Стягнення аліментів за минулий період: позовну заяву, період, судова практика

  1. специфіка
  2. процедура
  3. Як скласти заяву
  4. документи
  5. Що далі
  6. сплата заборгованості
  7. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При розставанні двох людей, чий союз був офіційно скріплений в органах РАГСу , Між ними виникають зобов'язання щодо спільних дітей. Звичайно, якщо подружня пара встигла їх народити в період відносин.

аліментні зобов'язання мають на увазі найчастіше щомісячні виплати на потреби дитини або дітей в установленому розмірі.

Трапляється, що недобросовісний платник відмовляється оплачувати утримання своїх дітей і перестає відраховувати належні кошти. Дружина або опікуни, на чиєму утриманні знаходиться малюк, подають позов до суду про стягнення аліментів .

Але, далеко не всі прагнуть відразу ж звертатися до вищестоящих органів, побоюючись складність і тривалість судового процесу. Коли ж вони вдадуться до судової практики, постає питання про стягнення аліментів за минулий період, в який відповідач ухилявся від своїх зобов'язань, якщо останнє буде доведено.

специфіка

З усіх виплат і пільг, які передбачає наша держава для своїх громадян, тільки аліменти мають можливість виплачуватися не тільки за фактом їх нарахування, а й за минулий період, чи то місяць або кілька років З усіх виплат і пільг, які передбачає наша держава для своїх громадян, тільки аліменти мають можливість виплачуватися не тільки за фактом їх нарахування, а й за минулий період, чи то місяць або кілька років.

Даний факт дозволяє гарантовано отримати матеріальну допомогу для дитини, навіть якщо він вже досяг повноліття на момент звернення. Законодавчо ці положення закріплені в статті 107 і 113 СК РФ.

Такий підхід дозволяє отримати ті кошти, які згідно із законом повинні були бути направлені на утримання і забезпечення життя дитини, але були не виплачено по якихось обставинах платником аліментів.

Звернутися за стягненням аліментів за минулий період можна за допомогою позовної заяви до районного суду загальної юрисдикції, надавши достатню кількість вагомих причин і доказів ухилення платника.

Щоб запобігти порушенню прав учасників справи, передбачені тимчасові обмеження періодів і строгий порядок розгляду заяв. Термін давності становить три роки.

Заява на стягнення аліментів за минулий період буде відхилено, якщо раніше між подружжям було укладено Угода або аліменти утримувалися на підставі судового рішення .

У цьому полягає відмінність позову про заборгованість та стягнення за минулий період: заборгованістю вважається факт несплати в формально встановлені терміни.

процедура

Нарахування прострочення по аліментах відбувається з моменту подачі заяви на стягнення аліментів за попередні три роки Нарахування прострочення по аліментах відбувається з моменту подачі заяви на стягнення аліментів за попередні три роки. У тому випадку, коли позивач довів свою позицію, виплати будуть розраховані і за минулі роки.

Для того, щоб оформити стягнення аліментів за останні три роки, позивачеві доведеться нелегко.

Доведеться надати велику доказову базу, яка надасть об'єктивні факти ухилення від сплати аліментів відповідачів в минулому.

Найскладніше в цьому те, що доведеться довести, що позивач всіляко сповіщав відповідача про потребу в коштах на утримання дитини. Без речових доказів (листування, пошта, відеозапису, аудіозаписи) і свідків цього зробити майже неможливо.

Якщо між учасниками процесу були укладені і нотаріально завірені положення про порядок надання фінансової допомоги, то суд може стягнути заборгованість по ній за весь період, зазначений у документі.

Позов про стягнення заборгованості є безстроковим, чого не можна сказати про стягнення аліментів за минулий період. Термін давності у даному випадку становить три роки.

Як скласти заяву

При зверненні до судових інстанцій важливо розуміти відповідальність, покладену на кандидата документа При зверненні до судових інстанцій важливо розуміти відповідальність, покладену на кандидата документа.

Заповнити бланк позову потрібно безпомилково, привівши особисті дані обох сторін, а в додатку всі знайдені вами докази і підтверджують права на фінансову підтримку документи.

