Відмова від аліментів

  1. Коли допускається відмова від аліментів
  2. Способи оформлення відмови від аліментів
  3. Як відновити стягнення після подачі заяви на відмову
  4. Правомірні підстави для відмови від аліментів
  5. Чи є можливість відмовитися від сплати без участі одержувача

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відмова від аліментів в більшості випадків є добровільним бажанням жінки не брати гроші для утримання дитини. Причиною такої відмови найчастіше стає психологічний фактор. Навіть якщо мати здатна самостійно забезпечити синові або дочці нормальний рівень життя, на батька, як і раніше лежить обов'язок дбати про загальне дитину до настання його повноліття.

Перед прийняттям рішення про відмову слід ретельно зважити всі за і проти, оскільки позбавлення неповнолітньої дитини матеріального забезпечення є неправомірним відповідно до законодавства РФ.

Коли допускається відмова від аліментів

Причини відмови від виплати аліментів на дитину можуть бути абсолютно різними і залежать від конкретних обставин. Найчастіше це складні відносини між подружжям, які не можуть домовитися між собою, або загрози або маніпуляції з боку батька, який не бажає виплачувати аліменти добровільно.

Якщо колишнє подружжя прийняли рішення спокійно прийняти в усній формі рішення з приводу забезпечення дитини, в цьому випадку зазвичай добровільно подається заява про відмову.

Якщо колишнє подружжя прийняли рішення спокійно прийняти в усній формі рішення з приводу забезпечення дитини, в цьому випадку зазвичай добровільно подається заява про відмову

Підписуючи угоду на відмову від сплати аліментів, батько діє від імені неповнолітнього або непрацездатного дитини, для забезпечення матеріального благополуччя якого призначаються гроші.

Низький рівень доходів або відсутність у батька можливості платити аліменти через життєвих труднощів також стають причиною подачі заяви з боку матері. При наявності цінного рухомого або нерухомого майна або великий грошової суми чоловік може передати їх в обмін на можливість не виплачувати аліменти колишній дружині . Якщо жінка планує поїхати з дитиною в іншу країну, то іноді батько дає дозвіл на вивезення тільки після написання відмови від отримання аліментів, такий вчинок є неправомірним.

Органи опіки мають право скасовувати відмова від виплат в судовому порядку, використовуючи правові механізми, а також примусово стягувати аліменти в разі відсутності у батьків бажання їх виплачувати.

В теорії відповідь на питання про те, чи можна відмовитися від аліментів, зазвичай є позитивним. Але варто завжди пам'ятати про те, що гроші, які виплачуються батьком, перш за все, призначені для дитини і навряд чи можуть стати зайвими, особливо в тих випадках, коли дохід матері є низьким. Органи піклування та опіки здатні угледіти порушення прав дитини, якщо він не отримує повноцінного матеріального забезпечення після відмови жінки від аліментів.

Способи оформлення відмови від аліментів

Якщо жінка висловила бажання написати угоду про відмову від аліментів, така можливість допускається за допомогою декількох способів. Вибирати конкретний варіант слід виходячи з ситуації, в якій знаходяться обидва боки. Жінки, які бажають дізнатися про те, як відмовитися від виплати аліментів на дитину, можуть зайнятися оформленням:

  • до того, як суд прийме рішення про стягнення;
  • після того, як рішення буде винесено, або в процесі процедури виконання;
  • після укладення добровільної угоди на утримання.

до того, як суд прийме рішення про стягнення;   після того, як рішення буде винесено, або в процесі процедури виконання;   після укладення добровільної угоди на утримання

У першому випадку можна просто не подавати заяву, якщо жінка після розірвання шлюбу точно знає про те, що не претендуватиме на аліменти. Якщо шлюб не був зареєстрований, питання про аліменти не виникне, при укладеному шлюбі мати дитини вже не має права його ігнорувати.

Щоб офіційно відмовитися від матеріальної допомоги, вона повинна представити докази того, що дитина, яка перебуває під її опікою, ні в чому не має потреби. Кращим варіантом традиційно вважається аліментні угоду, яке подружжя укладають в процесі розлучення.

Необхідно пам'ятати про те, що судові органи не приймуть заяву на відмову або мирову угоду коли це зачіпає інтереси дітей негативним чином, по пунктам, викладеним у статті 39 ЦПК. Дитина не повинна бути обмежений в своїх правах, навіть якщо відмова від аліментів можливий.

Бувають ситуації, коли бажання оформити відмову з'являється вже після того, коли суд прийняв рішення, але його виконання ще не настав. Оскільки в цей час на руках вже знаходиться виконавчий документ, на даному етапі можна зупинитися і не приймати подальші заходи по стягненню грошей. Судові пристави не зможуть почати процес виробництва до тих пір, поки у них на руках не буде заяви від матері дитини. Якщо виконавче провадження вже почалося, навіть в цьому випадку ви маєте право зупинити цей процес. Для цього просто напишіть відповідну заяву в довільній формі, воно повинно включати в себе:

  • назва та адреса відділення, яке керує процесом виконавчого провадження;
  • всі необхідні дані обох сторін;
  • докладний підставу для стягнення коштів, включаючи інформацію про рішення, його вступ в силу і т.д .;
  • прохання про припинення процесу виробництва;
  • вагому причину відмови;
  • дату і підпис заявника.

Зразок документа представлений нижче, про те, як написати заяву, щоб офіційно відмовитися від аліментів, можна уточнити у приставів. Така заява повинна бути написано в подвійному екземплярі. Один повинен зберігатися у судового пристава, другу копію, на якій стоїть позначка про прийом, направляють заявникові.

