Що робити, якщо колишній чоловік, батько, аліментник не платить аліменти, як змусити платити аліменти колишнього мужаЧто робити якщо батько дитини, колишній чоловік, аліментник не платить аліменти

  1. причини несплати
  2. Залежать від платника
  3. Незалежні від платника
  4. Що можна зробити, якщо не платять аліменти
  5. Звернення до суду
  6. Порядок дій
  7. Заява
  8. документи
  9. витрати
  10. мирова угода
  11. Зустрічний позов
  12. Звернення до судових приставів
  13. Порядок дій
  14. Як змусити платити аліменти колишнього чоловіка, батька, аліментщика
  15. Якщо батько дитини ніде не працює
  16. Якщо аліментник офіційно працевлаштований
  17. Якщо чоловік не платить за виконавчим листом
  18. Наслідки несвоєчасної сплати аліментів
  19. Громадянська відповідальність
  20. адміністративна відповідальність
  21. Кримінальна відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

87 переглядів

Утримання дитини - дороге задоволення: продукти, іграшки, одяг з якої він постійно зростає, всілякі розвиваючі гуртки і навіть просто значне збільшення оплати комунальних послуг. Все це вимагає грошей. Ростити малюка одному з батьків не завжди буває під силу і хоч якось рятують ситуацію аліменти від другого з батьків. Якщо ж аліментні виплати припиняються, всі різко стає ще гірше. Що ж робити в такій ситуації, куди звертатися і як себе вести? Розглянемо в цій статті.

причини несплати

Насамперед потрібно виявити причини, через які припинилися виплати, так як це допоможе визначитися з подальшими діями. Для цього слід переговорити з неплатником особисто або зібрати інформацію з інших джерел (спільні друзі або знайомі). Виділяють дві основні категорії причини: залежні та незалежні від платника.

Залежать від платника

Якщо платник банально не хоче платити аліменти - це пряме порушення законодавства, яке в кінцевому підсумку призведе до того, що він все одно виплатить все належне, а також додатково неустойку і, може навіть штраф. Слід зазначити, що до цього пункту належать і фінансові проблеми. Навіть якщо людина не працює, він все одно зобов'язаний виплачувати аліменти в повному обсязі. Якщо ситуація занадто складна і фінансові проблеми дійсно заслуговують на увагу, то платник може спробувати звернутися до одержувача аліментів, обговорити ситуацію та пообіцяти через деякий час (бажано вказувати його точно) компенсувати весь борг і продовжити платежі в звичайному режимі. Але якщо він ховається, не йде на контакт або навіть безпосередньо заявляє про те, що він більше не збирається платити, то це вже пряме порушення.

Незалежні від платника

Зовсім інша справа, якщо аліменти не виплачуються з причин, які ніяк не залежать від платника. Тут може бути безліч варіантів:

  • Важка хвороба, яка змушує все гроші витрачати на лікування. Це поважна причина не виплачувати аліменти деякий час (але даний факт потрібно підтвердити документально).
  • Фінансові проблеми, що виникли через необхідність утримувати нову сім'ю. Особливо якщо в ній присутній інший дитина. Як правило, при такій ситуації аліменти все одно не скасовують, однак можуть їх дещо зменшити.
  • Будь-які проблеми, які пов'язані з переказом коштів одержувачу аліментів і не пов'язані з платником.

Приклад: Платник може подати заяву про переведення коштів в бухгалтерію і підкріпити його угодою сторін або судовим наказом. Зі свого боку, батько зробив все, що від нього залежало. Однак якщо бухгалтерія з якихось причин не буде переводити гроші (забули, втратили документ і т.д.) то винен в цьому явно не платник і нести відповідальність за таку «несплату» він не буде.

Що можна зробити, якщо не платять аліменти

Змусити платити аліменти не просто можна, а й треба. Однак і тут багато що залежить від того, яким чином вони виплачувалися раніше. А точніше, на підставі чого. Виділяють два основних варіанти: за угодою сторін або за судовим наказом.

Звернення до суду

Угода сторін, яку підписують колишній чоловік і дружина - це, з одного боку, набагато більш надійний документ, ніж судовий наказ, так як обидві сторони йдуть на такий крок свідомо, але з іншого, в разі виникнення проблем, «вибити» аліменти стає складніше .

