Держмито на аліменти: чому дорівнює і де оплачувати

  1. Аліменти - що це таке
  2. Сплачується чи держмито при подачі позовної заяви на аліменти
  3. Ким сплачується держмито
  4. Хто виробляє оплату збору, якщо платників кілька
  5. Як розраховується розмір держмита на аліменти
  6. В яких випадках діють фіксовані ставки
  7. Коли розрахунок держмита проводиться у відсотках від суми позову
  8. Квитанція на оплату держмита на аліменти
  9. Способи сплати держмита
  10. Випадки, коли держмито не стягується
  11. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 5 хвилин

Практично будь-яке значиме дію в системі правових відносин обкладається різними видами державних зборів і мит. Їх повинні сплачувати до скарбниці як юридичні, так і фізичні особи при отриманні певних послуг. У перелік подібних послуг поряд з іншими входить також звернення до суду з позовною заявою. Тому згідно із законом (ст.333 Податкового кодексу РФ) держмито на аліменти підлягає сплаті, якщо питання про їх утриманні розглядається в суді. Однак її розмір, нарахування та виплата мають особливості, які залежать від певних факторів.
Практично будь-яке значиме дію в системі правових відносин обкладається різними видами державних зборів і мит

Аліменти - що це таке

Засоби, за законом обов'язкові до сплати одним членом подружжя іншому, батьками - неповнолітнім дітям, а також дорослим людиною - непрацездатному літньому батькові - це аліментні виплати .

Фінансові кошти можуть виплачуватися двома способами:

  • шляхом укладення мирової угоди - добровільно;
  • в судовому порядку - примусово.

Незалежно від того, чи перебували батьки в законно зареєстрованому шлюбі , На них покладено обов'язок утримувати дітей до їх повноліття. Необхідність виплачувати кошти на утримання виникає по відношенню до потребують матеріальної допомоги непрацездатних законного подружжя - колишніх і теперішніх.

Підставами для судових засідань у справах про стягнення аліментів на дитину, їх присудження та розрахунку служать статті Сімейного кодексу РФ, що встановлюють обов'язок батьків утримувати своїх неповнолітніх дітей (ст.80-85 СК РФ). Якщо сторони не досягли мирової угоди з питання тяжби, винесення рішення у подібних справах - прерогатива суду.

Подача позовної заяви тягне за собою необхідність сплати держмита, яка для цієї категорії справ має свої нюанси і особливості. Можливі варіанти, фіксовані суми виплат, а також порядок їх внесення регламентуються статтями Податкового кодексу РФ (ст. 333.19, 333.36) і можуть змінюватися для поточного року.

Особи, на яких покладається обов'язок сплатити держмито у справах про стягнення аліментів на неповнолітніх, а також обставини, при яких це відбувається, визначаються Цивільним кодексом Російської Федерації.

Сплачується чи держмито при подачі позовної заяви на аліменти

Приступаючи до процесу стягнення аліментів на дітей, батько часто задається питанням про те, чи потрібно платити при подачі заяви на аліменти державне мито на розгляд справи в суді. Безумовно, таке звернення в судову інстанцію входить до переліку послуг, з яких даний вид збору стягується. Однак ст. 333.36 НК РФ говорить, що особи, які ініціюють процедуру стягнення аліментних змісту, не зобов'язані перед поданням позовної заяви вносити держмито.

Таким чином, сумніви в тому, чи треба вносити якусь плату за подачу позову, в статті 333.36 НК РФ дозволені однозначно. Позірна невідповідність пояснюється тим, що за російським законодавством (ст. 88 Цивільно-процесуального кодексу РФ) всі витрати в рамках судової справи (підтверджені документально), понесені стороною, на користь якої винесено вердикт, підлягають сплаті стороною, що програла. А це означає, що в їх числі і повинна бути оплачена держмито, але не при подачі позову, а після винесення рішення.

Ким сплачується держмито

При розгляді більшості судових справ при подачі заяви в суд держмито зобов'язаний сплачувати позивач. Квитанція про сплату додається до позовної заяви поряд з іншими значущими документами.

Справи про стягнення аліментів на неповнолітніх дітей є винятком: в цьому випадку всі платежі здійснюються відповідачем, якщо позов буде задоволений в результаті судового розгляду.

Тоді сума держмита буде стягнена з відповідача на користь місцевого бюджету після винесення рішення і визначення розміру аліментних виплат. У ситуації, коли в порушенні справи про призначення аліментів буде відмовлено, держмито сплатить позивач як компенсацію за подачу необгрунтованого позову.
Тоді сума держмита буде стягнена з відповідача на користь місцевого бюджету після винесення рішення і визначення розміру аліментних виплат

Хто виробляє оплату збору, якщо платників кілька

Нормами ст.40 ЦПК РФ передбачена можливість одночасного подання позову декількома особами. В цьому випадку не має значення, чи подається позов на стягнення аліментів без розлучення з продовженням шлюбу подружжя або ж ініціатор піднімає обидва питання одночасно - розірвання шлюбного союзу і стягнення матеріального змісту.

Якщо сторони не належать до пільгових щодо оподаткування категоріям громадян, то держмито вони сплачують в рівних частках.

У разі, коли одна зі сторін (позивач) має пільги по оподаткуванню, до позовної заяви потрібно додати копію документа, що підтверджує право на звільнення від сплати податку. Розмір збору зменшується пропорційно кількості звільнених від оподаткування позивачів.

Залишок суми виплачується рівними частками особами, які не мають права не сплачувати держмито.

Як розраховується розмір держмита на аліменти

Державний збір може сплачуватися:

  • фіксованою сумою;
  • у відсотках від позовної вартості заяви.

