Аліменти з відпускних | Види виплат | Все про аліменти | Юридична консультація

  1. Порядок утримання аліментів з відпускних
  2. Розрахунок аліментів з відпускних
  3. Нюанси нарахування аліментів з відпускних коштів
  4. Нарахування аліментів з навчального та міжнавігаційного відпустки
  5. Звільнення і аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обоє батьків мають рівні зобов'язання по утриманню спільних дітей. Розірвання шлюбу між подружжям не звільняє від виплат на потреби дитини. Найчастіше батьки дотримуються усні домовленості, що дозволяє мирним шляхом отримувати щомісячні аліменти. Але що робити, якщо добровільне угоду між батьком і матір'ю відсутня? Як проводиться розрахунок? Чи утримуються аліменти з відпускних? Дані питання все частіше звертають до юристів.

Для платника аліменти мають позитивну і негативну сторони. З одного боку батько має можливість надати фінансову підтримку своїм дітям, з іншого - він може стати жертвою несправедливо вирахуваних засобів.

У РФ утримання допомоги неповнолітнім дітям строго регулюється Сімейним кодексом. Відпускні є однією з різновидів зарплати, тому допомога в цьому випадку вираховується за тією ж схемою, але з урахуванням певних нюансів, в тому числі і розрахункового періоду. Розглянемо особливості процедури детальніше.

Порядок утримання аліментів з відпускних

Сьогодні більшість батьків, які не проживають спільно з дітьми, запитують: «Аліменти з відпускних утримуються чи ні?». Виходячи з відомостей кодифікованого законодавчого акту про працю в РФ, відпускні вважаються часткою заробітної плати, нарахованої працівникові під час звільнення від трудових обов'язків, беручи за основу обчислювальних операцій розрахунковий період.

Це означає, що відпускні кошти є офіційним доходом працівника, з якого на законних підставах утримуються аліменти. Тому, якщо співробітник організації вирішив написати заяву на відпустку в надії звільнити себе від фінансових зобов'язань перед дітьми на час відпочинку, обійти законодавство не вийде. У ситуації, коли платник прийняв рішення змінити дату свого відпускного періоду або зовсім відмовитися від права на відпочинок, допомогу дитині знімають з інших доходів.

Бухгалтерія і роботодавець мають право на утримання аліментів з відпускних коштів та щомісячної зарплати співробітника, якщо підприємство отримало щодо його виконавчий документ, виданий на підставі рішення судового акта, що підлягає до виконання. Крім цього, співробітнику покладається компенсація за невикористану відпустку або його частину. Грошове відшкодування виплачується в наступних випадках:

  • співробітник побажав замінити відпускний період грошовою компенсацією;
  • кошти переводять на банківську обліковий запис спадкоємця, якщо працівник помер;
  • при звільненні працівника;
  • якщо працівника прийнято на роботу підприємством з перекладу.

Стаття 109 Сімейного кодексу РФ регламентує загальні вимоги для роботодавців з утримання аліментів для догляду матері за дитиною, а саме:

  • віднімати кошти на утримання неповнолітніх дітей з заробітної плати, відпускних та інших офіційних доходів співробітника, на якого покладено законне зобов'язання з урахуванням розрахункового періоду;
  • утримувати батьківську допомогу дітям, перераховувати на персональний рахунок одержувача (позивача) або здійснювати передачу особисто в руки протягом 3 днів з того моменту, коли платник (відповідач) отримав винагороду за трудову діяльність;
  • співробітник, із зобов'язанням сплачувати аліменти, несе матеріальну відповідальність за додаткові витрати, пов'язані з переказом коштів.

При таких обставинах, дата, коли співробітник взяв відпустку - це граничний термін сплати аліментів. Однак за статистичними даними утримання аліментних виплат і зарахування зарплати виробляються в один день.

В випадку несплати аліментного змісту у визначений термін передбачено штрафне покарання в розмірі 0, 5% за кожен прострочений день від суми, зазначеної у виконавчому листі.

Розрахунок аліментів з відпускних

Розрахунок аліментів з відпускних

Чи виплачуються аліменти з відпускних, якщо обоє батьків усно домовилися про виплати? На жаль, не кожен батько сумлінно бере участь у вихованні та розвитку дітей після розірвання шлюбу. Тому, не маючи обопільною домовленістю з батьком дитини, закріпленої мировою угодою про обов'язкові щомісячні виплати змісту, жінки шукають справедливості в судовому порядку.

