Угода про сплату аліментів: форма, нотаріальне і світове, як правильно скласти, розірвання 2019

  1. законодавчі норми
  2. Як оформляється угода
  3. Цілі укладення документа
  4. Переваги та недоліки одноголосного угоди
  5. Нотаріальне і світове угоди: подібності та відмінності
  6. нотаріальне угоду
  7. Правила нотаріального оформлення та термін дії документа
  8. Мирова угода по аліментах
  9. Стягнення аліментів за угодою
  10. Розірвання угоди про аліменти
  11. Найбільш часті випадки розірвання
  12. порядок розірвання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Хоча тема аліментів часто носить негативний характер, розбіжності на цю тему бувають не завжди. Батьки цілком можуть досягти згоди, в якому враховані вимоги одного боку і можливості іншої. І такий спосіб вирішення питання є оптимальним з можливих. Він найпростіший і швидкий.

Він найпростіший і швидкий

законодавчі норми

Угода про сплату аліментів регулюється главою 16 Сімейного кодексу РФ, а це статті 99-105. Воно має на увазі, що батько добровільно погоджується на умови, прописані в такому документі. У ньому містяться такі відомості.

  1. Загальні дані про батьків і дитину.
  2. Розмір аліментів . Може бути вказано в тій формі, яку порахували зручною особи, які уклали договір: на місяць, на рік і так далі.
  3. Умови.
  4. Порядок виплат.

В угоді про сплату аліментів допустимо вказувати все, що не суперечить закону, якщо обидві сторони згодні.

В умовах договору можна вказати нюанси. Сюди можуть входити негрошові способи виплат, форс-мажори, особливі випадки і багато іншого. Все, що вимагає уваги, варто вписати в угоду.

Як за законом може відбуватися виплата аліментів

Способи Застосування Через стягнення. Так буває, якщо батько ховається, відмовляється платити або обіцяє, але не платить. Тоді гроші відшкодовуються через позовне провадження . Рішенням суду. Ситуація поширена. Суд призначається тоді, коли при розлученні подружжя не має згоди в сумі. Шляхом укладення угоди. Типово для випадків, коли вдається досягти домовленості без стороннього втручання.

Угода також має бути оформлено за всіма правилами. Якщо цього не відбулося, будь-які виплати не будуть враховуватися як аліменти, а тому, хто отримує платежі, в разі призупинення буде важко швидко отримати їх.

Як оформляється угода

Даний документ повинен бути складений у письмовій формі і обов'язково завірений нотаріусом. Для цього буде потрібно спільний візит сторін до фахівця. Якщо документ не завірити в нотаріуса, в подальшому можливо його визнання нікчемним, тобто не мають ніякої юридичної сили. Будь-які дії щодо угоди відносяться до цивільно-правовими угодами.

Копії документів залишаються на руках у кожного. Якщо той з батьків, якого зобов'язали виплачувати аліменти, трудиться на найманій роботі або отримує будь-які виплати, інформація буде направлена ​​за місцем нарахування йому платежів. Законодавчо угоду подружжя про аліменти прирівнюється до виконавчого листа. При його наявності потрібна сума буде автоматично списуватися і відправлятися другого з батьків або піклувальника дитини у визначені терміни.

При укладанні угоди однією стороною виступає батько або мати: той, хто зобов'язується виплачувати аліменти. Друга сторона - це або другий батько (з ким залишається дитина), або той, хто є опікуном, а в цій ролі може виступати і організація, наприклад, інтернат.

Цілі укладення документа

Даний варіант є оптимальним, природним і добровільним, не вимагає звернення до суду, але на практиці зустрічається не так часто. Якщо між сторонами існують невеликі розбіжності, можна відштовхуватися від норм законодавства. Наприклад, є певний процентне співвідношення доходу і виплат на дітей, в залежності від їх кількості. Саме такі цифри можна внести в договір.

Навіщо складається і підписується такий договір? Це мирна домовленість сторін, без судів і суперечок.

Переваги та недоліки одноголосного угоди

Позитивним фактором для обох сторін є те, що можна обійтися без суду, суперечок, розглядів і примусового стягнення. Іноді для кого-то це шанс отримати більше, ніж через суд, або заплатити менше. Плюсом є і те, що в угоді можуть бути вказані додаткові умови.

Розглянемо недоліки.

  1. Якщо батько, зобов'язаний сплачувати аліменти, не хоче цього робити, то для нього угода стане власноруч підписаним зобов'язанням.
  2. Якщо в документи вказана фіксована сума, а зарплата платника надалі збільшиться, одержувачу буде належати той же, що і раніше.
  3. Те ж стосується зворотної ситуації: якщо дохід зменшиться, а за угодою потрібно платити більше, це вдарить по особистому бюджету.

