Розрахунок неустойки по аліментах в 2019 році - формула зразок, при угоді, приклад, індексація заборгованості

  1. Що потрібно знати
  2. В яких випадках нараховується
  3. Нюанси при укладеній угоді
  4. Правова база
  5. Розрахунок неустойки за прострочення аліментів
  6. На які саме платежі нараховується
  7. Правила обчислення
  8. Формула по місяцях
  9. За кожен день прострочення
  10. Якщо з частковою оплатою
  11. приклади
  12. виникаючі нюанси
  13. Як порахувати за допомогою таблиці в Excel
  14. Як написати заяву на стягнення заборгованості судовим приставам
  15. Чи проводиться індексація заборгованості
  16. Нюанси для непрацюючих

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ухилення від сплати аліментів - явище нерідке, на жаль. Зачату вплинути на злісних неплатників допомагають тільки штрафні санкції.

Як в 2019 році розрахувати неустойку за аліментами? Особи, які за законом зобов'язані виплачувати аліменти, досить часто намагаються ухилитися від зобов'язань.

Російське законодавство передбачає різні заходи впливу на аліментних боржників. Найчастіше несвоєчасна оплата карається нарахуванням пені. Як в 2019 році розрахувати суму неустойки по аліментах?

Що потрібно знати

Відповідно до норм сімейного законодавства батьки зобов'язані утримувати своїх дітей до досягнення повноліття. У деяких випадках фінансова підтримка дитини потрібно і після 18 років.

Зберігається цей обов'язок і при розлученні подружжя і в разі позбавлення батьківських прав. Батько, який проживає окремо від дитини, зобов'язаний виплачувати аліменти на утримання дітей.

Закон встановлює мінімальні суми аліментів, виходячи з кількості дітей і рівня доходу платника. Порядок виплати аліментів визначає суд або самі сторони.

В останньому випадку розмір аліментів може встановлюватися сторонами в договірному порядку, але не менше затвердженого законодавчо мінімуму.

Якщо боржник не виконує грошові зобов'язання, повністю або частково, до нього застосовують штрафні санкції.

Для недобросовісних платників цивільним кодексом передбачено стягнення неустойки.

Нарахування неустойки передбачає сплату пені на суму прострочення. Неустойка - це вид штрафних санкцій, що застосовується при несвоєчасному виконанні зобов'язань і зокрема при порушенні графіка виплати аліментів.

В яких випадках нараховується

На можливість застосування неустойки при несплаті аліментів впливає тільки фактична прострочення. Тобто з боку боржника повинне мати місце умисне невиконання аліментних зобов'язань.

Крім того застосовувати такий спосіб впливу на боржника можна лише за наявності таких підстав:

  • наявність рішення суду або добровільного угоди про сплату аліментів ;
  • передача виконавчого документа про стягнення судового пристава;
  • позитивне рішення суду про стягнення неустойки;
  • прострочення виплати аліментів з вини платника.

Чи не вийде стягнути неустойку за аліментами, якщо:

Платнику затримали виплату зарплати Або зовсім не виплатили з / п в поточному періоді Виплата не проведена з вини бухгалтерії Роботодавця або банківської організації Виплата прострочена через хворобу платника І відсутність з цієї причини доходу Своєчасної виплаті завадили надзвичайні обставини Катастрофи, стихійні лиха, інші обставини непереборної сили виконавчий документ знаходиться у одержувача І не надано роботодавцю платника

Розмір неустойки залежить від правових особливостей відносин сторін. Порядок нарахувань може визначатися законом або договором.

Якщо говорити про суму заборгованості , На яку можна нарахувати неустойку, то важливий сам факт порушення термінів сплати. Можна стягнути неустойку як при повній несплаті, так і при частковій.

У будь-якому випадку ініціювати процес стягнення неустойки повинен одержувач. Автоматично штраф не накладається, в тому числі не може самостійно стягнути неустойку судовий пристав.

Нюанси при укладеній угоді

Сторони можуть самостійно визначити порядок стягнення аліментів. Для цього укладається угода, в якому вказується:

  • розмір аліментного платежу;
  • періодичність сплати;
  • точна дата чергового платежу;
  • спосіб передачі коштів;
  • умови нарахування неустойки, її розмір і порядок стягнення.

Якихось строгих критеріїв при складанні угоди не передбачено. Сторони вправі домовитися так, як їм зручніше.

Величина неустойки при укладанні угоди залежить від волевиявлення сторін, але встановлюється за взаємною згодою. Єдина вимога - обов'язкове посвідчення угоди у нотаріуса.

