Аліменти від держави в 2019 році, якщо батько не платить гроші своїй дитині: кому вони покладені і як їх отримати

  1. Законодавчий аспект питання
  2. Підстави і умови виплати
  3. Термін виплати фінансової допомоги
  4. Розмір держпідтримки
  5. порядок оформлення
  6. Перелік необхідних документів
  7. В яких випадках виплати припиняються

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Держава РФ планує виплачувати матеріальну допомогу на дитину в тому випадку, якщо батько не відраховує   аліменти Держава РФ планує виплачувати матеріальну допомогу на дитину в тому випадку, якщо батько не відраховує аліменти .

У Держдумі знаходиться на розгляді законопроект під №489583-6, який передбачає грошові відрахування розведеним матерям, що займаються вихованням дітей поодинці.

Кому і в якому розмірі буде виплачуватися допомога?

Законодавчий аспект питання

У проекті передбачається кілька актуальних моментів важливих для мам, повністю взяли на себе турботу про виховання дітей після розлучення.

Так, ключовими питаннями нормативного акта є такі:

Законопроект дозволить підтримати матерів і поліпшити їх матеріальне становище. Однак до тих пір, поки законодавчий акт не буде прийнятий, держава не зобов'язана виплачувати кошти.

Потрібно звернути увагу читачів ще на один діючий закон ФЗ № 81 «Про допомогу громадянам, які мають дітей». У статті 16 цього нормативного акту вказується, що жінки, які виховують самотужки дітей і не одержують від їхніх батьків аліментні виплати, можуть отримувати щомісячну допомогу в підвищеному розмірі, якщо це передбачено на регіональному рівні. Це означає, що жінка може звернутися з підтверджуючими документами про ухилення батька від сплати коштів до місцевих органів, і після їх розгляду їй підвищать суму фінансової допомоги від держави.

Давайте розглянемо докладніше, які обставини гарантують право на оформлення матеріальної допомоги від держави.

Підстави і умови виплати

Розраховувати на допомогу при ухиленні батька від сплати аліментів можна при наявності найбільш поширених умов:

  1. Уже винесено рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків.
  2. Відповідач категорично не відраховує кошти, що підтверджується довідковою інформацією від судових приставів.
  3. Період, протягом якого батько не виплачував кошти не може бути менше 6 місяців.
  4. Боржник повинен бути оголошений в розшук.

В індивідуальних випадках на надання державної допомоги можуть вплинути й інші обставини, що дозволяють звернутися за призначенням щомісячних виплат, навіть якщо місце знаходження боржника відомо. До них належать такі життєві ситуації:

  1. Боржник навмисно ухиляється від виплати коштів.
  2. Засуджений аліментник відбуває покарання в місцях позбавлення волі, де він не має доходу на поточний момент.
  3. Хворий перебуває на примусовому лікуванні за рішенням суду.
  4. Відповідач виїхав в іншу державу з метою постійного проживання на його території.
  5. Особа, з якого стягуються аліменти, визнано судом недієздатним.
  6. Якщо боржника закликали на строкову військову службу.
  7. Відповідач не може виплачувати кошти в зв'язку з виникненням обставин, за які він не відповідає.

Поки термін прийняття законопроекту, що знаходиться на розгляді в Держдумі РФ з 2014 року, невідомий.

Однак не варто зовсім опускати руки, якщо аліменти не виплачуються Однак не варто зовсім опускати руки, якщо аліменти не виплачуються. Держава може надати і в даний момент матеріальну допомогу в деяких складних випадках. За чинним законодавством при несплаті аліментів на дитину, мати може розраховувати на збільшення допомоги, яка виплачується суб'єктами РФ відповідно до ст. 16 ФЗ № 81 «Про допомогу громадянам, які мають дітей».

Всі перераховані вище умови також дають можливість і право батьків, з ким проживає неповнолітній, звернутися до місцевої влади за переглядом розміру виплат на дитину . У деяких регіонах його підвищити можуть до 50% від одержуваної за законом суми. Але перед подачею заяви і документів одержувачу, перш за все, необхідно звернутися до місцевого відділу соціального страхування за консультацією з цього питання.

Призначення підвищеного розміру допомоги органами соціального забезпечення проводиться тільки після пред'явлення всіх підтверджуючих документів про ухилення платника від сплати аліментів .

Термін виплати фінансової допомоги

Законодавство не визначає конкретного терміну виплати допомоги у зв'язку з неотриманням аліментів на дитину, тому що обставини в кожному окремому випадку різні.

Але вказані підстави, за яких надання даного виду матеріальної допомоги має бути припинено. Це може статися з таких причин:

  1. Місце знаходження боржника стало відомим. Коли він буде знайдений, то з його доходів пристави почнуть утримувати аліментні виплати за рішенням суду . До того ж йому ще й додатково доведеться погасити всю суму заборгованості державі, виплачується матеріальна допомога замість нього.
  2. Дитина досяг повноліття - 18 років.
  3. Смерть платника аліментів або одержувача коштів, на утримання якого вони стягувалися.

