Позбавлення батьківських прав при несплаті аліментів (зразок позову)

  1. Коли позбавляють батьківських прав?
  2. Позбавлення батьківства за несплату аліментів
  3. Що чекає батька, позбавленого батьківства?
  4. Наслідки позбавлення батьківства для відповідача
  5. Наслідки позбавлення батьківства для позивача
  6. Процедура позбавлення батьківських прав
  7. Позовна заява (зразок)
  8. Документи - додаток до позову
  9. Який суд розглядає позов?
  10. держмито
  11. Розгляд позову і прийняття рішення
  12. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При розлученні подружжя суд, як правило, залишає дитину з матір'ю. Таке традиційне рішення викликане, швидше за все, тим, що мама і малюк пов'язані біологічної та духовною близькістю. А тато, відчуваючи сильну професійну завантаженість, більш відчужений в емоційному плані. Розірвання шлюбу здатне віддалити батька від власних дітей - проходить час і рідкісними стають не тільки телефонні розмови і зустрічі. Батько остаточно перестає брати участь у вихованні та утриманні дитини.

Закон поклав на батька і матір обов'язок виховувати і матеріально утримувати своїх дітей. За невиконання цих зобов'язань щодо несумлінних батьків передбачена відповідальність - матеріальна, адміністративна, в особливих випадках - кримінальна .

Якщо батько навмисне і злісно ухиляється від аліментних виплат, до нього застосовується досить суворе покарання - анулювання батьківських прав.

Коли позбавляють батьківських прав?

Злісне ухилення від аліментних зобов'язань виражається у вигляді активних дій або бездіяльності. Але не будь-яке таке діяння служить підставою для позбавлення прав батьківства. Перелік діянь, в результаті яких можна ініціювати судову процедуру, передбачений ст. 69 СК РФ.

Так, права батьків припиняються, якщо батько чи мати ...

  • поводяться жорстоко з неповнолітнім (застосовують грубі заходи впливу, б'ють, принижують дитини, застосовують сексуальне насильство та інше);
  • порушують права щодо неповнолітнього;
  • злісно не виконують аліментні обов'язки;
  • залежні від заборонених препаратів, алкоголю, наркотиків;
  • відмовилися забирати малюка з пологового будинку, медустанови, лікарні, дитсадки, інтернату, школи;
  • вчинили умисний злочин, жертвою якого став неповнолітній, чоловік або дружина, інші члени сім'ї.

Це важливо! Список підстав, які дають право на позбавлення батьківства - остаточний і розширенню не підлягає. Анулювання батьківства допускається, якщо тільки виникло одне з даних умов (або кілька).

Позбавлення батьківства за несплату аліментів

Безумовно, незначний проступок (наприклад, затримка аліментних перерахувань на один місяць або пропуск дитячого ранку) не є підставою для анулювання прав батьків. Дане покарання досить суворе, застосовується виключно судом і лише за наявності перелічених вище обставин.

У зазначеному переліку умов присутній така підстава, як умисне невиконання обов'язків щодо забезпечення дітей - то є несплата аліментних коштів без поважних причин протягом 6 місяців і більше. Іншими словами, закон говорить не про разову затримки, а про що триває ухиленні від перерахування аліментів, яке вчинене. В результаті таких дій або бездіяльності (зміна місця проживання, звільнення, приховування реальних доходів, ігнорування попереджень від пристава-виконавця) утворюється велика аліментна заборгованість.

Зазначені факти, які привели до утворення аліментного обов'язку, необхідно довести. Тільки тоді суддя задовольнить позовні вимоги заявника.

Слід зазначити, що справи цієї категорії досить складні - судді неохоче задовольняють вимогу позивача і позбавляють батька прав. Навіть з урахуванням того, що до судової процедури завжди привертають органи опіки - як третя сторона, що прямо передбачено законом.

Що чекає батька, позбавленого батьківства?

Анулювання батьківських прав - санкція, за яким послідує безліч негативних правових наслідків для «колишнього» батька. А разом з тим заявник, у разі задоволення позову, отримує певні привілеї, які були б неможливі при інших обставинах.

Наслідки позбавлення батьківства для відповідача

Деякі тата помилково вважають, що після анулювання прав батьківства, вони автоматично звільняються також і від обов'язків по відношенню до неповнолітньої дитини. Вони, нарешті, будуть звільнені від аліментних виплат. Це помилкова думка -припинення батьківства не знімає з батьків обов'язків за змістом і забезпечення малюка. Деякі тата помилково вважають, що після анулювання прав батьківства, вони автоматично звільняються також і від обов'язків по відношенню до неповнолітньої дитини

  • Анулювання прав батьківства не припиняє обов'язків по виплаті аліментів. Разом з тим, позбавлений батьківства батько не має права отримувати аліментні зміст від повнолітніх дітей - коли буде непрацездатний і потребувати матеріальної підтримки.
  • Спадкове право анулюються з втратою батьківства. Батько не може вступити в спадок дитини після його смерті. А діти, навпаки, можуть претендувати на власність «колишнього» тата.
  • Батьки, чиї права анульовані, не зможуть давати дозвіл або перешкоджати своїй дитині укладати цивільні договору.
  • Батько не зможе брати участь у вихованні свого малюка.