У ряді випадків за рішенням суду або на підставі укладеного договору позивач і відповідач встановлюють постійний щомісячний розмір батьківської допомоги дітям. Тоді обчислювальні операції не проводяться - підприємством знімається необхідна сума з зарплати співробітника і перераховується на рахунок одержувача.

Якщо організація утримує аліменти за загальними правилами - у вигляді частини заробітної плати, виходячи з кількості неповнолітніх дітей і розрахункового періоду співробітника, виконуються обчислювальні операції.

Чи нараховуються аліменти з відпускних до сплати ПДФО? Який розмір виплати можна законно стягнути з алементщіка, якщо відсутній договір? Суму аліментів вираховують після того, як будуть утримані 13% прибуткового податку. З розміру нарахованих за розрахунковий період відпускних коштів віднімають розмір податку на доходи фізичних осіб. Далі бухгалтер повинен визначити розмір аліментних виплати, де за основу обчислень береться кількість дітей:

  • одна дитина - 25% від доходу за перебування у відпустці;
  • двоє дітей - 33% від компенсації за відпочинок;
  • троє дітей (і більше) - половина відпускних виплат.

Якщо троє і більше дітей народжені в різних сім'ях, то береться по 16% на кожного з них.

Часто у платника крім виплати аліментів є інші фінансові зобов'язання: грошове стягнення на підставі рішення суду за завдані нею збитки або загрозу життю третьої особи, штрафні санкції за протиправні дії, що суперечать існуючим нормам і законам або злочин кримінального характеру.

В цьому випадку аліментних платіж при розрахунку відпускних і зарплати вважається першочерговим. Тобто бухгалтер нараховує і утримує платіж в першу чергу, а не за принципом залишку і пропорційності.

Нюанси нарахування аліментів з відпускних коштів

Додаткові питання по аліментних зобов'язань перед дитиною виникають при таких обставинах, коли аліментник йде у відпустку в день припинення їх юридичної значимості.

Батько зобов'язаний виплачувати дитяче зміст до повноліття сина або дочки. Незважаючи на це законодавством передбачено два види утримань, при яких виплати припиняються достроково:

  • судом визнана емансипація підлітка - неповнолітній вважається повністю дієздатним у зв'язку з чим батько, усиновитель або піклувальник не несуть відповідальності за своїми зобов'язаннями, а кошти на його харчування і утримання перестають нараховуватися;
  • неповнолітній став законним чоловіком (дружиною).

Останнім часом не знаходить однозначного вирішення аліментних платіж на навчання дитини у вищих навчальних закладах, що береться до досягнення нею 25 років. Однак дане рішення приймається судом і розглядається окремо в кожному конкретному випадку.

Таким чином, якщо дитині виповнилося 18 років в день, коли батько пішов у відпустку або до цієї дати, зміст матері по догляду за дитиною не стягується з відповідача.

Важливо знати! Відпустка без збереження заробітної плати не може стати підставою для примусового вилучення змісту на дітей, оскільки працівник не отримує офіційного доходу за цей період.

Незважаючи на це, підприємство може перерахувати необхідну суму за рахунок резервних коштів і поступово вираховувати утворилася заборгованість з співробітника. До того ж, якщо працівник брав відпустку за свій рахунок, то за цей період він має право здійснити сплату аліментного внеску самостійно.

Співробітник організації отримує грошову винагороду за перебування в службовому відрядженні. Чи утримуються аліменти з компенсації? На відрядження та добові доходи не враховуються при розрахунку дитячого змісту. Крім цього, законодавство забороняє вилучати аліментні платежі зі наступних матеріальних нарахувань громадян:

  • компенсація за заподіяну шкоду здоров'ю;
  • грошові кошти, отримані за травматизм на робочому місці;
  • пенсія у зв'язку з смертю близької людини (годувальника);
  • одноразова матеріальна допомога.

Чи візьмете ви в спільну відпустку свою дитину чи ні - справа суто добровільна і не має відношення до виплати змісту. Тому гроші за цей період не повертаються.

