Якщо дитині виповнилося 18 років а борг по аліментах залишився

  1. різновиди заборгованостей
  2. Борг по аліментах після 18 років: основна інформація
  3. Ключові правила стягнення
  4. Функції судових приставів при стягненні аліментів після 18 років
  5. Випадки залучення органів суду
  6. прощення боргів
  7. Звільнення від аліментних стягнень
  8. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До категорії тривалих і складних процесів відноситься   стягнення заборгованостей по аліментах

До категорії тривалих і складних процесів відноситься стягнення заборгованостей по аліментах . Особливо це актуально в тих випадках, коли особа, яка зобов'язана здійснювати такого роду оплати, відмовляється їх виконувати. Все частіше в практиці зустрічаються випадки, коли виникає борг по аліментах після 18 років .

різновиди заборгованостей

З точки зору процесу стягнення заборгованість ділиться на два основних види:

  1. заборгованість, яка виникає після моменту призначення виплат по аліментах в рамках конкретного виконавчого провадження;
  2. заборгованість, офіційно визнана в судовій інстанції після подачі позову про стягнення такої.

Для першого виду характерна риса освіти боргу після призначення аліментів за рішенням судового наказу або при наявності добровільного угоди.

Основна частина населення знає: коли дитині 18 років, виплати по аліментах припиняються. Однак як же вчинити тим батькам, чиї діти не отримували тривалий період даних виплат, а дитина досягла повноліття?

Борг по аліментах після 18 років: основна інформація

Статтею 120 СК Росії регламентована обов'язок батьків по виплатах грошових коштів до досягнення дітьми повноліття. У Сімейному кодексі є статті, що передбачають випадки, при яких навіть після того, коли виповниться 18 років, аліменти повинні виплачуватися. До них відносяться:

  • офіційно підтверджена непрацездатність дитини через істотне погіршення стану здоров'я або інвалідності від 1 до 3 групи;
  • рівень одержуваних доходів дітей не дозволяє задовольняти найнеобхідніші потреби (придбання їжі, одягу і т.п.);
  • денна форма навчання у вищому навчальному закладі (в такому випадку до 23 років борг можна стягнути).

По суті, працездатне повнолітня особа позбавляється права щомісячного отримання аліментів, але не позбавляється права стягнення боргу, який утворився раніше і залишився неоплаченим. Якщо мова йде про непрацездатному дитину, то він має законне право на виплати по аліментах після 18 років і стягнення всіх боргів.

Головна аксіома таких ситуацій - це те, що всі борги, що виникли в період аліментних зобов'язань , Підлягають законному стягненню і погашення, навіть якщо дитині 18 років виповнилося. Якщо боржник з якихось причин відмовляється виконувати покладені на нього обов'язки, до нього будуть застосовані заходи примусового характеру.

Ключові правила стягнення

Процес стягнення ґрунтується на двох основних правилах:

  1. необхідні вагомі підстави для стягнення аліментів. Заборгованість по аліментах в більшості своїй обчислюється в грошовому еквіваленті, і платником аліментів зобов'язаний робити виплати на підставі наступних документів:
  • рішення суду, що вступило в силу;
  • аліментного угоди, яке складено на добровільних засадах.

Виконавчий документ - це головна підстава для того, щоб почати процес стягнення аліментів та нарахування неустойки / пені за відсутності таких. Якщо аліментні угоду або судове рішення відсутні, то аліменти боржник має право не виплачувати, так як немає законних на те підстав.

  1. поняття позовної давності. Загальним правилом позовної давності є формулювання, що сума боргу по аліментах, яка не виплачувалася протягом 3-х років до моменту подачі виконавчого документа до органів судових виконавців, підлягає обов'язковій оплаті і стягнення. Після закінчення трирічного періоду після 18 років борг, що виник в періоді аліментних зобов'язань, не підлягає виплат.