Наслідки позбавлення батьківства для позивача

Матері не слід очікувати суттєвої матеріальної вигоди від даної процедури. Погодьтеся, якщо батько відмовлявся містити власну дитину, в результаті чого суд анулював батьківські права, поведінку колишнього чоловіка навряд чи зміниться в кращу сторону.

Незважаючи на це, рішення суду надасть матері інші переваги:

  • можна виїхати з дітьми в іншу країну (на відпочинок або ПМЖ), що не принижуючи і не запитуючи письмового дозволу від колишнього чоловіка;
  • можна змінити анкетні дані неповнолітнього на власний розсуд - узгодження з біологічним батьком не потрібно;
  • сина або дочку може усиновити або удочерити інший чоловік - якщо мати вступить в шлюбний союз;
  • можна взагалі заборонити біологічному батькові брати участь в житті дітей.

Процедура позбавлення батьківських прав

При злісному ухиленні від аліментних зобов'язань, анулювати батьківство можна двома способами:

  1. Аліментополучателя слід зібрати документальні докази невиплати, подати позов до суду і вимагати позбавити несумлінного платника батьківства.

Зверніть увагу! Стягувач має мати на руках виконавчий документ, на підставі якого стягуються аліменти - судовий наказ або аліментні угоду , Підписану обома сторонами і нотаріально завірене.

Якщо мати не справляла аліменти в суді і не підписувала Угоду, позбавити батьківства батька, який категорично відмовляється утримувати своїх дітей, не вийде. Якщо виконавчий документ відсутній, спочатку потрібно звернутися з позовом і встановити аліментні зобов'язання. І тільки після того як батько відмовиться їх виконувати і утворюється значний борг - ініціювати процедуру анулювання батьківства.

Що потрібно робити матері, яка хоче позбавити колишнього чоловіка прав батьківства?

  • Підготувати позов і обгрунтувати причини - чому необхідно провести цю процедуру.
  • Підготувати документальні докази.
  • Надати позов до суду за місцем проживання відповідача.
  • Брати участь в судових слуханнях (термін розгляду позову - близько 2 місяців з дня реєстрації позову в канцелярії суду).
  • Отримати копію рішення «на руки».
  • Передати рішення суду в відділення РАГСу, де будуть внесені зміни в реєстраційну книгу.
  1. Другий спосіб - тривалий і складний, оскільки необхідно буде ініціювати одна за одною дві судові процедури:
  • спочатку направити судовим приставам-виконавцям заяву про притягнення батька до кримінальної відповідальності - за умисний відмова від виплати коштів на утримання дітей;
  • потім дочекатися вироку щодо платника і тільки потім подавати заяву про анулювання батьківства.

Позовна заява (зразок)

У законі відсутній єдиний стандартизований зразок заяви, при його складанні необхідно дотримуватися загальних вимог, що пред'являються до процесуальних документів.

Так, в позові вказуються такі дані: Так, в позові вказуються такі дані:

  • адресу та назву судової установи;
  • адреса і назва третього учасника - ООіП;
  • інформація про заявника та відповідача (П.І.Б., адреса, контактний номер телефону);
  • назва документу;
  • причини, в результаті яких батька не повинні мати прав на дітей;
  • докази, що підтверджують цю інформацію;
  • позовні вимоги - позбавити батьківства, стягнути з платника грошові кошти (аліментних борг) на користь неповнолітнього;
  • перелік документів;
  • дата, підпис.

Зразок позовної заяви про позбавлення батьківських прав можна скачати тут.

Документи - додаток до позову

Як додаток до заяви в суд направляється пакет документів, який включає в себе ...

  • свідоцтво про народження неповнолітнього;
  • свідоцтво про встановлення батьківства (якщо даний факт раніше встановлений в суді);
  • свідоцтво про шлюб і розлучення (якщо батько і мати реєстрували шлюб і надалі розлучилися);
  • інформація з керуючої компанії про прописку або місце проживання неповнолітнього;
  • виконавчий документ (рішення суду або Угоду, пописати батьками);
  • вирок, згідно якого батько визнаний винним в скоєнні злочину за ухилення від виконання аліментних зобов'язань (якщо батька залучали до відповідальності);
  • довідка з ФССІ про наявний аліментних борг, а також про період невиконання батьком аліментних обов'язків;
  • інші документи, які підтверджують невиконання батьком аліментних зобов'язань (що характеризують дані, довідки з шкільних або навчальних закладів, пояснення свідків).