Завантажити заяву на відмову від аліментів

Варто пам'ятати про те, що написати заяву з метою припинення процедури виконання ви можете тільки після того, як суд прийме відповідне рішення, якщо на це є законні підстави. Виконавче провадження припиняється через 10 днів після того, як суд винесе відповідну постанову.

Якщо подружжю вдалося домовитися про те, який зміст буде отримувати їх дитина і в якому розмірі, всі нюанси повинні бути викладені в аліментних угоді , Яке регламентує терміни і порядок виплати грошей. Його можна розірвати за бажанням однієї зі сторін і потім укласти угоду на відмову від аліментів.

Оформити угоду про оплату або відмову від виплат можна в нотаріальній конторі. Буде потрібно надати два письмових заяви від обох батьків, які відмовляються від сплати та прийняття аліментів, а також їхні паспорти та свідоцтво про народження дитини.

Як відновити стягнення після подачі заяви на відмову

Якщо жінка прийняла рішення відмовитися від аліментів, але через деякий час у неї з'явилися причини знову звернутися за матеріальною допомогою, вона має право укласти нову угоду при наявності згоди батька.

Відмова від аліментів не завжди може бути остаточним, іноді відновлення виплат необхідно. Матеріальне становище матері може погіршитися, дитині можуть терміново знадобитися кошти на лікування та реабілітацію в разі хвороби, а так само державою передбачені аліментні виплати на оплату освіти після досягнення дитиною 18 років або на інші потреби. При цьому не кожна жінка точно знає, що робити в такій ситуації і як написати правильну заяву.

Розмір аліментів встановлюється у твердій сумі за схемою, яка допомагає убезпечити одержувача від різних шахрайських ситуацій, пов'язаних з наданням невірних даних про заробітну плату. При збільшенні доходів особи, що виплачує аліменти, їх перегляд зажадає додаткових зусиль.

Для цього знадобиться розірвати угоду про відмову і оформити повторний документ, при цьому завжди повинні враховуватися інтереси дітей. Коли рішення про відмову приймається під час розлучення, жінка має право звернутися до суду після отримання свідоцтва про розірвання шлюбу в будь-який момент. На руках у неї повинен бути судовий наказ або виконавчий лист, виданий на підставі рішення суду, ці документи передаються на розгляд судовим приставам.

Згідно із законодавством, який був загальмований процес виконавчого провадження можна відновити, це зажадає написання заяви за відповідною формою та наявності виконавчого документа. Необхідно пам'ятати про те, що при повторному зверненні сума аліментів не повинна перевищувати кількість грошових коштів, сплачена за останні три роки до другої подачі заяви. Якщо ви відмовляєтеся від аліментів добровільно, прийняття цього рішення має бути обґрунтованим і виваженим.

Правомірні підстави для відмови від аліментів

Правомірні підстави для відмови від аліментів

Відмова від аліментів може послідувати не тільки з боку матері, яка прийняла рішення не отримувати матеріальну допомогу. Батькові можна відмовитися від виплати аліментів в деяких ситуаціях, передбачених законодавством. Варто мати на увазі, що всі вони мають силу тільки на підставі судового рішення. Список ситуацій не дуже великий і включає в себе визнання відсутності родинних зв'язків з дітьми на підставі доведеного факту в процесі встановлення батьківства.

Якщо утримання дітей переходить до людини, який платив аліменти, наприклад, якщо батько платив гроші і прийняв рішення забрати сина або дочку до себе. На жаль, опікуни не завжди здатні в повній мірі займатися виконанням своїх зобов'язань. При виявленні порушень, особа, яка сплачує гроші, здатне в судовому порядку зажадати зняття з себе цих зобов'язань. Якщо матеріальне становище опікуна поліпшується і йому вже не потрібна додаткова допомога, батько також може відмовитися виплачувати йому гроші.

Бувають ситуації, коли діти всиновлюють іншою людиною, наприклад, коли мати знову одружується, а її чоловік виявляє бажання стати повноправним батьком її сина або дочки. Цей пункт є підстава для відмови від виплати належних аліментів. При цьому бувають обставини, згідно з якими зобов'язання по виплаті аліментів можуть бути припинені , В цей перелік входить:

  • досягнення вісімнадцяти років дитиною;
  • набуття дієздатності повнолітнім або неповнолітньою дитиною, який раніше був визнаний недієздатним;
  • смерть людини, що одержує аліменти;
  • реєстрація нового шлюбу чоловіком, який отримує гроші.

Чи є можливість відмовитися від сплати без участі одержувача

У деяких ситуаціях потрібно відмовитися від сплати грошових коштів без згоди одержувача грошей, для цього потрібно звертатися в судові органи за адресою проживання колишнього чоловіка або дружини. Деякі батьки бажають з'ясувати, як можна ліквідувати сплату аліментів, і що для цього потрібно. Необхідно зібрати повний перелік всіх потрібних документів, включаючи позов, що дозволяє припинити зобов'язання по виплаті грошей, щоб отримати відмову від аліментів. Такий список також повинен включати в себе:

  1. Заповнену заяву, паспорт, свідоцтва на дитину і документ про розірвання шлюбу.
  2. Лист виконання, що гарантує відмова від аліментів.
  3. Показання в письмовому вигляді або зі слів інших людей, які доводять, що одержувачу грошей не потрібні додаткові кошти.
  4. Свідоцтва для підтвердження нездатності платити гроші, наприклад, складне життєве становище відмовляється від оплати батька, хвороба, нещасний випадок і інші ситуації.

Свідоцтва, що доводять, що батько повинен бути позбавлений права на аліменти з різних причин. Сюди входить зловживання алкоголем або наркотиками, ліквідація батьківських прав та інші причини.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online