується від нормативів, відповідно до яких на одну дитину стягується трохи більше четвертої частини батьківського доходу, на двох - третьої частини, на трьох і більше дітей - половини доходу.

Навіть при наявності заборгованості по аліментах суд не має права забрати понад 70 відсотків зароблених платником коштів. Однак закон, що захищає в першу чергу права дитини, в даному випадку право на гідне матеріальне забезпечення, передбачає, що розмір аліментів повинен бути не менше, ніж встановлений прожитковий мінімум.

Однак закон, що захищає в першу чергу права дитини, в даному випадку право на гідне матеріальне забезпечення, передбачає, що розмір аліментів повинен бути не менше, ніж встановлений прожитковий мінімум

Винесене одного разу судом рішення щодо розмірів аліментних відрахувань, не є остаточним і згодом може бути переглянуто з ініціативи однієї зі сторін при наявності вагомих аргументів

Виплатою аліментів із зарплати платника займається бухгалтерія тієї компанії або підприємства, де він працює. Проводиться це протягом трьох днів після надходження на рахунки зарплати. При цьому банківська комісія і поштові витрати також оплачуються з доходу платником аліментів.

В обов'язок роботодавця також входить повідомлення судових виконавців і аліментополучателя про звільнення платника. У повідомному листі повинна бути прописана сума стягнення, період, протягом якого аліменти утримувалися, і розмір заборгованості, що утворилася.

Термін дії паперу

Важливим моментом, який обов'язково слід враховувати, є термін давності виконавчого листа. Законодавство відводить на пред'явлення даного документа з метою примусового стягнення аліментних коштів термін, рівним трьом рокам. Відраховується він або з дня набрання законної сили, або з дати, коли був виданий судовий наказ.

У зв'язку з тим, що аліменти відносяться до періодичних платежів, пред'явлення виконавчого документа, відповідно до якого відбувається стягнення аліментів, можливо протягом усього терміну, на який присуджена виплата цих платежів, плюс три роки після того, як цей термін закінчився.

Зокрема, пред'явлення виконавчого листа на стягнення аліментів можливо в будь-який час з моменту його прийняття і до досягнення дитиною 18-річного віку, а також ще протягом трьох років після цього.

Законодавство в сфері виконавчого провадження передбачає два варіанти дій після того, як отриманий виконавчий лист. Перший варіант - це напрямок даного документа в службу судових приставів, що діє за місцем реєстрації платником аліментів. Подача документа може здійснюватися через канцелярію або шляхом відправлення рекомендованого листа з описом вкладень.

Відправка виконавчого документа повинна неодмінно супроводжуватися додатком заяви. Воно пишеться в довільній формі, а подивитися, як виглядає така заява, можна в інтернеті.

Другий варіант передбачає направлення виконавчого листа на робоче місце неплатника. Однак, згідно з чинним законодавством, це можливо тільки за умови, що сума платежу становить не більше 25 тисяч рублів.

Термін виникнення обов'язки зі сплати аліментів починає відраховуватися з того моменту, як надійшло відповідне звернення в судову інстанцію. Таким чином, час розгляду судом справи ніяк не впливає на суму заборгованості.

створення копії

Цивільно-процесуальний кодекс дозволяє в тому випадку, якщо загублений оригінал виконавчого листа, видати його повторно. Щоб отримати дублікат, необхідно написати відповідну заяву, яку буде розглядатися в ході судового засідання.

Ті, хто має відношення до справи особи сповіщаються про те, де і коли буде проходити засідання, щоб вони могли на ньому присутні. Однак рішення про видачу дубліката буде розглянуто незалежно від присутності зазначених осіб. Згодом на ухвалу суду з даного питання може бути подана скарга в приватному порядку.

Таким чином, якщо аліментополучателя втратив оригінал виконавчого листа, і йому потрібно копія даного документа, то йому слід звернутися в ту судову інстанцію, якою здійснювалася видача оригіналу, із заявою про надання дубліката.

Якщо за результатами судового засідання, на якому зацікавлена особа може бути присутнім особисто, буде прийнято позитивне рішення, то після його закінчення буде виписаний і вручений дублікат даного виконавчого документа, який наділяється силою оригіналу і може служити підставою для отримання аліментних виплат .

Аліменти на утримання дружини

можуть бути стягнуті як в період шлюбу, так і після його розірвання.

Як оформляються аліменти на двох дітей від різних шлюбів - можна прочитати тут .

Як скласти позовну заяву про розірвання шлюбу та стягнення аліментів - ви можете знайти ось в цієї статті .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online