Як стягнути, подати на аліменти якщо чоловік офіційно не працює

  1. Розмір аліментів, якщо чоловік офіційно не працює
  2. Способи стягнення аліментів
  3. Як подати на аліменти якщо чоловік не працює
  4. Угода
  5. Порядок дій
  6. витрати
  7. Угода
  8. Розірвання або зміна угоди
  9. Невиконання умов угоди
  10. Заяву до суду
  11. Порядок дій
  12. документи
  13. Заява
  14. Куди подавати заяву
  15. Термін виплати аліментів
  16. Наслідки несплати аліментів
  17. Що робити, якщо чоловік продовжує не платити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

166 переглядів

Відсутність роботи не є поважною причиною, через яку можна не платити аліменти. Зобов'язання утримувати дитину лягають на обох батьків, незалежно від того, чи перебувають вони в шлюбі, заробляють чи і чи можуть взагалі собі це дозволити. Таким чином, навіть якщо чоловік офіційно не працює, він все одно зобов'язаний платити аліменти. Інша справа, що така ситуація дещо ускладнює визначення суми виплат.

Розмір аліментів, якщо чоловік офіційно не працює

За умови, що чоловік офіційно не працює, сума аліментів може включати в себе розмір прожиткового мінімуму для дітей у регіоні проживання та потенційні витрати на малюка. Отримана сума (найчастіше береться просто прожитковий мінімум), ділиться на дві частини. Одну з них і зобов'язаний платити батько дитини. Друга - це вже обов'язок матері.

Приклад: Станом на січень 2018 року, прожитковий мінімум на 1 дитину становить 10181 рублів. Половина з цієї суми = 10181/2 = 5090,50 рублів. Якщо батько не працює, саме таку суму він повинен буде виплачувати щомісяця на утримання власної дитини.

Способи стягнення аліментів

Існує два основні варіанти стягнення аліментів: фіксованим платежем або часткою від прибутку. З одного боку, якщо батько не працює, то ні про яку частці не може йти й мови. Але з іншого, він цілком може працювати не офіційно або отримувати гроші з інших джерел (наприклад, допомога по безробіттю або авторський гонорар), частка від якого може бути вище, ніж фіксований платіж, розрахований на підставі суми прожиткового мінімуму.

Переваги і недоліки є у обох варіантів. Якщо офіційної роботи немає, як немає і інших способів отримувати прибуток, то логічним здається система з фіксованим платежем. Однак якщо згодом батько влаштується на роботу, він все одно буде відраховувати саме фіксовану суму, а не відсоток від отриманого доходу. А за логікою, ні одна людина не зможе довго прожити без заробітної плати, так що ймовірність подібного результату дуже велика.

З іншого боку, якщо вибрати варіант з часткою від доходу, то платежі можуть бути мізерними або взагалі бути відсутнім через те, що ніякого доходу фактично немає. Крім того, якщо батько свідомо намагається уникнути платежів і не хоче утримувати дитину, то він буде намагатися робити все, щоб ніде не відобразити отриманий дохід і не платити належну суму і далі. Який з варіантів вибрати вирішує мати дитину самостійно.

Приклад: Батьки домовилися між собою про те, що батько буде виплачувати по 30% від своїх щомісячних доходів на утримання дитини. Однак батько зважився на махінацію. Він звільнився з роботи, не став в центр зайнятості, але продовжив здобувати неофіційну прибуток за виконання своїх функцій. У такій ситуації дуже складно отримати хоч якийсь відсоток, так як формально, ніяких грошей у колишнього чоловіка немає. Слід враховувати, що в такій ситуації можуть допомогти опитування свідків, роздруківка про рух з рахунку батька дитини, факт придбання ним техніки та інші непрямі свідчення наявності доходу.

