Аліменти в твердій сумі: коли призначаються і чим відрізняються від інших виплат?

  1. Підстави для встановлення фіксованого розміру Сімейним кодексом встановлено порядок прийняття рішень...
  2. У чому відмінності даних виплат?
  3. Виплата в натуральній формі
  4. Разові виплати в натуральному вираженні і змішана система виплат
  5. Порядок виплати аліментів

Підстави для встановлення фіксованого розміру

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейним кодексом встановлено порядок прийняття рішень щодо призначення аліментів, що виплачуються одному з батьків у твердій грошовій сумі на утримання дитини. Сторони можуть домовитися про розмір аліментів . У разі, коли сторонам не вдається досягти мирової угоди, одержувач повинен звернутися з позовною заявою. Якщо немає можливості правильно вирахувати аліменти із заробітної плати в процентному співвідношенні, то суд задовольнить позов про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі.

Укладаючи угоду, батьки можуть уникнути розгляду справи судом Укладаючи угоду, батьки можуть уникнути розгляду справи судом. Але для того, щоб угода мала юридичну силу, при його укладанні повинно обов'язково виконуватися одна умова: певна цим документом величина аліментів у фіксованій сумі не повинна бути менше встановленого прожиткового мінімуму, з розрахунку на кожного з дітей, іншими словами мінімальний розмір аліментів повинен виходити з величини прожиткового мінімуму.

Якщо розгляд справи проводиться в суді, тут теж повинні бути дотримані певні умови, встановлені ст.83 Сімейного кодексу. Відповідно до зазначеної норми, аліменти в твердій грошовій сумі в 2018 році, як і раніше, можуть стягуватися тільки при певних умовах, якщо платник:

  • отримує доходи виключно в натуральному вираженні;
  • зайнятий на роботі із сезонною і періодичної оплатою праці;
  • не має постійних доходів, і застосування пайової розрахунку не забезпечує належного рівня виплат, необхідних для утримання дитини.

Аліменти при неофіційною зарплати дуже часто також нараховуються в твердій сумі.

Якщо при розгляді заяви виявляється хоча б одна з перерахованих причин, суд може встановити фіксовану величину платежів, обсяг яких повинен забезпечити дитині або декільком дітям гідний рівень життя.

В інших випадках судом призначається компенсація, визначається в процентному співвідношенні до загальної заробітку платника.

На допомогу одного з батьків можуть розраховувати не тільки діти, які не досягли повноліття. Так, до 23-х років можна отримувати виплати у твердій грошовій сумі, якщо син чи дочка проходять навчання і необхідна компенсація витрат на навчання.

Порядок розрахунків

Приймаючи рішення про виплату аліментів, судом визначається максимальний розмір аліментів , Який зміг би забезпечити дитині колишній (до розриву відносин між батьками) рівень життя. При цьому обов'язково враховується і розглядається сімейний стан кожної зі сторін, учасників спору, також беруться до уваги інші обставини, які можуть вплинути на прийняття рішення.

Розрахунок «твердих» виплат проводиться на основі прожиткового мінімуму, визначеного для кожного регіону Росії. Судом обов'язково береться до уваги майновий стан сім'ї до і після розірвання шлюбу.

Перевагою твердої суми аліментів у 2018 році, як і раніше, є те, що вона залишається незмінною, навіть якщо заробіток платника зменшується. Хоча платник аліментів може подати заяву на зниження аліментів в разі своєї неплатоспроможності.

Виплата, призначена судом або встановлена ​​угодою про сплату аліментів, в обов'язковому порядку повинна:

  • індексуватися - інфляція зростає, а значить, одержувані виплати на утримання дитини повинні бути збільшені;
  • контролюватися судовим приставом;
  • згідно з нормами статті 117 СК РФ, бути правильно розрахована.

До речі, корисно дізнатися, як відбувається зміна розміру аліментів на тверду грошову суму ?

У чому відмінності даних виплат?

Починаючи з 2017 року, змінені такі показники, як рівень прожиткового мінімуму та МРОТ. Ці зміни, внесені в законодавство, спричинили за собою і зміни в порядок визначення в 2018 році такого виду платежів, як аліменти в твердій грошовій сумі. Тепер компенсація на дитину або декількох дітей визначається з розрахунку встановленого прожиткового мінімуму. Цей показник залежить від того регіону, де проживає дитина.

У випадках, коли даний показник не встановлено, для визначення аліментів у твердій грошовій сумі застосовується загальноросійський прожитковий мінімум. Аліменти на кожного з дітей не повинні бути менше встановленого в регіоні або загальноросійського показника. Так, в 1 кварталі 2018 року його відповідає 9668 рублям. Сума розрахована на підставі даних 4 кварталу 2017 року.

