Позовна заява про зменшення розміру аліментів

  1. Причини для зниження виплачуваних аліментів
  2. Як подати на зниження аліментів
  3. Як правильно написати заяву на зменшення аліментів
  4. документи
  5. Зразок позовної заяви про зменшення розміру аліментів
  6. Куди подається позов
  7. Порядок і процедура
  8. держмито
  9. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

299 переглядів

Виплата аліментів на утримання неповнолітніх дітей або ж інших членів сім'ї ( подружжя , батьків ) Не завжди виявляється посильної для платника.

Це, звичайно ж, не звільняє платника від обов'язку сплачувати призначені по суду або ж визначені угодою платежі, але в ряді випадків розмір аліментів все ж може бути зменшений через виняткові обставини.

299 переглядів   Виплата аліментів на утримання неповнолітніх дітей або ж інших членів сім'ї (   подружжя   ,   батьків   ) Не завжди виявляється посильної для платника

Зменшення, так само як і збільшення розміру аліментних платежів, допускається тільки на підставі судового акта, а потім для зниження аліментів платнику належить звертатися до суду, який виніс судове рішення.

Причини для зниження виплачуваних аліментів

Юридичні підстави для зміни розміру аліментів (включаючи вимогу про їх зниження), закріплені в ст. 119 СК РФ.

Зазначені норми закону свідчать, що якщо у будь-якої зі сторін істотно змінилося сімейне чи матеріальне становище, то судом може вирішуватися питання як про зміну аліментів, так і про їх скасування .

Стосовно до зниження аліментів обставинами, які приймаються судом до уваги, можуть бути:

  • Народження ще одну позашлюбну дитину або ж дитини в іншому шлюбі;
  • Інвалідність, важка хвороба, втрата працездатності, що призвели до зміни рівня матеріального благополуччя;
  • Важкі життєві обставини, безпосередньо пов'язані з матеріальним благополуччям (пожежа, катастрофа, важкі хвороби близьких родичів).
  • Інші обставини, які може врахувати суд.

ВАЖЛИВО: Зміна розміру аліментів найчастіше допускається лише по відношенні до зобов'язань, які встановлені в твердій грошовій сумі . Однак ч. 2 ст. 81 СК РФ дає судам право також збільшувати або зменшувати розмір фіксованих часток всіх видів заробітку при наявності заслуговують уваги обставин.

81 СК РФ дає судам право також збільшувати або зменшувати розмір фіксованих часток всіх видів заробітку при наявності заслуговують уваги обставин

При народженні ще одну дитину аліменти можуть бути піддані зменшення, але лише при пропорційному стягнення їх на всіх дітей. При цьому автоматично аліменти на увазі народження ще одну дитину не зменшуються, суд може відмовити в їх зменшенні, якщо встановить, що стягнення аліментів на всіх дітей є лише способом зниження платежів.

Як подати на зниження аліментів

Як видно з законодавчої бази і практики, немає якихось вичерпних переліків обставин, що тягнуть за собою обов'язок суду зменшити стягуються аліменти.

У кожному з випадків платнику належить подавати позов до суду про зниження аліментів і доводити, що склалися у нього в житті обставини дають йому право знизити суму коштів, які він повинен щомісяця перераховувати на утримання дітей або інших членів сім'ї.

Ключові складності, які чекають позивача при зверненні до суду за зниженням аліментів:

  • Неоднозначність обставин, які можуть бути враховані судом при зниженні розміру платежів;
  • Складнощі з підрахунком держмита;
  • Суб'єктивне тлумачення доказів судом - адже суд буде оцінювати їх за внутрішнім переконанням і з урахуванням інтересів усіх сторін.

При перерахованих умовах краще доручити ведення свіх справ грамотному юристові. Попередня консультація юристів нашого сайту безкоштовна і допоможе визначитися з подальшими кроками.