Коли платник не виконує досягнуті домовленості, друга сторона має право вимагати виконання угоди через суд. При цьому вимога про суму неустойки ґрунтується на змісті угоди.

Постанова суду про стягнення аліментів та неустойки передається судовим приставам , Які і займаються в подальшому стягненням боргу.

Правова база

Неустойка за аліментами стягується на підставі норм Сімейного Кодексу РФ . Згідно СК РФ забезпечувати дітей можна:

Добровільно На підставі письмово оформленою домовленості Примусово За рішенням суду на підставі виконавчого листа

Коли батьки самостійно погодили порядок і розмір виплат на утримання дітей, вони укладають нотаріальне угоду.

Такий документ має таку ж юридичну силу, як і виконавчий лист. Виконання договірних умов обов'язково, як для сторін, так і для ФССП.

Якщо судові пристави отримали заяву на стягнення аліментів і неустойки з додатком до угоди, вони зобов'язані ініціювати виконавче провадження.

Розмір неустойки встановлюється від порядку нарахування. Законна неустойка (при сплаті аліментів за рішенням суду) регулюється ст.115 СК РФ .

При простроченні аліментних платежів стягується 0,5% від суми заборгованості за кожен прострочений день.

Якщо розмір неустойки встановлений угодою сторін, то порядок нарахування і форма оплати залежать від умов договору.

регулюється це ст.99 СК РФ . Але при цьому і законна, і договірна неустойка стягується виключно через суд.

Крім норм СК РФ при нарахуванні неустойки враховуються положення таких правових актів, як:

Розрахунок неустойки за прострочення аліментів

Якщо одержувач аліментів вирішив стягнути з платника аліментів неустойку, то він повинен зробити наступні дії:

  1. Звернутися до судового пристава, який веде виконавче провадження по аліментах з заявою про видачу постанови для розрахунку заборгованості або використовувати для розрахунку добровільне угоду.
  2. Підготувати розрахунок неустойки за законом або за договором.
  3. Підготувати необхідний пакет документів (паспорт, виконавчий лист або судовий наказ, розрахунок неустойки).
  4. Подати позов до мирового суду за своїм місцем проживання або місцем проживання відповідача.
  5. Очікувати виклику на судове засідання.

На які саме платежі нараховується

При розрахунку неустойки, перш за все, потрібно визначити суму для нарахування. Залежить це від порядку нарахування аліментів.

коли аліментні платежі виплачуються на підставі угоди, то за основу береться зазначена в ньому сума.

Тобто якщо платник повинен щомісяця виплачувати 10 000 рублів, то розмір реального доходу не має значення. Неустойка розраховується виходячи з обумовленої сторонами суми.

Інша справа, коли аліменти призначаються по суду в процентному співвідношенні від заробітної плати . У такій ситуації розмір щомісячних платежів може суттєво відрізнятися.

Позивачу потрібно з'ясувати, який офіційний дохід був у платника в місяці прострочення платежів. Для цього потрібно знати, на які доходи нараховуються аліменти.

Аліменти стягують з доходів наступного типу:

Чи не нараховують аліменти з компенсаційних виплат, пенсій по втраті годувальниця, сум за відшкодування шкоди здоров'ю, гуманітарної допомоги.

Знаючи суму доходу платника, потрібно визначити який відсоток повинен був бути виплачений як аліментів . На цю суму і нараховується неустойка.

Важливо! Якщо не вдається встановити розмір істинного доходу платника, розрахунок неустойки здійснюється виходячи із середньої заробітної плати в регіоні проживання аліментщика. Дані про зарплати можна подивитися на сайті Держкомстату РФ .

Правила обчислення

При розрахунку неустойки необхідно враховувати наступні правила:

При укладанні угоди Відлік терміну платежів починається з моменту підписання документа При виплаті аліментів за судовим постановою Відлік починається з моменту подачі позовної вимоги в суд

Але при цьому існують деякі винятки з правил:

Коли при призначенні аліментів через суд з'ясовується Що позивач неодноразово звертався до платника, але ніяких виплат так і не отримав, аліменти можуть призначити за три останні роки. Відповідно, у разі несвоєчасної сплати неустойка нараховується на всю суму заборгованості У разі коли аліменти сплачуються на підставі угоди Те термін позовної давності не враховується. Неустойка нараховується на всю суму боргу Якщо суд встановить, що платник навмисно уникав виплат Те правило про позовну давність не застосовується. Стягнути неустойку і заборгованість можна і після досягнення дитиною повноліття

Найскладніше - це правильно розрахувати розмір неустойки. При цьому розрахунок можна здійснювати по місяцях або за кожен день.

Формула по місяцях

Як правило, аліменти виплачуються щомісяця і отже, розраховується неустойка в разі несплати по місяцях.

