Чи можна і як подати на аліменти, перебуваючи в шлюбі без розлучення, які документи потрібні для аліментів в шлюбі, куди подавати заяву на аліменти без розлучення, зразок заяви на аліменти в шлюбі 2019

  1. Чи можна подати на аліменти в шлюбі без розлучення?
  2. Як подати заяву на аліменти, перебуваючи в шлюбі (без розлучення)?
  3. наказне провадження
  4. позовна виробництво
  5. порядок подачі
  6. Подача заяви
  7. Куди йти, де подавати
  8. процедура
  9. Як написати заяву
  10. форма
  11. зміст
  12. Зразок заяви на аліменти в шлюбі
  13. Які документи потрібні для аліментів в шлюбі: перелік, список
  14. Докази в суді
  15. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

154 переглядів

Нерідко в повних сім'ях між подружжям розгораються скандали, мати і батько тимчасово роз'їжджаються або просто не контактують між собою. Результатом такої поведінки є обмеження прав дитини, яке проявляється не тільки в нестачі уваги, а й у відсутності матеріального забезпечення з боку неурядових батька або матері.

Чи можна змусити несумлінного батька здійснювати виплати при спільному проживанні і як стягнути аліменти на неповнолітнього, перебуваючи в шлюбі?

Чи можна подати на аліменти в шлюбі без розлучення?

Закон не обмежує подружжя у стягненні аліментів і без розлучення. Офіційний висновок шлюбу дає право подружжю вимагати матеріальної підтримки один від одного як по відношенню до себе (при наявності підстав), так і по відношенню до дітей.

Звичайно, зазвичай це відбувається на добровільних засадах без будь-якого оформлення документів. Але законодавець допускає ситуацію, коли виплата на дитину оформляється за допомогою спеціальних інструментів: угоди і судового акта. Розглянемо їх докладніше.

  1. Угода - це документ, який укладається між подружжям на добровільній основі і засвідчується нотаріусом. У ньому прописуються порядок обчислення аліментів, розрахунковий період, спосіб передачі коштів, їх індексація та інші важливі для сторін умови.
  2. Судове рішення (наказ) може видаватися в двох формах, в залежності залежно від наявності спору між сторонами.
154 переглядів   Нерідко в повних сім'ях між подружжям розгораються скандали, мати і батько тимчасово роз'їжджаються або просто не контактують між собою

Судовий наказ - це акт суду, який видається внаслідок розгляду справи в порядку наказного провадження (за спрощеною схемою), коли суперечка між батьками відсутня.

Рішення суду видається в порядку позовного провадження, яке необхідно при наявності суперечок про розмір доходу платника аліментів, розмір аліментів, а також при ускладненні розгляду іншими питаннями.

Слід сказати, що витребувати кошти з недобросовісного чоловіка зазначеними способами можна не тільки на дитину.

Виплата може бути призначена також на наступних членів сім'ї:

  • На дорослих непрацездатних дітей;
  • На непрацездатного чоловіка;
  • На вагітну дружину;
  • На дружину, яка перебуває в декреті до досягнення дитиною трьох років;
  • На чоловіка, який доглядає за інвалідом.

Щоб примусово отримати виплати на дітей від чоловіка, який ухиляється від підтримки, необхідно мати для цього документальне підставу у вигляді угоди або судового рішення. Хоча пріоритетним є позасудовий порядок врегулювання грошового питання, російські громадяни воліють конфлікти вирішувати в суді.

Розглянемо саму часту ситуацію на практиці - як подати в суд на чоловіка для витребування грошей на малюка.

Як подати заяву на аліменти, перебуваючи в шлюбі (без розлучення)?

Спершу жінці необхідно визначитися з видом виробництва, в порядку якого буде розглядатися аліментні справу.

Закон допускає два варіанти примусового стягнення аліментів:

  • Судовий наказ;
  • Судове рішення.

Аліменти в шлюбі, як і аліменти після розлучення, можуть бути стягнуті:

  • У частці від всіх видів заробітку, коли зміст на дитину буде нараховуватися з усіх видів офіційного доходу платника;
  • У фіксованій сумі, якщо дохід платника невідомий, нестабільний або зовсім відсутній.

наказне провадження

Це розгляд справи за спрощеною схемою через відсутність спору між сторонами і при явності доходів чоловіка-платника. Процес розгляду відбувається без особистої присутності подружжя - суддя виносить наказ за пред'явленими матеріалами. Отримати на руки документ можна протягом 5 днів. Ще однією перевагою цього способу є знижений вдвічі розмір держмита. Наказ є виконавчим документом і може бути пред'явлений приставу для примусового витребування грошей.