Попередня консультація юристів нашого сайту безкоштовна і допоможе визначитися з подальшими кроками

Приклад: Позивач С. звернувся до суду з вимогою про зниження розміру аліментів, вказавши, що за його основним місцем роботи значно знизилися преміальні виплати, які становлять не менше 1/3 його доходу. У зв'язку з цим позивач вважає, що він має право на зниження розміру встановлених у твердій сумі аліментів.
Суд відмовив у задоволенні позову, пославшись на те, що ця обставина безпосередньо залежить від позивача і не є поважною причиною для зниження розміру аліментів. Позивачем не подано доказів неможливості зміни роботи, тому одержувач аліментів не може бути позбавлений належної йому за законом виплати.

Як правильно написати заяву на зменшення аліментів

Позов про зменшення аліментів пишеться по тим же самим вимогам закону, що і будь-які інше позовну заяву. При складанні позову потрібно керуватися загальними правилами для всіх заяв, прописаними в ст. 131 ЦПК РФ. В силу специфіки таких справ, є і ряд нюансів, які може знати тільки досвідчений юрист.

Нижче ми наводимо загальний перелік відомостей, які потрібно вказувати в позові при його складанні:

  • Найменування судової інстанції і її адреса;
  • ПІБ позивача, відповідача, третіх осіб і їх адреси;
  • Ціна позову і розмір мита (бажано, але не обов'язково);
  • Описова частина, де відображаються підстави для стягнення аліментів, їх порядок, умови;
  • Обгрунтування необхідності зменшення аліментів;
  • Докази, посилання на практику, інші доводи;
  • Вимога про зниження аліментів;
  • Дата складання, підпис і перелік додатків.

Позов складається в рукописному або друкованому вигляді, проте всі юристи настійно рекомендують складати документ тільки в друкованому вигляді, що виключить його повернення з огляду на нечитаності.

Важливо знати:

  • Третіми особами за такого роду справах будуть проходити законні представники інших дітей, аліменти на яких не знижуються, але на чиє матеріальне благополуччя може позначитися залишення аліментів в колишньому розмірі;
  • Мито розраховується безпосередньо перед подачею позову, а якщо позов не буде задоволений в тому розмірі, в якому заявлено - коригується судом і додатково стягує з позивача або повертається позивачеві.
  • У контактних даних потрібно обов'язково вказати і адреса реєстрації та адреса проживання позивача і відповідача, якщо такі розрізняються.

документи

Перелік документів формується індивідуально до кожної окремої ситуації. За правилами ст. 132 ЦПК РФ, яка регламентує перелік необхідних документів до позову, всяке обставина, відбите в заяві, необхідно підкріпити документально.

Нижче наводимо загальний список документів:

  1. Копія позову для позивача і третьої особи;
  2. Копія паспорта позивача;
  3. Документи на дітей;
  4. Підстава для стягнення аліментів;
  5. Докази, що підтверджують обставини, відображені в позові:
    • Довідка з місця роботи (при звільненні);
    • Довідки з банків (при наявності боргів);
    • Медичні довідки та висновки (при наявності важких захворювань)
  6. Інші документи.

Доказового база формується індивідуально до кожного позовної заяви. Розробити універсальний список документів, за яким позивач сам може сформувати докази немає ніякої можливості - це під силу тільки досвідченому юристу.

Зразок позовної заяви про зменшення розміру аліментів

Представлений нижче зразок позовної заяви може бути використаний для самостійного складання, якщо тільки ваша ситуація аналогічна описаній в позові.

У всіх інших випадках, коли зниження аліментів не пов'язано з очевидними обставинами, буде потрібно грамотна юридична допомога і ґрунтовний аналіз ситуації.

Наші юристи готові проконсультувати вас абсолютно безкоштовно з будь-яких питань, пов'язаних із сімейним правом і стягненням аліментів. Звертайтеся на гарячу лінію прямо зараз!

Куди подається позов

Позовна заява подається до мирового суду, але необов'язково той, яким виносилося рішення про стягнення аліментів.

При визначенні підсудності слід знати:

  • Позов подається до відповідача - одержувачу аліментів, будь то мати або батько дитини, чоловік або батько пенсіонер.
  • Місцем проживання відповідача буде вважатися тільки офіційне його місце реєстрації. Фактичне проживання відношення не має.
  • Правила вибору підсудності позивачем, за аналогією з вимогою про стягнення аліментів, в цьому випадку не застосовуються.