Нагадаємо! Аліменти з компенсації і відпускних не вилучаються, якщо в найближчий до відпустки день дитині виповнилося 18 років, або він помер.

Існує ряд випадків, коли кошти утримувалися з оплачуваної відпустки або іншої винагороди за працю, перераховувалися на утримання батька по догляду за дитиною, а потім були повернуті платнику, а саме:

  • суд скасував своє рішення;
  • договір був підписаний внаслідок погроз і тиску на платника;
  • виявлені помилки в розрахунках змісту і вчасно їх перерахування.

Чи беруться аліменти з відпускних та інших доходів фізичної особи, якщо спорідненість з дитиною поставлено під сумнів? Найчастіше кошти на утримання неповнолітньої повертаються, якщо батьківство було оскаржене . Якщо кровний зв'язок між батьком і дитиною не підтверджується, повертаються тільки ті кошти, які були переведені позивачеві за останні 36 місяців.

Нарахування аліментів з навчального та міжнавігаційного відпустки

Аліменти на утримання дітей сплачуються щомісяця, так вимагає закон. Тому, якщо співробітник перебуває в міжнавігаційного відпустці, періодичність виплат порушується, утворюється заборгованість. У цьому випадку роботодавець зобов'язаний надати суду або службі судових приставів роз'яснювальний документ, де буде вказано трудової період, порядок його оплати, періодичність отримання зарплати і її розмір. За період міжнавігаційного відпустки заборгованість платника обчислюється виходячи з розміру середньої заробітної плати в РФ на момент необхідності стягнення.

Важливо знати! Якщо між позивачем та відповідачем було встановлено жорстка грошова сума, то за платником залишиться борг, а якщо аліментні платежі розраховуються у відсотках від доходу, то в період навігаційного відпустки вони не нараховуються.

У РФ аліменти утримуються з усіх офіційних доходів фізичних осіб (ст.98.ч.1 ФЗ № 229), за винятком закритого переліку (ст. 101 ФЗ № 229). Відповідно, дитяче зміст буде вираховуватися і з навчальної відпустки.

Звільнення і аліменти

Аліменти з відпускних утримуються і в тому випадку, якщо працівник змінює місце роботи. При звільненні працівника підприємство зобов'язане повідомити про це судовому приставу. Робиться це протягом 3 днів з моменту офіційного виходу працівника.

Крім цього, при звільненні платника організація робить відповідну позначку у виконавчому документі, де вказана сума дитячого змісту, період здійснення платежів, розмір боргу або індексації. Якщо СПП НЕ оповіщено підприємством про відхід співробітника з місця роботи, керівництво і службовців організації очікує штраф.

При звільненні працівника за угодою сторін організація виплачує йому всю заборгованість із зарплати та компенсацію за невикористану відпускний період. В цьому випадку з отриманої суми одержувачу нараховуються аліменти.

Інші виплати співробітнику, покладені йому внаслідок скорочення або ліквідації фірми, в якій він здійснював трудову діяльність, здійснюються для утримання аліментів на неповнолітніх дітей. Що стосується змісту повнолітніх родичів, дані компенсації для відрахувань не використовуються.

Як стало зрозуміло, з відпускних аліменти утримуються в обов'язковому порядку. Крім цього, якщо в дитячому та підлітковому віці дитина не отримував від батька засобів на існування, при досягненні нею повноліття, він отримує право самостійно подати позов на стягнення аліментів з несумлінного батька.

Пам'ятайте, ухиляючись від своїх зобов'язань перед дитиною, ви порушуєте його право і закон. За подібні дії ви ризикуєте бути покараним не тільки штрафними санкціями, а й тюремним ув'язненням . Моральна сторона питання повинна бути для вас пріоритетною при будь-яких обставинах.

Але що робити, якщо добровільне угоду між батьком і матір'ю відсутня?
Як проводиться розрахунок?
Чи утримуються аліменти з відпускних?
Чи нараховуються аліменти з відпускних до сплати ПДФО?
Який розмір виплати можна законно стягнути з алементщіка, якщо відсутній договір?
Чи утримуються аліменти з компенсації?
Чи беруться аліменти з відпускних та інших доходів фізичної особи, якщо спорідненість з дитиною поставлено під сумнів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online