Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів

  1. Законодавство
  2. умови позбавлення
  3. Чи потрібно платити аліменти при позбавленні батьківських прав?
  4. Порядок дій
  5. заяви
  6. Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів - необхідні документи
  7. сума аліментів
  8. З яких доходів утримується?
  9. Якщо немає доходу
  10. Ознаки злісного ухилення
  11. Наслідки позбавлення батьківських прав
  12. Виселення з батьків після батьківських прав

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Коли не сплачуються аліменти, особливо протягом довгого часу, по відношенню до боржника можна застосувати ряд методів впливу.

У їх число входить нарахування пені, залучення до адміністративної відповідальності, а також відкриття кримінального переслідування.

Є і ще один засіб, про який ми поговоримо в даній статті, - це позбавлення батьківських прав за несплату аліментів. Часто до нього вдаються як принаймні, коли іншим способом домогтися отримання коштів на дитину просто неможливо. Як позбавити батьківських прав за несплату аліментів, розберемо далі в статті.

Законодавство

Якщо мова йде про примусове припинення батьківських прав, то основні норми прописані в Сімейному кодексі РФ (далі - СК РФ).

Там чітко вказано, за яких підстав до одного або обох батьків може бути застосована така міра. Крім того, в СК РФ прописуються і особливості судового процесу за такою категорією справ.

Далі, на предмет позбавлення батьківських прав слід ознайомитися і з нормами ЦПК РФ. Ними встановлюються загальні вимоги до змісту позовної заяви та процедурі його подачі. Крім того, даний акт законодавства регламентує також порядок розгляду справи в судах першої та наступних інстанцій.

Часто наслідком припинення прав батьків є встановлення щодо дитини опіки. Тоді потрібно ознайомитися не тільки з положеннями СК РФ, але і Цивільного кодексу. У ньому закріплені загальні правила введення та існування відносин з опіки.

Тепер кілька слів слід сказати і щодо законодавства в частині стягнення аліментів. Поряд з СК РФ, незайвим буде також ознайомитися і з ФЗ «Про виконавче провадження». Саме його норми регулюють порядок отримання виплат з боржника в примусовому порядку.

умови позбавлення

Отже, для позбавлення батьківських прав батька або матері за несплату аліментів (внаслідок заборгованості по аліментах) необхідно довести той факт, що боржник уже протягом декількох місяців (від 4 і більше) поспіль свідомо ухиляється від виконання своїх зобов'язань по відношенню до дитини Отже, для позбавлення батьківських прав батька або матері за несплату аліментів (внаслідок заборгованості по аліментах) необхідно довести той факт, що боржник уже протягом декількох місяців (від 4 і більше) поспіль свідомо ухиляється від виконання своїх зобов'язань по відношенню до дитини.

Намір може полягати в приховуванні доходів, таємницею зміні місця проживання і т.д. Крім того, крім боргу по аліментах, приводом для позбавлення батьківських прав може бути повна відсутність участі в житті і вихованні дитини.

Зверніть увагу, що дана міра може мати місце тільки в тому випадку, коли борги з аліментів не вносяться навмисно. Якщо ж причиною відсутності виплат є втрата роботи, важка хвороба або поява нових утриманців, то це не буде приводом позбавити людину від його батьківського статусу.

Доказом саме злісного ухилення від сплати аліментів може бути постанова судового пристава про відкриття кримінальної справи. За законодавством саме пристави, а не поліція займаються злісними аліментник.

Чи потрібно платити аліменти при позбавленні батьківських прав?

На це питання існує однозначна відповідь - так, потрібно На це питання існує однозначна відповідь - так, потрібно. Про це прямо зазначено в ч. 3 ст. 70 і в. ч. 2 ст. 71 СК РФ . Більш того, часто суд присуджує аліменти в самому рішенні про позбавлення батьківських прав.

Правда, це, в основному, стосується випадків, коли батьківські права відбираються з інших підстав.

Однак як би там не було, в ситуації з правами батьків при їх анулювання зобов'язання по виплаті аліментів не припиняються.

Порядок дій

Коли позбавлення батьківських прав за аліменти є неминучим, то перед подачею позову до суду слід попередньо звернутися за порадою до місцевої служби з питань опіки та піклування. Її фахівці підкажуть, які документи потрібні в тій чи іншій ситуації.

Після цього потрібно буде зайнятися підготовкою позовної заяви.

До речі, крім іншого з батьків, подати його в інтересах дитини мають право: До речі, крім іншого з батьків, подати його в інтересах дитини мають право:

  • опікун (піклувальник);
  • прокурор;
  • державні органи, а також інші організації, які стоять на сторожі інтересів дітей.

Інші родичі дитини (бабусі з дідусями, сестри, брати і т.д.) не має права самі звертатися з позовом. Однак вони можуть довести до відома про порушення прав маленького члена сім'ї орган опіки. І тоді вже ця структура буде виступати позивачем у майбутньому судовому процесі.

Характерною особливістю справ, що стосуються позбавлення батьківських прав, є те, що в них завжди беруть участь служба з питань опіки, а також місцева прокуратура. У шапці позовної заяви вони повинні бути вказані в якості третіх осіб.

заяви

Позовна заява про позбавлення батьківських прав - зразок

В основній частині позову слід докладно написати про наявність заборгованості по аліментах, періоді її існування, а також навести докази небажання боржника її погашати В основній частині позову слід докладно написати про наявність заборгованості по аліментах, періоді її існування, а також навести докази небажання боржника її погашати.

