Чи зручно робити перерахування аліментів на карту Ощадбанку? Плюси і мінуси, періодичність документи

  1. Який порядок виплат?
  2. Яка періодичність виплат?
  3. Перерахування силами бухгалтерії організації
  4. самостійне перерахування
  5. Необхідні документи
  6. Плюси і мінуси цього способу виплат
  7. Інші способи оплати:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При розгляді непростого питання про призначення та стягнення аліментів неминуче виникає інше - про те, яким способом будуть здійснюватися виплати При розгляді непростого питання про призначення та стягнення аліментів неминуче виникає інше - про те, яким способом будуть здійснюватися виплати.

Останнє слово тут, як правило, залишається за одержувачем.

Мабуть, найпопулярнішим зараз способом перерахування грошових коштів є переведення їх на банківську карту.

Не потрібно писати розписки , Як при передачі грошей з рук в руки, або платити величезні збори за поштовий переказ .

А ще нарахування на банківську карту - це додаткова гарантія дитині, якщо батько, який одержує аліменти на його утримання, витрачає їх аж ніяк не в його інтересах.

Який порядок виплат?

Якщо між батьками укладено добровільне угоду по виплаті аліментів, тоді в самому цьому документі вони можуть за обопільною домовленістю вказати спосіб їх перерахування на банківську карту. При цьому повинні обов'язково зазначатися реквізити того банку, через який будуть здійснюватися виплати, а також докладні дані одержувача.

У тексті угоди повинен бути вказано:

  • розмір аліментів,
  • їх вид - у фіксованій сумі або у частці від доходів,
  • періодичність виплати,
  • порядок індексації,
  • також слід зазначити, будуть перераховуватися аліменти особисто платником або організацією, в якій він працює.

За обопільною згодою батьки можуть домовитися про відкриття банківського вкладу , Куди будуть перераховуватися кошти саме на дитину в розмірі не більше 50% від щомісячних аліментів.

Або ж відкрити додатковий внесок, куди на ім'я дитини будуть перераховуватися гроші понад аліментних зобов'язань.

В добровільному угоді досить просто вказати спосіб перерахування, що не погоджуючи його ні з ким. Головне, щоб цей спосіб оплати влаштовував платника і одержувача.

При розгляді справи в судовому порядку останню крапку в питанні про спосіб їх перерахування ставить суддя. Попередньо він, звичайно ж, з'ясовує побажання обох сторін. І, виходячи з них, вказує спосіб отримання аліментів в самому рішенні.

Як правило, суддя враховує побажання одержувача аліментів. Адже найчастіше платник, якщо він працює, навіть не торкається питання перерахування виплат, ця система діє автоматично.

Та й переказ коштів на карту надійніший, ніж, наприклад, передача їх особисто в руки , Якщо не отримана розписка і не було очевидців передачі грошей.

Через суд можна вирішити питання про відкриття банківського вкладу безпосередньо на ім'я дитини, куди будуть перераховуватися 50% від аліментні виплати. Відкрити такий внесок можна за заявою платника, який не впевнений в сумлінності одержувача аліментів, вважаючи, що отримуються від нього аліменти витрачаються цілеспрямовано на дитину.

Яка періодичність виплат?

Періодичність надходження аліментів на банківську карту залежить від добровільності їх виплати.

Якщо виплати призначені в судовому порядку, то стягуватися вони будуть щомісяця. А значить і на карту гроші повинні надходити щомісяця приблизно в одних і тих же числах. Інші періоди сплати аліментів судами призначаються рідко.

А ось в добровільному угоді можна передбачити будь-який період перерахування аліментів на карту. Вони можуть перераховуватися:

  • і двічі в місяць,
  • і раз у квартал,
  • і через кожні півроку.

А може бути, виплата взагалі буде одноразовою, але у великій сумі.

якщо зазначена періодичність аліментних виплат влаштовує обидві сторони, то ніяких порушень тут не буде.

Перерахування силами бухгалтерії організації

Якщо у платника є постійна робота, то контроль за щомісячним переказом грошей на утримання його дитини лягає на плечі співробітника бухгалтерії тієї організації, де він працює.

Платнику лише потрібно написати заяву із зазначенням реквізитів банку і одержувача, якщо вони не вказані в добровільному угоді або судовому рішенні.

Написати таку заяву може і сам одержувач, також надавши всі реквізити.

Аліменти на банківську карту будуть переводитися в зазначений в документі про їх стягнення термін з особового рахунку платника або розрахункового рахунку організації, але не пізніше трьох днів з моменту перерахування зарплати.

Комісія банку стягується з платника.

