Нарахування аліментів з заробітної плати і порядок їх утримання

  1. Якими бувають аліменти і як їх тип впливає на порядок справляння?
  2. Як визначається максимальне утримання із зарплати (середнього доходу) для розрахунку аліментів?
  3. Як застосувати середню зарплату в країні при заборгованості по аліментах в 2017-2018 роках?
  4. Чи утримують аліменти з авансу і інші нюанси по виконавчому провадженню?
  5. Документування виплат по аліментах: нюанси
  6. підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нарахування аліментів з заробітної плати здійснюється в порядку, який знаходиться в юрисдикції відразу декількох галузей законодавства: трудового, цивільного і регулює сферу виконавчого провадження. Вивчимо даний порядок докладніше.

Якими бувають аліменти і як їх тип впливає на порядок справляння?

Як визначається максимальне утримання із зарплати (середнього доходу) для розрахунку аліментів?

Як застосувати середню зарплату в країні при заборгованості по аліментах в 2017-2018 роках?

Чи утримують аліменти з авансу і інші нюанси по виконавчому провадженню?

Документування виплат по аліментах: нюанси

підсумки

Якими бувають аліменти і як їх тип впливає на порядок справляння?

Порядок утримання аліментів із заробітної плати залежить від того, чи є вони:

1. Добровільними.

Такі виплати здійснюються роботодавцем відповідно до заяви працівника. Головна особливість добровільних аліментів - відсутність законодавчих обмежень їх величини.

2. стягується в силу закону.

Підставами для такого стягнення можуть бути:

  • наявність судового рішення (і виконавчого листа) на стягування аліментів;
  • Угода між сторонами сімейних відносин про сплату аліментів.

наявність судового рішення (і виконавчого листа) на стягування аліментів;   Угода між сторонами сімейних відносин про сплату аліментів

Аліменти можна умовно розділити на 2 категорії:

1. Виплачуються батьками (братами, сестрами) на утримання дітей (братів, сестер) до 18 років.

Аліменти на адресу неповнолітніх громадян сплачуються з доходів, зазначених у постанові Уряду РФ від 18.07.1996 № 841. Зокрема, даний перелік передбачає розгляд для розрахунку аліментів середньої заробітної плати в різних різновидах (відпускні, лікарняні посібники, зарплата у відрядженні).

В яких випадках аліменти утримуються з лікарняних, дізнайтеся тут .

2. Виплачуються:

  • батьками на утримання повнолітніх дітей, які визнані непрацездатними;
  • повнолітніми дітьми на утримання батьків, визнаних непрацездатними;
  • одним чоловіком на користь іншого;
  • повнолітніми громадянами на користь неповнолітніх братів, сестер;
  • дідусями і бабусями на користь онуків (і навпаки);
  • вихованцем на користь своїх вихователів;
  • пасинком або падчеркою на користь вітчима, мачухи.

Такі аліменти утримуються з усіх доходів, якщо інше не передбачено федеральним законодавством. Наприклад, ст. 101 закону «Про виконавче провадження» від 02.10.2007 № 229-ФЗ містить перелік доходів, з яких аліменти для зазначених категорій осіб не стягуються.

Як визначається максимальне утримання із зарплати (середнього доходу) для розрахунку аліментів?

Якщо законна підстава для сплати аліментів - угода між платником і одержувачем, то максимальне утримання аліментів із заробітної плати, як і в випадку з добровільної їх сплатою, нічим не обмежується (п. 1 ст. 103 СК РФ, ст. 110 СК РФ). При цьому якщо угода складена на аліменти на неповнолітню дитину, то прописана в ньому сума не повинна бути меншою за ту, що визначається при призначенні аліментів судом (п. 2 ст. 103 СК РФ).

Якщо аліменти призначені судом, то їх максимальний розмір складе (п. 3 ст. 99 закону 229-ФЗ, ст. 138 ТК РФ):

1. При виплаті на користь неповнолітніх дітей - 70% від зарплати співробітника.

