Аліменти на трьох дітей: скільки відсотків?

  1. Умови утримання аліментів
  2. Виплати на дітей в різних шлюбах
  3. Розмір аліментних зобов'язань
  4. Розрахунок аліментних виплат в пайовому (відсотковому) співвідношенні
  5. приклад
  6. Розрахунок аліментних виплат у твердій грошовій сумі
  7. приклад
  8. Порядок стягнення аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

19.08.2016

Розірвання шлюбу не є підставою для догляду батьків від відповідальності за змістом своїх дітей. Держава стає на захист прав та інтересів неповнолітніх, накладаючи на їхніх батьків і матерів певні зобов'язання у вигляді аліментів. Їх сума залежить від багатьох факторів, в тому числі і від кількості дітей: на одну дитину - не менше 1/4 від загального доходу, на двох - не менше 1/3, а аліменти на трьох дітей і більше повинні становити не менше 1 / 2 частини.

Умови утримання аліментів

Аліменти можуть бути стягнуті з батьків тільки на підставі певних умов, найголовнішим з яких є наявність кровного споріднення за принципом «син - батько» або ж наявність факту офіційного усиновлення.

Документи, які можуть підтвердити спорідненість:

  • свідоцтво про народження неповнолітнього, в якому платник вписаний як один з батьків;
  • документ, що підтверджує факт встановлення батьківства (довідка з РАГСу або судове рішення);
  • свідоцтво про усиновлення.

Ще однією умовою для утримань виплат є те, що на отримання аліментів можуть розраховувати тільки ті діти, яким ще не виповнилося вісімнадцяти років, або ж ті з них, які є повнолітніми, але визнані такими, що потребують додаткової матеріальної підтримки (непрацездатні або ж проходять навчання в ВНЗ).

Виплати на дітей в різних шлюбах

Аліменти на трьох дітей від різних шлюбів виплачуються в наступному порядку.

Якщо батько має на утриманні трьох і більше дітей, зобов'язання по кожному з них визначаються в рівних частках, тобто мінімально - по 16,5 відсотків, максимально - по 23,3 відсотків. Принципового значення, народжені вони у одному шлюбі або в різних, немає. Права на аліментні зміст при дотриманні зазначених раніше умов має кожен з них.

Іноді можна зустріти ситуації, коли на одного з дітей, народжених в різних сім'ях, аліменти виплачуються в сумі, більшій, ніж іншим. Це може бути обумовлено різними обставинами, такими як важке фінансове становище сім'ї, втрата працездатності матері неповнолітнього та ін. Але це трапляється вкрай рідко. Закон намагається зрівняти права всіх дітей.

Так як неповнолітні народжені в різних сім'ях, то і аліменти стягуються за різними документами (виконавчі листи, судові накази). Не виключається можливість і укладення добровільної угоди.

Не виключається можливість і укладення добровільної угоди

Розмір аліментних зобов'язань

Те, скільки доведеться платити аліментів на трьох, чотирьох і більше дітей, а також спосіб їх розрахунку залежить від матеріального стану платника та його соціального статусу.

Розмір аліментів на трьох дітей може бути розрахований наступним чином:

  • в частковому співвідношенні (у відсотках) від щомісячного доходу платника: не менше 1/2 (50 відсотків) від загальної суми заробітку. Даний спосіб розрахунків підходить для тих випадків, коли платник має стабільний дохід;
  • в твердій грошовій сумі. Цей спосіб застосовується в разі, якщо платник не має постійного місця роботи або ж він приховує свої доходи.

Батька, який сплачує аліменти на трьох, чотирьох і більше дітей, можуть також зобов'язати брати участь і в додаткових витратах на утримання неповнолітніх.

Утримання платник повинен платити не обов'язково щомісяця. Якщо сторони узгодять це питання, оплату можна здійснювати щоквартально, раз на рік або ж взагалі одноразово однією великою сумою. Допускається також можливість розрахунку майном. Так, батько може подарувати дітям квартиру, будинок і т. Д., Тим самим звільняючи себе від необхідності регулярного перерахування грошей. Не виключається також можливість виплати аліментів одягом для дітей, продуктами, іграшками загальною вартістю, еквівалентною сумі необхідних платежів. Але це можливо тільки в разі згоди другого з батьків.

Розрахунок аліментних виплат в пайовому (відсотковому) співвідношенні

Доходи, з яких стягуються кошти на утримання неповнолітніх:

  • зарплата або підприємницька прибуток;
  • доплати до основного заробітку (премії, доплата за інтенсивність та інше);
  • соціальні виплати;
  • пенсії і стипендії;
  • прибуток від операцій з цінними паперами та ін.

При калькуляції утримань даними способом, державою встановлено мінімальний поріг утримань - 50 відсотків від загальної суми доходів, а максимальний - 70 відсотків.

приклад

У червні 2016 року судовим органом було винесено рішення про стягнення аліментів з відповідача на користь його трьох неповнолітніх дітей загальним розміром 55% від суми його офіційного доходу. Встановлено, що в липні він отримав 6700 рублів зарплати, 620 рублів премії, а також отримав дохід від здачі в оренду нерухомості розміром 3000 рублів.

Спочатку слід розрахувати загальний дохід:

6700 рублів + 620 рублів + 3000 рублів = 10320 рублів;

Далі розраховуються безпосередньо аліменти:

10300 рублів х 55% = 5676 рублів.

Таким чином, з платника будуть утримані аліменти розміром 5676 рублів або ж по 1892 рубля на кожну дитину.

Розрахунок аліментних виплат у твердій грошовій сумі

Обчислення виплат в твердій грошовій сумі не означає, що суд може зобов'язати виплачувати щомісяця 2000 рублів, і ця сума буде залишатися стабільною аж до досягнення дітьми повноліття. Дана сума також визначається в частках (відсотках), просто прив'язка в цьому випадку здійснюється не до доходу платника, а до встановленої мінімальної заробітної плати, діючої на всій території країни або ж по одному конкретному регіону.

приклад

Суд постановив, що платник повинен здійснювати виплати на користь його трьох (чотирьох і більше) дітей розміром 50 відсотків від мінімальної зарплати по Росії.
У 2016 році МРОТ по Росії становить 7500 рублів.

Розрахунок аліментів буде виглядати наступним чином:

7500 х 50% = 3750 рублів.

Тобто, кожен з дітей отримає по 1250 рублів.

У разі підвищення величини МРОТ аліментні виплати, відповідно, будуть також збільшуватися.

Порядок стягнення аліментів

Процедура стягнення аліментів на трьох дітей нічим не відрізняється від процедури їх стягнення на одну дитину. Це можна зробити як за допомогою укладення мирової угоди, так і через суд.

Мирова угода - документ, в якому сторони на підставі їхніх домовленостей прописують всі моменти, які можуть стосуватися сплати аліментів: хто і скільки повинен платити, спосіб оплати, регулярність платежів і ін. В документі також включаються пункти, в яких обумовлюється термін дії угоди і то , яка відповідальність покладена за недотримання його умов.

Якщо сторонам досягти консенсусу не вдається, той з батьків, з ким залишаються проживати діти, може подати до мирового суду позов з відповідними вимогами. У позові обов'язково повинні бути вказані реквізити мирового суду, паспортні дані сторін, відомості про дітей і чітко пред'явлені висунуті вимоги. Разом з позовом до суду повинні бути подані документи, що підтверджують особу стягувача і відповідача, свідоцтва про народження дітей, а також ті документи, які можуть підтвердити правомірність вимог.

При подачі документів до суду обов'язково потрібно оплата державного мита.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online