Кримінальна відповідальність за несплату аліментів в 2019 році

  1. Аліментні зобов'язання і аліменти
  2. Інші види відповідальності
  3. Умови застосування кримінального покарання
  4. Пройдіть соціологічне опитування!
  5. Хто притягає до відповідальності
  6. Порядок залучення до відповідальності
  7. Куди слід звертатися
  8. Перелік необхідних документів
  9. докази
  10. Відкриття кримінальної справи
  11. Поважні причини для аліментників
  12. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 7 хвилин

Не новина, що багато батьків в спробі досадити або помститися своїм колишнім дружинам або ж за власною недбальство відмовляються платити аліменти на загальних дітей. Чого тільки не вигадують: звільняються з роботи, змінюють місце проживання, продають майно і навіть залишають країну. Вирішуючи таким чином свої особисті розбіжності, батьки забувають, що утримання дитини - це їх прямий обов'язок, і в такому випадку для них передбачено кримінальну відповідальність за несплату аліментів. Що загрожує «ухильниками» і як закликати їх до відповіді за несплату?
Не новина, що багато батьків в спробі досадити або помститися своїм колишнім дружинам або ж за власною недбальство відмовляються платити аліменти на загальних дітей

Аліментні зобов'язання і аліменти

Сімейне законодавство, зокрема, ст. 80 Сімейного кодексу РФ передбачає, що діти, які не досягли повнолітнього віку, мають право на одержання утримання з боку своїх біологічних батьків. Порядок і форма такого змісту визначаються батьками самостійно.

Обов'язок щодо утримання спільного дитини мати і батько розділяють порівну, незалежно від того, знаходяться вони в шлюбі або в розлученні, проживають разом або окремо, скільки заробляють або скільки витрачають. Це і є аліментна обов'язок батьків, яка може бути виконана як добровільно, так і примусово.

Аліменти - дещо інше поняття. У загальноприйнятому розумінні це кошти від колишнього чоловіка (нинішнього чоловіка, батька дитини), щомісяця перераховуються матері на утримання їх спільної дитини. Вони можуть стягуватися з батьків добровільно або примусово, у фіксованій сумі або у вигляді частки від зарплати, в грошовому або натуральному вираженні. За ухилення від їх сплати, крім кримінальної, передбачено кілька видів відповідальності. Читайте докладніше про те, що являють собою аліменти .

Звичайно, безвідповідальне ставлення до своїх батьківських обов'язків не могло залишитися безкарним з боку законодавця. Кримінальне покарання за логікою речей є найжорсткішим і строгим виглядом відповідальності батька, який ухиляється від сплати грошей на дитину.

Законодавче регулювання даного процесу здійснює Кримінальний кодекс РФ, зокрема, ст. 157. Нею визначені умови залучення до покарання, об'єктивна та суб'єктивна сторони даного діяння як злочину, момент, коли настає кримінальна відповідальність за ухилення від сплати аліментів, а також форми покарання для «ухильника».

Примітно, що кримінальна відповідальність за аліментних зобов'язань нерозривно пов'язана з адміністративним законодавством. Так, примітка 1 до ст. 157 КК РФ допускає застосування кримінального покарання лише у разі, коли «ухильники» вже було піддано адміністративним заходам та робить тепер уже злочинні дії повторно.

Кримінальна відповідальність може застосовуватися лише після залучення аліментщика до адміністративного покарання за РФ. Крім кримінальної та адміністративної можуть застосовуватися також і інші форми відповідальності.

Інші види відповідальності

Слід розуміти, що вітчизняне законодавство містить чимало інструментів тиску на батьків, які не бажають утримувати своїх дітей. Так, крім адміністративного і кримінального покарання, відповідальність за невиплату аліментів може бути виражена в:

  • застосуванні до боржника заходів примусового стягнення, в тому числі арешт і звернення стягнення на нерухомість, автомобіль та інше майно ухильника, тимчасове обмеження на виїзд за межі РФ, позбавлення спеціального права (в тому числі права на водіння автомобіля), розшук і так далі. Даний процес регулюється ФЗ вiд 02 жовтня 2007 р № 229 «Про виконавче провадження»;
  • нарахуванні неустойки відповідно до ст. 115 СК РФ. Відповідно до неї, аліментник зобов'язаний платити неустойку як у випадку порушення аліментного угоди, так і при ухиленні від виконання за рішенням суду. Розмір неустойки становить 0,5% від суми боргу за кожен день прострочення;
  • позбавлення батьківських прав. Застосування даної форми відповідальності до батьків можливо на підставі ст. 69 СК РФ, однак лише по відношенню до «злісним ухильниками», про які ми розповімо нижче.