У загальному випадку аліменти на 1 дитину становлять 1/4 від зарплати працівника, на двох - 1/3, на трьох і більше - 1/2 (п. 1 ст. 81 СК РФ). Однак ці частки можуть бути збільшені або зменшені судом з урахуванням розглянутих обставин, що характеризують відносини сторін.

2. В інших випадках - 50%.

У передбачених законом випадках аліменти призначаються судом у твердій сумі. Якщо доходу платника за розрахунковий місяць не вистачає для покриття відповідної суми, то залишок стягується за рахунок наступних доходів.

При цьому аліменти стягуються тільки після того, як з доходу обчислений і утриманий ПДФО. Якщо податок не утримується, наприклад, в разі застосування майнового відрахування, то аліменти нараховуються з усієї суми зарплати (п. 1 ст. 210 НК РФ, п. 1 ст. 99 закону 229-ФЗ).

Комісія за переказ коштів аліментополучателя сплачується за рахунок боржника (п. 3 ст. 98 закону 229-ФЗ). При цьому вона враховується при розрахунку максимальної суми утримання.

Тобто формула для обчислення аліментів у відсотковому співвідношенні до зарплати виглядає наступним чином:

Ал = (Д × ПДФО) × Пр, де

Д - сума всіх доходів, включаючи стимулюючі виплати і виплати, що розраховуються за середнім заробітком, наприклад відпускні або на відрядження зарплату;

Пр - величина відсотків до утримання.

Пр - величина відсотків до утримання

Далі слід порівняти величину аліментів з доходом працівника на предмет перевищення нею затверджених законом лімітів (50-70% від доходу співробітника).

Окремий сценарій - встановлення величини аліментів за середньою зарплатою в державі. Вивчимо його.

Як застосувати середню зарплату в країні при заборгованості по аліментах в 2017-2018 роках?

Буває, що до моменту укладання угоди про аліменти або формування виконавчого листа у платника вже були обов'язки по сплаті аліментів (і вони не були виконані). Аліменти за період між моментом появи такого обов'язку і моментом їх законного стягнення підлягають стягненню, але не більше ніж за 3 роки до появи можливості для їх законного стягнення. А якщо боржник ухилявся від сплати аліментів навмисно, то за період будь-якої тривалості, починаючи від моменту появи обов'язки по сплаті аліментів.

Величина виплат за період, що передує призначенню аліментів, визначається:

1. Якщо одержувач аліментів - неповнолітня дитина:

  • виходячи з документально підтвердженого заробітку платника;
  • при відсутності такого заробітку - виходячи із середньої зарплати в Росії на момент стягнення аліментів.

Середня заробітна плата для розрахунку аліментів в 2018году і інші періоди береться за даними Росстату.

2. В інших випадках - відповідно до рішення суду або угодою по аліментах.

Платник і одержувач аліментів в будь-якому випадку має право оскаржити метод їх нарахування в суді (п. 5 ст. 113 СК РФ).

Чи утримують аліменти з авансу і інші нюанси по виконавчому провадженню?

Роботодавцю, який бере участь в реалізації виконавчого провадження, пов'язаного з призначенням аліментів, потрібно мати на увазі, що:

1. Утримання не можуть бути проведені, зокрема:

  • з добових, виплачених командируемому працівникові;
  • з сум в рахунок відшкодування службових витрат працівника;
  • з допомоги по догляду за дитиною.

Повний перелік доходів, з яких не можна утримувати аліменти по суду, наведено в ст. 101 закону 229-ФЗ.

Див. також «Чи утримуються аліменти з матеріальної допомоги?» .

2. Питання, чи утримують аліменти з авансу, знаходиться в повній компетенції роботодавця.

