Аліменти з пенсіонера - 2019, батьків, розмір, чи платять, зміст, військові, судова практика, по старості, колишньому чоловікові, по інвалідності, у твердій грошовій сумі

  1. Головні правила
  2. деталі оформлення
  3. Умови стягнення аліментів з пенсіонера
  4. військовий
  5. чоловік
  6. батько
  7. за старості
  8. інвалід
  9. необхідна сума
  10. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Обов'язок утримувати дитину до досягнення нею повноліття накладається на всіх батьків. Пенсіонери є окремою категорією громадян, що знаходиться під захистом держави, а й у них можуть бути неповнолітні діти, які потребують підтримки. Чи повинен пенсіонер виплачувати аліменти - визначається статтями Сімейного кодексу РФ.

Згідно з вимогами законодавства, батьки отримують пенсію, не звільняються від необхідності виплачувати кошти на утримання дітей після розлучення до їх повноліття. Сімейний кодекс РФ визначає перелік джерел доходу, на підставі яких розраховують аліменти. Одним з них є і пенсія батька.

Розрізняють декілька видів пенсійних нарахувань, але аліменти обчислюються з наступних з них:

  • пенсії, що виплачуються по досягненню пенсійного віку;
  • пенсії інвалідам;
  • пенсії військовим і ветеранам бойових дій;
  • пенсії співробітникам МВС та інших структур.

При цьому важливо знати, що аліментні відрахування здійснюються не тільки з пенсійних виплат, а й з надбавок, компенсацій і індексацій.

Незалежно від того, чи є колишній чоловік військовим пенсіонером, інвалідом або отримує пенсію за віком, йому ставиться в обов'язок перераховувати аліменти на забезпечення дитини до 18 років. Причому військові пенсіонери, які отримують ще й трудову пенсію, при розрахунку суми утримання враховують обидва джерела доходів.

Існує також виключення, при якому аліменти з пенсіонера не стягуються. Зокрема, аліменти не можуть бути утримані з пенсії по втраті годувальника. Ця категорія виплат нараховується з федерального бюджету непрацездатним громадянам, які втратили годувальника.

При утворенні заборгованості по аліментах стягнення може проводитися, як за допомогою звернення до судових приставів, так і безпосередньо через ПФР. Звернувшись до відділення Фонду з повним пакетом підтверджуючих документів, можна домогтися того, що аліменти будуть перераховуватися в колишню сім'ю безпосередньо з Пенсійного фонду, минаючи самого пенсіонера.

Головні правила

Згідно зі статтями 81, 85 Сімейного кодексу РФ, має право вимагати аліменти з пенсіонера мають деякі категорії громадян:

  • їхні діти, які не досягли повноліття, які проживають з кожним з батьків після розлучення;
  • повнолітні діти, які визнані непрацездатними. Вони мають право вимагати отримання допомоги від батьків протягом усього життя;
  • колишній чоловік або дружина, які придбали непрацездатність в період шлюбних відносин або в перший рік після його анулювання.

Стаття 81. Розмір аліментів, що стягуються на неповнолітніх дітей в судовому порядку

Стаття 85. Право на аліменти непрацездатних повнолітніх дітей

Закони Російської Федерації забороняють утримувати більше 20% від пенсії по старості. Виняток становить тільки необхідність утримувати неповнолітніх дітей.

В такому випадку обчислення проводяться в стандартному порядку:

Для більшості пенсіонерів аліментні зобов'язання є надзвичайно важким тягарем. Ситуація може ускладнюватися низьким розміром пенсії, відсутністю додаткового заробітку або інвалідністю.

Скрутне матеріальне становище, за наявності підтвердних документів, може стати підставою для зменшення суми виплат по аліментах, а в особливо важких випадках, навіть їх скасування.

Обов'язок утримувати дитину до досягнення нею повноліття накладається на всіх батьків

У тому випадку, якщо після судового висновку сторони прийдуть до взаємної згоди, одержувач аліментних виплат може направити до суду заяву про відмову від аліментів, одержуваних з пенсії по старості

деталі оформлення

Процедура оформлення аліментів з пенсіонера досить проста. Той з подружжя, з ким проживає спільна дитина, може подати позовну заяву для витребування аліментів з другого з батьків. Ознайомившись з матеріалами справи, суд встановлює розмір виплат. Згідно з судовим рішенням, пристави передають дані до Пенсійного Фонду, після чого, починаючи з наступного за рішенням місяці, аліменти будуть перераховуватися на рахунок одержувача.

Для стягнення аліментів знадобляться рішення суду, виконавчий лист і постанову про можливості звертати стягнення. Як правило, передачею необхідних документів за призначенням співробітники служби судових приставів. Від одержувача аліментів потрібні тільки особисті документи і рішення суду.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Пристави також контролюють справність надходження виплат з боку платника, проводять роботу з боржниками і направляють документи для стягнення боргу за рахунок майна в судовому порядку.

