Стягнення аліментів за минулої період, позовну заяву

  1. Відмінність заборгованості по аліментах від платежів за минулий період
  2. Розгляд справи в суді

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В Законодавстві РФ прописано: стягнення аліментів відбувається з того дня коли поданий позов або заяву в суд. У ст. 107 СК РФ вказує на можливість стягнути аліменти за минулий період. Пред'явити вимогу по аліментах можна за три попередні роки. Стягнення аліментів за минулий період можливе за умови ухилення одного з батьків від обов'язку утримувати свою дитину, вимоги кожним з батьків грошей н а утримання дитини. В Законодавстві РФ прописано: стягнення аліментів відбувається з того дня коли поданий позов або заяву в суд

Ст. 107 СК РФ вказує на можливість стягнути аліменти за минулий період

Умови стягнення не особливо складні. Але судова практика показує що, стягнення аліментів за минулий період відбувається нечасто. Навести вагомі аргументи на суді, що мало місце звернення за допомогою на утримання дітей досить важко. Для збору доказів, необхідно заздалегідь планувати звернення до суду.

Щоб мати аргументацію мама дитини повинна звернутися до батька з проханням про фінансову допомогу письмово. Прохання можна передавати рекомендованими листами. Тоді на руках у мами дитини залишаться квитанції з пошти. Необхідно також залишити собі копії листів.

У листах крім прохання про фінансову допомогу варто вказати суми витрат вироблені на дитину. Сума витрат може підтверджуватися чеками в магазині, виписками по кредитній картці. Прохання про фінансову підтримку можна озвучити усно. Робиться при свідках. Згодом наводяться ці свідки в суд. Свідками не можуть бути близькі родичі або зацікавлені люди.

Суму витрат необхідно підтвердити

Фактично в життя наявність такої аргументації незвичайні випадок. Дуже рідко люди збирають чеки на куплену для дитини одяг, ковзани, велосипед. Звертаються по допомогу до колишнього чоловіка (дружини) в більшості випадків усно по телефону. А усний розмова - це не докази. Ніхто не замислюється, що можна провести відеозйомку або зробити диктофонний запис. Про докази згадується, зазвичай в момент подачі позову.

Відмінність заборгованості по аліментах від платежів за минулий період

Необхідно розрізняти платежі за минулий період і стягнення заборгованості по аліментах.

  • Виникнення заборгованості відбувається після порушення виконавчого провадження. Відповідач нехтує своїми обов'язками по виплаті аліментів після того, як до суду був поданий позов, винесено стверджувальне судове рішення і видано виконавчий лист. Платежі за минулий період виникають якщо позивач не звертався до суду і не отримував коштів за угодою.
  • Суму платежів за минулий період можна порахувати самому позивачеві. Суд на підставі його доводів винесе рішення. Суму заборгованості встановлює судовий пристав. Він розраховує суму заборгованості в залежності від доходів аліментщика. У разі відсутності заробітку, розмір заборгованості визначається виходячи з середньої заробітної плати по регіону.
  • У заборгованості по аліментних платежах немає терміну давності. Стягнути за минулий період можна тільки за 3 роки.
  • У разі невиплати заборгованості, з аліментщика стягується пенні. На платежі по аліментах за минулий період пеня не нараховується.
  • Аліменти за минулий період виникають з вини одного з подружжя. Сума заборгованості утворюється як з вини відповідача, так і з незалежних від нього причин (непред'явлення виконавчого листа позивачем, невиплата заробітної плати та ін.)
  • За минулий період стягуються кошти, якщо раніше не було укладено угоду про виплату аліментів. Якщо полягала нотаріально посвідчену згоду, виникає борг.

Суму заборгованості встановлює судовий пристав

Розгляд справи в суді

Вимога про аліментних платежах за минулий час може задовольнити суд. Для цього буде потрібно представити пакет документів, і пред'явити докази неучасті відповідача в утриманні дітей. Пакет документів складається:

  • Позовна заява (див. Зразок позовної заяви). Зразок позовної заяви
  • Свідоцтво про шлюб (про розірвання шлюбу).
  • Свідоцтво про народження дитини (копія).
  • Довідка про утриманців (видається в міськраді, в сільраді, в багатофункціональних центрах, замовляється на «Порталі міських послуг»; в центрі ЖКГ).
  • Докази, звернення позивача з проханням надати матеріальну допомогу на утримання дітей. Докази понесених витрат на дитину (зафіксована письмово прохання, показання свідків, квитанції про сплату медичних, освітніх послуг, чеки, і ін.)

Позовна заява про стягнення аліментів за минулий період подається у світовій суд. Територіальне розташування суду повинно збігатися з адресою проживання відповідача чи за місцем розташування його власності.

У разі одночасної подачі позовної заяви на встановлення батьківства і вимог про стягнення аліментів, платежі за минулий час не стягуються. Якщо суд прийняв стверджувальне рішення про встановлення батьківства, пред'явити відповідачу вимоги про виплату аліментів за попередні три роки неможливо. Так як чоловіків не був на той момент часу батьком дитини.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online