В яких випадках виплачуються аліменти дружині?

  1. Призначення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку
  2. Як оформити і куди подавати заяву
  3. Відео: Який розмір аліментів на дитину встановлений законом?
  4. Терміни дії аліментного зобов'язання
  5. Коли аліменти платити не треба
  6. Додаткові нюанси, про які корисно знати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Російське законодавство передбачає можливість виплат на утримання одного з подружжя при деяких обставинах. Одна з таких ситуацій - виплата аліментів на утримання дружини чоловіком. Виплачуються такі аліменти на строк до 3-х років і на певних підставах.

Жінка з немовлям потрапляє в брак коштів, так як не може самостійно себе забезпечити. Чоловік зобов'язаний забезпечувати дружину, доглядають за загальним немовлям, але буває, що батько уникає виконання своїх обов'язків. Жінка з немовлям потрапляє в брак коштів, так як не може самостійно себе забезпечити

Призначення аліментів на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку

Якщо чоловік не погоджується з власними обов'язками щодо забезпечення подружжя (в тому числі колишній) і дитини, йому можуть бути призначені аліментні зобов'язання в примусовому порядку. Однак можливо це лише з дотриманням певних умов:

  1. При народженні дитини жінка має право вимагати виплат саме на нього, але не на утримання себе. Інша розмова, коли аліменти виплачуються в законному шлюбі - у жінки з'являється можливість вимагати аліменти від чоловіка.
  2. Жінка, яка потребує аліментів від чоловіка, повинна доглядати за дитиною віком до 3-х років, або бути вагітною ім.
  3. У жінки, яка запитує право на утримання, знаходиться на піклування повнолітній недієздатний спільний з чоловіком дитина.
  4. Жінка, яка доглядає за дитиною, що має інвалідність 1 групи, також має право на запит аліментів від чоловіка.
  5. Перебуваючи в шлюбі з чоловіком, жінка була визнана недієздатною і не може себе забезпечити.
  6. Дитина народжена після розлучення, але не пізніше ніж через рік.

аліменти на утримання дружини до 3-х років не призначаються чоловікам, які не мають можливості забезпечувати себе і / або дружину. За умови, що чоловік не має офіційних засобів заробітку, або має інвалідність - жінка може залишитися ні з чим.

Як оформити і куди подавати заяву

Якщо подружжя здатні прийти до полюбовно угодою, досить скласти договір за допомогою нотаріуса, надавши наступний список документів:

  • Паспорти з ксерокопіями від обох подружжя;
  • Документ, що підтверджує законність шлюбного союзу;
  • Документи на дитину;
  • Складена угода, яке підтвердить нотаріус.

В іншому випадку, дружина, що має необхідність в аліменти , Повинна стягувати з чоловіка аліменти через суд. Перелік паперів, необхідних для подачі позову в суд:

  • Сама заява. Складається в довільній формі, але краще вдатися до допомоги юриста при написанні;
  • Копії паспортів обох подружжя і свідоцтва про народження дитини;
  • Документи, що підтверджують дохід чоловіка;
  • Довідки, що підтверджують вагітність, або стан здоров'я дитини, що свідчать про необхідність призначення аліментів;
  • Документи з місця реєстрації дружини, що підтверджують її проживання за адресою;
  • Оплата держмита.

Позовні заяви такого роду розглядаються протягом календарного місяця, або швидше - суд зазвичай входить в стан матерів, які перебувають в несприятливій матеріальної ситуації.

Після розгляду справи, а також позитивного його результату, жінка отримує на руки документ, який зобов'язує чоловіка до виплати аліментів на її утримання. Щодо форми та порядку виплати домовлятися необхідно заздалегідь.

Відео: Який розмір аліментів на дитину встановлений законом?

Обов'язкові умови для стягнення аліментів на дружину

  1. Факт батьківства повинен бути доведений. Якщо чоловік визнає себе батьком новонародженого, то його записують в потрібній графі свідоцтва, і питань у суду не виникне. Якщо ж чоловік має сумніви з приводу своєї спорідненості з дитиною, доводити цей факт доведеться в суді.
  2. У чоловіка повинна бути матеріальне становище, що дозволяє призначення аліментних зобов'язань. Непрацюючим чоловікам суд призначає зобов'язання працевлаштуватися і тільки після цього можливо розгляд аліментних зобов'язань.
  3. Аліментні виплати на ім'я матері виплачуються тільки для дітей, які не досягли 3-річного віку.