Функції судових приставів при стягненні аліментів після 18 років

Борг по аліментах виникає лише на підставах у вигляді укладеного раніше аліментного угоди або ж судового рішення з даного приводу. Наявність на руках такого документа дає можливість стороні одержувача звернутися до судових приставів для вирішення питання. Вони можуть допомогти при розрахунку суми заборгованості, а також вжити відповідних заходів для правомірного стягнення.

На підставі отриманого заяви судовий пристав здійснює такі дії:

  • виносить відповідну постанову і відкриває виробництво, яке стосується стягнення заборгованості;
  • проводить необхідні розрахунки;
  • починає роботу згідно ситуації, що склалася по стягненню.

Судовий пристав інформує боржника про факти порушення провадження, нараховану суму заборгованості і пропонує в добровільному порядку виконати свої юридичні обов'язки перед дітьми / дитиною. Паралельно з цим відбувається збір інформації про розміри заробітку / доходів, місце проживання, наявних банківських рахунках, депозитах і ін.

При відсутності позитивної реакції з боку боржника в сторону проведення виплат на добровільній основі судовий пристав має право вжити заходів щодо примусового стягнення. До числа таких заходів можна віднести:

  • утримання суми заборгованості із заробітної плати за місцем безпосередньої роботи боржника;
  • накладення арешту на відкриті банківські рахунки;
  • опис та накладення арешту на особисте майно платником аліментів.

Весь процес примусового стягнення знаходиться під постійним контролем представників відповідних органів.

Одержувач аліментів має повне право вимагати (крім основної суми боргу) неустойку за те, що оплата проводилася несвоєчасно, а це ще 0,5% за кожен день прострочення.

Випадки залучення органів суду

Одержувач аліментів може звернутися за допомогою у вирішенні питання безпосередньо до суду, якщо:

  • виникли суперечки з приводу боргу по аліментах;
  • присутній ризик ухилення від даного роду обов'язків (навіть після 18 років борг зберігається);
  • відсутність результатів роботи судових приставів.

В процесі судового розгляду проводяться необхідні розрахунки і офіційне визнання суми боргу. У винесеному рішенні прописуються всі важливі параметри, заходи і умови погашення. У їх числі можуть бути:

  • проведення арешту рахунків в банку з метою подальшого утримання суми всієї заборгованості;
  • опис арештованого майна та його продаж для погашення боргу;
  • офіційна передача майна дітям в рахунок наявного боргу.

прощення боргів

Пішло в небуття поняття про те, що аліментна заборгованість випаровується, коли дитині виповнюється 18. Вона не зникає і залишається за батьком-боржником.

Зустрічаються випадки, коли повнолітня одержувач прощає своєму безвідповідальному батькові всі борги. Причому робиться це не словесно, потрібно звернутися до судових приставів. Повнолітня особа пише відповідну заяву про те, що не має матеріальних претензій до батьків і не потребує у стягненні боргів. Даний документ прикріплюється до виконавчого провадження, і процес стягнення, якщо він мав місце, зупиняється. Важливою умовою є наявність повної дієздатності дітей і відсутність фактів тиску з боку тієї чи іншої сторони.

Звільнення від аліментних стягнень

Такі варіанти також передбачені законодавством, і боржник має право звернутися до суду з проханням про звільнення від сплати боргів. Як свідчать випадки судової практики, подібні прохання підлягають частковому задоволенню і тільки на підставі поважних причин, до яких можуть належати:

  • важка хвороба (наявність офіційного висновку лікарів);
  • складне матеріальне становище;
  • істотні зміни сімейного стану (наприклад, народження дітей в новому шлюбі).

В процесі суд розглядає всі причини і ступінь їх впливу на дане прохання з боку боржника, а також надану доказову базу. При частковому задоволенні прохання виноситься рішення, яке повинно бути передано приставам, і сума боргу перераховується відповідно до нових параметрів.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Однак як же вчинити тим батькам, чиї діти не отримували тривалий період даних виплат, а дитина досягла повноліття?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online