Аліменти на другу дитину в другому шлюбі, зниження розміру аліментів при народженні другої дитини, як зменшити аліменти на дитину від першого шлюбу

  1. Розмір аліментів на дитину від другого шлюбу
  2. Зниження розміру аліментів на першу дитину при народженні другої дитини - способи
  3. Подача заяви про зниження розміру аліментів у порядку ст. 119 СК РФ
  4. Що писати в заяві?
  5. держмито
  6. Як проходить суд?
  7. Як подати на аліменти на другу дитину
  8. Порядок, процедура
  9. документи
  10. держмито
  11. Приведення виплат аліментів у відповідність з законом
  12. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

456 переглядів

Наявність зобов'язань щодо утримання дитини від першого шлюбу і подальшу появу дітей від нового шлюбу - цілком звичайна практика для сучасної Росії. За статистикою практично кожен третій чоловік має за своїми плечима або зруйнований шлюб або ж позашлюбної дитини, на якого зобов'язаний добровільно або за рішенням суду виплачувати грошове утримання.

У зв'язку з цим часто виникає питання у платників аліментів, що містять свою дитину від першого шлюбу - тягне зменшення аліментів на першу дитину народження другої чада у другому шлюбі або ж без такого?

Розмір аліментів на дитину від другого шлюбу

Народження другої дитини від другого шлюбу або без нього не звільняє автоматично платника аліментів від обов'язку утримувати своє потомство з минулих відносин. Так само як і не тягне автоматичне зниження розміру аліментів.
За загальним правилом:

При встановленні аліментів у фіксованій сумі враховується прожитковий мінімум і, звичайно ж, кількість дітей.

Здавалося б - аліменти при народженні другої дитини підлягають зниженню, але ... Народження другого сина не означає автоматичне призначення коштів на його утримання!

Мається на увазі, що батько сумлінно виконує свої обов'язки за змістом другої дитини від 2 шлюбу, а щодо першого з нього примусово утримуються будь-які суми.

456 переглядів   Наявність зобов'язань щодо утримання дитини від першого шлюбу і подальшу появу дітей від нового шлюбу - цілком звичайна практика для сучасної Росії

При цьому стаття 119 СК РФ встановлює, що при зміні сімейного стану одного боку аліментних правовідносин, суд може зменшити або змінити розмір стягуваних сум.

Умови і тонкощі зниження розміру виплат в законі не прописані і залишаються на розсуд суду.

Зниження розміру аліментів на першу дитину при народженні другої дитини - способи

Щоб домогтися зміни (зниження) обсягу платежів з виплати змісту з огляду на появу 2 дитини від другого шлюбу, платник може використовувати один з наступних способів:

  1. Звернутися до суду в порядку ст. 119 СК РФ про перегляд розміру аліментів через зміну сімейного стану. В цьому випадку потрібно буде мотивувати додаткові витрати на утримання другого чада, недостатність доходу для виконання зобов'язань і по сплаті аліментів на першого малюка і на утримання знову народженого малолітнього дитя. Теж саме доведеться робити, якщо виплати призначені в твердій сумі.
  2. Оформити аліменти на другу дитину, тим самим добившись приведення розміру стягуваних аліментів до встановленого в законі.

ВАЖЛИВО: Судова практика по всіх варіантах зниження аліментів неоднозначна. У першому випадку суди часто відмовляють в зниженні аліментів, мотивуючи недоведеною неможливістю повноцінно виконувати свої зобов'язання. У другому випадку не завжди виходить стягнути виплати на 2-гу дитину, якщо шлюб не розірвано.

Ще один варіант, якщо має місце добровільне угоду зі сплати аліментів, це домогтися зміни розміру змісту на першого неповнолітнього за спільною згодою. На жаль, якщо у пари свого часу були розбіжності і скандали, то про добровільне зменшення стягуваної суми можна забути.

Подача заяви про зниження розміру аліментів у порядку ст. 119 СК РФ

Для звернення із заявою до суду з посиланням на ст. 119 СК РФ у платника повинно бути одне з кількох причин:

  1. Аліменти на 2-го дитини не призначені і він не бажає їх оформлювати, сплачуючи зміст добровільно;
  2. Гроші на першу дитину стягнуті у твердій грошовій сумі і потрібно її зменшення пропорційно до витрат на утримання потомства.

У будь-якому з цих випадків можна просити зниження розміру аліментів зважаючи зміненого сімейного стану, а саме якщо з'явилася друга дитина.

Що писати в заяві?

Заява подається в той же суд, який виносив судове рішення про стягнення змісту. У заяві вказується:

  • Найменування суду і його координати;
  • ПІБ сторін у справі, реквізити справи, в рамках якого знижуються аліменти;
  • Опис обставин стягнення аліментів: спосіб утримання, реквізити судового акту і т.д.
  • Опис причин, які спричиняють зниження сум на першого малюка: дата народження другого чада, опис матеріального становища і т.д.
  • Докази і посилання на закон;
  • Вимога суду знизити величину аліментів
  • Підпис, дата підписання і список документів.

До позову додаються документи, що підтверджують обставини, перелічені в заяві. Позов подається в двох примірниках, один для суду, а другий для відповідача. Позивач також може зробити собі третю копію для проставлення відмітки про здачу документів.

Дізнайтеся більше про складанні позову на зниження розміру аліментів тут .

держмито

Мито за подачу такої заяви розраховується за правилами розрахунку вимог майнового характеру.

Сумою для розрахунку мита буде та вигода, яку отримає платник при скасуванні частини виплат, розрахована за рік.

Детальніше читайте в статті про розрахунок мита для зменшення розміру аліментів.

Як проходить суд?

