Аліменти на утримання дружини

  1. Аліментні виплати на утримання матері дитини віком до 3 років
  2. За яких умов призначаються виплати на дитину?
  3. Що краще - добровільне угоду або судове рішення?
  4. Який відсоток від заробітної плати утримується з батька?
  5. Чи потрібно платити аліменти на утримання колишньої дружини з дитиною до 3 років?
  6. Які документи потрібні для оформлення аліментів?
  7. Як стягуються аліменти?
  8. Зміна розміру аліментів на матір дитини
  9. Коли аліменти на утримання матері дитини не призначаються?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Навіть якщо чоловік і жінка після народження дитини розлучилися, мама все одно до трирічного віку повинна доглядати за малюком. При цьому всі знають, що чоловік, ставши батьком, повинен відраховувати щомісяця аліменти на утримання своєї дитини. Але багато жінок не знають, що батько зобов'язаний також підтримувати матеріально і мати малюка в той період, поки вона сидить з дитиною в декретній відпустці до трьох років і не має доходів з будь-якої діяльності.

Аліментні виплати на утримання матері дитини віком до 3 років

Статті 89 і 90 Сімейного Кодексу РФ наказують, що колишній чоловік і законний батько дитини зобов'язаний платити встановлений законом розмір аліментів, а також виплачувати кошти для забезпечення природного укладу життя для матері в той період, поки вона вимушено не працює.

При цьому закон наказує наступні випадки, які зобов'язують громадянина робити відрахування на утримання матері, яка виховує одну або кількох його дітей:

  • У період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • При наявності у дитини групи інвалідності;
  • У разі якщо жінка з тих чи інших причин отримала статус непрацездатності в період шлюбу або протягом одного року після розлучення.

Отже, жінка в будь-якому з цих трьох випадків має право вимагати від батька дитини додаткові кошти на забезпечення не тільки малюка, але і її самої.

Важливо! Існує в законі і виключення. Так, якщо мати дитини вирішила вийти заміж вдруге, то вимагати від колишнього чоловіка кошти на своє утримання вже не може. А лише має право претендувати на аліменти, відстоюючи права своєї дитини.

За яких умов призначаються виплати на дитину?

Додаткові виплати на дитину мати може вимагати згідно зі статтею 81 СК РФ в період декретної відпустки з наступних причин.

Так як в фінансуванні утримання дитини повинні брати участь як мати, так і батько, то виходить, що якщо жінка перебуває на утриманні у держави і отримує тільки посібник, надавати фінансову підтримку своїй дитині вона не може. На цей випадок і передбачені додаткові виплати крім аліментів, які мати має право вимагати від батька.

Жінка при цьому може домовитися з екс-чоловіком самостійно, підписавши з ним угоду. Але при відмові батька дитини має повне право звернутися до суду.

Розмір виплат, які мати може вимагати, повинні бути чітко визначені на підставі витрат, реально необхідних дитині. Наприклад, якщо малюк часто хворіє, потрібно надати суду виписки лікаря і рецепти на ліки. Якщо потрібні додаткові кошти на оплату проживання, то потрібно і ці докази надати суду. Надмірностей у забезпеченні як дитину, так і його матері, бути не повинно. У будь-якому випадку, суд буде розглядати не тільки доводи жінки, а й матеріальні можливості батька.

Якщо суд вирішить, що мати дійсно не може повноцінно забезпечувати засобами першої необхідності себе і свою дитину, то суд призначить необхідний розмір виплат.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів на дитину (дітей).

Що краще - добровільне угоду або судове рішення?

Так як Сімейним Кодексом РФ наказано, що колишній чоловік повинен підтримувати матеріально не тільки дитини, але і його мати, поки вона доглядає за малюком до 3-річного віку, то він може скласти добровільну угоду, де вкаже суму, яку готовий додатково виплачувати колишній дружині крім законних аліментів.

Судовий позов мати має право подати тільки в тому випадку, якщо добровільної угоди немає, або розмір таких виплат не покриває необхідні витрати, а мати передбачає, що батько має можливість допомогти матеріально.

Що потрібно надати суду: крім пакета документів, який вимагає законодавство при подачі відповідних позовів (уточнити можна при юридичній консультації онлайн або по телефону), потрібно буде ще зібрати доказову базу, що дитина і його мати дійсно потребують додаткових коштів на проживання.

Який відсоток від заробітної плати утримується з батька?

Аліменти, які батько зобов'язаний виплачувати, фінансуючи таким чином свою дитину, законом визначено так:

  • 25% офіційного доходу, якщо дитина єдиний;
  • 33% офіційного доходу, коли дітей у матері від цього чоловіка двоє;
  • 50% доходу батька, якщо дітей у жінки троє і більше, і все від одного чоловіка.

Мати повинна надати детальний розрахунок, що підтверджує, що розміру аліментів їй мало. При цьому суд дотримується такої думки, що всі витрати на утримання дитини батьки повинні ділити порівну. Але так як мати, доглядаючи за дитиною, якій ще не виповнилося 3-х років, не може покривати з особистого доходу половину необхідних коштів, то цей обов'язок переходить на батька.

У випадках, якщо чоловік сам виявляється в несприятливому фінансовому становищі, зокрема:

  • має нерегулярний дохід;
  • має нестабільний дохід, згідно з яким неможливо визначити середньомісячний заробіток;
  • має статус безробітного.