Умови стягнення аліментів з пенсіонера

Хоча вихід на пенсію не звільняє громадян від необхідності виконувати аліментні зобов'язання, їх оформлення в даному випадку має деякі, передбачені законодавством, тонкощі.

Зокрема, оформити отримання аліментів з пенсіонера можна тільки в судовому порядку. При цьому суддя оцінює рівень доходу пенсіонера і встановлює розмір виплат. До доходу відносять не тільки пенсію, але і зарплату, якщо пенсіонер працевлаштований, різні компенсації, надбавки, соціальні виплати та ін.

З деяких фінансових надходжень аліменти утримуватися не можуть:

  • пенсія по втраті годувальника;
  • виплати за шкоду здоров'ю;
  • нарахування на покупку ліків і лікування.

Як правило, суд в таких ситуаціях намагається максимально брати до уваги інтереси обох сторін, щоб не позбавити платника коштів для існування, задовольнивши потреби дитини. Тому часто аліменти з пенсіонера не перевищують 50% від його доходу. У рідкісних випадках ця сума може бути збільшена до 70%.

При цьому, якщо пенсіонер зможе довести, що всі отримувані ним виплати не забезпечують йому прожиткового мінімуму, суд може знизити суму аліментів і навіть відмовити позивачу в їх призначенні, мотивуючи це тяжким фінансовим становищем відповідача.

військовий

Військовий пенсіонер, як і всі інші громадяни РФ, зобов'язаний надавати матеріальну підтримку своїм дітям в разі розлучення до того моменту, як вони стануть повнолітніми. Таке зобов'язання може накладатися і на одруженого пенсіонера, якщо його дружина подасть заяву про те, що батько не забезпечує сім'ю матеріально.

Правила стягнення аліментів з військових пенсіонерів також представлені в Сімейному кодексі РФ. В даному випадку матеріальні кошти на утримання і забезпечення дітей можуть бути витребувані не тільки в судовому порядку. Батьки можуть укласти угоду про добровільну виплату грошових коштів, обумовивши розмір і порядок їх перерахування.

Статус військовослужбовців також мають співробітники МВС, ДПС, митної служби та інших силових структур. Тому правила стягнення аліментів з військових пенсіонерів в повній мірі поширюються і на них.

До доходів військових пенсіонерів, які можуть стати основою для розрахунку суми аліментів, відносяться:

  • військова пенсія за вислугою років;
  • пенсія по інвалідності;
  • трудова пенсія.

Якщо військовослужбовець звільняється за вислугою років і працевлаштовується на громадянці, аліменти будуть стягуватися як з пенсії, так і з заробітної плати або будь-яких інших доходів, в передбачених законодавством розмірах.

Розмір аліментів на одну дитину становить чверть від усіх доходів, на двох дітей - 33% і половина доходів на трьох і більше дітей. Суд може зменшити цю суму або збільшити її до 70%. Це залежить від матеріального становища пенсіонера і одержувача аліментів, а також індивідуальних особливостей ситуації.

Виплата аліментів припиняється:

  • в разі смерті платника (замість аліментів діти отримуватимуть пенсію в разі втрати годувальника);
  • після досягнення дітьми повноліття;
  • в разі усиновлення дітей третьою особою.

Якщо аліменти перестали надходити не з цих причин, одержувач повинен повідомити про це представникам служби судових приставів, які займуться з'ясуванням причин.

чоловік

Згідно зі статтею 89 Сімейного кодексу РФ, які перебувають у шлюбі подружжя повинні підтримувати один одного, в тому числі, матеріально. Якщо один з них не виконають своїх зобов'язань, другий має право вимагати виплати аліментів через суд.

Розраховувати на отримання матеріальної підтримки, відповідно до п.2 ст. 89 СК РФ, можуть:

  • непрацездатний чоловік (пенсіонер або інвалід з неробочої групою);
  • дружина в період вагітності і трьох років після неї;
  • чоловік, не працюючий з огляду на невходження за спільною дитиною-інвалідом або інвалідом з дитинства.

Після розлучення обов'язок матеріально підтримувати колишнього чоловіка також може зберігатися в деяких випадках, передбачених статтею 90 Сімейного кодексу РФ.

У разі, якщо колишній чоловік отримує необхідний дохід, вимагати виплати аліментів можуть:

  • колишня дружина, якщо вона вагітна або доглядає за спільною дитиною до 3 років;
  • непрацюючий колишній чоловік / а, доглядає за спільною дитиною-інвалідом (до 18 років) або інвалідом з дитинства 1 групи;
  • інвалід, в разі, якщо інвалідність була придбана в шлюбі або протягом року після розлучення;
  • потребує чоловік / а по досягненню пенсійного віці, протягом 5 років після розлучення, якщо шлюб тривав довгий час.