Суддею досліджується представлені докази і дається з'ясовуються наступні моменти:

  1. Чи справді через зміну матеріального і сімейного стану платник зазнає труднощів при сплаті аліментів на першу дитину?
  2. Чим викликані ці складності. Чи немає навмисного їх створення для догляду від обов'язку зі сплати коштів?
  3. Обмежуються чи інтереси другої дитини при виконанні зобов'язань на дитину першого?
  4. Чи не будуть ущемлені інтереси першої дитини в результаті зниження суми аліментів.

Отримавши необхідну інформацію, суддя приймає рішення. На жаль, на практиці рішення часто виносяться з відмовою в зниженні сум аліментів, оскільки ні додаткові витрати, ні поява нового члена сім'ї не повинні негативно позначатися на потомство від минулих шлюбів.

Як подати на аліменти на другу дитину

Якщо в порядку ст. 119 СК РФ платнику аліментів відмовили в їх зменшенні з огляду на те, що народилася ще одна дитина, у нього залишається ще один спосіб оптимізувати навантаження на свій бюджет - офіційно встановити величину змісту на другу дитину.

Для цього чоловіка платника по 2-му шлюбу повинна подати на свого чоловіка позов про стягнення фінсредств на малюка.

ВАЖЛИВО: Раніше суди розглядали такого роду заяви як фікцію, нерідко навіть відмовляючи у стягненні. Вважалося, що якщо подружжя не в розлученні, то і ніяких проблем з позичена дитини бути не може. При грамотному складанні вимоги про стягнення аліментів зайві питання у суду не буде, а мати дитини може прямо мотивувати своє бажання стягнути аліменти саме наявністю інших зобов'язань по виплаті коштів на потомство від першого шлюбу.

Також сторони можуть укласти угоду про сплату аліментів, запевнивши його у нотаріуса - воно також підтвердить зміст другого малюка і зафіксує зобов'язання в частковій або твердій сумі.

Ніхто не заважає матері дитини та трохи «покривити душею», вказавши, що батько не вживає заходів до турботи про малюка і не забезпечує його матеріально. Це спростить розгляд справи. На жаль, багато батьків не готові добровільно взяти на себе таке клеймо навіть заради зменшення виплат по першим аліментах.

Порядок, процедура

  1. Мати дитини від другого шлюбу (або ж навіть без офіційного оформлення відносин) подає на батька малюка до суду заяву про стягнення аліментів.
  2. Суд розглядає заяву і виносить одне з двох рішень:
    1. Стягує аліменти в розмірі ¼ на дитину, не враховуючи вже наявні зобов'язання;
    2. Одночасно призводить суми аліментів відповідно до закону і стягує на сумі 1/3 від всіх видів заробітку на двох дітей відразу;
  3. Судовий акт направляється до суду, який виніс аліменти по першому шлюбі для відомості, а якщо аліменти в розмірі 1/3 були встановлені - платник сам звертається до суду для зниження розміру виплат.

ВАЖЛИВО: Мати дитини від друге відносин платника також може вимагати встановити зміст і в твердій сумі, якщо на те є підстави. Однак зниження вже стягнутих сум в цьому випадку не гарантується.

Обов'язок подання доказів про наявність вже наявного судового рішення про стягнення аліментів лежить на відповідача. Позивач може не прикладати ці документи до позову, а ось відповідач в суді право або пред'явити судове рішення або ж попросити запросити відомості в іншому суді про нього.

документи

До позову на стягнення аліментів на другу дитину додаються документи, що підтверджують обгрунтованість вимог:

  • Паспорт заявника;
  • Копії свідоцтв про шлюб і про народження дітей;
  • Довідки про місце проживання, про доходи;
  • Документ про стягнення аліментів на дитину від першого шлюбу.

Всі документи можна подати в копіях. Оригінали приносяться в суд.

держмито

Держмито за стягнення аліментів становить 150 рублів, але позивачем не виплачується, оскільки позов подається на захист інтересів неповнолітньої особи.

Мито буде стягнена з відповідача, якщо позов про стягнення аліментів буде судом задоволено.

Приведення виплат аліментів у відповідність з законом

При стягненні коштів на 2-гу дитину суд може як врахувати, що платник вже виплачує допомогу і стягнути їх в розмірі 1/3, як і годиться на двох дітей, а може і відмовитися це робити. Встановивши стягнення у вигляді ¼ всіх доходів.

В цьому випадку платнику доведеться:

  • Отримати судовий акт про стягнення аліментів на другу дитину;
  • З ним звернутися до суду за місцем стягнення перших аліментів;
  • Мотивувати явно завищений розмір аліментів і попросити про приведення стягнення у відповідність до закону.

Суд розгляне документи і винесе рішення про встановлення стягнення в сумі 1/3 від усіх доходів на двох дітей.

Суд розгляне документи і винесе рішення про встановлення стягнення в сумі 1/3 від усіх доходів на двох дітей

ВАЖЛИВО: Наявність судового рішення про стягнення коштів на другу дитину в частках від всіх видів заробітку - це безумовна підстава щоб зробити зміна розміру грошових коштів і на першу дитину з метою приведення їх у відповідність до ст. 81 СК РФ.

Якщо аліменти на другу дитину стягнуті - це найкращий спосіб як зменшити аліменти на дитину від першого шлюбу.

потрібен юрист

Зниження розміру матеріальної допомоги з огляду на появу нового дитини - не таке просте завдання, як може здатися з першого погляду. Консультація юриста в цій ситуації допоможе визначитися з вірним способом зниження суми виплат і основними необхідними діями.

Консультація фахівців нашого сайту повністю безкоштовна.


Оцініть статтю

Що писати в заяві?
Як проходить суд?
Чи немає навмисного їх створення для догляду від обов'язку зі сплати коштів?
Обмежуються чи інтереси другої дитини при виконанні зобов'язань на дитину першого?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online