Зокрема, до їх числа можна віднести довідку від пристава про суму заборгованості, документи про порушення кримінальної справи в частині аліментів, показання свідків і так далі.

Коли всі факти будуть наведені в позовній заяві, слід чітко визначитися з позовними вимогами. У їх число, крім, безпосередньо припинення батьківських прав, може входити:

  • передача дитини на виховання другому з батьків або іншої особи, яка зможе проявити про нього належну турботу;
  • виселення людини з квартири;
  • повернення дитині прізвища матері.

Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів - необхідні документи

Крім доказів наявності заборгованості по аліментах, знадобляться копії особистого паспорта позивача, свідоцтв про шлюб і народження дитини, письмові звернення до органів прокуратури або опіки (якщо такі є), а також всі інші документи, якими автор позову вважає за потрібне підкріпити свої вимоги.

Що ж стосується держмита, то сплачувати її немає необхідності, оскільки позов безпосередньо стосується прав дитини. В цьому випадку Податковий кодекс РФ передбачає пільги.

сума аліментів

Якщо, незважаючи на явне ігнорування аліментних платежів, відомо, що боржник має постійний дохід, то з нього виплати утримуються в певному процентному співвідношенні, яке прямо залежить від кількості підростаючих дітей.

Так, якщо в підтримці потребує тільки 1 дитина, то відраховується третину одержуваних боржником сум.

Коли мова йде про двох дітей, то утримання перебувають на рівні однієї третини. При трьох і більше дітей в родині, на аліменти направляється половина від заробітку та інших грошових надходжень.

У разі якщо платник не має постійних джерел існування, то аліменти сплачуються чітко в заздалегідь обумовленій сумі. Її визначає суд на кожну дитину, грунтуючись на цілому ряді чинників.

Але завжди базою для нарахування є розмір прожиткового мінімуму по відношенню до дітей, який постійно змінюється і є для кожного регіону своїм. При цьому якщо прожитковий мінімум збільшується, то автоматично відбувається індексація аліментів.

З яких доходів утримується?

Звичайно, в першу чергу це зарплата Звичайно, в першу чергу це зарплата. Однак нею справу далеко не обмежується.

Також аліменти утримуються з інших виплат, належних працівникові.

В їх число входять премії, лікарняні, відпускні, різні компенсації і т.д.

Якщо боржник отримує пенсію або допомогу з безробіття, то з таких сум також стягуються аліменти. Далі, коли людина має доходи за різними договорами (наприклад, оренда або продаж нерухомості), то вони також потрапляють в базу для сплати аліментів.

Якщо немає доходу

В такому випадку приставу нічого не залишиться робити, як звернути стягнення на майно боржника. Попередньо воно описується і оцінюється. Після цього відбувається продаж власності, і виручені кошти спрямовуються на виплату аліментів.

Ознаки злісного ухилення

Про них ми вже говорили вище (приховування доходу, зміна місця проживання без повідомлення пристава і т.д.). Однак для позбавлення людини батьківських прав, будь-яка з описаних обставин варто підтвердити документально.

Тому важливо співпрацювати з судовим приставом і надавати йому всіляке сприяння.

Наслідки позбавлення батьківських прав

В першу чергу, батько (мати) втрачають всі права в частині взаємовідносин з дитиною (позбавлення батьківства при несплаті аліментів) В першу чергу, батько (мати) втрачають всі права в частині взаємовідносин з дитиною (позбавлення батьківства при несплаті аліментів). Це стосується спілкування, побачень, спільного проживання і т.д.

Крім того, батько не може претендувати в старості на виплати від дітей на своє утримання. Якщо раптом дитина вмирає, то людина, яка втратила власні батьківські права, не може входити в коло законних спадкоємців.

Коли громадянин мав певні привілеї від держави в зв'язку з наявністю дитини (пільги, допомоги тощо), то з відміною прав батька все покладене втрачає свою силу.

Втім, скасування батьківських прав в ряді випадків не стає довічної. Через деякий час суд може повернути людині статус батька (матері), але за умови, що до цього часу дитина ще не буде усиновлена.

Виселення з батьків після батьківських прав

В даному питанні існує ряд своїх нюансів В даному питанні існує ряд своїх нюансів. Зокрема, значення матиме те, кому належить спірне житло.

Так, якщо батько, позбавлений своїх прав, є одним із власників квартири або будинку, то виселити його звідти не можна.

В цьому випадку доведеться підшукувати для дитини нову житлову площу.

Коли квартира належить до державного або муніципального житла (тобто громадяни проживають в ній по ордеру або договором соціального найму), то виселення людини, який позбувся батьківських прав, цілком можливо. Однак для цього знадобиться відповідне судове рішення. Якщо вимога про виселення не ставилося в першому позові, то доведеться знову звертатися до суду.

Коли після судового рішення людина відмовиться звільняти квартиру по добрій волі, необхідно буде отримати виконавчий лист і звернеться до судових приставів. Саме вони будуть займатися виселенням особи в примусовому порядку.

Дорогі читачі, інформація в статті могла застаріти, скористайтеся безкоштовною консультацією зателефонувавши за телефонами: Москва +7 (499) 288-73-46, Санкт-Петербург +7 (812) 309-71-92 або задайте питання юристу через форму зворотного зв'язку, розташовану нижче.


Чи потрібно платити аліменти при позбавленні батьківських прав?
З яких доходів утримується?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online