При відсутності угоди про сплату аліментів аліменти на неповнолітніх дітей стягуються судом з їх батьків щомісячно в розмірі: на одну дитину - чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку і (або) іншого доходу батьків.

Все про стягнення аліментів на непрацездатних повнолітніх дітей можна прочитати тут .

Згідно зі статтею 92 СК РФ, колишній чоловік рішенням суду може бути звільнений від обов'язку виплачувати аліменти другому чоловікові (або термін обов'язки буде обмежений) в наступних випадках:

  • непрацездатність потребує чоловіка викликана зловживанням алкоголем, наркотиками або вчиненням умисного злочину;
  • короткого терміну перебування в шлюбі;
  • негідної поведінки потребує чоловіка в період шлюбних відносин.

Розмір аліментних виплат на забезпечення колишнього чоловіка може встановлюватися в результаті домовленості між сторонами, без звернення до суду. Якщо ж домовитися не вдається, суд, враховуючи матеріальний стан обох сторін, призначає щомісячну виплату аліментів у твердій грошовій сумі.

батько

У сімейному кодексі також передбачено обов'язок повнолітніх дітей допомагати матеріально батькам в тому випадку, якщо вони:

  • є непрацездатними;
  • мають потребу в грошах;
  • не позбавлені батьківських прав і справно виконували свої обов'язки по відношенню до дітей.

Старість не є доказом необхідності фінансової підтримки. Непрацездатність і потреба батьків повинні бути підтверджені в суді документально.

Розмір аліментів на утримання батьків не залежить від доходу дітей - це жорстка грошова сума . Однак на її розмір може вплинути матеріальне становище обох сторін.

Крім того, на розмір цієї суми впливають і інші мають значення обставини:

  • величина щомісячних надходжень до сімейного бюджету обох сторін, а також кількість джерел отримання доходів;
  • необхідність платнику містити інших утриманців і їх кількість;
  • факт надання добровільної допомоги батькам (у разі, якщо аліменти потрібні з кількох дітей, розмір для кожного може бути різним, залежно від наявності допомоги).

В даному випадку сторони також мають можливість домовитися про виплату аліментів без судового втручання, запевнивши угоду в нотаріуса. Однак, як правило, необхідність вимагати з дітей аліменти на увазі конфліктні відносини, які виключають можливість мирної угоди.

за старості

Пенсія по старості зараховується до джерел доходу і може стати базою для обчислення аліментів.

Правила витребування грошового утримання з пенсіонера аналогічні все іншим ситуацій. Сторони можуть домовитися про розмір і регулярності виплат самостійно, або звернутися до суду, якщо досягти угоди не вдалося.

Суд розгляне всі деталі справи і призначить виплату аліментів.

Суд розгляне всі деталі справи і призначить виплату аліментів

При наявності доказів важке фінансове становище платника, суддя може знизити розмір аліментів або відмовити позивачу в їх призначенні

інвалід

Відповідно до Сімейного кодексу, інвалідність також не є причиною звільнення від аліментних зобов'язань. З пенсії по інвалідності вони стягуються в загальному порядку. Виняток становлять інваліди 1 і 2 груп, частково або повністю втратили працездатність. Однак і в цьому випадку рішення про стягнення аліментів приймає суд.

Під час судового розгляду суддя врахує матеріальний стан сторін, інвалідність платника і величину його грошових витрат на підтримання свого життя. У важких випадках суд має право істотно знизити розмір аліментів або скасувати з зовсім.

необхідна сума

Як правило, в категорію доходів, з яких обчислюються аліменти, потрапляють всі пенсійні виплати:

  • пенсія;
  • соціальні надбавки і доплати;
  • компенсації та індексації (в 2019 році пенсії не були проіндексовані, замість неї пенсіонери отримали грошову компенсацію);
  • заробітна плата працюючих пенсіонерів;
  • відпускні виплати;
  • інші доходи.

Однак призначати суму аліментів і визначати рівень доходу пенсіонера можуть тільки суд і судові пристави. Скільки пенсіонер повинен буде платити дітям суд встановлює, спираючись на його стан здоров'я та матеріальний рівень.

Судова практика

Як показує судова практика, вимоги позивачів про стягнення аліментів з пенсіонерів не завжди задовольняються в повному розмірі. Нерідкі також випадки, коли у виплаті аліментів може бути зовсім відмовлено в зв'язку з важким матеріальним становищем відповідача.

Судова практика бере до уваги всі деталі справи і керується нормами закону і моралі: якщо пенсійні виплати відповідача не дозволяють йому забезпечити прожитковий мінімум для себе самого, вимагати з нього аліменти не будуть. Однак такий стан потрібно буде документально підтвердити.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online