Більше недоліків немає. Однак і те, що перераховано вище, можна запобігти або виправити. По-перше, можна вказати суму виплат в процентному співвідношенні або в фіксованому. Якщо батько, зобов'язаний сплачувати аліменти, трудиться на найманій роботі, то перший варіант зручніше для всіх. Але в бізнесі суми можуть бути зовсім іншими, а стабільності може не бути зовсім, тому підприємці часто відмовляються від процентного підрахунку. Їм зручніше платити фіксовані суми.

По-друге, аліментні юридичною угодою - це не те, що підписується раз і назавжди. Воно не може бути змінено в односторонньому порядку, але будь-яка зі сторін може подати в суд на зміну умов, якщо у неї помінялися обставини. Після цього або укладається нова угода, або вносяться коректування.

У суді враховуються всі думки і аргументи. Прийнято вважати, що тільки той, хто отримує аліменти, може виступати в ролі жертви. Однак це не так. Бувають і зворотні ситуації, коли з батьків намагаються взяти набагато більше, ніж він зобов'язаний за законом або чим він може заплатити.

Шукати вихід можна як через угоду, так і через суд.

Нотаріальне і світове угоди: подібності та відмінності

З юридичної точки зору існує тільки нотаріальне угоду про сплату аліментів. Але серед громадян активно використовується також поняття «мирової угоди», і в нього часто вкладають інший зміст. У чому відмінності і чи можна користуватися другим варіантом?

нотаріальне угоду

Якщо згоду завірено нотаріально, це і є оптимальний варіант вирішення питання, відповідає закону. Два його абсолютних ознаки такі.

  1. Укладено документально, завірено у нотаріуса, не суперечить законодавству. Наприклад, в ньому має бути дотримано правило про те, що за угодою дитина не може отримувати менше, ніж йому було б покладено при судовому розгляді питання.
  2. Прописані в ньому умови повністю прийняті обома сторонами. Ставлячи особистий підпис, людина підтверджує, що добровільно погоджується на такий результат.

Для оформлення документа обидві сторони повинні спочатку обговорити всі нюанси, а потім звернутися до нотаріуса. Повністю скласти угоду можна прямо на місці. Бажано перед цим проконсультуватися у юриста, щоб в документі не виявилося пунктів, що суперечать законодавству.

Ціна запевнення у нотаріуса різниться в залежності від регіону і від вартості послуг, встановленої в кожній конторі. Так, для Москви і Санкт-Петербурга розцінки можуть варіюватися в районі 6000 рублів. У регіонах - близько 2500 рублів.

Правила нотаріального оформлення та термін дії документа

Зразок угоди про сплату аліментів ви можете скачати в інтернеті. Але робити це не обов'язково, оскільки можливо безпосереднє складання у нотаріуса. Угода повинна включати:

  • всі умови;
  • розмір платежів;
  • порядок виплат.

Також вноситься інформація про одержувача, платника, дитині. Такий договір буде дійсним, поки дитина неповнолітня, або до того моменту, коли одна зі сторін вирішить його розірвати. Зазначені в угоді суми виплат щорічно індексуються.

Попередньо звертатися до юриста не обов'язково, але бажано. Це робиться для запобігання спірних ситуацій в подальшому. Нотаріус перевіряє документ на відповідність законодавству. Але він не знає всіх особливостей ситуації і не питатиме про них, розбиратися в них.

Чим загрожує складання документа з порушеннями норм законодавства? До певного часу - нічим. Може бути і так, що проблем не виникне зовсім. Але якщо одна зі сторін виявить порушення і вирішить розібратися, то наслідки будуть. Через суд можуть зобов'язати:

  • далі виплачувати іншу суму;
  • оплатити різницю за весь час дії угоди;
  • визнати документ недійсним.

В першу чергу в правильному юридичному оформленні зацікавлений платник. Одержувачу варто приділити увагу тому, щоб не залишитися з дуже маленькими сумами.

Мирова угода по аліментах

У Сімейному кодексі не існує точного визначення поняття мирової угоди без нотаріального засвідчення. Під ним громадяни зазвичай розуміють одне з трьох положень.

  1. Умовне угода, що не завірена нотаріусом або укладену в усному вигляді - в судовій практиці його можна зустріти під назвою «світове».
  2. Ситуацію, коли в суді сторони дійшли згоди.
  3. Іноді нотаріально посвідчену згоду також називають світовим.

Якщо сторони вирішили укласти угоду усно або без завірення нотаріусом, а також без суддів, то воно не має ніякої юридичної сили. Для одержувача аліментів це означає, що в разі будь-яких затримок йому доведеться звертатися до суду, доводити свою правоту, а такий процес може зайняти чимало часу. Для платника такий варіант ще гірше. З точки зору закону всі гроші, які він перераховує просто так, не зважають аліментами. Вони стануть добровільною допомогою. Якщо друга сторона вирішить один раз подати в суд, то можуть зажадати всю суму за минулі роки.