69 СК РФ, однак лише по відношенню до «злісним ухильниками», про які ми розповімо нижче

Умови застосування кримінального покарання

Тепер розберемося, чи можуть посадити за несплату аліментів, коли це можливо і за яких умов може наступити кримінальна відповідальність. Відразу звернемо увагу: посадити дійсно можуть, однією з форм відповідальності для тих, хто ухиляється виступає позбавлення волі. Воно, однак, не є єдино можливим покаранням - може бути застосована й інша форма, про що ми поговоримо нижче.

Щоб з'ясувати, чи можна посадити в тюрму боржника або застосувати до нього інший вид кримінальної відповідальності, необхідно визначити, чи є для такої відповідальності передумови.

Відзначимо, що конкретні умови залучення за кримінальною статтею містяться не тільки в Кримінальному кодексі, проте саме ст. 157 КК РФ є відправною точкою при визначенні наявності або відсутності передумов для відкриття кримінальної справи.

Перша умова: наявність рішення суду про стягнення аліментних платежів або відповідного нотаріально оформленого угоди між батьками. Без них зафіксувати факт ухилення не представляється можливим.

Друга умова: освіта заборгованості по аліментах без поважних причин тривалістю не менше 4 місяців. Читайте докладніше про заборгованості по аліментах .

Третя умова: попереднє залучення аліментщика до адміністративної відповідальності. Згідно з приміткою 1 до ст. 157 КК РФ, несплатою без поважних причин з метою залучення за кримінальною статтею вважається несплата аліментних платежів особою, вже залученими до адміністративної відповідальності. Згідно ст. 5.35.1 КоАП РФ, залучати до адміністративного покарання можна при наявності двомісячної заборгованості. Тому неодноразової можна вважати несплату протягом 4 місяців.

Четверта умова: злісний характер ухилення. Одним з головних критеріїв, що відповідають на питання, садять чи за несплату аліментів, є характер ухилення. Визначити злостивість ухилення, згідно з пунктом XI, затверджених листом ФССП від 19.06.2012 № 01-16, повинен судовий пристав, в провадженні якого знаходиться виконавчий документ про примусове стягнення. Ознаками злостности в даному випадку виступають:

  • наявність умислу на несплату аліментів;
  • приховування дійсних доходів;
  • зміна місця роботи без повідомлення пристава;
  • відсутність бажання працевлаштуватися;
  • продовження ухилення навіть після попередження про відповідальність і так далі.

Дізнайтеся докладніше про те, що таке злісне ухилення від сплати аліментів .

Пройдіть соціологічне опитування!

Тепер пропонуємо розібратися, яка кримінальна відповідальність в Росії в 2019 році за ухилення від обов'язку утримувати дитину може бути застосована до батьків. Згідно ст. 157 КК РФ, можливе застосування чотирьох форм покарання:

  1. Виправними роботами на строк до 12 місяців. Згідно РФ, дана форма відповідальності не пов'язана з позбавленням волі і передбачає продовження трудової діяльності боржника за місцем його роботи з утриманням частини зарплати (від 5 до 20%) в дохід держави. Якщо засуджений не працює, він зобов'язаний працевлаштуватися, в тому числі через службу зайнятості.
  2. Примусові роботи на строк до 12 місяців. Згідно РФ, примусовим вважається праця в місцях, визначених органами кримінально-виконавчої системи, при якому з зарплати засудженого виробляються відрахування в розмірі від 5 до 20% до державного бюджету.
  3. Арешт до 3 місяців. Згідно РФ, арешт полягає в примусовій суворої ізоляції від суспільства. Те, на скільки можуть посадити під арешт, залежить від конкретних обставин справи. Як правило, якщо ситуація вимагає застосування до аліментник арешту, то останній діє в максимальних межах статті - протягом 3 місяців.
  4. Позбавлення волі на строк до 12 місяців. За логікою РФ, позбавлення волі є найсуворішою формою відповідальності для аліментних «ухильників». Його застосування якщо і має місце, то лише у виняткових випадках. Який термін дають таким злочинцям, залежить від комплексу чинників. Зокрема, значення мають сума заборгованості, поведінка боржника і стан його здоров'я, наявність поважних причин для прострочення аліментних виплат і так далі.

Зокрема, значення мають сума заборгованості, поведінка боржника і стан його здоров'я, наявність поважних причин для прострочення аліментних виплат і так далі

Хто притягає до відповідальності

Всупереч стереотипу, що склався, залученням аліментників до кримінальної відповідальності займаються не правоохоронні органи, а працівники ФССП. Так, згідно зі ст. 151 КПК РФ і пункту XI, затверджених листом ФССП від 19.06.2012 № 01-16, залучення ухильника до кримінальної відповідальності - спільна робота судового пристава і дізнавача ФССП. Вони краще за всіх знають, як посадити недбайливого батька, що для цього потрібно і в якому порядку проходить процедура.

Крім них, центральна роль відводиться і самому стягувачеві, який не тільки має право вимагати залучення ухильника до відповідальності, але і зобов'язаний давати приставу необхідні пояснення щодо обставин справи. Розглянемо процес залучення аліментників до кримінального покарання докладніше.

