Чи платять аліменти при позбавленні батьківських прав

  1. загальні положення
  2. Правова основа
  3. Судова практика
  4. мирова угода
  5. Порядок виплати і розмір аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При позбавлення батьків батьківських прав відносно одного, або декількох дітей найбільш важливим аспектом є питання про подальше їх матеріальне забезпечення

При позбавлення батьків батьківських прав відносно одного, або декількох дітей найбільш важливим аспектом є питання про подальше їх матеріальне забезпечення. Чи зобов'язаний позбавлений батьківських прав чоловік платити аліменти на утримання власних нащадків?

Згідно зводу статей Сімейного кодексу, обов'язок матеріального забезпечення не знімається з одного або двох батьків, навіть при наявності вступило в силу рішення про позбавлення прав. Врегулювання цього питання може бути вироблено як мирним шляхом, за допомогою укладення сторонами мирової угоди, так і шляхом звернення до органів суду для примусового стягнення з особи, позбавленої батьківських прав, фінансових коштів на забезпечення дітей.

Зміст статті (натисніть значок справа для навігації)

загальні положення

Згідно з нормами законодавства батько, щодо якої було раніше винесено рішення суду про позбавлення батьківських прав, за фактом вступу постанови в законну силу втрачає родинні права на власних дітей. Під зазначеним аспектом розуміється наступне: особа не має права будь-яким чином брати участь у вихованні дітей, проживати з ними.

Законом чітко регламентуються ситуації, які передбачають позбавлення батьків прав:

- неналежне виховання і матеріальне забезпечення дітей

- злісне ухилення від виплат аліментів протягом тривалого періоду часу

- вчинення злочину щодо дитини, а також створення ситуації, відповідно до якої дітям, їхньому життю та здоров'ю, загрожує якась небезпека.

Однак, позбавлення батьківських прав не звільняє від аліментів, а саме: за фізичною особою, що втратив родинні права на одного, або декількох дітей, зберігається обов'язок по матеріального їх забезпечення. Розмір і терміни аліментних виплат прямо пропорційні віком та кількістю дітей, а також деяким чином залежать від матеріального і фізичного стану кожної зі сторін.

Розмір і терміни аліментних виплат прямо пропорційні віком та кількістю дітей, а також деяким чином залежать від матеріального і фізичного стану кожної зі сторін

Правова основа

Згідно 70 статті Сімейного кодексу, питання про фінансове забезпечення дітей, щодо яких один або обоє батьків позбавлені родинних прав, вирішується судом незалежно від того, чи є відповідна заява. Словом, на питання наступного характеру: «Чи платять аліменти батьки, позбавлені батьківських прав», можна відповісти виключно ствердно.

Також, згідно з 81 статтею Сімейного кодексу, аліменти при позбавленні батьківських прав батька можуть стягуватися і на утримання матері дитини або дітей. Це відбувається в тих випадках, коли у матері відсутня можливість самостійно забезпечувати себе в силу будь-яких непереборних обставин, наприклад, наявність дитини, яка не досягла віку трьох років.

Судова практика

Відповідно до загальноприйнятих даними судової статистики, в переважній більшості випадків позбавлення батьківських прав відбувається відразу в відношенні обох батьків. У подібних ситуаціях стороною, що представляє інтереси неповнолітніх дітей, стає представник органів прокуратури, або піклування та опіки.

Виступити з подібною заявою може і один з батьків, якщо присутня необхідність позбавлення другого родинних прав на утримання дітей. Будь-яка із зазначених ситуацій передбачає автоматичне стягнення аліментних виплат з одного або кількох відповідачів, тобто, відсутня необхідність розгляду зазначеного питання в додатковому судовому розгляді.