У статті " Як встановити батьківство і стягнути аліменти матері-одиначці "Ми розповіли, як довести спорідненість і зобов'язати батька забезпечувати дитину.

Який суд розглядає позов?

Позовні заяви про позбавлення батьківства розглядають районні та міські суди. За принципом територіальності позов слід подавати в суд, розташований за місцем проживання відповідача.

Батьків, які виступають ініціаторами даної процедури, часто цікавить питання - чи можна надати заяву за своїм місцем проживання? Адже закон дозволяє це зробити, якщо з позивачем перебуває неповнолітня дитина, або заявник через хворобу або фізичні вади не може виїжджати в інший район або регіон. Ні, не можна.

Це важливо! Справи про анулювання батьківства розглядають суди виключно за місцем проживання боржника!

Що можна порадити батькам, які дійсно не можуть відвідувати судові засідання в віддалено розташованому суді? Вихід з цієї ситуації є. Можна, можливо…

  • видати довіреність і надати ведення справи представникам;
  • включити в позов інші вимоги - наприклад, стягнути з батьків кошти на забезпечення неповнолітнього. У таких випадках позивач може на свій розсуд вибрати, в який судовий орган направити заяву - в тому числі в суд, розташований за власним місцем проживання. На підставі ст.ст. 24, 28 і п. 3 ст. 29 ЦПК РФ, підсудність визначається позивачем, якщо в позові заявлено кілька вимог.

держмито

У справах, пов'язаних із захистом законних прав неповнолітнього, держмито не стягується, що прямо передбачено ст. 333.36 НК РФ.

У деяких судах застосовується практика стягування держмита (в сумі 300 рублів) - як за надання позовних заяв немайнового характеру. Судді аргументують це тим, що на момент реєстрації заяви не можна визначити, чи вже подано позов на захист прав дитини або навпаки - позовні вимоги порушують дитячі права. Але оплачувати мито при подачі заяви такого характеру - не потрібно!

Розгляд позову і прийняття рішення

Після прийняття позову і вивчення документації, суддя через п'ять днів призначить час першого слухання. Про місце і час засідання обов'язково будуть сповіщені заявник, відповідач і третя сторона - органи ОиП.

Співробітники ООіП зобов'язані провести огляд квартири або будинку, де проживає дитина, скласти висновок і направити його до суду.

Суд зобов'язаний прийняти рішення за позовом протягом двох місяців після початку процесу. Іноді це правило не дотримується, особливо, якщо ситуація заплутана і складна. Найчастіше відповідач навмисно затягує судовий процес, ігнорує засідання.

Після оголошення рішення у сторін є десять діб на його оскарження. Апеляційну скаргу може подати не тільки відповідач, а й заявник - якщо рішення суду першої інстанції, на його погляд, є необгрунтованим.

Судова практика

У більшості випадків анулювання батьківства - процес складний, не тільки в психологічному, але також в процесуальному плані. Юридична практика по цих справах різноманітна і неоднозначна.

Суд, в процесі розгляду справи, слід основним принципам, які визначаються кодексом та іншими нормативно-правовими актами.

  • Права батьків анулюються виключно судом.
  • Батьківства можна позбавити тільки кровних батьків - матір і батька.
  • Усиновителя суд не може позбавити батьківського права - в його відношенні проводиться процедура скасування усиновлення. Підставами для даної процедури є ті ж причини, що і для рідного батька, а також інші обставини - в кожному випадку індивідуально.
  • Опікуни та піклувальники батьківського права не позбавляються. Якщо опікун не виконує покладені на нього зобов'язання, він може бути усунений від їх виконання.
  • Батька позбавляють батьківства за невиконання аліментних зобов'язань, якщо тільки останній не виконує свої обов'язки навмисне і злісно. Крім цього, суддя встановить, чи мало місце інше протиправне діяння щодо дитини (крім невиплати аліментного змісту).

Слід врахувати, що позбавлення батьківства - виняткова і сувора міра покарання. Судді приймаю остаточне рішення, ретельно розглянувши докази і зваживши всі "за" і "проти". Якщо жінка бажає анулювати батьківство колишнього чоловіка, перш за все треба відповідально підійти до складання позову і збору доказової бази. У таких справах краще звернутися за допомогою до професійного юриста, який візьме участь в судових слуханнях, збере і надасть необхідні документи.

В цієї статті ми розповіли, як реалізуються батьківські права посол розлучення.

Коли позбавляють батьківських прав?
Коли позбавляють батьківських прав?
Що чекає батька, позбавленого батьківства?
Що потрібно робити матері, яка хоче позбавити колишнього чоловіка прав батьківства?
Який суд розглядає позов?
Батьків, які виступають ініціаторами даної процедури, часто цікавить питання - чи можна надати заяву за своїм місцем проживання?
Що можна порадити батькам, які дійсно не можуть відвідувати судові засідання в віддалено розташованому суді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online