Порядок залучення до відповідальності

Притягнення до кримінальної відповідальності за несплату аліментів - процес надзвичайно складний. Законодавець докладно описав цю процедуру в вищевказаних Методичних рекомендаціях, приділивши кожному з учасників процесу певну роль в ній.

Проте закон передбачає досить складну схему роботи по справах, які кваліфікуються за ст. 157 КК РФ. Наприклад, обгрунтованість притягнення до кримінальної відповідальності боржника повинна бути визначена приставом і дізнавачем ФССП спільно, при цьому вони повинні спиратися на існуючу в регіоні судову практику. Розберемося, що в такому випадку потрібно робити стягувачу.

Куди слід звертатися

Ми вже з'ясували, що перед тим, як боржника по аліментах притягнути до кримінальної відповідальності, має бути відкрито виконавче провадження. Якщо аліментник не працює, воно відкривається за місцем його фактичного проживання.

Для порушення справи і застосування кримінального покарання стягувачу необхідно звернутися до відділу ФССП за місцем проживання ухильника, а в ньому - до приставу, який веде щодо боржника виконавче провадження.

Звертаючись до приставу з метою процесуальної фіксації факту злочину, стягувачу доведеться надати свої пояснення, що стосуються термінів ухилення, причин несплати, місця проживання, роботи та майна боржника, надання їм матеріальної допомоги і так далі.

Перелік необхідних документів

По суті, єдине, що потрібно від стягувача за виконавчим провадженням - це напрямок приставу клопотання про залучення боржника за кримінальною статтею. Таке клопотання не має конкретної встановленої законом форми, тому може бути написано самостійно. Воно повинно містити:

  • реквізити відділу ФССП;
  • анкетні дані заявника;
  • прохання розглянути клопотання про притягнення до відповідальності за ст. 157 КК РФ;
  • підстави для відповідальності - термін ухилення, розмір заборгованості і так далі;
  • дату і підпис заявника.

157 КК РФ;   підстави для відповідальності - термін ухилення, розмір заборгованості і так далі;   дату і підпис заявника

докази

Решта докази в контексті порушення кримінальної справи повинен зібрати пристав, який здійснює виконавче провадження. Виявивши ознаки злочину, він, керуючись ст. 143 Кримінально-процесуального кодексу РФ, становить рапорт, до якого додається, в тому числі, такі документи:

  • заяву стягувача;
  • постанову про застосування адміністративного покарання;
  • розрахунок заборгованості та індексації аліментів;
  • пояснення стягувача, а при наявності і пояснення боржника;
  • письмові попередження аліментщика про загрозу кримінального переслідування;
  • документи, що підтверджують перевірку майнового стану;
  • довідки з центру зайнятості та інші документи, що підтверджують злостивість ухилення.

Відкриття кримінальної справи

Визначити, чи є кримінальна відповідальність для діянь ухильника, належить дізнавачу УФССП. Він проводить перевірку рапорту пристава і приймає рішення про відкриття кримінальної справи, про відмову в його відкритті або про передачу справи на дослідування. Про своє рішення він повідомляє приставу протягом доби з моменту його прийняття і направляє йому відповідну постанову. Надалі всю процедуру дізнання та збору матеріалів кримінального провадження аж до передачі справи в суд буде здійснювати саме дізнавач.

Поважні причини для аліментників

Як вже стало зрозуміло, однією з умов притягнення до кримінальної відповідальності є відсутність поважних причин несплати аліментів. За логікою, наявність таких причин може стати підставою для непритягнення ухильника до кримінального покарання. Підтверджується це і судовою практикою. Так, згідно з, затвердженої президією ВС РФ від 13.05.2015, поважними суд може визнати причини несплати аліментів, які пов'язані з:

  • непрацездатністю боржника і незадовільним станом його здоров'я;
  • строковою службою в збройних силах;
  • істотним погіршенням матеріального становища, що перешкоджає перерахуванню коштів на дитину;
  • тимчасовим проживанням дитини з платником аліментів і так далі.

Звернемо увагу, що зазначені обставини не звільняють від аліментні обов'язки, а лише дозволяють уникнути кримінального покарання. Ознайомтеся з тим як не платити аліменти законним способом .

висновок

Резюмуючи все вищесказане, зазначимо, що кримінальне законодавство гранично чітко регламентує можливість притягнення до кримінальної відповідальності боржників по аліментах. Головними умовами такого залучення є наявність заборгованості понад 4 місяців, злісний характер несплати, постанова про притягнення до адміністративної відповідальності та відсутність поважних причин для ухилення. Єдине, що потрібно від стягувача - це звернутися з відповідним клопотанням до приставу, все інше останній повинен робити самостійно.

Кримінальна відповідальність за несплату аліментів: Відео

Що загрожує «ухильниками» і як закликати їх до відповіді за несплату?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online