Якщо у платника є судове рішення або додаткове добровільне угоду про стягнення 50% аліментів на карту безпосередньо дитини, то про це він повинен сповістити бухгалтерію і повідомити номер розрахункового рахунку. Тоді виплати будуть перераховуватися відразу на дві банківські картки:

  • 50% - одержувачу аліментів,
  • 50% - на рахунок дитини.

самостійне перерахування

Якщо платник не працює офіційно або його доходи з іншої причини не пов'язані з постійною трудовою діяльністю, він може самостійно перераховувати кошти на банківську карту. Важливо дотримуватися:

  • встановлену періодичність виплат
  • і суму аліментів, зазначених у документі про стягнення.

При цьому він може перераховувати гроші через:

  • філіал банку,
  • через банкомат,
  • платіжні термінали.

Всі додаткові витрати, пов'язані з комісією банку за користування карткою, лягають на плечі платника аліментів і оплачуються окремо.

Необхідні документи

Якщо платник має постійне місце роботи, то йому (або одержувачу аліментів) для того, щоб вони перераховувалися на банківську карту, потрібно принести в бухгалтерію пакет документів.

Це будуть:

  1. Документ, що засвідчує особу одержувача.
  2. Документ, згідно з яким стягуються аліменти (добровільне угоду, виконавчий лист або судовий наказ).
  3. Заява про переведення коштів із зазначенням:
    1. імені, по батькові та прізвища одержувача,
    2. реквізитів банківського рахунку (або двох рахунків, якщо додатково відкрито рахунок і на дитину).

Якщо стягненням займається судовий пристав виконавець, то потрібно написати заяву про перерахування на банківську карту йому особисто.

Заява потрібно буде скласти в двох примірниках:

  • один екземпляр віддається в канцелярію служби приставів або безпосередньо приставу, що займається даним конкретним стягненням,
  • другий, де ставиться відмітка про отримання, - залишається у заявника.

Можна направити цю заяву і рекомендованим листом, але проконтролювати його отримання.

Документи, які потребують судовий пристав виконавець:

  • паспорт і його копія,
  • ощадна книжка або інший банківський документ із зазначенням номера розрахункового рахунку та його копія.

Протягом п'яти робочих днів після того, як грошові кошти надійшли від платника на депозитний рахунок підрозділу приставів, судовий пристав виконавець зобов'язаний перерахувати їх одержувачу.

Плюси і мінуси цього способу виплат

Як вже говорилося вище, банківська карта - універсальний платіжний засіб, популярне в даний час в усьому світі.

Зручність його в тому, що кошти зберігаються на рахунку в безготівковій формі. Перевести в готівку їх можна в будь-який зручний час, знявши потрібну суму в банкоматі або філії банку.

Ще один плюс в тому, що саме на банківській картці можна відкрити рахунок на ім'я дитини, якому виплачуються аліменти, і перераховувати не більше 50% від загальної суми на цю карту.

Мінус у цього способу оплати лише один - комісію за користування послугами банку буде оплачувати додатково платник.

Але в цей же час не такий вже це величезний мінус, якщо порівняти, наприклад, з оплатою аліментів поштовим переказом, де величина поштового збору залежить від суми аліментів. Комісія банку, як правило, постійна, і від розміру аліментів не залежить.

Інші способи оплати:

  1. Особисто в руки, коли платник віддає готівку грошові кошти одержувачу. Необхідно пам'ятати про розписці і бажаному присутності при передачі грошей свідків.
  2. Поштовий переказ. Його незручність полягає в тому, що платнику доводиться платити поштові збори, величина яких залежить від суми грошового переказу.
  3. У касі підприємства, де трудиться платник. Використовується зараз дуже рідко, так як майже всі роботодавці перейшли на безготівковий спосіб оплати праці.
  4. На банківський рахунок. У одержувача аліментів на руках не банківська карта, а ощадна книжка.

Як поміняти спосіб виплати?

Спосіб отримання аліментів за добровільною згодою можна поміняти, уклавши з обопільної згоди сторін нову угоду або внісши зміни в старе. Але зміни ці потрібно обов'язково завізувати у нотаріуса.

Достатньо лише вказати, що аліменти замість старого способу стягнення будуть перераховуватися на банківську карту, і внести реквізити банку і номер рахунку.

А якщо стягнення відбувається за судовим рішенням, але будь-яка зі сторін бажає отримувати їх на банківську карту, слід:

  • звернутися до судовому приставу виконавцю,
  • скласти заяву про зміну способу стягнення аліментів,
  • вказати розрахунковий рахунок і банківські реквізити.

Судовий пристав виконавець розгляне цю заяву, і в разі прийняття позитивного рішення, передасть дані в бухгалтерію підприємства, де трудиться платник.

Який порядок виплат?
Яка періодичність виплат?
Який порядок виплат?
Яка періодичність виплат?
Як поміняти спосіб виплати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online