Порядок дій

  1. Спробувати домовитися з другою стороною «по-хорошому». З цього завжди потрібно починати, навіть якщо ніяких шансів на успіх таких переговорів немає, цей момент завжди можна уточнити в суді, що зарахується позивачеві.
  2. Скласти позовну заяву про те, що відповідач не виконує умови угоди - не платить аліменти.
  3. Направити заяву в суд.
  4. Очікувати дати засідання.
  5. Бути присутнім на розгляді питання або направити свого представника. За відповідачем ганятися не потрібно, це не проблеми позивача.
  6. Отримати на руки рішення суду.
  7. Дочекатися, поки рішення суду вступить в силу (зазвичай на це дається 1 місяць, протягом якого відповідач має право подати апеляцію).
  8. Після набрання рішенням чинності, звертатися до судових приставів (про це див.нижче).

куди звертатися

Справи такого типу, незалежно від ціни питання розглядає виключно мировий суд за місцем проживання відповідача або позивача (дивлячись, куди зручніше звернутися).

Заява

Заява

Завантажити зразок позовної заяви про стягнення аліментів з боржника Завантажити зразок позовної заяви про стягнення аліментів з боржника

документи

До позовної заяви потрібно додати:

  • Копію паспорта позивача і, якщо є, копію паспорта відповідача.
  • Свідоцтво про народження дитини, на якого виплачувалися аліменти.
  • Угода, попередньо була укладена між сторонами.
  • Докази того, що платник аліментів допустив прострочення без поважної причини.

витрати

Позовні заяви пов'язані з аліментами подаються до суду безкоштовно. Держмито оплачувати не потрібно. Виняток становлять ситуації, коли крім аліментів позивач висуває і інші вимоги.

Приклад: Якщо позивач крім вимоги компенсувати заборгованість по аліментах висуває вимогу про позбавлення колишнього чоловіка або дружини батьківських прав, він буде змушений сплатити державне мито, проте тільки в тому обсязі, який пов'язаний з додатковими вимогами.

мирова угода

Якщо відповідач все ж вирішує домовитися і не доводити справу до судового рішення, він може запропонувати укласти мирову угоду . Це буде ще одна угода, в якому аліментник зобов'язується компенсувати всю заборгованість і продовжити виплати в раніше встановленому обсязі. Варіанти умов можуть бути різними, але як правило передбачається, що сторони зобов'язані йти один одному на зустріч, поступаючись своїми бажаннями.

До підписання такого документа слід підходити дуже обережно, тому що якщо сторони не будуть порушувати умови угоди, оскаржити його буде вкрай складно.

Зустрічний позов

Ще один варіант, який також доступний відповідачу: подати зустрічний позов. У цьому документі боржник пояснює, що заборгованість виникла не з його вини і наводить відповідні докази. Такий варіант може бути актуальним в тому випадку, якщо позивач не став з'ясовувати причини несплати і відразу ж звернувся в суд.

Приклад: Позивач звертається до суду з вимогою стягнути заборгованість по аліментах, яка виникла, з його точки зору, без поважних причин. Відповідач в свою чергу подає зустрічний позов, в якому вимагає скасувати виникла заборгованість по тій причині, що він фізично не міг виплачувати належні суми через те, що знаходився в комі після аварії. Якщо відповідач надасть переконливі докази (наприклад, медичні документи), суд встане на його сторону.

Звернення до судових приставів

Після отримання судового рішення або ж, якщо аліменти спочатку нараховувалися за судовим наказом / рішенням, позивач може звертатися до судових приставів з вимогою про примусове стягнення заборгованості з неплатника. Слід враховувати, що в даному випадку ніякі додаткові заяви надавати не потрібно. Більш того, формально суд самостійно повинен передати наказ приставам, але швидше зробити це самостійно.

Порядок дій

  1. Отримати судове рішення на руки.
  2. Звернутися до територіального структурний підрозділ служби судових приставів.
  3. Передати ним судове рішення.

Як правило, після цього пристави починають виконувати дії, спрямовані на примусове стягнення заборгованості. Якщо пристави не працюють так, як годиться (занадто повільно або неефективно), можна просити пояснити ситуацію, з якої причини гроші досі не стягнуті. Якщо ж навіть в такій ситуації нічого не відбувається, можна звертатися непряму до керівництва Служби з вимогою покарати недбайливих співробітників.

