До скількох років платять аліменти на дитину?

  1. Що таке аліменти?
  2. виплати неповнолітнім
  3. Дострокове припинення платежів
  4. Сплачуються аліменти, якщо дитина вчиться?
  5. Виплати після 18 років

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

11.10.2016

Виплата аліментів на дітей - найголовніший обов'язок батьків, які проживають окремо від них. Однак для того, щоб правильно платити, необхідно знати, до скількох років платять аліменти. Розберемося, які вимоги тут встановлює закон для різних випадків.

Що таке аліменти?

Перш за все, потрібно визначитися з тим, чим взагалі є виплачуються на дитину аліменти. Сімейне законодавство встановлює, що батьки зобов'язані утримувати своїх дітей. Відповідно, якщо батьки живуть окремо, вони повинні перераховувати певні суми на те, щоб забезпечити життя своїх синів і дочок. Саме ці перерахування і є аліментами.

Аліменти можуть виплачуватися двома способами:

  1. За угодою між батьком-платником і тим, з яким залишився проживати дитина.
  2. За рішенням суду.

Згідно із законом, аліменти виплачуються тим, хто не в силах забезпечити себе самостійно - тобто не можуть працювати або іншим законним способом заробляти гроші на своє утримання.

Отже, з яким віком пов'язані виплати на дітей?

виплати неповнолітнім

До якого віку платять аліменти на неповнолітніх? Перш за все, потрібно відзначити: містити батьки зобов'язані неповнолітніх дітей - саме тому, що вважається, що вони не можуть забезпечити себе самі. Саме тому питання про те, до якого віку платять аліменти, вирішується в цьому випадку найпростіше: гроші виплачуються, поки син або дочка не досягне повноліття. У Росії за загальним правилом цей вік становить 18 років.

Однак не все так просто. Ст. 120 СК РФ встановлює такі підстави для припинення аліментних платежів на дітей:

  1. Усиновлення дитини. У цьому випадку між ним і усиновлювачем виникає правовий зв'язок, повністю аналогічна тій, яка існує між рідними батьками та їхніми синами і дочками. Зв'язок же зі старими батьками в цьому випадку переривається - і мови вже не йде ні про аліментних платежах, ні про інших правовідносинах (наприклад, спадкових).
  2. Смерть одержувача або платника аліментів. Тут все очевидно: якщо немає того, хто повинен платити, або того, хто повинен отримувати гроші - про виплати і мови бути не може.
  3. При закінченні терміну, на який укладалася угода про виплати.
  4. Нарешті, якщо дитина, якій виплачують аліменти, досяг віку 18 років - або отримав дієздатність раніше цього часу.

Дострокове припинення платежів

На останній обставині необхідно зупинитися окремо. Справа в тому, що російське законодавство передбачає особливу процедуру - емансипацію. Після неї людина, нехай навіть і молодше 18 років, отримує всі права і несе всі обов'язки, які закон передбачає для дорослих.

Для того щоб відбулася емансипація, необхідна наявність наступних умов:

  • досягнення віку в 16 років;
  • робота по офіційно укладеним трудовим контрактом. Нагадаємо, що в нашій країні укладати такі контракти можна за загальним правилом з 16 - але легкої роботою, що не завдає шкоди здоров'ю і не заважає навчанню, дитина може займатися, якщо йому є 14 років, а батьки (для сиріт - органи опіки) дали своє згода;
  • відповідне рішення органу опіки, якщо є згода батьків, або суду, коли такої згоди немає.

Після того, як рішення вступило в силу, неповнолітній набуває всіх прав дорослого - але при цьому і втрачає можливість далі отримувати аліменти. Це логічно: отримавши можливість працювати, укладати цивільні договору і самостійно відповідати за своїми зобов'язаннями, підліток вважається вже не потребують допомоги і зміст з боку батьків.

Крім емансипації за рішенням суду або опіки, є ще один спосіб для підлітка отримати «дорослий статус». Цим способом є укладання шлюбу. СК РФ дозволяє, якщо є поважні причини, одружуватися і виходити заміж не з 18, як за загальним порядком, а з 16 років. Крім того, регіональне законодавство може передбачати і свої підстави, при яких у виняткових обставинах шлюб може бути укладений ще раніше. Одружившись, підліток знаходить повну дієздатність - і, відповідно, втрачає право на аліменти з боку батьків.

Сплачуються аліменти, якщо дитина вчиться?

Найчастіше виникає питання про те, покладаються чи виплати на дітей в тому випадку, коли вони здобувають вищу освіту. Багато хто вважає, що в цьому випадку аліменти слід платити і після того, як синові або доньці виповнилося 18 років.

Насправді, на жаль, це не так. Закон встановлює чітку верхню межу виплат - повноліття. Після нього дитина вважається повністю дорослим, що не потребує забезпеченні з боку своїх батьків (зазвичай батька, оскільки найчастіше саме вони платять аліменти).

Хибна думка про те, що такі виплати існують, пов'язане з тим, що питання про це неодноразово піднімалося і в законодавчих органах, і в ЗМІ. Однак, незважаючи на дебати і доводи прихильників такого підходу, до сих пір жоден із законопроектів, що передбачають виплати на повнолітніх студентів, не був прийнятий.

Виплати після 18 років

Однак той факт, що на утримання студента виплати не передбачені, не означає, що 18-річчя взагалі припиняє аліментні зобов'язання. Є випадки, коли обов'язок платити нікуди не зникає. Перш за все, це стосується ситуацій, коли син або дочка стають інвалідами, втрачають (або спочатку не мають, якщо інвалідність з дитинства) можливість працювати і самостійно себе утримувати. Сімейне законодавство передбачає, що в такій ситуації виплати можуть бути призначені і на повнолітніх синів або дочок.

Для того, щоб в цьому випадку проводилися виплати, необхідно або угоду, завірене у нотаріуса, або рішення суду. У суді доведеться доводити такі факти:

  • походження дитини від конкретного батька (потрібно, перш за все, свідоцтво про народження);
  • непрацездатність, статус інваліда (необхідна медична документація);
  • необхідність у фінансовій підтримці.

При наявності всіх цих умов суд виносить рішення про стягнення аліментів на повнолітнього.

Другим випадком, коли обов'язки по виплатах зберігаються, є заборгованість по аліментах. Якщо батько виявився несумлінним платником, то недоплачені суми продовжують стягуватися і після того, як син або дочка досягли повноліття - аж до повного погашення. Скільки часу це займе, і якими будуть платежі - залежить від роботи судових приставів, суми боргу та фінансового стану боржника.

Однак неплатникам не варто затягувати з погашенням боргу: в останні роки закон дав судовим приставам чимало можливостей для того, щоб серйозно зіпсувати життя боржника по аліментах. Досить згадати хоча б ст. 157 КК РФ, за якою неплатник може позбутися волі на рік. Якщо ж брати такі серйозні заходи, то пристави можуть заборонити виїзд з Росії, призупинити дію водійських прав і т. Д. Тому погашення боргу по аліментах - це не тільки моральний обов'язок батька, а й дію, що відповідає його ж власним інтересам.

Що таке аліменти?
Що таке аліменти?
Отже, з яким віком пов'язані виплати на дітей?
Сплачуються аліменти, якщо дитина вчиться?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online