Як подати на аліменти якщо чоловік не працює

Аж до досягнення дитиною 18 років батьки зобов'язані його утримувати. Це обов'язкове правило, закріплене в статтях 80 і 83 СК РФ. Отримати аліменти від безробітного колишнього чоловіка можна двома способами: переконати його здійснювати добровільні виплати або подавати заяву в суд. Перший варіант, до речі, також оформляється окремою угодою. Найчастіше він значно зручніше, ніж звернення до суду, так як дозволяє сторонам в рамках одного документа відразу закріпити різні права, обов'язки і суми, які будуть виплачуватися. На жаль, колишнє подружжя рідко зберігають можливість домовлятися. І ось в такій ситуації єдиним виходом стає звернення до суду.

Приклад: Подружжя розлучилося. Дитина залишилася у матері, а батько опинився безробітним. Він зобов'язаний виплачувати щомісяця аліменти. Колишня пара досягла домовленості, що щомісячний платіж становитиме половину від затвердженого законодавством прожиткового мінімуму на дитину, а коли він знайде роботу, то аліменти складуть 25% від отримуваного прибутку, за умови, що вона буде більшою за прожитковий мінімум. В рамках рішення суду домогтися такого досить зручного для всіх варіанту відрахувань було б значно складніше.

Угода

Угода є нотаріально засвідчувати договори між подружжям. В даному випадку мається на увазі виплата аліментів. Сторони можуть вказати в документі різні пункти, так чи інакше пов'язані з регулярними платежами. Наприклад, поступово збільшення суми відрахувань.

Порядок дій

  1. Розрахувати суму потенційних платежів або визначити відсоток від доходу, який планується стягувати з батька.
  2. Обгрунтувати суму аліментів батькові і запропонувати укласти угоду про виплати. Слід враховувати і його інтереси. Наприклад, якщо він в обмін зажадає частіше бачиться з дитиною, це потрібно включити в угоду. Умови можуть бути будь-якими, головне, щоб вони були адекватними і обидві сторони з ними були згодні.
  3. Звернутися до будь-якого нотаріуса і скласти угоду. Найпростіше це робити прямо в нотаріальній конторі, так як платити нотаріусу все одно доведеться одну і ту ж суму, що за складання, що за перевірку документа.
  4. Оплатити послуги нотаріуса і мито. Рекомендується заздалегідь, ще в угоді вказати, хто саме буде здійснювати цей платіж і в якому обсязі.

документи

Передбачається, що угода - це добровільно підписується документ. У такій ситуації нотаріуса потрібно лише мінімальний перелік паперів:

  • Свідоцтво про народження малюка.
  • Паспорти батька і матері.
  • Якщо планується стягувати аліменти в якості відсотка від доходу, то також потрібні документи, що підтверджують цей дохід. Наприклад, виписка з рахунку з банку.

витрати

Державне мито за укладення угоди дуже маленька - всього 250 рублів (пп.9, п.1, ст.333.24 НК РФ). Однак нотаріус візьме за факт перевірки або складання угоди додатково від 4 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, в залежності від регіону проживання. Це вже набагато істотніше. Слід враховувати, що сума навряд чи буде менше, якщо ви самі складете угоду і прийдете вже з готовим текстом. Однак цей момент слід уточнювати окремо, як і суму до оплати.

Угода

Угода є стандартним документом-договором, який становить за звичайними правилами. У ньому повинна бути інформація про дату складання / підписання і місце, інформація про сторони, суть проблеми і чіткий опис конкретних прав і обов'язків сторін. Завершується папір підписами батька і матері.

Угода має силу тільки в тому випадку, якщо воно завірено нотаріально. Будь-які інші усні або навіть письмові домовленості між подружжям, якщо вони не посвідчені, не враховуватимуться судом.

