Мінімальний розмір аліментів на одну дитину

  1. Чи встановлений розмір мінімальних аліментів?
  2. Якщо боржник має стабільний дохід
  3. Якщо у боржника немає стабільного доходу
  4. Якщо боржник не працює
  5. Мінімальні аліменти за угодою
  6. Чи можна змінити розмір аліментів
  7. Що потрібно зробити, щоб знизити розмір аліментів?
  8. Ухилення від виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо стався розлучення, після чого зайшла мова про призначення аліментів (щомісячних виплат на утримання спільних дітей), для обох подружжя стає важливим питання того, який мінімальний розмір аліментів в Російській Федерації та в їх регіоні зокрема. Дружину, з яким залишаються діти (зазвичай це мати) питання важливе, щоб знати, на яку суму можна розраховувати, і планувати виходячи з цього бюджет. Батькові ж розмір мінімальних аліментів знати важливо, щоб розуміти, скільки йому необхідно буде віддати, щоб і дітей підтримувати, і самому при цьому вести нормальне життя. В результаті питання про те, скільки становить мінімальний розмір аліментів в РФ, вельми сильно цікавить багатьох громадян.

Цікаво, що далеко не завжди виплати здійснює саме батько: за статистикою в Росії це доводиться робити 13% чоловіків і 2% жінок.

Чи встановлений розмір мінімальних аліментів?

Всі питання, що стосуються виплат на утримання дітей, регламентує Сімейний кодекс і його розділ 5. В даному випадку встановлено, що мінімальні аліменти на дитину будуть сильно відрізнятися в залежності від того, чи має виплачує їх громадянин роботу і стабільний дохід. Який же мінімальний розмір аліментів?

Якщо говорити саме про мінімальному можливому, то варто виходити з мінімального розміру оплати праці (МРОТ), який встановлений на рівні 7 800 рублів в 2017 році.

Мінімальний розмір аліментів же повинен становити 25% від доходів батьків, або 33% якщо дітей двоє, і 50% якщо їх троє і більше. Отже, аліменти в розмірі прожиткового мінімуму становитимуть чверть від 7 800 рублів посилання - 1 950 рублів. Якщо дітей двоє, то він збільшиться до 2 600 рублів, а якщо троє і більше - до 3 900 рублів. Якщо робить виплати батько отримує допомогу з безробіття (850 рублів), то вираховується такий же відсоток від нього.

Насправді виплати, як правило, набагато більше, але саме менше наведених сум вони бути ні в якому разі не можуть - роботодавець просто не може виплачувати з заробітної плати боржника менші суми, ніж покладені за МРОТ. Відзначимо, що є випадки, в яких мінімальний розмір аліментів, що виплачуються на дитину, може бути знижений, наприклад, якщо платник має інвалідність або містить на утриманні інших осіб. Але про це ми ще розповімо докладніше. Поки ж розберемо, як будуть підраховувати виплати в разі, якщо платник має стабільний дохід, якщо його дохід нестабільний, і якщо він безробітний.

Якщо боржник має стабільний дохід

При наявності у боржника стабільного джерела доходу застосовується наведена вище схема, при якій він платить від чверті свого доходу в разі, якщо дитина лише один, до половини, якщо їх троє і більше. Справедливість цієї схеми викликає деякі сумніви - давайте підрахуємо, скільки отримає сім'я при різній кількості нащадків, якщо дохід сплачує аліменти з батьків становить 50 000 рублів:

При одному дитині виплати становитимуть 12 500 рублів.

При двох вони виростуть до 16 667 рублів - тобто, якщо за першу дитину виплачується 12 500, то за другого додається всього 4 167 - втричі менше.

Але найцікавіше виявляється при порівнянні з виплатами за трьох дітей - за них належить віддавати половину, тобто 25 000 - а значить, виплата саме за третю дитину сума зростає на 8 333 - удвічі більше, ніж за другого.

Ясно, чому сума за першого вище, ніж за наступних - все ж містити двох дітей дійсно не вдвічі дорожче, ніж одного. Можна пояснити навіть, чому за четвертого і наступну дитину сума зовсім не збільшується - яка сплачує аліменти з батьків і так далеко не завжди просто віддавати половину доходу. Але чому такий перепад в надбавці за другого і третього дитини - абсолютно не ясно.

Варто відзначити, що якщо аліменти призначаються на дітей від різних шлюбів, то розмір плати залишиться тією ж, але ділитися вони повинні будуть порівну. Наприклад, при наявності двох дітей від різних шлюбів, боржник буде платити 33% від заробітної плати, які будуть ділитися по 16,5% для кожної дитини.

Якщо у боржника немає стабільного доходу

При тимчасовій відсутності роботи аліменти будуть виплачуватися в розмірі відсотків від прожиткового мінімуму, їх сума буде розраховуватися за наведеною вище схемою, і вони складуть самі мінімальні значення, які ми вже приводили 1 950 рублів за одну дитину 2 600 за двох і 3 900 за трьох.