Суд призначає до виплати фіксовану суму, яку прив'язують до одного з середніх показників:

  • прожиткового мінімуму;
  • мінімальної заробітної плати в регіоні проживання дитини.

При цьому суд враховує і розмір вже одержуваних матір'ю аліментів.

Чи потрібно платити аліменти на утримання колишньої дружини з дитиною до 3 років?

Навіть якщо батьки дитини розлучилися в період до 300 днів перед народженням дитини, або в перші три роки його життя, чоловік повинен за законом брати участь у фінансуванні життєзабезпечення своєї колишньої дружини, поки вона знаходиться в декретній відпустці.

Суд, розглядаючи позов від колишньої дружини з необхідною сумою на утримання, буде враховувати як матеріальні можливості чоловіки, так і реальні суми витрат, необхідні для нормального існування непрацюючої матері дитини.

Як правило, суддя призначає розмір виплат, сумірний з доходом чоловіка, а не фіксовану суму. Відповідно, реальні грошові виплати, які буде отримувати жінка, безпосередньо залежатимуть від поточних доходів батька дитини.

Завантажити позовну заяву про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі.

Які документи потрібні для оформлення аліментів?

Жінка звертається в судові органи за місцем проживання особисто або через представника, який офіційно за дорученням буде відстоювати її законні права.

Документи потрібно буде підготувати наступні:

  • позовну заяву, складену з урахуванням всіх вимог і положень;
  • копія значущих сторінок паспорта;
  • копії, зняті з оригіналів свідоцтв про шлюб і народження дитини (або до народження виписку з пренатальної карти), а також про розірвання шлюбу;
  • підсумковий розрахунок суми грошових коштів, згідно з яким пред'явлено претензію до виплати стосовно колишнього чоловіка.

До відома: якщо дружина зможе надати суду довідку з місця роботи колишнього чоловіка про розмір його середньомісячного заробітку, то суд буде робити розрахунки на підставі цього документа. В інших випадках судові органи будуть самостійно встановлювати розмір доходів громадянина на підставі даних соціальних і податкових служб.

Якщо висновок суду не задовольнить мати дитини, вона може опротестувати рішення не пізніше, ніж через 10 днів з дня винесення вердикту.

Як стягуються аліменти?

Жінка, яка виховує дитину до 3-х років, має можливість законно вимагати додаткові аліменти на утримання дитини і своє забезпечення з колишнього чоловіка, маючи на руках певні документи. Так, надайте:

  • добровільне угоду, підписану батьком дитини про виплату певної суми щомісяця;
  • судовий наказ, складений після розгляду позовної заяви;
  • виконавчий лист при відмові батька дитини добровільно виплачувати аліменти за рішенням суду.

Щоб домогтися виконання вердикту судді при спробах чоловіки уникнути додаткової грошової навантаження, потрібно один екземпляр будь-якого з документів направити в службовий відділ судових приставів. Вони займуться неплатником і змусять його платити в примусовому порядку.

Зміна розміру аліментів на матір дитини

Варто розуміти, що як рішення суду, так і добровільне угоду із зазначенням суми аліментів не може вважатися незмінним по відношенню до розміру виплат. Що стосується угоди, то при будь-яких змінах доходу колишнє подружжя мають можливість домовитися, і скласти нову угоду. Таким чином, попередній документ втратить чинність.

Будь-які зміни без рішення суду повинні бути прийняті за обопільною згодою, а угода необхідно завірити у нотаріуса.

При неможливості знайти компромісне рішення по частині розмірів додаткових аліментів, будь-яка зі сторін може подати позовну прохання з вимогою змінити обсяг виплат. Безумовно, що такі вимоги повинні бути обгрунтовані документально.

Коли аліменти на утримання матері дитини не призначаються?

Суд може відмовити вам у позові з вимогою виплати додаткових сум на утримання від батька дитини, якщо буде встановлено наступне:

  • Ви отримуєте дохід від здачі житлових приміщень за договорами найму;
  • Чи маєте додатковий дохід у вигляді дивідендів або з договорів ренти;
  • Ви достроково припинили декретну відпустку, вийшли на роботу і почали отримувати заробітну плату;
  • Вийшли заміж, в цьому випадку вашим вмістом повинен займатися новий чоловік;
  • Дитина досяг віку 3-х років (за винятком дітей-інвалідів).

Однак це стосується тільки частини виплат на утримання матері дитини. Що стосується грошових коштів на фінансування необхідних витрат щодо спільної дитини, то тут суд розглядає позовні заяви і з винятками. Бувають випадки, коли дитина потребує певної суми, наприклад, для оплати лікування, і тоді мати має право вимагати від батька розділити з нею це фінансовий тягар.

Що краще - добровільне угоду або судове рішення?
Який відсоток від заробітної плати утримується з батька?
Чи потрібно платити аліменти на утримання колишньої дружини з дитиною до 3 років?
Які документи потрібні для оформлення аліментів?
Як стягуються аліменти?
За яких умов призначаються виплати на дитину?
Що краще - добровільне угоду або судове рішення?
Який відсоток від заробітної плати утримується з батька?
Чи потрібно платити аліменти на утримання колишньої дружини з дитиною до 3 років?
Які документи потрібні для оформлення аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online