Посібник, що замінюють аліментні кошти, виплачується до вісімнадцятирічного віку вихованця, а аліменти можуть утримуватися до досягнення нею 23 років, якщо одержувач вчиться в освітньому закладі за денною формою.

Розмір держпідтримки

При винесенні рішення про стягнення аліментів суд виходить з матеріальних можливостей відповідача і потреб дитини. Щомісячна величина коштів, яка утримується з батьків, може бути присуджений в частковій частини його доходів або фіксованій сумі . Допомогу, призначену державою при ухиленні від сплати, призначається інший спосіб.

На сьогоднішній день відсутня єдина законодавча база, яка регулює порядок нарахування матеріальної допомоги на дитину, яке не отримує аліменти. І хоча в багатьох суб'єктах Російської Федерації передбачено призначати підвищений розмір щомісячної допомоги в таких ситуаціях, на практиці сума доплати виходить мізерна в порівнянні з тією, що належить за законом в якості аліментних утримань.

Є два варіанти призначення соціальної допомоги при злісному ухиленні батьком від присудженої виплати на дітей:

  1. Розраховується розмір тимчасової допомоги від держави через невиплати коштів, як різниця між половиною суми прожиткового мінімуму для віку одержувача (цю величину встановлюють регіональні влади) і середньомісячним доходом на кожного члена сім'ї за останнє півріччя, що передує даті звернення заявника.
  2. Якщо виконавчий лист виписаний на стягнення фіксованого розміру грошей з відповідача, який фактично не дотягує до мінімального прожиткового мінімуму на неповнолітнього, то допомога буде дорівнює різниці між присудженими аліментами і 30% від прожиткового мінімуму на неповнолітніх дітей.

Визначення середньомісячного доходу включає надходження до бюджету від всіх членів сім'ї:

  • подружжя;
  • неповнолітніх дітей до 18 років (як рідних, так і усиновлених );
  • Неповнолітніх осіб, на яких оформлена опіка ;

Якщо в складі сім'ї є діти 23-річного віку, у них ще немає власного житла або іншого реєстрації, і вони продовжують навчатися на денній формі, то їх теж враховують при розрахунку середньомісячного доходу. Сюди ж входять і непрацездатні батьки та повнолітні діти інваліди . Не слід включати в розрахунок допомоги осіб, які утримуються на повному державному забезпеченні.

порядок оформлення

Щоб оформити допомогу при ухиленні батька від аліментних виплат, заявнику необхідно обов'язково мати виконавчий документ. Вони бувають різних видів:

Буває, що між батьками спільну дитину діє усна домовленість про відрахування коштів на його утримання. На жаль, підтвердити відсутність виплати внесків в даному випадку не представляється можливим. Тому на призначення допомоги не слід розраховувати, якщо відсутній письмовий документ про стягнення аліментів.

Отримання судового рішення є першим кроком для пред'явлення заяви на надання допомоги в органи соцзабезпечення, якщо другий з батьків відмовляється від матеріальної підтримки і участі у вихованні дитини.

Крім документа про стягнення аліментів, отриманого в суді, до заяви про призначення державної допомоги необхідно буде докласти і інші папери, перелік яких зазначений нижче.

Заявник може звернутися за призначенням виплати в орган соціального забезпечення тільки за місцем свого проживання.

Перелік необхідних документів

Заява до органів соцзахисту потрібно подавати разом з пакетом документів, який підтверджує спільне проживання з дитиною та відсутністю аліментних виплат від другого з батьків.

У його переліку входять такі папери: У його переліку входять такі папери:

  • Довідка з місця проживання дитини і заявника;
  • копії заповнених сторінок паспорта особи, що звернулася і свідоцтва про розлучення батьків;
  • свідоцтво про народження неповнолітнього;
  • довідка від судовиконавця про неотримання аліментних виплат протягом останніх 6 місяців.

Можуть запитати ще й інші копії або довідки в залежності від ситуації. Наприклад, для опікунів потрібні будуть підтверджуючі документи про опіку. Можуть вимагати ще й довідку про розшук боржника або про його переїзд до іншої держави на постійне місце проживання. У кожного різні обставини, тому краще заздалегідь все уточнити у компетентних фахівців.

В яких випадках виплати припиняються

Заявник може отримувати державну допомогу замість аліментів до того часу, поки не настане одна з подій:

  • дитина досягне повноліття (18 років);
  • стане відомо місце перебування або проживання боржника.

У рідкісних випадках виплата аліментного допомоги буде припинена з причини смерті платника або дитини. Якщо боржник вмирає, то одержувач має право звернутися до державних органів за призначенням пенсії по втраті годувальника . Але там вже діє інший порядок оформлення матеріальної допомоги для утриманця.

Про можливість виділення державної допомоги, якщо батько не перераховує кошти своїй дитині, дивіться в наступному відеосюжеті:

Кому і в якому розмірі буде виплачуватися допомога?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online