Однак, незважаючи на вказаний нюанс, сторона - позивач може подати додаткову заяву на стягнення аліментів, якщо на те є якісь причини, що вимагають більш детального підходу до розгляду справи, наприклад:

  • Відсутність у відповідача постійного місця роботи і, відповідно, відсутність постійних доходів.
  • Навмисне небажання відповідача вказувати власне місце роботи і сумарна кількість доходів, що можливо при неофіційному працевлаштуванні.
  • Наявність обставин, що вимагають великих матеріальних витрат, наприклад, утримання дитини - інваліда.
  • Злісне ухилення відповідача від здійснення виплат, призначених для матеріального забезпечення дітей.

З огляду на те, що суд в будь-яких ситуаціях вирішує всі наявні питання виключно виходячи з інтересів неповнолітніх дітей, аліменти після позбавлення батьківських прав - обов'язкова умова, яке зобов'язані дотримуватися особи, позбавлені родинних прав. Відповідно, якщо один з батьків ухиляється від сплати аліментів, то вони можуть бути утримані із заробітної плати .

мирова угода

Батьків, позбавлених прав виховувати і утримувати власну дитину, в ряді випадків цікавить наступне питання: «Чи платять аліменти при позбавленні батьківських прав на добровільній, а не примусовій основі?» Подібний спосіб врегулювання питання про утримання дітей також є можливим.

Позбавлений батьківських прав повинен платити аліменти в будь-якому випадку. Однак, чи буде він робити це примусово, або на добровільній основі, залежить виключно від рішення обох сторін. Так, наприклад, при укладенні мирової угоди відповідач вправі здійснювати виплати без наявності рішення суду.

Мирова угода - документ, що володіє юридичною силою, який укладається сторонами в процесі розгляду позовної заяви про стягнення аліментів. У разі порушення відповідачем будь-яких пунктів, обумовлених сторонами раніше, позивач має право подати позовну заяву про розірвання мирової угоди через невиконання обов'язків другою стороною.

Порядок виплати і розмір аліментів

Як вже було сказано вище, на питання: «Чи платить аліменти батько, позбавлений батьківських прав?» Можна отримати виключно позитивну відповідь, тобто «так, зобов'язаний платити». Вказана обставина жодним чином не залежить від причини, що послужила першорядним аргументом у вирішенні питання про позбавлення родинних прав.

Таким чином, аліменти платити потрібно, навіть якщо позбавили батьківських прав. Однак, виникає питання, які розміри цих виплат і чи можуть вони варіюватися? В цілому на результат судового процесу і остаточне рішення можуть вплинути наступні фактори:

  • Вік дитини або дітей. Так, наприклад, особа, яка здійснює догляд за дитиною, яка не досягла віку півтора, або трьох років, також має право вимагати грошових коштів на власне утримання через відсутність можливості забезпечити себе в матеріальному плані самостійно.
  • Чи платить аліменти батько, позбавлений батьківських прав, мати, або обидва батьки. Якщо суд позбавив обох осіб законного права, розмір аліментних виплат може дещо зменшитися у зв'язку з тим, що дитина або діти вступають в спеціалізований заклад і знаходяться на повному державному забезпеченні. Виплати, отримані від осіб, які є батьками, надходять на особовий рахунок і можуть бути виплачені дитині за фактом досягнення нею повноліття.
  • Чи платять аліменти позбавлені батьківських прав виходячи з офіційного заробітку, або з прийнятого прожиткового мінімуму.
  • Кількість дітей, щодо яких батьки були позбавлені прав. Так, утримання однієї дитини передбачає вилучення однієї четвертої частини з доходів відповідача, двох - однієї третини, трьох і більше - половина.

Необхідно також відзначити, що особа, позбавлена ​​батьківських прав, не дивлячись на збереження за ним обов'язку щодо утримання власних дітей, втрачає право подачі судового позову про матеріальне забезпечення, де відповідачами виступатимуть діти даної особи. Іншими словами, якщо батько чи мати, позбавлені батьківських прав, але справно платили аліменти на дитину, в старості захочуть, щоб дитина їх годував, то у них не буде такого права. Можливо, це може здатися в якійсь мірі несправедливим, але це закон.

Однак, виникає питання, які розміри цих виплат і чи можуть вони варіюватися?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online