Держмито на аліменти - в 2019 році, при подачі, про стягнення, розмір, сплата, судовий наказ, звільнення, скільки коштує, чи потрібна, чи платять

  1. Чи потрібно платити
  2. У чому їх суть
  3. Нюанси оплати держмита за стягнення аліментів
  4. порядок звернення
  5. розміри суми
  6. Звільнення і пільги
  7. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

подача позовних заяв до суду супроводжується сплатою державного мита, розміри якої залежать від самих різних обставин. Податковим кодексом регулюється порядок справляння та правила визначення розмірів держмита. Стягнення аліментів, яка призначається за допомогою судових інстанцій, також проходить з одночасною подачею квитанції про сплату та самого позову.

Безліч питань виникає у позивачів при визначенні, скільки коштує обов'язковий збір, що направляється в бюджет, при зверненні до суду. Даний збір є невід'ємною частиною при виконанні державними органами певних процесуальних дій.

До таких дій належить і подача позову про виплату аліментів на дітей , Колишнього чоловіка і родичів, при призначенні яких виникають складнощі з оформленням, розрахунку, порядку виплати та інші нюанси.

Величина збору може призначатися в процентному співвідношенні до суми позову або в вигляді чітко визначеної суми. Дане право встановлено статтею 83 СК РФ. Особливістю держмита є незалежність величини від регіону подачі позову, а остаточна сума сплати буде залежати від вартості позовних вимог.

Стаття 83. Стягнення аліментів на неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі

У разі наявності вимог, що стосуються майна, і претензії немайнового характеру, сплата обов'язкового збору здійснюється окремо. Існує прямо пропорційна залежність між сумою вимоги і розміром мита.

Запитуючи суд про видачу судового наказу, слід бути готовим до сплати збору в розмірі 50 відсотків від вартості позову майнового характеру. При зверненні за судовим наказом в судовий орган другої інстанції необхідно буде сплатити 50-відсотковий збір за вимогами, не пов'язаними з майном відповідача. Таким чином, при будь-якому зверненні до суду передує стандартна процедура сплати збору з обов'язковим додатком оплаченої квитанції до документів.

Перед подачею позову слід грунтовно підготувати документи і скласти позовну вимогу в суворій відповідності з процесуальним законодавством, так як при виявленні порушень суддя вправі залишити позовну заяву без розгляду або призначення неустойки, надавши час для усунення помилок і порушень.

Незалежно від ступеня винності тієї чи іншої сторони, а також суті претензій, які направляються для розгляду до суду, тягар по сплаті обов'язкового збору несе позивач. Для підтвердження свого права бути звільненим від сплати податку, який звернувся громадянин надає підтверджують пільгу документи.

Чи потрібно платити

Позивач, запитувач призначення аліментів, звільняється від сплати державного мита. Однак закон щодо зобов'язань, чи потрібно платити цей збір, неоднозначний.

Питання держмита пов'язані не тільки з її розміром, але і можливістю звільнення від його сплати або зниження її розміру за певних життєвих ситуаціях для окремих категорій громадян. Незалежно від суті претензії, сплата державного мита ставиться в зобов'язання подає позов боку, що регламентується статтею 132 Цивільно-процесуального Кодексу.

Стаття 132. Пред'явлення зустрічного позову

Чинне законодавство передбачає можливість звільнення від сплати держмита, якщо заявник належить до однієї з пільгових категорій з оподаткування.

Слід враховувати, що такі категорії громадян звільняються від необхідності сплати збору при подачі позовних вимог в судах загальної юрисдикції та світовому суді:

  • особи, які мають підтверджену інвалідність першої або другої групи;
  • учасники бойових дій.

Для того, щоб отримати звільнення від сплати збору, як і в інших випадках пільгового оподаткування, заявник надає підтверджують пільгу документи.

Для того, щоб отримати звільнення від сплати збору, як і в інших випадках пільгового оподаткування, заявник надає підтверджують пільгу документи

Ставлячи обов'язок сплати мита, законодавством вводяться обмеження щодо величини розміру позову 1 мільйоном рублів, а це положення міститься в Податковому Кодексі

У чому їх суть

Держмито є одним з видів обов'язкових платежів, здійснених на користь державного бюджету, в якості плати за виконання юридично значимих заходів щодо позивача. Порядок визначення величини держмита не передбачає врахування будь-якого регіонального коефіцієнта і є єдиною для всіх суб'єктів.