Наказ є виконавчим документом і може бути пред'явлений приставу для примусового витребування грошей

Приклад. Батько і мати дитини вирішили пожити окремо, що не розлучаючись. Чоловік офіційно працює і не проти платити аліменти в шлюбі. Подружжя домовляються про те, що на дитину буде утримуватися щомісяця ¼ доходу батька. Чоловік готовий представити їй довідки про доходи, щоб вона могла підтвердити в суді, що він готовий виплачувати на дитину гроші. В цьому випадку дружина може подати заяву на видачу судового наказу.

Але такий спрощений порядок підлягає застосуванню лише в обмеженому числі випадків - коли подружжя не сперечаються з питань місця подальшого проживання дитини, батьківство, а також, коли у що подає заяву особи існує чітка вимога до розміру змісту, оскільки йому відомий розмір доходів платника. Стосовно до стягнення аліментів з безробітного такий спосіб не підходить.

позовна виробництво

Процес розгляду справи буде відбуватися 1 місяць з викликом в зал засідання сторін. Подача позову - єдиний законний варіант отримати кошти на дитину, якщо чоловік чи жінка ухиляється від матеріальної підтримки або між сторонами присутній спір щодо розміру та порядку платежів, спорідненості малюка з батьком і інших моментів.

Подача позову - єдиний законний варіант отримати кошти на дитину, якщо чоловік чи жінка ухиляється від матеріальної підтримки або між сторонами присутній спір щодо розміру та порядку платежів, спорідненості малюка з батьком і інших моментів

Приклад. Батько під час шлюбу часто виїжджає на підробіток за кордон, матеріально не допомагає дружині з дитиною, приховує свої доходи. Подружжя не можуть домовитися про розмір та порядок виплат. У цьому випадку доцільно звернутися до суду з позовом. У документі слід викласти прохання про те, щоб суд витребував довідки про доходи чоловіка і призначив аліменти у твердій сумі.

Щоб справа розглядалася в спрощеному порядку, в суду має бути подано заяву про видачу судового наказу. Щоб в звичайному позовному порядку - позов про стягнення аліментів.

порядок подачі

Заявнику необхідно дотримуватися наступного алгоритму дій.

  1. Визначитися з порядком виробництва.
  2. Визначити, де буде слухатися справа. Куди йти вирішує сама жінка - заява можна подати і за своїм місцем проживання, і за місцем реєстрації чоловіка.
  3. Скласти позов на стягнення грошей на дитину або заяву про видачу судового наказу.
  4. Сформувати пакет документів для суду.
  5. Подати заяву або позов до суду. У список документів повинна входити копія для відповідача.

Для подачі документів та представництва інтересів можна найняти представника, якщо немає бажання зайвий раз зустрічатися з чоловіком чи ні часу на відвідування суду.

Подача заяви

Подача документів в суд здійснюється відповідно до ст. 3 ЦПК РФ. Відповідно до неї форма заяви може бути електронної та письмової. Таким чином, подавати позов можна особисто, через пошту або за допомогою мережі «Інтернет» (для цього буде потрібно наявність кваліфікованої ЕЦП).

Таким чином, подавати позов можна особисто, через пошту або за допомогою мережі «Інтернет» (для цього буде потрібно наявність кваліфікованої ЕЦП)

На сьогоднішній день переважає особистий спосіб внесення документів нарівні з поштовим.

Куди йти, де подавати

Оформити аліменти без розлучення батьків можна в світовому суді. У деяких випадках справа розглядається в районному суді.

У районний суд суперечки про аліменти можуть потрапити у випадках, якщо:

  • предметом спору є позбавлення батьківських прав або встановлення батьківства;
  • вимога про аліменти подано в рамках справи про розлучення, додатково обтяженого вимогами про розподіл майна або оспорювання шлюбного договору.

процедура

Подавати документи слід до канцелярії суду. Зробити це може і представник заявника. Для цього на нього необхідно попередньо оформити довіреність у нотаріуса із зазначенням повноважень щодо подання позову до суду.

Попередньо держмито сплачувати непотрібно, так як обов'язок по її внесення лягає на відповідача (пп. 8 п. 1 ст. 333.20 НК РФ) за підсумками розгляду справи, а заявник звільнений від його сплати, так як звертається в інтересах дітей.

Розмір держмита на аліменти становить 150 рублів.

Розмір держмита на аліменти становить 150 рублів

ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ:

  • Якщо відправляєте документи поштою, збережіть квитанцію про відправку.
  • При особистій явці в суд вимагайте позначки про подачу документів на своєму екземплярі з проставленням числа подачі і штампа суду.
  • Якщо ви хочете подати заяву через інтернет, необхідно зареєструватися на порталі «держпослуги» і мати підтверджену обліковий запис, а також ключ електронно-цифрового підпису. Документи подаються через особистий кабінет з підтвердженням всіх додатків і ска своїм ЕЦП

Як написати заяву

Вимоги до форми і змісту заяви містяться в ст. ст. 124, 131 ЦПК РФ. Затвердженого та строго обов'язкового до використання зразка заяви немає, тому в кожному випадку складати позов або заяву доводиться з урахуванням індивідуальних особливостей ситуації заявника.