Відсутність розписок погіршить ситуацію.

Поняття мирової угоди, яке зустрічається в судовій практиці, означає наступне.

  1. Одна зі сторін подала в суд, щоб розібратися в тому, яку суму повинні складати аліменти. Це може бути як первинна заява, так і позов - в тому випадку, якщо протягом довгого часу виплати не надходили.
  2. У процесі суду або до нього учасники дійшли згоди.
  3. Тоді документ підписується прямо в суді. Зразка такого документа немає, оскільки він полягає безпосередньо в залі судового засідання.

Іноді таке відбувається випадково, але часом сторони вдаються до такого кроку навмисно, щоб не платити нотаріусу. Це необдуманий крок. Вартість послуг нотаріуса в даному випадку дуже невелика, до того ж ділиться на двох. А угода, підписана в суді і не завірена нотаріусом, на відміну від «правильного», не матиме силу виконавчого листа. Отже, в разі невиплат бігати по судах і приставам доведеться одержувачу. Він буде проходити повторно процес доведення своєї правоти. А це зайві проблеми і пробіл в графіку виплат.

Стягнення аліментів за угодою

Коли даний договір укладено, інформація буде передана в усі організації, які виплачують заробітну плату, пенсію, допомогу і т. Д. Платнику. Одержувачу не потрібно турбуватися про сам факт виплати і про терміни. Йому не знадобиться нагадувати платнику, що пора вносити потрібну суму.

Незважаючи на добровільність аліментного угоди, законодавством передбачено, що воно прирівнюється до виконавчого листа.

Даний процес автоматизований.

  1. Після підписання аліментного угоди нотаріус вносить інформацію в єдину базу.
  2. В організації надсилається повідомлення про те, що тепер бухгалтерія повинна відраховувати одержувачу певні суми у встановлений період. Порядок, терміни, інтервал і розмір виплат повинні відповідати тому, що написано в угоді.
  3. Будь-якими проблемами з невиплатами займаються судові пристави. Ця перевага в порівнянні зі звичайним судовим рішенням по аліментах.
  4. Величезний плюс угоди для одержувача - то, що платник не може сам вирішити, виплачувати гроші чи ні. За весь відповідає роботодавець.

Проблеми виникають лише при скороченні, звільнення або затримки виплат.

Розірвання угоди про аліменти

Сімейний кодекс дозволяє кожної зі сторін розірвати документ, але тільки в разі, якщо суд визнає причини поважними.

Найбільш часті випадки розірвання

Буває, що платник не може виплачувати ту суму, яка була обговорена, або не може дотримуватися порядок виплат. Також трапляється так: одержувач вважає, що його права порушуються, і він повинен отримувати більше. Можливо, що у платника істотно збільшився дохід, і він не вважає правильним виплачувати величезну суму, яка утворюється в результаті процентного розрахунку.

Ще два варіанти. Одержувачу не вистачає грошей на утримання дитини, і він бажає збільшити розмір виплат. У одній зі сторін істотно погіршилося здоров'я, що неминуче викликає збільшення фінансових витрат, а часто ще й зниження рівня доходу. Причини можуть бути і іншими. Важливо лише розуміти, що розірвання угоди - це зовсім не кінець виплат. Після цього потрібно або укладати нову, або вирішувати питання через суд.

порядок розірвання

Припинення угоди відбувається згідно зі ст. 101 СК РФ, а також нормам Цивільного кодексу щодо угод. Просто відмовитися від умов, прописаних у документі, не вийде. Процес складніше.

Перший варіант - це розірвання за взаємною згодою. Таке можливо, якщо обидві сторони з якої-небудь причини вирішили більше не слідувати домовленості. Провести процедуру можна так само у нотаріуса. Зверніть увагу, що в такому випадку нерідко можна обійтися внесенням змін.

Другий варіант - коли одна зі сторін хоче розірвати договір. В цьому випадку вона не може ні відмовитися від зобов'язань, ні визнати документ недійсним поодинці. Якщо згоди немає, потрібно подати в суд. Тільки таким способом можливо розірвання. Але навіть в цьому випадку може послідувати відмова.

Аліментні угоду - краще рішення для сторони-одержувача виплат. Для платника воно може бути не дуже хорошим варіантом, якщо він не впевнений у своєму фінансовому становищі або не хоче виплачувати гроші. Однак варто врахувати, що відмова у виплатах не звільняє від відповідальності. Це загрожує судами, спілкуванням з приставами, арештом майна і зростаючими боргами.

Якщо ви є добропорядним громадянином, ухилення від аліментів тільки зіпсує життя, репутацію і нерви. Можна постаратися скласти угоду максимально прийнятно в плані впливу на фінансове становище як платника, так на одержувача.

Навіщо складається і підписується такий договір?
У чому відмінності і чи можна користуватися другим варіантом?
Чим загрожує складання документа з порушеннями норм законодавства?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online