Клопотання про зменшення розміру аліментів

  1. Причини призначення аліментів
  2. Розмір аліментів
  3. Зменшення суми аліментів
  4. Як клопотати про зміну розміру виплат
  5. шапка
  6. змістовна частина
  7. прохання
  8. додатки
  9. Дата, підпис

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Російське законодавство передбачає можливість регулярних виплат на утримання родичів та членів сім'ї у вигляді аліментів. Незалежно від того, на чию користь здійснюється перерахування грошових коштів, на платника зобов'язання можуть лягти непідйомним вантажем. І якщо утримання з доходу стає причиною того, що громадянин стикається з проблемами щодо забезпечення утриманців, виконання інших зобов'язань, власним содеражанію, варто задуматися над зверненням до суду з клопотанням про зменшення розміру аліментів.

Причини призначення аліментів

Найпоширеніша ситуація, в якій призначаються аліменти - розлучення. Як результат - рішення про виплати з боку одного з батьків на користь неповнолітніх дітей. Дане правило закріплено ч. 2 ст. 80 КпАП РФ.

Однак в ролі платників можуть виступати й інші категорії громадян:

  • Дієздатні діти, які досягли повноліття (ст. 87 СК РФ)
    Так, діти зобов'язані виплачувати аліменти, якщо їх батьки сумлінно виконували обов'язки по вихованню, але тепер потребують самі. Наприклад, після встановлення інвалідності або при потребі в проведенні дорогого лікування.
  • Чоловік або дружина (ст. 89 СК РФ)
    Мало хто знає, але шлюб може вплинути не тільки на долю майна після розлучення, але і на виникнення аліментних відносин між чоловіком і дружиною (в тому числі і колишніми). Серед причин: отримання недієздатності до розірвання шлюбу або протягом року після нього, а також виховання дитини-інваліда.
  • Решта родичів, якщо одержувач не має ближчих членів сім'ї
    Суд може вирішити стягнути аліменти з «інших родичів» у виняткових ситуаціях. Такими можуть виявитися, наприклад, бабусі і дідусі.

Розмір аліментів

Призначити суму аліментів за власним бажанням суддя не може. Так само як і домовитися про довільному розмірі виплат боку теж права не мають: платежі визначаються законодавством і не можуть виходити за межі норм.

Важливо зауважити: угода не може обмежувати права одержувача аліментів - не можна прописувати в ньому суму меншу, ніж була б визначена судом.

Найбільш поширена практика в призначенні аліментів у відсотках від доходу. Наприклад, при визначенні суми виплат для батьків на одну дитину, судові інстанції накладають вимога виплачувати 25% доходу. На трьох (і більше) дітей, народжених в різних шлюбах, встановлюється норма відрахувань в 16%.

Можливе призначення виплат у так званій «твердій грошовій сумі» - цифрі, яка прив'язана до прожиткового мінімуму. Одержувачами таких виплат можуть бути неповнолітні діти з підтвердженою недієздатністю, батьки, а також вагітна дружина.

Ще один варіант визначення розміру аліментів - надання майна, наявного у платника. У тому випадку, якщо сторони досягають угоди про передачу будь-якої власності в рахунок виплати аліментів, необхідно даний факт зафіксувати документально.

Зменшення суми аліментів

Існує кілька варіантів зміни суми виплачуваних аліментів: перший варіант полягає в підготовці сторонами нової угоди.

Якщо досягти згоди не вдалося, заявнику необхідно звернутися в суд, при цьому подається новий позов. Судді належить вивчити обставини, які позивач вказує в якості поважних причин для зміни виплачуваних сум.

У числі приводів для звернення до суду числяться такі ситуації:

  • отримання платником інвалідності, що веде у себе потреба в догляді;
  • підприємницька діяльність, що ведеться дитиною, на користь якої сплачуються аліменти, якщо той досяг віку 16 років;
  • у платника з'явилися нові утриманці, на користь яких також призначені виплати;
  • дохід платника наскільки високий, що виплачується сума перевищує розмір потреб одержувача;
  • платник вказує на істотне зниження доходу, що не дозволяє виплачувати аліменти у встановленому розмірі;
  • дитина, на користь якої присуджено виплати, переходить на піклування держави.

У тому випадку, якщо платник може підтвердити один із зазначених вище фактів, він має право подати клопотання про зменшення розміру аліментів.

Як клопотати про зміну розміру виплат

Зменшення суми платежів за зобов'язаннями даного типу можливо тільки в судовому порядку. Звернутися з заявою необхідно за місцем проживання відповідача, в якості якого в таких справах виступає одержувач платежів. При цьому позивач повинен доводи, наведені в заяві, обов'язково підкріпити доказовою базою.

Вимог до оформлення бланка, зафіксованих нормативними документами, немає. Тому, обговорюючи зміст позову про зменшення розміру аліментів, варто говорити про стандартну структурі подібних заяв:

шапка

Складається з відомостей про судовому органі, якому адресується клопотання, а також учасників справи. Дані позивача і відповідача фіксуються із зазначенням ПІБ, адреси місця перебування, а також контактних даних (телефону, електронної пошти тощо).

змістовна частина

Після заголовка документа необхідно перейти до опису ситуації. Тут заявник вказує на рішення, на підставі якого з його доходу утримуються аліменти, і на чию користь.

Потім потрібно сформулювати поважні причини, з яких громадянин вважає виплачується їм суму занадто високою.

Перед тим, як перейти до суті прохання, необхідно вказати нормативно законодавчу базу, яка надає можливість звернення до суду з даного питання. Як правило, вказується ст. 81 СК РФ, а також ст. 131 і 132 ЦПК.

прохання

Суть прохання вказують таким чином, щоб суду було зрозуміло, в якому розмірі позивач просить встановити новий розмір аліментів.

додатки

Перераховують всі документи, що підтверджують викладені вище обставини.

Дата, підпис

Дата, підпис

У тому випадку, якщо суд не задовольняє позов, у позивача залишається право подати апеляційну скаргу

Позивач повинен заплатити державне мито - 300 рублів.

Бланк клопотання про зменшення розміру аліментів Зразок клопотання про зменшення розміру аліментів

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online