Для розрахунку законної неустойки використовується формула наступного виду:
Для розрахунку законної неустойки використовується формула наступного виду:   Якщо аліменти не виплачені за кілька місяців, то по кожному місяцю потрібно розрахувати неустойку окремо і скласти отримані суми Якщо аліменти не виплачені за кілька місяців, то по кожному місяцю потрібно розрахувати неустойку окремо і скласти отримані суми.

Коли аліменти сплачуються за угодою, то формула видозмінюється згідно з домовленістю сторін. Так боку можуть зменшити або збільшити процентну ставку нарахування. Правом сторін є і повна відмова від нарахування неустойки.

За кожен день прострочення

Але розрахувавши суму неустойки по місяцях не факт, що платник тут же виплатить нараховану суму. Швидше за все, виплати будуть здійснені з затримкою.

Відповідно, знадобиться новий розрахунок неустойки. Більш доцільно розрахувати неустойку за день. При цьому з кожним днем ​​затримки виплат аліментів сума буде збільшуватися на певну суму.

Для розрахунку суми неус тойка за день потрібно застосувати таку формулу:
Для розрахунку суми неус тойка за день потрібно застосувати таку формулу:   На момент сплати заборгованості визначається загальна кількість днів прострочення і виконується розрахунок суми неустойки На момент сплати заборгованості визначається загальна кількість днів прострочення і виконується розрахунок суми неустойки.

Якщо з частковою оплатою

Неустойка стягується тільки з існуючої заборгованості. Якщо на момент звернення позивача до суду борг буде погашений, то і стягувати неустойку ні з чого.

Але якщо борг погашений тільки частково, неустойка нараховується на суму заборгованості . Алгоритм розрахунку при частковій оплаті не відрізняється.

Визначається сума боргу, кількість днів прострочення і виконується нарахування по наявної заборгованості.

При цьому потрібно уточнити, що стягнення неустойки це право одержувача, але не обов'язок. Сторони можуть самостійно домовитися про відстрочку платежу з неустойкою або без такої.

Крім того має значення причина, по якій утворилася заборгованість. Якщо платник у суді зможе довести, що прострочення сталося не з його вини, то суд у нарахуванні неустойки відмовить.

приклади

Розглянути, як нараховується неустойка, найкраще на прикладах.

ситуація перша

Платник щомісяця за рішенням суду платить тверду суму аліментів в розмірі 10 000 рублів. Після затримки чергового платежу позивач вирішує стягнути неустойку.

Відповідно до формули розрахунку потрібно визначити кількість днів прострочення. Виплата затримана на 20 днів. Звідси виходить:

Звідси виходить:

Якщо та ж сума виплачується за угодою і згідно з домовленістю неустойка стягується в розмірі 0,8%, то за аналогічну кількість днів прострочення вийде:
Якщо та ж сума виплачується за угодою і згідно з домовленістю неустойка стягується в розмірі 0,8%, то за аналогічну кількість днів прострочення вийде:

ситуація друга

Платник аліментів не платить аліменти за судовим рішенням декілька місяців. Сума боргу склала:

Листопад 2017 10 000 рублів Грудень 2017 12 000 рублів Січень 2019 13 000 рублів Лютий 2019 11 000 рублів

Датою чергового платежу є кожне перше число нового місяця. Неустойка розраховується за станом на 3 березня 2019 року. виходить:

Листопад 10 000 × 0,5% × 93 = 4 650 Грудень 10 000 × 0,5% × 62 = 3 100 Січень 10 000 × 0,5% × 31 = 1 550 Лютий 10 000 × 0,5% × 3 = 150

Загальна сума неустойки на 3.03.2018 складе:
Загальна сума неустойки на 3 Далі потрібно розрахувати суму заборгованості по аліментах:
Вийде, що платник за станом на 3 березня 2019 року має виплатити одержувачу аліментів суму в розмірі в 55 450 рублів (борг + неустойка).

ситуація третя

Платник повинен щомісяця платити аліменти в сумі 10 000 рублів, але заплатив тільки частина суми. При цьому платежі були нерівномірними:

3 000 рублів За грудень 5 000 рублів За січень 6 000 рублів За лютий

Неустойка нараховується на невиплачену частину суми. В результаті при розрахунку неустойки на 3.03.2018 виходить:

За грудень (10 000 - 3 000) × 0,5% × 62 = 2 170 за січень (10 000 - 5 000) × 0,5% × 31 = 775 за лютий (10 000 - 6 000) × 0,5 % × 3 = 60

В результаті сума неустойки складе:
В результаті сума неустойки складе:   До отриманої суми неустойки додаємо суми заборгованості і отримує загальну суму боргу аліментщика: До отриманої суми неустойки додаємо суми заборгованості і отримує загальну суму боргу аліментщика:

виникаючі нюанси

Позовна заява про стягнення в суд слід подавати до мирового суду, але тільки якщо сума боргу не перевищує 50 000 рублів.