Розмір аліментів на утримання дружини

Аліменти для дружини можуть бути призначені виключно у твердій сумі і повинні виплачуватися регулярно - найчастіше, щомісяця. Розрахунок даного виду зобов'язань проводиться абсолютно інакше, ніж аліменти на дітей або батьків. Суд розглядає всі обставини справи: можливий дохід подружжя, додаткові зобов'язання чоловіка і здатність дружини добувати кошти самостійно. Якщо чоловік вже перевантажений аліментних зобов'язань так, що його доходу буде не вистачати на забезпечення себе самого, то жінці у виплатах можуть відмовити. Якщо мати може заробляти сама, але недостатньо - розмір аліментів відповідає відсутньої частиною доходу. Іноді ця сума становить всього пару сотень рублів.

Терміни дії аліментного зобов'язання

При призначенні аліментів, виплачувати чоловікові їх буде необхідно відразу після винесення рішення судом. Терміни дії зобов'язання по аліментах прописуються в рішенні, і залежать чинників, пов'язаних зі станом матері і дитини, їх здоров'ям:

Не можна плутати поняття аліментів, що виплачуються на дітей і на зміст їх матері - це дві різні величини, і призначатися можуть одночасно або порізно.

Коли аліменти платити не треба

Рішення суду по призначенню аліментних зобов'язань втрачає свою силу в деяких обставини. Серед них:

  1. Мати дитини вийшла з декрету достроково, має достатній дохід і чоловік може довести це;
  2. Жінка, на чиє утримання виплачуються аліменти, уклала новий шлюбний союз з іншим чоловіком;
  3. Один з учасників аліментного угоди помер;
  4. Фінансове становище одержувача покращився, а платник подав позов на зняття аліментних зобов'язань з цього приводу.

Також, аліментні зобов'язання припиняють свою дію згідно з обумовленими в угоді термінів.

Додаткові нюанси, про які корисно знати

  1. Загальна сума аліментів повинна складати такий розмір, щоб платнику залишалося 30% від його дохода.В інших ситуаціях розмір аліментів переглядається.
  2. Розмір виплат встановлює тільки суд, при розгляді позову. Контрактна угода у нотаріуса передбачає самостійне визначення розміру аліментів.
  3. Якщо чоловікові стало відомо, що дружина знайшла роботу і має достатній дохід, то від аліментних зобов'язань на її утримання він може позбутися в судовому порядку. Аліментів на дитину це не стосується, вони виплачуються до досягнення 18 років.
  4. Якщо чоловік не впевнений, що дитина від нього, але за наполяганням дружини, його записали як батька дитини у свідоцтві про народження, він може оскаржити даний факт із застосуванням тесту ДНК.
  5. Дружина не може вимагати утримання за період, що передує подачу заяви. Також неможливо вимога виплат без наявності зареєстрованого шлюбу між батьками однієї дитини.

Особливості стягнення аліментів для вагітних матерів

Жінка, вагітна дитиною чоловіка також має повне право на отримання матеріальної допомоги. Не важливо, чи є наявність шлюбу між майбутніми батьками, важливий тільки факт наявності вагітності і платоспроможність батька.

Розмір, періодичність та спосіб оформлення таких аліментних зобов'язань мало чим відрізняються від виплат для матері вже народженої дитини.

Будь-яка жінка, що стала чи збирається стати матір'ю, має право вимагати від свого чоловіка допомоги та матеріального змісту. Відповідальність за дітей лягає на обох подружжя і в деяких випадках для виживання дані аліментні зобов'язання необхідні. Цивілізований метод вирішення даної проблеми шляхом угоди сторін вигідний обом подружжю і вирішує всі питання набагато швидше.

Якщо ж подружжя не може домовитися один з одним про виплати, або чоловік зовсім відмовляється допомагати колишній дружині, без суду не вирішити питання. Закон, як правило, на боці матері. Але чоловік теж може розраховувати на справедливе ставлення суду та розподіл його доходів максимально раціональним способом.

Відео: Який розмір аліментів на дитину встановлений законом?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online