Чи можна і як відмовитися від аліментів на дитину, які платить чоловік - Заява на відмову від аліментів (зразок) 2019, угода про відмову від аліментів (зразок)

  1. Чи можна відмовитися від аліментів на дитину
  2. Причини для відмови
  3. Зміна батьківства або усиновлення / удочеріння
  4. Переїзд дитини від одного батька до іншого
  5. взаємозалік майна
  6. відновлення сім'ї
  7. Наслідки відмови від аліментів
  8. Як офіційно відмовитися від аліментів, які платить чоловік
  9. Порядок дій
  10. Як написати
  11. зразок
  12. документи
  13. Мирова угода про відмову від аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

185 переглядів

Прямий можливості повністю офіційно відмовитися від вже виплачуваних аліментів законодавство не передбачає, тому що це вже буде порушення прав дитини. Зокрема, ст.80 СК РФ, в якій чітко сказано, що батьки зобов'язані утримувати своїх дітей не дивлячись ні на що. Однак є кілька обхідних шляхів, які в кінцевому підсумку призводять до того ж самого результату.

Найпростіший варіант «відмови» від аліментів: не ініціювати процес їх отримання. Якщо немає вимог, державні органи не будуть займатися цим питанням. Як наслідок, друга сторона не повинна буде нічого платити.

Чи можна відмовитися від аліментів на дитину

Як вже було сказано, прямим текстом відмовитися від отримання аліментних виплат колишня дружина не зможе. Однак дружина може написати відмову з одночасною вказівкою причин для цього. У такій ситуації заяву вже може бути розглянуто контролюючими органами, і якщо причини досить істотні, то з платника перестануть списувати гроші. В даному випадку потрібно розуміти перелік основних причин, за якими держава погодиться піти на такий крок.

Причини для відмови

Від отримання аліментів матері дозволять відмовитися в ряді випадків. Слід пам'ятати, що після відмови в будь-який момент можна знову офіційно ініціювати справу про відновлення виплат. Однак потрібно враховувати, що платежі за попередній період повернути не вийде: тільки отримати те, що належить надалі.

Зміна батьківства або усиновлення / удочеріння

Якщо спочатку в свідоцтві про народження дитини був зазначений не біологічний батько, то платник аліментів може пройти тест, встановити той факт, що він не є реальним батьком дитини і вимагати прибрати його з свідоцтва про народження. Даний фактор автоматично передбачає припинення аліментних виплат. Ту ж саму процедуру може ініціювати і мати дитини.

Альтернативний варіант: повторний шлюб матері з іншим чоловіком, який погоджується удочерити або усиновити малюка, що передбачає перехід прав та обов'язків до іншого батька. Зрозуміло, для цього потрібен дозвіл біологічного батька.

Приклад: Після народження дитини його мати вказала в свідоцтві про народження свого чоловіка Василя. Надалі вони розлучилися і з'ясувалося, що Василь насправді не є біологічним батьком. Він подає позов до суду і добиватися того, що його виключають з свідоцтва про народження. Через деякий час жінка знаходить біологічного батька, і вони вступають в шлюб. Чоловік усиновляє дитини і стає для нього не тільки біологічним, а й фактичним батьком.

Переїзд дитини від одного батька до іншого

Аліменти може платити будь-який з батьків, хоча найчастіше це робить батько, адже діти зазвичай залишаються з матерями. Однак в деяких випадках вже після розлучення, дитина з власної волі або за бажанням сторін переїжджає до другого з батьків. У такій ситуації платник аліментів стає їх одержувачем. Тобто, ситуація змінюється на протилежну.

Приклад: Після розлучення батьків дочка залишилася з матір'ю. Батько справно платив аліменти. Через кілька років жінка вийшла заміж за іншого чоловіка, з яким у дочки стосунки не склалися і переросли у відкритий конфлікт. Дівчинка попросила, щоб мама відпустила її жити до тата. Обидві сторони погодилися. З моменту офіційного переїзду мати перестала отримувати аліменти, але почала їх платити.

взаємозалік майна

Це досить зручний варіант, за допомогою якого можна відмовитися від виплат аліментів взагалі або як мінімум на дуже тривалий термін. Потрібно розуміти, що такий варіант можливий тільки за згодою обох сторін і виключно при укладанні угоди. В його рамках платник в рахунок аліментів передає будь-яке майно, а одержувач погоджується, що це було зроблено як оплата.

Приклад: Аліменти, які платить чоловік, жінці фактично не потрібні, вона досить багато заробляє. Зате вона хоче повернути собі машину, на якій їздила до розлучення, але яка в рамках розлучення відійшла колишньому чоловікові. Сторони укладають угоду, згідно якого чоловік добровільно передає автомобіль, а жінка погоджується, що після передачі транспортного засобу вона більше не буде вимагати аліменти.