Законодавство містить неточності, пов'язані з порядком визначення розміру держмита при зверненні по стягненню аліментів.

Перший варіант передбачає єдиний порядок призначення збору за фіксованим значенням, виходячи з таких положень:

  • при подачі заяви на аліменти для неповнолітніх дітей збір на користь держави, розрахований на підставі ст.333 НК РФ, складе 100 рублів;
  • звертаючись за призначенням аліментів на утримання колишнього чоловіка і спільних дітей, сплачується двократний розмір збору;
  • сума збору регламентується Податковим кодексом.

Другий варіант визначення держмита на аліменти передбачає процентне співвідношення розміру платежу до підсумкової суми за позовом, виробляючи розрахунки, виходячи з вартості позовних вимог по аліментах за один рік.

З огляду на подібних неточностей в законі в деяких світових судах склалася практика сплати держмита в розмірах ставок за позовами майнових вимог. Таким чином, розмір в другому варіанті буде прямо залежати від кінцевої вартості позову.

У разі, якщо подається позов про стягнення аліментів за попередній дворічний період, для визначення суми сплати береться вартість позову в річному численні.

Наприклад, якщо заявник, який не має податкових пільг, подає позов на стягнення аліментів за останні два роки при підсумковій сумі аліментних платежів за рік в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, величина мита розраховується виходячи із ставки в 3%. Таким чином, необхідно буде сплатити за квитанцією 3,8 тисячі рублів (сума з 800 рублів і 3% збір в розмірі 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

У тих випадках, коли один з батьків, який подає на стягнення аліментів, відноситься до пільгової категорії оподаткування, судові витрати несе сторона відповідача. А величина мита до сплати буде залежати від розміру позовної вимоги, прямо пропорційно фінансовими зобов'язаннями, призначеним по аліментах судом.

Нюанси оплати держмита за стягнення аліментів

деталі подачі

Звертаючись з позовною вимогою до суду, слід враховувати, що в разі позитивного рішення суду на користь позивача, аліменти не будуть передані готівкою відразу після винесення рішення. Процедура оплати аліментів за судовим постановою строго регламентована і передбачає безготівкові перерахування на користь позивача. Аналогічно вирішується питання сплати державного мита.

Для того, щоб оплатити квитанцію, заповнюють інформацію з реквізитами перерахування і на користь кого воно проводиться. Суд прийме на розгляд документи тільки за умови належного їх оформлення, включаючи і врахування вимог щодо заповнення квитанції.

Реквізити перерахування, як правило, можна уточнити в світовому суді за місцем звернення громадян.

До числа обов'язкових реквізитів, які вказують в платіжному документі відносять такі:

  • ОКТМО;
  • ІПН;
  • КПП;
  • відомості про одержувача, судовій установі, його найменування;
  • фінансова організація, банк, відповідальний за перерахування коштів;
  • рахунок одержувача платежу.

Згідно ЦПК, апеляція по аліментах подається, поки рішення суду не вступило в законну силу.

Як здійснюється стягнення аліментів на дитину-студента - дізнайтеся в нашій статті .

Не менш важливо правильно вказати повну інформацію про особу, що виробляє платіж:

  • особисті паспортні дані, адреса проживання та реєстрації;
  • в платіжному дорученні, якщо оплата здійснюється з рахунку платника, вказують номер рахунку, з якого будуть списані кошти;
  • в графі призначення платежу вказують конкретний вид держмита - за стягнення аліментів;
  • у відповідній графі пишеться коректна сума рівна всій сумі;
  • на квитанції обов'язково повинні бути присутніми підпис платника і дата перерахування.

У поточний момент платник має право вибирати більш комфортний вид оплати:

  • банківський термінал;
  • каса;
  • онлайн-банкінг.