Якщо боржник не працює

При реєстрації на біржі праці необхідно вираховувати відсотки від допомоги по безробіттю. Це означає, що виплати будуть мізерними: 25, 33 або 50% від 850 рублів. Втім, мінімальний платіж по аліментах може бути збільшений у разі наявності у боржника майна, що дає дохід. При відсутності офіційного доходу у платника за рішенням суду може проводитися відстеження грошових надходжень на його рахунки, і в разі наявності у нього неофіційних заробітків мінімальні виплати будуть вираховуватися і з них теж.

На ділі виплату відсотка від допомоги по безробіттю суди вже, як правило, не призначають, натомість визначають фіксовані аліменти - мінімальний їх розмір, який необхідно виплачувати щомісяця. У разі дуже низьких доходів платника аліменти можуть скласти 10% від прожиткового мінімуму або зіставні суми.

Мінімальні аліменти за угодою

Хоча частіше розмір виплат визначається в судовому порядку, але існує також можливість врегулювати це питання полюбовним угодою, в якому сторони самі домовляються про те, в якому розмірі і порядку вони будуть робитися. Дана угода потім засвідчується у нотаріуса, після чого його повинні в обов'язковому порядку виконувати обидві підписали сторони. Хоча можливість домовитися про фінансові питання екс-подружжю в такому випадку і надається самостійно, однак? виплати не повинні бути нижче, ніж мінімальна сума аліментів на дитину, покладена відповідно до кодексу, тобто, наприклад, якщо при наявності однієї дитини покладається 25% і їх би інший член подружжя платив при судовому рішенні (при відсутності особливих обставин, про які нижче), то сторони можуть домовитися про виплати в розмірі 28%, або 35%, але не 20% від заробітної плати іншого з батьків.

Чи можна змінити розмір аліментів

Мінімальний розмір аліментів може бути змінений в ту чи іншу сторону.

Спочатку розповімо про його збільшення - справедливий мінімальний розмір може бути визначений судом, і необов'язково встановлений на стандартному рівні. Головне міркування, на якому таке збільшення може бути засноване - крайня необхідність. Якщо дохід сім'ї навіть з урахуванням виплат другого з батьків вкрай низький, і утримання дитини обходиться в свідомо велику суму (підтвердженням чому повинні служити чеки), то їх розмір може бути підвищений.

З іншого боку, можливо також і його зниження. Це робиться при наступних обставинах:

  • Боржник є інвалідом I або II групи.
  • Одержувач досяг шістнадцятиріччя і працевлаштувався або отримує якийсь дохід, компенсуючий частина його потреб. При цьому сам платник відчуває матеріальні труднощі і може підтвердити це.
  • У платника є фінансові зобов'язання забезпечувати інших утриманців.
  • Виплати на утримання дитини доводиться робити відразу декільком колишнім дружинам.
  • Якщо виплачує батько має дуже високий рівень доходу, і потреби нащадків може забезпечити набагато менша сума, ніж чверть його доходу.
  • Якщо рівень доходів платника сильно знизився.
  • Якщо дитина перебуває на повному забезпеченні держави.

Що потрібно зробити, щоб знизити розмір аліментів?

Якщо батьки уклали угоду, то при наявності однієї з перерахованих вище причин розмір виплат може бути зменшений за взаємною домовленістю. При відсутності угоди зробити це можна в суді, зібравши всі докази наявності відповідних обставин.

Виплачують батьки іноді запитують, чи може мінімальний розмір аліментів бути знижений з наступних причин:

  • У власності одержувача є майно, що не приносить дохід.
  • Дитина отримує пенсію.
  • Батько, який займається вихованням, має високий рівень доходу.

Ні по одній з цих трьох причин рівень виплат знижений бути не може.

Ухилення від виплат

Якщо платник ухиляється від виконання своїх зобов'язань, у нього накопичується заборгованість, за яку він може бути притягнутий до відповідальності. Видів відповідальності кілька, в залежності від тяжкості проступку:

Цивільно-правова відповідальність - боржник залучається до неї в судовому порядку за позовом від стягувача.

Від стягувача в даному випадку потрібно довести заборгованість з боку неплатника, підтверджену довідкою судового пристава, а також надати розрахунок. Після цього з боржника буде стягнуто вся сума, яку він недоплатив, а також неустойка за прострочення.

Адміністративна відповідальність - для залучення до неї необхідно клопотання судового пристава. В її рамках можуть бути призначені роботи, штраф, боржника можуть позбавити водійських прав або зробити «невиїзним» - ці заходи накладаються до тих пір, поки він не розплатиться разом з усіма неустойки.

Якщо боржник ухилявся від виплат по прямому умислу, при цьому був в змозі їх здійснити, можливе порушення кримінальної справи. В результаті боржник може бути позбавлений волі на строк до року.

Крім цього, стягнення може піддатися майно боржника. Це відбувається, якщо:

  • Є рішення суду про стягнення заборгованості.
  • У Федеральну службу судових приставів представлений виконавчий лист по даному рішенню.
  • Рішення суду не було виконане боржником.
  • Немає можливості стягнути з нього гроші, але зате в його володінні знаходиться майно, за допомогою використання якого можна погасити заборгованість.

Чи встановлений розмір мінімальних аліментів?
Чи встановлений розмір мінімальних аліментів?
Який же мінімальний розмір аліментів?
Хоча можливість домовитися про фінансові питання екс-подружжю в такому випадку і надається самостійно, однак?
Що потрібно зробити, щоб знизити розмір аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online