Угода сторін про сплату аліментів (форма) - в 2019 році, дітям або батькам, скасування і розірвання, Сімейний Кодекс, нотаріальне, судова практика, як оскаржити, в твердій грошовій сумі

  1. коли оформляється
  2. плюси
  3. Правила оформлення угоди про сплату аліментів
  4. Нотаріальне завірення
  5. Чи можна скасувати або оскаржити
  6. Судова практика
  7. Тверда грошова сума
  8. Індексація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейні правовідносини - досить складна сфера законодавчого регулювання. Якщо все добре, то закон практично "не втручається" в справи сім'ї. Але на практиці бувають випадки, коли спільне життя стає нестерпним, і подружжя приймають рішення про розірвання шлюбу.

Шлюборозлучний процес може пройти досить швидко, якщо подружжя вирішило розлучитися за спільною згодою. Але якщо у них є спільні неповнолітні діти, розлучення повинен бути здійснений виключно в судовому порядку. Це обов'язкове законодавча вимога.

При наявності спільних неповнолітніх дітей виникають такі питання, як спільне проживання дитини разом з одним із батьків і необхідність виплати аліментів. Подружжя можуть прискорити процес розлучення шляхом підписання угоди про сплату аліментів.

коли оформляється

Необхідно знати про те, що чинне правове регулювання дає можливість батькам укласти угоду про виплату аліментів, перебуваючи в законному шлюбі. Тобто подружжя може укласти подібну угоду, що не розлучаючись. Звичайно, в основному такий документ підписується в тих випадках, коли один з батьків проживає окремо.

На практиці подібна угода підписується між батьками, які залишилися в добрих стосунках і розлучилися без сварок і довгих судових розглядів.

Фахівці також рекомендують укласти подібну угоду в тих випадках, коли один з батьків планує бути відсутнім з країни протягом досить тривалого періоду часу. Наявність такої угоди дасть можливість забезпечити своєчасну виплату аліментів, навіть якщо платник перебуває закордоном.

плюси

Укладення угоди про сплату аліментів має ряд переваг.

До числа таких можна віднести наступні:

  • Наявність такої угоди дає можливість в повній мірі захистити права і законні інтереси неповнолітньої дитини. Це обумовлено тим, що відповідно до чинного законодавства подібну угоду має силу виконавчого листа, що дає можливість пред'явити його в службу судових приставів з метою порушення виконавчого провадження без наявності відповідного судового рішення. Це робить процедуру стягнення аліментів більш швидкої і легкої.
  • Законодавство встановлює мінімальний розмір аліментів. Але угода про сплату дає можливість щомісяця отримувати значно більшу суму грошей. Звичайно, при укладанні такої угоди необхідно також враховувати розмір щомісячного доходу платника аліментів.
  • При укладанні такої угоди сторони наділені можливістю передбачення штрафних санкцій за прострочення або несвоєчасну виплату суми аліментів. Звичайно, законодавство передбачає певний розмір штрафних санкцій (0,1% від суми боргу), але сторони можуть передбачити більш високий відсоток. Сторони також можуть передбачити порядок виплати штрафних санкцій.
  • Чинне правове регулювання дає можливість передбачити індексацію виплат. Подібний підхід захистить права і законні інтереси дитини при інфляції.

Це основні переваги угоди про сплату аліментів.

Правила оформлення угоди про сплату аліментів

Угода про сплату аліментів - документ, який регулює правовідносини між подружжям (можливо, колишніми), і на підставі якого виникають певні права та обов'язки. Законодавством не встановлено форма угоди про сплату аліментів. Але даний документ повинен відповідати певним законодавчим вимогам.

До числа обов'язкових законодавчих вимог можна віднести наступні:

  • Не можна порушити права та законні інтереси неповнолітньої дитини шляхом укладення такої угоди.
  • Угода повинна бути складено в письмовій формі.
  • Необхідна наявність згоди сторін угоди щодо його всіх пунктів.
  • При укладанні такої угоди можна врегулювати правовідносини, що виникають між його сторонами, іншим чином, відійшовши від положень, передбачених чинним законодавством. Звичайно, пункти, передбачені в угоді, не можуть суперечити обов'язковим вимогам чинного правового регулювання.

Крім того, законодавство передбачає, що угода про сплату аліментів має бути завірено у нотаріуса в обов'язковому порядку.

Крім того, законодавство передбачає, що угода про сплату аліментів має бути завірено у   нотаріуса   в обов'язковому порядку

Нотаріус, завіряючи угоду про сплату аліментів, перевіряє його відповідність всім обов'язковим вимогам і якщо були допущені певні порушення, він не запевнить даний документ

Нотаріальне завірення

Як говорилося вище, угода про сплату аліментів має бути завірено у нотаріуса. При цьому сторони можуть самостійно скласти текст угоди. Але кожен нотаріус має розроблений шаблон документа, і сторони можуть скористатися даним зразком.

Основною причиною подібного законодавчого вимоги є надання подібного документу особливої ​​юридичної сили. Зокрема, завірене у нотаріуса угоду про сплату аліментів має силу виконавчого листа і може бути відразу пред'явлено в службу судових приставів для порушення виконавчого провадження.

Дана угода також може бути передано роботодавцю боржника з метою утримання суми аліментів з його зарплати.

Щоб звернутися до нотаріуса для засвідчення угоди, необхідно:

  1. Досягти загальної згоди щодо всіх умов і пунктів угоди.
  2. Зібрати правоуставлівающіе документи батьків.
  3. Зібрати документи дитини.
  4. Скласти приблизний текст угоди (якщо батьки вирішили скласти його самостійно).