Як змусити платити аліменти колишнього чоловіка, батька, аліментщика

Загальні принципи того, як саме будуть змушувати платити аліменти боржника завжди один і той же, однак в залежності від ситуації, в якій знаходиться аліментник, можуть відрізнятися досить серйозно.

Якщо батько дитини ніде не працює

Якщо батько офіційно не працює, це не означає, що він не повинен платити аліменти. Однак саме така ситуація є найбільш проблемною, особливо якщо і майна у нього, яке можна було б заарештувати і продати, немає. Формально, він не ховається і завжди готовий прийти на прийом до приставам, але фактично аліменти не платить і не збирається цього робити, мотивуючи тим, що у нього немає грошей. У такій ситуації очікувати аліментів можна дуже довго. В кінцевому підсумку, якщо платежі все-таки не поновлюються, пристави можуть завести справу на неплатника (аж до кримінальної) і направити на примусові роботи. Заробіток з них буде направлятися в рахунок погашення боргу. Сума навряд чи буде великий, але це краще, чого можна домогтися.

Приклад: Боржник офіційно не працює, визначити його справжнє джерело доходів не виходить, на контакт йде, але заявляє, що грошей у нього немає. При цьому в службі зайнятості не перебуває і навіть не збирається шукати роботу. Якщо він так і не відновить платежі, пристави почнуть посилювати покарання, аж до приміщення злісного неплатника до в'язниці.

Якщо аліментник офіційно працевлаштований

Це найбільш простий варіант. Передбачається, що у платника є офіційний, стабільний заробіток. У такій ситуації пристави просто звертаються в компанію, де працює аліментник і вимагають перерахувань коштів в повному обсязі, включаючи сюди погашення заборгованості, що виникла за час несплати. У такій ситуації бухгалтерія буде змушена частина коштів направляти відразу ж в рахунок сплати аліментів, а не в рахунок заробітної плати боржника.

Приклад:

Боржник отримує 20 тисяч рублів на місяць офіційної заробітної плати, але не перераховує з цих грошей аліменти на свого одну дитину (25% від суми). В результаті виникає серйозна заборгованість. Пристави звертаються до керівництва компанії. З цього моменту (зазвичай - з наступного місяця), заробітна плата буде розбиватися на 2 частини: безпосередньо оплата за працю на карту працівника і аліменти. Залежно від заборгованості, відсоток аліментних перерахувань може досягати 70%. В даному випадку, 14 тисяч піде на погашення боргу і регулярний платіж аліментів, а 6 тисяч - на заробітну плату.

Якщо чоловік не платить за виконавчим листом

Як змусити людину платити аліменти, якщо він навіть виконавчий лист ігнорує. У такій ситуації єдиним виходом буде подати до Служби судових приставів заяву про порушення кримінальної справи. Така злісна несплата може стати причиною як примусових робіт, так і приміщення у в'язницю.

Завантажити зразок заяви про превліченіі неплатника до відповідальності

Наслідки несвоєчасної сплати аліментів

Якщо людина відмовляється платити аліменти без поважної причини, то він так чи інакше буде покараний . Всі варіанти покарань поділяються на три основні категорії: цивільні, адміністративні та кримінальні.

Громадянська відповідальність

Громадянська відповідальність складається з неустойки, яка в розмірі 0,5% нараховується на суму заборгованості за кожен день прострочення. На місяць виходить близько 15%. Якщо платежів не було довгий час, розмір такої неустойки може досягати дуже серйозного масштабу.

адміністративна відповідальність

Під адміністративною відповідальністю розуміють додаткові штрафи за несплату (крім неустойки), арешт рахунків, позбавлення водійських прав і обмеження на окремі види держпослуг (зокрема, на видачу закордонного паспорта).

Кримінальна відповідальність

Види кримінальних покарань: позбавлення волі, арешт, примусові або виправні роботи. Не існує конкретних визначень, при якій заборгованості які заходи застосовуються (за винятком позбавлення водійських прав, яке можна реалізувати тільки при сумі боргу понад 10 тисяч рублів). В кожному окремому випадку розгляд проводиться в індивідуальному порядку.

Що ж робити в такій ситуації, куди звертатися і як себе вести?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online