відновлення сім'ї

Оформити відмову на аліментні виплати можна і в тому випадку, коли колишнє подружжя приймають рішення знову зійтися і продовжити жити разом. Слід враховувати, що в такій ситуації відрахування не відміняються автоматично. Знадобитися подавати відповідну заяву до виконавчої служби і вказувати відновлення сім'ї як основну причину припинення платежів.

Наслідки відмови від аліментів

Існує помилкова думка, що відмова від дитини звільняє від аліментів. Насправді це не зовсім так. Якщо платник дійсно є біологічним батьком і його позбавляють батьківських прав (або ж він сам від них відмовляється), це не означає, що платити аліменти не доведеться.

До наслідків також можна віднести і потенційну небезпеку втратити права на дитину для одержувача аліментів. Якщо держава відзначить, що від грошей жінка відмовилася, але своїх коштів на утримання малюка не вистачає, то закінчиться це все може позбавленням батьківських прав і відправкою дитини в дитячий будинок. На щастя, до подібного доходить вкрай рідко.

Як офіційно відмовитися від аліментів, які платить чоловік

Що потрібно зробити, щоб відмовитися від аліментів офіційно? Процедура досить складна, так як передбачає кілька кроків, однак нічого неможливого в ній немає.

Порядок дій

  1. Обговорити ситуацію з платником аліментів. Запропонувати йому альтернативу виплат у вигляді передачі якогось певного майна. Це може бути, як побутова техніка, так і транспорт, нерухомість, земельну ділянку або що-небудь інше.
  2. Якщо друга сторона згодна на такий варіант вирішення проблеми, потрібно скласти угоду між колишнім подружжям, в якому обов'язково вказується факт обміну аліментів на майна (а точніше, отримання майна в навіщо аліментів) і подальша відмова від виплат. Якщо в документі буде фігурувати тільки відмова, то нотаріус його не завірить.
  3. Складена угода потрібно завірити нотаріально.
  4. З готовим документом потрібно відвідати виконавчу службу і написати заяву про відмову від аліментів на підставі укладеної угоди. Копія цього документа додається до заяви.

Заява на добровільну відмову від аліментів

Заяву можна подати в будь-який момент, однак потрібно прив'язуватися саме до умов, зазначених в угоді. Якщо там сказано, що угода набуває чинності через 1 місяць з дати запевнення, то і до виконавців потрібно йти через 1 місяць. Окремо потрібно уточнити, що це не позов, а просто заява, яка подається не в суд, а судовим приставам. Як наслідок, ніякого розгляду не буде. Документ візьмуть, вивчать, перевірять і, якщо нормально, перестануть списувати аліменти з платника.

Як написати

Дуже важливо правильно написати зазначену заяву, хоча фактично нічого складного в цьому немає.

  • У верхньому правому куті: назва виконавчої служби, дані судового пристава, який займається цією справою, а також інформація про заявника.
  • У тексті: описується ситуація, вказуються вимоги заявника (в даному випадку про те, що від аліментів потрібно відмовитися) і обов'язково уточнюється причина, по якій людина приходить до такого рішення.
  • У нижній частині: перелік документів, що додаються, дата і підпис.

зразок

Бланк-зразок заяви ви можете скачати тут:

Завантажити зразок заяви про відмову від аліментів на дитину

документи

Перелік документів, які потрібно додавати до заяви про відмову від аліментів може сильно відрізнятися в залежності від обставин, що склалися. Наведемо кілька варіантів-прикладів:

  • Зміна батьківства: потрібно докласти нове свідоцтво про народження дитини, результати тесту, документ про усиновлення / удочеріння дитини.
  • Переїзд дитини: справа з ЖЕКу про те, з ким на даний момент проживає дитина і де конкретно. Також можна прикласти угоду між сторонами про те, що тепер дитина буде проживати ні з матір'ю, наприклад, а з батьком. У тому ж документі може фігурувати інформація і про подальшу долю аліментних виплат.
  • Взаємозалік: докласти угоду про обмін залишку виплат на майно і факт самого зміни власника для майна.
  • Відновлення сім'ї: довідка про склад сім'ї.

Мирова угода про відмову від аліментів

Мирова угода може бути актуальним лише в тому випадку, якщо чоловік і жінка на поточний момент судяться один з одним і одним з пунктів є питання, пов'язане аліментами. У такій ситуації вони можуть укласти мирову угоду і в ньому описати, наприклад, той факт, що батько віддає квартиру, проте більше нічого не буде винен.

Незалежно від того, які домовленості були досягнуті, вони повинні бути зафіксовані в судовому порядку або завірені нотаріально. Проста розписка про те, що аліменти більше не потрібно платити, тому що платник віддав ключі від квартири в даному випадку нічим не допоможе.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online