Калькулятор розрахунку неустойки по аліментах: формула, зразок приклад, хто розраховує неустойку за аліментами: судова практика

  1. Хто розраховує суму неустойки по аліментах?
  2. Як правильно розрахувати неустойку за аліментами
  3. Формула розрахунку
  4. Зразок і приклад
  5. Допомога юриста

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1 740 переглядів

Іноді збирачі грошового утримання на дітей вважають, що виграв справу про стягнення аліментів і вручивши приставу виконавчий лист, вони тим самим наділяють державного службовця можливістю витребувати з колишнього чоловіка, крім позначеної судом суми, і неустойку за злісне ухилення від виконання обов'язків по утриманню дітей.

На жаль, за нормами закону все дещо складніше. Розглянемо детальніше, звідки береться неустойка і на якій підставі вона нараховується.

1 740 переглядів   Іноді збирачі грошового утримання на дітей вважають, що виграв справу про стягнення аліментів і вручивши приставу виконавчий лист, вони тим самим наділяють державного службовця можливістю витребувати з колишнього чоловіка, крім позначеної судом суми, і неустойку за злісне ухилення від виконання обов'язків по утриманню дітей

Важливо! Нарахування неустойки (пені) - це завжди наслідок навмисного невиконання обов'язку зі сплати аліментів. При цьому відсутність роботи і доходу не вважається поважною причиною несплати аліментів.

Отримавши рішення суду про стягнення аліментів, мамі починають надходити щомісяця платежі на дитину. Поки гроші приходять, мова про заборгованість, а вже тим більше про неустойку, йти не може.

Якщо в якийсь момент кошти на рахунок своєчасно не надійшли, за платником аліментів починає формуватися борг, а жінка отримує право на витребування додаткового відсотка за затримку платежу - неустойку. Розмір неустойки в 0.5% за один день прострочення встановлений ст. 115 СК РФ.

115 СК РФ

Примітка: Інший розмір неустойки може бути прописаний в положеннях угоди про сплату аліментів. Якщо в угоді нічого про неустойку не сказано, її стягнення проводиться не за правилами ст. 115 СК РФ, а за правилами ст. 395 ГК РФ.

Хто розраховує суму неустойки по аліментах?

Пристав самостійно не може призначити відсоток з заборгованості. Таким правом наділений лише один орган - суд.

Для витребування неустойки одержувачу аліментів - батькові чи матері, залишився з дитиною, повторно потрібно звернутися в суд з позовом, але вже не про стягнення аліментів, а про стягнення пені з заборгованості. Розмір боргу попередньо визначає і видає жінці пристав, також можна розрахувати розмір неустойки самостійно. З даної цифри виводиться відсоток, який і буде витребуваний на підставі рішення суду.

Важливо! Неустойку можна отримати і з заборгованості по аліментних платежах, підставою для нарахування яких є угода сторін. Порядок витребування відсотків аналогічний - через суд.

Хто повинен розраховувати пеню? Закон нікого не зобов'язує це робити. Цим займається:

Щоб правильно зробити розрахунок, слід попередньо взяти довідку у пристава про розміри заборгованості платником аліментів за кожен місяць невиконання грошового зобов'язання.

Щоб правильно зробити розрахунок, слід попередньо взяти довідку у пристава про розміри заборгованості платником аліментів за кожен місяць невиконання грошового зобов'язання

Розуміння того, як виводиться пеня, має бути і у відповідача, щоб в разі неправильного розрахунку, він зміг довести суду, що вимоги позивача завищені.

Для виключення можливих рахункових або фактичних помилок найкраще скористатися онлайн-калькулятором для розрахунку неустойки по аліментах.

Детальніше про правову природу неустойки по аліментах і порядку її стягнення читайте цю публікацію .

Як правильно розрахувати неустойку за аліментами

У ст. 115 СК РФ сказано про те, що за кожен день прострочення виконання аліментних зобов'язань сума неустойки становить 0,5% від величини боргу.

Розрахувати підсумкову суму боргу можна на момент подачі позову до суду, а потім уточнити її на момент винесення судового рішення.

Формула розрахунку

Для визначення величини неустойки, яку зобов'язаний сплатити недобросовісний платник аліментів, застосовується така формула:

Для визначення величини неустойки, яку зобов'язаний сплатити недобросовісний платник аліментів, застосовується така формула:

Н = С × П × Д, де

  • Н - сума неустойки;
  • П - відсоток;
  • С - величина боргу на дату розрахунку;
  • Д - кількість днів заборгованості.

Увага! Якщо підставою для аліментних виплат є угода, відсоток за прострочення може бути іншим.

Хоча на перший погляд формула здається простою, на практиці з розрахунками виникають проблеми. Справа в тому, що визначати величину пені слід не за весь період несплати коштів на дитину, а за кожен календарний місяць окремо, адже розмір боргу зростає поступово. Саме при тривалості несплати аліментів і виникають головні складності при визначенні підсумкової величини неустойки.

Зразок і приклад

Більш наочно можна уявити механізм розрахунку неустойки за несвоєчасну виплату грошового утримання на дітей на наступному прикладі.

Колишній чоловік ухилявся від виплат з січня по березень. Щомісячний платіж на дитину становить 5 000 рублів. У квітні жінка готує позов до суду. Розрахунок вона повинна зробити наступним чином.

  • Січень: 5 000 × 0,5% × 31 = 775 рублів.
  • Лютий: (5 000 + 5 000) × 0,5% × 28 = 1 400 рублів.
  • Березень: (5 000 + 5 000 + 5 000) × 0,5% × 31 = 2 325 рублів.

Гроші до витребуванню: 775 + 1 400 + 2 325 = 4 500 рублів.

Модернізуємо нашу формулу для трьох місяців існування боргу, де С - сума одноразового щомісячного платежу, Д - кількість днів у розрахунковому місяці. вийде:

Н = С × П × Д + (С + С) × П × Д + (С + С + С) × П × Д

Н = С × П × Д + (С + С) × П × Д + (С + С + С) × П × Д

За допомогою цієї формули можна вирахувати неустойку і за більш тривалий період. Необхідно тільки не забувати збільшувати з кожним місяцем розмір боргу. Крім того, якщо аліменти частково надходили жінці, ці суми слід віднімати від загальної заборгованості. При цьому рекомендується звіряти свої дані з довідкою від пристава, де розписані помісячно недоотримані матір'ю платежі.

Суму пені, виведену самостійно, бажано порівняти з даними, отриманими за допомогою онлайн-калькулятора.

Для обґрунтування своїх вимог до відповідача, в позові потрібно максимально зрозуміло і прозоро описати механізм розрахунку. Якщо з цим виникають проблеми, необхідно звернутися до юриста.

Допомога юриста

Допомога кваліфікованого юриста при підготовці позову про стягнення неустойки допоможе прискорити процедуру стягнення заборгованості і знизить ризик можливих помилок при проведенні розрахунків або підготовці позову.

Фахівці нашого сайту готові проконсультувати вас прямо зараз і абсолютно безкоштовно, давши грамотні поради щодо порядку стягнення неустойки за несвоєчасну сплату аліментів.


Оцініть статтю

Хто розраховує суму неустойки по аліментах?
Хто розраховує суму неустойки по аліментах?
Хто повинен розраховувати пеню?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online