У разі перевищення цієї суми справа розглядається судом федерального значення в районі проживання відповідача.

У більшості випадків рішення про стягнення неустойки приймає той же суд, що виніс постанову про виплату аліментів .

Якщо сума пені істотно перевищує величину основного боргу або зобов'язання не виконані з поважних причин, відповідач має право клопотати про зниження неустойки.

Відео: розрахунок пені по аліментах

При цьому враховуються обставини несплати. Наприклад, відповідач хворів і не міг заробляти. Для призначення виплати неустойки повинна бути доведена вина платника, тобто навмисна несплата.

Як порахувати за допомогою таблиці в Excel

Розрахувати неустойку можна за допомогою програми Excel. У таблиці формуються такі графи:

  • початок платіжного періоду;
  • кінець розрахункового періоду;
  • виплачена сума;
  • нарахована сума;
  • величина заборгованості на початок періоду;
  • заборгованість на кінець періоду;
  • число днів, прийнятих до розрахунку;
  • розмір неустойки в день;
  • штраф за весь період.

Потрібно заповнити дані про періоди, суми заборгованості, кількість днів прострочення. Після вказівки формули розрахунку пені можна розрахувати за допомогою таблиці величину неустойки. Роздруковану таблицю можна додати до позовної заяви.

Як написати заяву на стягнення заборгованості судовим приставам

Для розрахунку неустойки по аліментах в рамках виконавчого провадження необхідно подати заяву на розрахунок неустойки судовому приставу.

Складається заяву в довільній формі, але в ньому потрібно вказати:

  • назва підрозділу ФССП, куди подається документ;
  • П.І.Б. заявника, адреса, контактні дані;
  • відомості про платника;
  • реквізити виконавчого документа;
  • період розрахунку;
  • мета отримання розрахунку (для звернення до суду);
  • спосіб отримання відповіді (особисто, поштою).

За підсумками розгляду заяви буде надано розрахунок, виконаний одним із таких способів:

За розміром доходів платника Якщо аліменти сплачуються у відсотках від доходу за прожитковим мінімумом Якщо дохід не визначений за розміром встановленого угодою або судовим наказом

Заява судовому приставу про розрахунок неустойки по аліментах можна скачати тут .

Чи проводиться індексація заборгованості

Індексація аліментів виконується, якщо виплати здійснюються в твердій грошовій сумі, встановленої судом або угодою.

Аліменти, що виплачуються у відсотках від доходу, не підлягають індексації. Що з приводу неустойки, то аналогічно індексації підлягає сума.

Нарахована на платіж у твердій сумі. Розмір боргу збільшується пропорційно зростанню прожиткового мінімум а в регіоні проживання дитини.

Згідно зі змінами про внесення змін до ст.117 СК РФ , Затверджених Держдумою 27.10.2017, обов'язок індексації аліментних платежів у твердій сумі покладається на організації, які виплачують аліментник зарплату.

Індексацію заборгованості по аліментах виконує судовий пристав на підставі звернення стягувача. Бланк заяви про індексацію аліментів можна скачати тут .

Нюанси для непрацюючих

Якщо батько, зобов'язаний сплачувати аліменти, не працює і не має доходу, це не звільняє його від сплати аліментів. Сторони можуть самостійно домовитися про суму виплат.

У разі звернення до суду аліменти призначаються у твердій грошовій сумі, виходячи з прожиткового мінімуму в регіоні.

У разі прострочення виплати аліментів непрацюючим батьком, на суму боргу можна стягнути неустойку в стандартному порядку. Тобто величина санкцій розраховується виходячи з призначеної твердої суми платежу.

Якщо раніше платежі були призначені в процентах від доходу, а потім платник втратив роботу, неустойка обчислюється із середньої заробітної плати в регіоні.

Таким чином, в разі прострочення призначених платежів аліментник може зіткнутися з необхідністю доплати суттєвої суми неустойки.

Тому не варто затягувати з виплатами, тим більше, що при умисної несплати термін позовної давності по стягненню заборгованості не передбачається.

Одержувачу аліментів не варто місяцями чекати погашення заборгованості. Нарахування неустойки може стати досить відчутним методом впливу на свідомість боржника.

Як в 2019 році розрахувати неустойку за аліментами?
Як в 2019 році розрахувати суму неустойки по аліментах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online