До числа правовстановлюючих документів для батьків можна віднести:

  • паспорт;
  • додаткові документи, які підтверджують спорідненість з дитиною (наприклад, свідоцтво про встановлення батьківства);
  • довідку з місця роботи платника аліментів про розмір заробітної плати.

Також необхідно пред'явити свідоцтво про народження дитини і його паспорт, якщо дитині виповнилося 14 років. У цьому випадку також необхідна його особиста присутність під час підписання угоди.

За посвідчення тексту угоди необхідно заплатити певну суму грошей, розмір якої становить 5000 рублів. При цьому не має якесь значення той факт, ким саме було складено угоду: батьками або нотаріусом.

Чи можна скасувати або оскаржити

Багатьох цікавить питання про можливість розірвання та скасування угоди про сплату аліментів. Звичайно, воно може бути скасоване.

Зокрема, якщо сторони згодні на розірвання угоди про сплату аліментів, то в цьому випадку проведення даної процедури не займе багато часу. Але необхідно пам'ятати про те, що розірвання угоди має бути здійснене в тій же формі.

Це означає, що сторони повинні укласти додаткову угоду про розірвання укладеного між ними договору. При цьому даний документ знову ж повинен бути завірений у нотаріуса. Це обов'язкове законодавча вимога. Звичайно, в цьому випадку знову ж доведеться заплатити нотаріусу певну суму грошей.

Якщо ж сторони не прийшли до спільної згоди щодо розірвання договору про сплату аліментів, то він може бути скасований виключно в судовому порядку. Для цього необхідно скласти і подати позовну заяву до суду. В цьому випадку процес скасування угоди про сплату аліментів може зайняти досить тривалий час.

Судова практика

Судових справ про розірвання або скасування угоди про сплату аліментів досить багато. Найбільш поширеною причиною пред'явлення позовних заяв в подібному випадку є значне погіршення матеріального стану платника аліментів. У подібних ситуаціях сторона не може платити узгоджену раніше грошову суму.

Наприклад, між батьками було укладено угоду про сплату аліментів, в якому була передбачена конкретна сума грошей, що підлягає щомісячній виплаті. Платник аліментів займав високооплачувану посаду під час укладення подібної угоди.

Але через деякий час платник аліментів втрачає свою високооплачувану роботу: його матеріальний стан не дозволяє більше платити аліменти відповідно до умов укладеного раніше угоди.

У подібній ситуації він може пред'явити позовну заяву і вимагати розірвання укладеного раніше угоди про сплату аліментів. Звичайно, до подання позовної заяви позивач може спробувати досягти певної угоди з іншою стороною. Якщо не вийде прийти до спільної згоди, можна перейти до складання позовної заяви.

В основному суди задовольняють подібні вимоги. Але необхідно пред'явити вагомі докази того, що матеріальний стан позивача значно погіршився після підписання угоди про сплату аліментів. Тільки в цьому випадку суд задовольнить позовну заяву.

Тверда грошова сума

Законодавство дає можливість передбачити в угоді про сплату аліментів певну тверду грошову суму. Це означає, що платник аліментів зобов'язується виплачувати конкретну суму грошей, і розмір аліментів не залежить від його щомісячного заробітку.

Подібна практика дуже часто застосовується в тих випадках, коли аліменти виплачуються членам сім'ї, наприклад, коли укладається угода про сплату аліментів батькам (адже чинне правове регулювання дає можливість членам сім'ї вимагати виплату аліментів, звичайно, в передбачених законодавством випадках).

Але подібний підхід може бути застосований також в тих випадках, коли аліменти повинні виплачуватися неповнолітнім дітям. В цьому випадку необхідно також враховувати певні законодавчі вимоги.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів на двох дітей у твердій сумі

Зокрема, законодавство встановлює мінімальний розмір аліментів. Для однієї дитини він становить 1/4 частину заробітної плати платника, для двох дітей - 1/3 частина, а для трьох і більше - 1/2 частина.

Встановлені законодавством розміри аліментів повинні враховуватися при укладанні угоди. Там сторони повинні вказати суму, що перевищує або дорівнює встановленим законодавством розмірах. Тільки в цьому випадку нотаріус затвердить укладену між батьками угоду.

Індексація

Даний пункт особливо актуальний в тих випадках, коли в угоді про сплату аліментів була передбачена жорстка грошова сума. Індексація дає можливість змінити встановлений розмір аліментів через різкі змін, які відбулися в економіці країни. У якості подібних змін можуть виступати різке зростання цін на продукти харчування, зміна мінімального розміру заробітної плати і т.д.

Бажано передбачити можливість індексації безпосередньо в тексті угоди. Але якщо сторони не зробили цього, то індексація буде проводитися відповідно до чинних законодавчих вимог. Зокрема, при відсутності в документі пункту щодо індексації , Вона буде проводитися паралельно зі збільшенням розміру мінімальної заробітної плати (МРОТ).

З вищезазначеного випливає, що угода про сплату аліментів є ефективним способом врегулювання правовідносин між батьками та іншими членами сім'ї. Але порядок укладення угоди про сплату аліментів отримав своє чітке регулювання.

Відповідно, перш ніж складати подібний договір, сторони повинні ознайомитися з обов'язковими правилами його складання і тільки після цього перейти до підписання угоди.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online