При помилковому визначенні підсудності позов буде направлено до потрібного суду (якщо був прийнятий до виробництва спочатку) або ж повернутий позивачеві.

Порядок і процедура

Засідання при вирішенні питання про зниження аліментів проходить по тим же правилам, що і слухання будь-якого громадянського справи.

У суді обов'язковому вивченню підлягають такі питання:

  • Чи реальні і доведені обставини, які на думку позивача є підставою для зниження аліментів;
  • Чи дійсно позивач не має можливості з незалежних від нього причин сплачувати аліменти в первісному розмірі;
  • Наскільки погіршиться становище одержувача аліментів при задоволенні рішення.

Суди вкрай неохоче йдуть на зниження розміру аліментів у разі, якщо і так їх розмір менше або дорівнює прожитковому мінімуму. Високі шанси на зниження платежів будуть у тих платників, у яких:

  • Причиною зниження аліментів є поява на світло інших дітей;
  • Спочатку платяться високі за величиною аліменти, що перевищують прожитковий мінімум для дитини.

В інших же випадках суддя буде ретельно аналізувати доводи і оцінювати їх як з точки зору закону, так і за своїми внутрішніми переконаннями. Успіх подібних позовів безпосередньо залежить від кваліфікованої юридичної допомоги та ретельності її надання позивачеві. Попередню консультацію найкраще отримати перед зверненням до суду. Це допоможе уникнути неприємних несподіванок і помилок.

держмито

При зверненні до судів з позовами про зниження розміру аліментів, позивачі часто помиляються при розрахунку мита, вважаючи, що як і сама вимога про стягнення аліментів таку заяву митом не обкладається.

Раніше в практиці судів були неоднозначні трактування порядку розрахунки мита, в числі яких практикувалося:

  • Звільнення від сплати мита у зв'язку з тим, що позов пов'язаний з аліментами;
  • Оплата мита в розмірі, встановленому для немайнових позовів;
  • Розрахунок суми знижується аліментів, визначається як отримане майно і прямував за ним розрахунок мита за правилами для позовів майнового характеру.

Крапку в цьому хаосі поставило свіже Постанова Пленуму Верховного Суду РФ від 26.12.2017 N 56 «Про застосування судами законодавства при розгляді справ, пов'язаних зі стягненням аліментів», що дало вичерпні роз'яснення про порядок розрахунку мита при подачі позову на зниження розміру аліментів.

Зокрема, роз'яснення вищого суду відсилають нас до п. 6 ч. 1 ст. 91 ЦПК РФ, де говориться про те, що ціна позову по такого роду вимогам буде визначена виходячи з тієї суми грошових коштів, на яку будуть зменшені спірні платежі, але не більше ніж за рік.

91 ЦПК РФ, де говориться про те, що ціна позову по такого роду вимогам буде визначена виходячи з тієї суми грошових коштів, на яку будуть зменшені спірні платежі, але не більше ніж за рік

Приклад: Позивач. А. подав позов про зниження розміру аліментів, встановлених йому в фіксованій сумі, з 10 000 до 5000 рублів на увазі важке матеріальне становище. Таким чином, сума зменшених платежів за рік складе 5 000 * 12 міс. = 60 тис. Рублів і саме ця сума буде ціною позову.

Для правильного розрахунку держмита настійно рекомендуємо звернутися за допомогою до досвідчених юристів. Ви можете попередньо проконсультуватися з нашими фахівцями з безкоштовної гарячої лінії або відправивши заявку на онлайн-консультацію.

потрібен юрист

Зниження розміру аліментів практично завжди вимагає кваліфікованої юридичної допомоги. Це пов'язано з тим, що відсутність чітких умов для зниження розміру платежів, складна процедура доведення і особливі умови для розрахунку мита створюють позивачам безліч складнощів.

Наші юристи готові безкоштовно проконсультувати вас з питань зниження розміру аліментів. Звертайтеся за консультацією прямо зараз на сайті і отримаєте ісчеривающій відповідь на всі хвилюючі вас питання.


Оцініть статтю

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online