форма

Форма може бути письмовій та електронній. У другому випадку необхідно мати посилену електронний підпис або зареєструвати аккаунт в Єдиній системі ідентифікації і аутентифікації.

зміст

Документ оформляється за правилами офіційно-ділового стилю в довільній формі. Інформація повинна бути стислою і лаконічною, позбавленою емоцій і насиченою фактами. Бажано висвітлити всі важливі моменти, але не розтягувати розповідь більш ніж на 3 сторінки.

У заяві необхідно вказати:

  • Найменування суду, в якому буде розглядатися справа;
  • П.І.Б. заявника, адреса проживання, місце народження;
  • П.І.Б. дружина, його адреса проживання, де і коли народився, де працює;
  • Вимоги до відповідача і їх обгрунтування;
  • В чому полягає порушення прав заявника;
  • Розмір аліментів, який заявник бажає отримувати;
  • Обгрунтування витрат на дитину;
  • Перелік додається документації.

Також в заяві доцільно викласти прохання про звільнення матері від сплати держмита.

Зразок заяви на аліменти в шлюбі

Ви можете заповнити позовну заяву на стягнення аліментів у шлюбі самостійно, але це не захистить вас від можливих помилок. Якщо при складанні позову вами будуть порушені вимоги ст. 131-132 ЦПК РФ, то суддя залишить позов без руху або ж поверне його вам для усунення недоліків.

При складанні документа краще отримати безкоштовну юридичну консультацію від наших фахівців, готових проконсультувати вас в будь-який час.

При складанні документа краще отримати безкоштовну юридичну консультацію від наших фахівців, готових проконсультувати вас в будь-який час

Які документи потрібні для аліментів в шлюбі: перелік, список

У ст. 132 ЦПК РФ зазначено, які документи потрібні для звернення до суду. Це повинні бути:

  • Копія паспорта заявника з відміткою про реєстрацію та з печаткою, що підтверджує, що він перебуває в шлюбі;
  • Копія для відповідача;
  • Доручення;
  • Копії свідоцтв про народження неповнолітніх;
  • Копія свідоцтва про реєстрацію шлюбу;
  • Виписка з домоволодіння про склад сім'ї;
  • Довідки про доходи;
  • Довідка з медичного закладу, якщо дружина перебуває в положенні.

Крім того, можна подавати документи, які заявник вважає важливими для справи. Наприклад, підтвердження витрат на дитину - чеки зі школи або дитячого садка, квитанції з аптеки.

Докази в суді

Ключовим підставою для стягнення аліментів у шлюбі буде доказ відсутності матеріальної підтримки дитини з боку другого чоловіка.

Це можна підтвердити:

  • Відомостями про відсутність доходу і небажанні працевлаштуватися;
  • Документами, що підтверджують витрати на дитину, які несе чоловік-заявник;
  • Показаннями свідків;
  • Довідками, виписками, характеристиками - в залежності від конкретної ситуації.

Повний перелік доказів і їх склад зможе визначити грамотний юрист. Доведення відсутності матеріальної допомоги на дитину покладається на позивача, відповідач же в свою чергу може як зайняти пасивну позицію, так і представити докази надання грошового утримання на дитину.

потрібен юрист

Навіть якщо процес подачі позову або заяви вам не здається важким, не поспішайте відмовлятися від допомоги юриста. Тільки практикуючий юрист знає, як правильно підготувати документи для суду, на що звернути увагу при подачі позову і як зробити так, щоб ваша прохання було задоволено з максимальною вигодою для дитини.

В послуги юриста входить також подача заяви в суд і представлення ваших інтересів в засіданні, але якщо сумніваєтеся в їх необхідності - зверніться до наших фахівців за безкоштовною консультацією.

Пам'ятайте, дитина повинна отримати матеріальну підтримку від обох батьків сповна!


Оцініть статтю

Чи можна подати на аліменти в шлюбі без розлучення?
Як подати заяву на аліменти, перебуваючи в шлюбі (без розлучення)?
Чи можна змусити несумлінного батька здійснювати виплати при спільному проживанні і як стягнути аліменти на неповнолітнього, перебуваючи в шлюбі?
Чи можна подати на аліменти в шлюбі без розлучення?
Як подати заяву на аліменти, перебуваючи в шлюбі (без розлучення)?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online