На величину сплачується суми буде також впливати те, до суду якої інстанції подається заява. Також вона буде залежати від форми судового провадження (позовна, наказне).

За видачу судового наказу передбачена оплата збору в розмірі 50% від суми позовних вимог майнового характеру. Оскарження судового акта в апеляційному суді передбачає сплату збору в розмірі 50% від суми позову немайнового характеру.

Величина державного збору знаходиться в прямій залежності від вартості позовної заяви. Грунтуючись на положеннях Податкового кодексу РФ, розмір держмита на аліменти в 2019 році розраховується, виходячи з таких параметрів:

Ціна позову (грн.) Ставка фіксованого держмита (руб.) Відсоток від суми, що перевищує ціну позову Сума при розрахунку відсотка (руб.) До 20 000 - 4% (але не менше 400 руб.) Позовна ціна 20 001 - 100 000 800 3% понад 20 000 100 000 - 200 000 3 200 2% більше 100 000 200 000 - 1 000 000 5 200 1% понад 200 000 понад 1 000 000 13 200 0,5% (але не вище 60 000 руб.) понад 1 000 000

Тому на питання про те, скільки коштує подати на аліменти (розмір держмита), остаточну відповідь буде дано судом в процесі розгляду.

В яких випадках діють фіксовані ставки

Коли вимоги про стягнення аліментів не носять майнового характеру, законом встановлено фіксовані ставки для сплати держмита, які складають:

  • 150 руб. - стягнення аліментних виплат на загальних неповнолітніх дітей;
  • 300 руб. - виплата змісту на колишню дружину і дитину.

За розлучення і одночасне призначення і визначення розміру аліментів держмито складе 400 руб.

Коли оцінити позов і розрахувати суму стягується збору в відсотках неможливо, для сплати держмита по аліментах встановлена ​​фіксована ставка для фізичних осіб, складова 300 рублів.
Коли оцінити позов і розрахувати суму стягується збору в відсотках неможливо, для сплати держмита по аліментах встановлена ​​фіксована ставка для фізичних осіб, складова 300 рублів

Коли розрахунок держмита проводиться у відсотках від суми позову

Якщо в позові про призначення аліментів буде вказана конкретна сума і визначено її розмір, наприклад, за минулі роки, або при сплаті разової виплати, що відповідає розміру коштів, які відповідач виплатив би до повноліття дитини, держмито може становити значну суму.

В цьому випадку і якщо в позові будуть пред'явлені інші вимоги майнового характеру (наприклад, позивач заявляє про зменшення розміру аліментів, дбаючи про власні матеріальні інтереси, а не в інтересах дитини), розрахунок величини виплачуваної держмита буде проведений у відсотках від суми пред'явленого позову.

Це ж стосується всіх справ про аліменти, коли обов'язок сплати збору покладено на відповідача і остаточна його сума визначається в ході судового засідання.

Квитанція на оплату держмита на аліменти

Збираючись сплатити держмито на аліменти, варто ознайомитися з тим, як виглядає квитанція і внести в неї всі необхідні дані. Обов'язковими в ній є відомості про одержувача платежу (найменування організації, код бюджетної класифікації та інше), а також про платника (П.І.Б. повністю, ІПН, поштову адресу, що сплачується сума в рублях і копійках).

Способи сплати держмита

Сплатити державний збір на подачу заяви про стягнення аліментів можливо провести:

  • звернувшись в банк з уже заповненою за зразком квитанцією або повідомивши там необхідні реквізити, на підставі яких буде здійснено перерахування. При собі необхідно мати паспорт та власне засоби для сплати або банківську карту);
  • скориставшись послугами банкоматів або банківських терміналів; обов'язково потрібно роздрукувати чек за досконалу операцію;
  • через онлайн-сервіс свого банку. Зайшовши в особистий кабінет з мобільного гаджета або комп'ютера, самостійно розраховуєте розмір збору, вносите необхідну суму, після чого скріншот проведення операції зберігаєте на пристрої або роздруковуєте.

Зайшовши в особистий кабінет з мобільного гаджета або комп'ютера, самостійно розраховуєте розмір збору, вносите необхідну суму, після чого скріншот проведення операції зберігаєте на пристрої або роздруковуєте

Випадки, коли держмито не стягується

У деяких ситуаціях громадяни звільняються від сплати держмита. До них відносяться позови на:

  • витребування коштів на лікування спільних дітей;
  • стягнення заборгованості по аліментах (за позов по неустойку);
  • збільшення розміру аліментів на дитину.

Це можливо також, якщо особа, яка зобов'язана сплатити збір, є:

  • учасником і інвалідом ВВВ;
  • Героєм Радянського Союзу, Росії;
  • кавалером ордена Слави;
  • інвалідом 1-2 групи (при подачі в світовій, районний суди або суд загальної юрисдикції);
  • ветераном ВС, учасником бойових дій (суди загальної юрисдикції, світові).

висновок

Таким чином, можна резюмувати, що розмір держмита на аліменти становить 150 рублів. Якщо вимоги пред'явлені в того з батьків і дитини - 300 рублів. У разі об'єднання вимог кожне з них обкладається митом згідно з нормами податкового законодавства РФ.

У визначених законом випадках сума збору обчислюється в залежності від ціни пред'явленого позову. Законодавчо також регламентовані ситуації, коли мито не справляється, і визначені категорії осіб, звільнені від його сплати.

При подачі позову про аліменти позивач збір не сплачує, мито стягується зі сторони, яка програла в спорі.

Сплата держмита: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online