Виплата в натуральній формі

Дана сфера взаємовідносин регулюється нормами статті 104 Сімейного кодексу. У ситуаціях, коли платник виїжджає за межі Росії на постійне місце проживання, керуючись нормами статті 118 Кодексу, суд може зобов'язати його сплачувати витрати на щомісячне утримання дітей.

Встановлюючи аліменти в фіксованому розмірі, суд може встановити натуральну форму виплат Встановлюючи аліменти в фіксованому розмірі, суд може встановити натуральну форму виплат. У такій ситуації сторони визначаються з видом майна, яке буде надаватися в якості аліментних виплат. Аліменти, що виплачуються в натуральному вигляді, можуть носити періодичний характер. Вони можуть бути призначені в наступних випадках:

  • коли один з батьків, зобов'язаний виплачувати суми на утримання одного або декількох дітей, які не досягли повноліття, має нерегулярний дохід;
  • коли батько або мати отримує доходи в натуральному вираженні;
  • коли батько отримує доходи не в рублях, а в іноземній валюті;
  • коли у батька, зобов'язаного перераховувати зміст, немає доходів.

Те, що в 2018 році визначення твердій грошовій суми безпосередньо залежить від величини, встановленого в регіоні прожиткового мінімуму, дозволяє істотно спростити процедуру проведення індексації.

На жаль, рівень доходів громадян поступово знижується, і ця тенденція буде зберігатися. Як бути в ситуаціях, коли рівень заробітної плати платника дійсно невеликий, і він не намагається приховати їх, щоб уникнути розрахунків за своїми зобов'язаннями? Що, якщо батько чи мати не має у володінні дорогого майна, яке приносило б стабільний дохід, депозитних рахунків, дорогих автомобілів? У такій ситуації можна звернутися до суду.

Для звернення важливо підготувати не тільки позовну заяву, але і докази неможливості подальших виплат аліментів у твердій сумі. Якщо судом представлені підстави будуть прийняті і визнані достатніми, щоб знизити розмір виплат або замінити їх пайовими виплатами, виноситься рішення.

Разові виплати в натуральному вираженні і змішана система виплат

Одноразова виплата аліментів не може носити постійного характеру Одноразова виплата аліментів не може носити постійного характеру. Одноразові виплати відповідно до норм статті 104 СК РФ можуть виплачуватися, як в грошовому вираженні, так і в натуральних одиницях. У судовій практиці були випадки, коли аліменти у твердій сумі служили методом відходу від зобов'язань.

Виплата аліментів неповнолітнім дітям може призначатися одночасно. Вона може проводитися як у твердій сумі, так і у відсотковому відношенні до доходів. Дане питання регулюється нормами ст.83 і ст.118 Сімейного кодексу. Згідно із зазначеними нормами, змішана форма виплат на утримання неповнолітніх дітей, які потребують матеріальної підтримки батька або матері, які добровільно відмовилися від виконання своїх батьківських обов'язків, може застосовуватися, коли платник не має постійного заробітку, розмір його доходів надзвичайно малий або, коли платник має крім основного місця роботи, додаткові джерела доходів.

Якщо між батьками укладено угоду про сплату аліментів, то воно повинно бути завірено у нотаріуса. В угоді можуть встановлюватися різні види виплат аліментів: часткові, в твердій сумі або змішані.

Порядок виплати аліментів

Після вступу в силу рішення суду або підписання угоди про сплату аліментів, виконавчий лист відправляється в службу судових приставів. Їх основним завданням є контроль за виконанням платником взятих на себе зобов'язань по виплаті аліментів. Виконавчий лист відсилається за місцем роботи відповідача. Крім того, в супровідному листі, що направляється в бухгалтерію, вказуються реквізити отримувача, за якими необхідно буде проводити перерахування утриманих аліментів.

Якщо платник відмовляється виконувати свої зобов'язання, намагається приховати суму доходів або виплачує аліменти не в повному обсязі, це призводить до утворення боргів, і можливе залучення до адміністративної та кримінальної відповідальності.

У чому відмінності даних виплат?
У чому відмінності даних виплат?
Як бути в ситуаціях, коли рівень заробітної плати платника дійсно невеликий, і він не намагається приховати їх, щоб уникнути розрахунків за своїми зобов'язаннями?
Що, якщо батько чи мати не має у володінні дорогого майна, яке приносило б стабільний дохід, депозитних рахунків, дорогих автомобілів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online