Для сплати мита, крім готівки в касі банку, можна використовувати як банківську карту, так і власний рахунок, відкритий у фінансовій організації, а підтвердженням факту оплати служить видана на руки квитанція з відміткою банку або чек-квитанція, що видається при здійсненні платежів через термінали

порядок звернення

Позивач має право звернутися за призначенням аліментів на дитину в будь-який момент часу, незалежно від того, чи є шлюб між батьками розірваним. Готуючи заяву про стягнення, позивач має право вимагати сплати аліментів максимум за три роки, що передують поданню позову.

Умовою для витребування аліментів за попередні періоди, є доказ зроблених з оплати заходів протягом аналізованого періоду часу. До таких доказів можуть бути віднесені письмові звернення позивача з вимогою сплати коштів на утримання дитини.

розміри суми

При розрахунку розміру мита в залежності від позовної вимоги, роблять такі дії:

  1. Визначення суми позову і способу призначення аліментів - частка від трудових доходів або строго встановлена ​​сума.
  2. Виявлення наявність пільг по сплаті.
  3. Визначення судової інстанції і форма судочинства.
  4. Наказне судочинство має на увазі 50-відсотковий збір зі сплати на позови, що зачіпають майнові питання.
  5. Оскарження рішення суду в якості апеляції тягне сплату половини від суми вимоги немайнового характеру.
  6. Податковий Кодекс передбачає відмінності в оплаті мита. Процентне співвідношення виникає при розрахунку мита з майнових позовів. Позови немайнового характеру виходять з вимоги за позовом.
  7. У разі присутності в позові вимог немайнового характеру і претензії по майну, податок сплачується окремо.
  8. Запитуючи судовий наказ щодо позову майнового характеру, розмір платежу становить половину вартості позову.

Звільнення і пільги

Фінансові обов'язки по сплаті мита при подачі заяви до суду залежить від категорії громадян, які звернулися до суду. У разі віднесення фізичної особи до однієї з пільгових категорій відсоток не сплачується.

До таких категорій відносять:

  • героїв Росії і СРСР;
  • кавалерів ордена Слави;
  • інвалідів ВВВ;
  • учасників ВВВ.

Крім вищезазначених категорій, від сплати мита при стягненні аліментів в 2019 році звільняються:

  • особи, визнані інвалідами першої-другої групи;
  • особи, які брали участь в бойових діях.

Судова практика

Найбільшою складністю при визначенні питання сплати держмита при подачі позову про стягнення аліментів є те, який трактування закону дотримується конкретний мировий суд. У ряді законодавчих актів сплата при стягненні аліментів не передбачається. Однак в деяких законах містяться неточності в частині необхідності сплати, що змушує уточнювати конкретну практику, що склалася за місцем звернення.

Згідно з податковим законодавством (ст.333, пункт 1, підпункт 14), стягується державне мито в розмірі 100 рублів. У разі, якщо в суді буде розглядатися позов про стягнення аліментів на утримання і дітей і колишнього чоловіка / дружини, розмір збільшується вдвічі.

Крім практики витребування фінансової допомоги на дітей, в російських судах розглядаються позови про зменшення розмірів фінансової допомоги, а також заяви від непрацездатних батьків, які розраховують отримати зміст від працездатних дітей, на адресу яких свого часу проводилися виплати по аліментах до їх повноліття.

У судовій практиці зустрічаються позовні вимоги і щодо інших осіб: вагітної дружини , матері, яка виховує спільну дитину до досягнення трирічного віку , Непрацездатного чоловіка, обличчя, який виховує дитину з інвалідністю. Більш рідко розглядаються позови по аліментах між родичами другої черги (бабусі / онуки, неповнолітні брати / сестри до старших братів / сестер працездатного віку.

Аліменти на дитину без шлюбу

призначаються і стягуються, аналогічно цій процедурі для зареєстрованого в РАГСі шлюбу. З однією лише відмінністю, що стосуються обов'язкової процедури визнання батьківства.

Як здійснюються виплати аліментів державою - можна прочитати тут .

Ви знайдете за посиланням , Як правильно укласти мирову угоду про стягнення аліментів.

Зважаючи на наявність розбіжностей в трактуванні законі, напередодні сплати держмита рекомендується уточнити інформацію про спосіб розрахунку та її реквізити в канцелярії конкретного мирового суду за місцем звернення громадянина.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online