Головне, щоб за фактом виплати другий (основний) частини зарплати аліменти були відраховані у встановленій величині і з урахуванням визначених законом обмежень. Якщо аліменти становлять граничні 70% від зарплати, то при поділі зарплати на 2 рівні частини одна з них піде в рахунок аліментів повністю, і ще 20% доведеться брати з іншої частини зарплати.

2. Будь-які аліменти, що стягуються через суд, повинні бути першими на черзі серед всіх платежів роботодавця - поряд з виконавчими листами на задоволення вимог, пов'язаних з відшкодуванням шкоди (п. 2 ст. 855 ЦК України). Тільки після внесення таких платежів здійснюються інші утримання з зарплати, наприклад по невідпрацьованим авансами.

3. Якщо платник аліментів звільнився, то фірма повинна повідомити про це (і про нове місце роботи боржника, якщо такі відомості у неї є) судового пристава протягом 3 днів після настання даної події (п. 1 ст. 111 СК РФ).

При невиконанні даного розпорядження судовий пристав має право застосувати до фірми санкції, передбачені ст. 17.14 КоАП РФ, або ж накласти штраф за ст. 19.7 КоАП РФ в розмірі 300-500 руб. (На посадову особу), 3000-5000 руб. (На юридичну особу).

Документування виплат по аліментах: нюанси

З метою ефективного обліку зобов'язань в рамках реалізації виконавчого провадження роботодавцю має сенс задіяти окремі облікові документи.

У розглянутих цілях роботодавець може задіяти:

1. Книгу обліку виконавчих листів.

Справа в тому, що за втрату виконавчого листа посадова особа фірми-роботодавця може бути оштрафовано на суму до 2500 руб. (Ст. 431 ЦПК РФ). Тому роботодавцю потрібно призначити відповідального за зберігання таких документів та зобов'язати його застосовувати спеціальну книгу обліку.

Зберігати виконавчі листи потрібно 5 років, але не менше терміну, протягом якого здійснюються виплати аліментів, а також ще 3 роки після закінчення даного терміну (п. 1 ст. 29 закону «Про бухгалтерський облік» від 06.12.2011 № 402-ФЗ, п. 4 ст. 21 закону 229-ФЗ).

2. Журнал обліку виплат по аліментах.

Такий документ має сенс задіяти в цілях загального підвищення ефективності обліку перерахувань працівникові. У журналі можна різними способами класифікувати такі виплати (наприклад, по сімейним статусом одержувача, за методом обчислення аліментів - у твердій сумі або відсотках від заробітку).

3. Форму повідомлення судових приставів про факт звільнення боржника (і про його новому місці роботи - при наявності відомостей про нього).

Порядок застосування перших 2 документів слід закріпити в обліковій політиці фірми (п. 4 ПБО 1/2008).

підсумки

Відрахування аліментів із зарплати може бути добровільним або здійснюватися в силу закону (на підставі угоди сторін або при підключенні судових приставів). Аліменти не повинні перевищувати максимальних нормативів, встановлених ТК РФ і законодавством про виконавче провадження.

Дізнатися більше про обчислення аліментів ви можете в статтях:

Якими бувають аліменти і як їх тип впливає на порядок справляння?
Як визначається максимальне утримання із зарплати (середнього доходу) для розрахунку аліментів?
Як застосувати середню зарплату в країні при заборгованості по аліментах в 2017-2018 роках?
Чи утримують аліменти з авансу і інші нюанси по виконавчому провадженню?
Якими бувають аліменти і як їх тип впливає на порядок справляння?
Як визначається максимальне утримання із зарплати (середнього доходу) для розрахунку аліментів?
Як застосувати середню зарплату в країні при заборгованості по аліментах в 2017-2018 роках?
Чи утримують аліменти з авансу і інші нюанси по виконавчому провадженню?
Як визначається максимальне утримання із зарплати (середнього доходу) для розрахунку аліментів?
Як застосувати середню зарплату в країні при заборгованості по аліментах в 2017-2018 роках?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online