Завантажити бланк.

Якщо ви з якихось причин самостійно не бажаєте скласти документ, в цьому вам зможуть допомогти адвокат або нотаріус. Не забудьте підготувати три екземпляри документа, один з яких залишиться у вас, інші попрямують до органів суду.

Позов складається в загальній послідовності для подібних прохань до суду. У ньому вказуються обов'язкові пункти:

  1. Інформація про судовому органі (назва суду та уповноваженої особи).
  2. Фио відповідача та позивача, адреси місцезнаходження, контактні телефони.
  3. Підстави розгляду питання.
  4. Вимоги.
  5. Додаток.
  6. Підпис і дата.
ВАЖЛИВО!

Вкажіть вимога про стягнення заборгованості за минулий період. До позову прикладіть докази ухилення від аліментних зобов'язань відповідачем.

Всі вимоги будуть розглянуті органами протягом одного місяця з моменту їх надання суду.

УВАГА! Можливо оскаржити що не задовольняє вас рішення в період десяти днів з моменту винесення його судом.

документи

У додатку до позову закріплений перелік паперів, які підтверджують вашу особистість і дитини, а також право на подачу прохання про фінансову допомогу У додатку до позову закріплений перелік паперів, які підтверджують вашу особистість і дитини, а також право на подачу прохання про фінансову допомогу.

В даному випадку кількість необхідних паперів зростає - будуть потрібні речові докази або задокументовані свідчення третіх осіб.

На додаток до позовної заяви надаються документи:

  • копія паспорта;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідка житлових органів про прописку дитини, яка підтверджує, що дитина проживає з позивачем;
  • угоду про виплату аліментів (Якщо воно було укладено);
  • докази ухилення відповідача від матеріальної підтримки сім'ї;
  • довідки про доходи;
  • свідоцтво про шлюб (розірвання);
  • свідоцтво встановлення батьківства (Якщо шлюб на момент народження не було укладено).

Квитанція про оплату держмита не постачається, так як цей обов'язок буде відноситься у справі до відповідача.

Що далі

Після того, як справу буде розглянуто судовими органами, воно буде або відхилено в зв'язку з недостатньою доказовою базою або відсутністю підстав для задоволення позову, або передано в якості виконавчого листа судовим приставам для приведення його положень у силу Після того, як справу буде розглянуто судовими органами, воно буде або відхилено в зв'язку з недостатньою доказовою базою або відсутністю підстав для задоволення позову, або передано в якості виконавчого листа судовим приставам для приведення його положень у силу.

Тому, так важливо правильно оформити позовну заяву, про що згадувалося вище! Інакше, судовий процес затягнеться, а вам доведеться поклопотатися над виправлення неточностей.

Пристави направляють виконавчий лист за місцем працевлаштування відповідача, з якого буде утримана сума заборгованості.

Якщо неблагополучний відповідач і в цей раз буде намагатися не виконувати своїх зобов'язань, його чекає цивільно-правова, адміністративна і кримінальна відповідальність у справі про заборгованість.

сплата заборгованості

Найчастіше, не виконуючи своїх батьківських зобов'язань, відповідач помиляється, що друга сторона не вимагатиме від нього матеріального змісту через суд.

Якщо раніше сторони уклали аліментні угоду або був встановлений судовий виконавчий лист, то стягнення заборгованості буде проведено за весь період з початку дії цих документів до подачі позову.

Але, якщо формально сплата грошей не була обговорена, то виходячи з терміну давності, заборгованість може бути взята з відповідача за останні три роки.

висновок

Ми розглянули специфіку і порядок стягнення аліментів за минулий період, позовну заяву для судового процесу, а також переваги і недоліки цієї процедури.

Надійніше за все, з точки зору законодавства Російської Федерації, укладати подружжю між собою заздалегідь добровільне Угода про сплату аліментів, якщо виникли для цього причини. Це полегшить умови утримання дитини в період його дорослішання в неповній сім'ї.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online