Аліменти і ПДФО: як відобразити в 6-ПДФО, чи обкладаються податком, вважаються до або після вирахування

  1. Відрахування ПДФО і аліментів
  2. Заповнення довідок і декларацій
  3. 6-ПДФО
  4. 3-ПДФО

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти представляють собою соціальну виплату одного з батьків, які перебувають в розлученні, розраховану на утримання дітей. Утримання необхідної суми здійснюється бухгалтерськими структурами за місцем роботи. Дана процедура є законною і проводиться тільки в наступних випадках:

  • при наявності угоди між двома батьками про виплату аліментів, при цьому документ повинен бути завірений у нотаріуса;
  • коли є наказ або постанова органу судової влади;
  • якщо є виконавчий документ від судових приставів.

Відрахування ПДФО і аліментів

Залежно від кількості дітей сума аліментних відрахувань варіюється:

  • чверть місячного доходу на одну дитину;
  • третину доходу на двох дітей;
  • половина на трьох і більше.

Зазначені величини утримуються з платника аліментів тільки після того, як вирахувано прибутковий податок. Іншими словами, даний вид соціальної допомоги сплачується виключно з «чистого» доходу.

Податкове законодавство встановлює максимальну величину аліментів, яка не може перевищувати 70% від доходу платника.

На практиці утримання аліментів здійснюється при виплаті основної частини зарплати, тобто в другу половину місяця. Але якщо сума їх велика, наприклад, на трьох дітей, то доцільно здійснювати розрахунок двічі на місяць: з авансу і з основної зарплати.

Заповнення довідок і декларацій

2-ПДФО

Довідка за формою 2-ПДФО   являє собою документ, в якому відображаються доходи фізичної особи з кодуванням їх виду, суми нарахованого та утриманого податку Довідка за формою 2-ПДФО являє собою документ, в якому відображаються доходи фізичної особи з кодуванням їх виду, суми нарахованого та утриманого податку. З документа можна отримати відомості про роботодавця та персональні дані співробітника. Також вона є джерелом інформації про податкових відрахуваннях , якщо такі є. Важливо знати, що якщо з працівника утримуються аліменти, то в довідці вони ніяк не відбиваються.

Нерідко відповідальні за сплату аліментів батьки хочуть знизити утримувану суму і надають підроблені документи, де вказується менший рівень доходу. Це є кримінальним злочином і може кваліфікуватися як службове підроблення та підроблення бланків.

Перевірити справжність документа можна декількома способами:

  • оцінити за зовнішнім виглядом, вивчити особливості друку та підпис головного бухгалтера;
  • перевірити справжність відомостей за допомогою звернення в організацію, де був оформлений документ, письмово, по телефону або будь-яким іншим доступним способом;
  • за допомогою офіційного звернення до Пенсійного фонду.

Також перевірку можна проводити іншими доступними шляхами, в тому числі через особисті канали зв'язку.

6-ПДФО

Форма 6-ПДФО здається в податкову службу щоквартально для додаткового контролю за рівнем доходу та нарахованого НФДЛ. Виплата аліментів не є підставою, щоб скорочувати загальну податкову базу. Тобто з співробітника спочатку утримується прибутковий податок, а потім частка аліментів.

У довідці за формою 6-ПДФО дані операції записуються в поле 2 рядку 130 і 140 - це суми фактичного доходу та утриманого податку. Тобто рядок для внесення даних про аліменти відсутня. Це говорить про те, що справжня соціальна виплата не вказується в довідці за формою 6-ПДФО.

3-ПДФО

Податковий кодекс говорить, що аліменти відносяться до тієї категорії виплат, яка не обкладається   прибутковим податком Податковий кодекс говорить, що аліменти відносяться до тієї категорії виплат, яка не обкладається прибутковим податком . Отже, одержувач аліментів при заповненні декларації за формою 3-ПДФО не вказує даний вид виплати в якості доходу. По суті, з них стягнуто ПДФО платником, адже аліменти утримуються за місцем роботи тільки після вирахування прибуткового внеску.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online