Відмова від аліментів: причини і наслідки, порядок оформлення, зразок заяви та необхідні документи

  1. Підстави для відмови
  2. порядок відмови
  3. Відмова через суд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Встановлення аліментних зобов'язань допускається за згодою сторін або на підставах, прямо вказаних у законі. Після того, як порядок і умови виплати аліментів зафіксований в офіційному документі (угода сторін або судовий акт), у боржника виникає безумовний обов'язок виконувати аліментні зобов'язання.

Чи допускається відмова від сплати аліментів, і яким чином оформлюється таке рішення? Розглянемо ці питання більш ретельно.

Підстави для відмови

Аліментні зобов'язання можуть встановлюватися на користь неповнолітніх громадян, а також деяких повнолітніх членів сім'ї (наприклад, аліменти на користь дружини на період відпустки по догляд за дитиною). Якщо сторони добровільно домовилися про всі умови платежів (щомісячна сума, терміни перерахувань і т.д.), вони оформляють письмову угоду і засвідчують його у нотаріуса.

Зверніть увагу! Якщо угода про виплати оформляється на користь дитини, аліменти не повинні бути нижче законодавчого мінімуму (для однієї дитини ¼ від всіх доходів одного з батьків).

Якщо у батьків дитини або інших осіб виникають суперечки про суми і порядку виплат, справу розглядатиме суд. На підставі судового акта буде здійснюватися і виплата в примусовому порядку, якщо боржник ухиляється або відмовляється від утримання дитини.

Як відмовитися від аліментів? Формально, закон не містить опису цієї процедури, тому порядок відмови можна встановити тільки з аналізу норм Сімейного кодексу РФ.

Підставами є:

  • відмова одержувача від аліментів - небажання приймати матеріальну допомогу, відсутність часу на примусове стягнення, наявність домовленостей з боржником про добровільну виплату коштів на утримання і т.д .;
  • відмова боржника від виплат - при настанні обставин, що тягнуть за собою припинення аліментного зобов'язання (вихід на роботу жінки після досягнення дитиною віку трьох років, повноліття дитини і т.д.).
  • Відмова необхідно закріпити в тій же формі, в якій вони були зафіксовані. При наявності обопільної нотаріального угоди про платежі, відмова буде оформлятися у вигляді окремого самостійного документа. Якщо аліменти були стягнуті судом - потрібно звернення до суду.

Якщо аліменти були стягнуті судом - потрібно звернення до суду

порядок відмови

Відмова одержувача від аліментів повинен здійснюватися добровільно, примус або інші форми впливу на таке рішення неприпустимі. Відмова від виплат, встановлених угодою, оформляється наступним чином:

  • обидві сторони приходять до домовленості, з якого моменту буде припинено виплату аліментів, і обумовлюють додаткові умови (наприклад, відмова від виплати аліментів при передачі дитини на виховання боржника);
  • умови домовленостей оформляються у вигляді обопільного угоди;
  • документ видається нотаріусу для посвідчення.

Яке надається нотаріусу угоду про відмову від платежів на користь дитини повинно містити конкретні умови, при яких прийнято таке рішення. Найбільш безперечним варіантом буде передача дитини на виховання або утримання боржника.

Як оформляється відмова від аліментів добровільно, якщо умови такого рішення недостатньо детально зафіксовані в угоді? Формально, нотаріус зобов'язаний переконатися в дотриманні законних інтересів дитини, і може відмовити в посвідченні документа. У цьому випадку одержувач і платник має право домовитися між собою про припинення платежів, хоча такий варіант вирішення проблеми передбачає обопільне дотримання домовленостей.

Зразок письмової угоди про відмову від аліментних виплат можна скачати на нашому сайті ,:

Відмова через суд

Чи можна відмовитися від аліментів, якщо вони були зафіксовані в судовому акті?

Така можливість існує:

  1. до суду подається заява стягувача про скасування судового наказу або рішення;
  2. стягувач може відкликати виконавчий лист або судовий наказ зі служби ФССП, після чого примусове утримання буде припинено;
  3. заяву в суд може подати боржник, якщо припинені підстави для перерахування регулярних платежів.

Розглянемо, які наслідки матиме відмова від виплат, встановлених судовим актом. Перш за все, необхідно розуміти, що відмова від отримання грошових коштів не позбавляє права на повторне звернення, якщо підстави для аліментних зобов'язань передбачені законом. Наприклад, якщо предметом спору є отримання грошових коштів на утримання неповнолітньої, навіть відмова від виплат не позбавляє права на подальше звернення за примусовим стягненням до моменту повноліття дитини.

В ході судового процесу буде перевірятися дотримання інтересів неповнолітнього, а також інших громадян, що мають право на виплати. Якщо буде встановлено, що подача заяви про відмову порушує або обмежує такі права, або обумовлена ​​загрозою, помилкою або обману, суд може відмовити в задоволенні заяви.

З моменту задоволення судом заяви або відкликання виконавчого листа, примусове утримання аліментних виплат припиняється. Наслідки цієї процедури полягають в наступному:

  • припинення виконавчого провадження не тягне анулювання судового акта і виконавчого листа, їх можна пред'явити повторно на загальних підставах (трирічний термін на пред'явлення виконавчих документів не поширюється на випадки виплат на користь дитини);
  • скасування судового акта позбавляє можливості примусового утримання в подальшому, для цього буде потрібно заново пройти весь процес судового стягнення.

Таким чином, відмова від аліментних виплат повинен здійснюватися в рамках нормативних правових актів, і можливий тільки при дотриманні законних інтересів громадян.

Чи допускається відмова від сплати аліментів, і яким чином оформлюється таке рішення?
Як відмовитися від аліментів?
Як оформляється відмова від аліментів добровільно, якщо умови такого рішення недостатньо детально зафіксовані в угоді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online