Будь-які інші усні або навіть письмові домовленості між подружжям, якщо вони не посвідчені, не враховуватимуться судом

Завантажити зразок угоди про сплату аліментів не працюють офіційно батьком Завантажити зразок угоди про сплату аліментів не працюють офіційно батьком

Розірвання або зміна угоди

Будь-які зміни, які будуть вноситися в документ повинні проводитися тільки за згодою обох сторін. Це ж вірно і щодо розірвання угоди. Слід враховувати, що документ автоматично припинить свою дію по досягненню дитиною віку 18 років. Є мати планує і далі отримувати виплати від колишнього чоловіка і той не проти, вони можуть скласти окремий документ, який до аліментах вже фактично ніякого відношення мати не буде.

Невиконання умов угоди

Якщо будь-яка зі сторін не виконує умови угоди, то друга сторона має повне право звернутися до суду. Слід враховувати, що в даній ситуації застосовується термін позовної давності.

Приклад: Дружина, незважаючи на укладену угоду, відмовляє батькові дитини у зустрічах з малюком. При цьому, чоловік справно виконує свої зобов'язання і регулярно перераховує належні суми аліментів. Він має право звернутися до суду.

Заяву до суду

Другий варіант стягнення аліментів з непрацюючого офіційно чоловіка - звертатися до суду. Починаючи з 1 червня 2016 року, процедура була істотно спрощена. Тепер не потрібно писати позовну заяву за стандартною формою, місяцями чекати засідання і відстоювати власну правоту. Достатньо написати одну заяву на видачу судового наказу.

Порядок дій

Перш ніж звертатися до суду, спочатку все ж рекомендується спробувати укласти угоду. Надалі, якщо будуть виникати проблеми, той факт, що жінка намагалася спочатку вирішити ситуацію «по-хорошому», буде враховуватися судом.

  1. Скласти заяву, описавши в ньому ситуацію і вказавши вимоги. Зразок нижче.
  2. Подати заяву в суд.
  3. Через 5 днів забрати наказ і зажадати від батька виконання пунктів цього рішення.

документи

  • Ксерокопія паспорта заявника.
  • Свідоцтво про народження дитини.
  • Довідка з місця проживання дитини, в якій чітко зазначено, що мама з малюком живуть разом.
  • Підтвердження суми доходу батька (якщо воно є і якщо потрібно).
  • Свідоцтва про розірвання і укладання шлюбу.

витрати

На відміну від угоди, подача заяви такого типу - це абсолютно безкоштовно. Однак якщо жінка планує включити в заяву будь-які додаткові елементи і вимоги, то може знадобитися додатковий платіж.

Заява

Заява такого типу можна написати від руки або ж набрати на комп'ютері. Обидва варіанти прийнятні. Однак суд не прийме заяву, яке частково роздруковано, а частково заповнене від руки. Зміст даного документа багато в чому ідентично звичайному позовної заяви.

Завантажити зразок заяви про стягнення аліментів з непрацюючого офіційно батька

Куди подавати заяву

Заява подається тільки в мировий суд, районний подібні справи не розглядає. Вибирати потрібно організацію за місцем проживання як матері, так і батька. Це вже вирішує заявник. Якщо це потрібно, можна направляти документ поштою.

Термін виплати аліментів

Подати заяву до суду або укласти угоду можна в будь-який момент, поки дитині не виповнилося 18 років. Якщо немає поважних причин того, чому це не було зроблено раніше, швидше за все не вийде добитися компенсації виплат за весь термін, до дати подання заяви або укладення угоди. В останньому випадку, батьки дитини можуть самостійно визначити, чи будуть якимось чином компенсовано виплати за попередній час і як саме це буде реалізовано.

Приклад: Колишнє подружжя розлучилося, коли дитині було 3 роки, але аліменти мати зажадала від батька тільки після того, як малюкові виповнилося 5 років. Якщо вони укладуть між собою угоду про виплати аліментів, то можуть обговорити, як буде оплачуватися 2 роки, починаючи з трирічного і закінчуючи п'ятирічним віком дитини.

Датою початку виплат вважається дата подачі заяви, не дивлячись на те, що воно розглядається протягом 5 днів.

Наслідки несплати аліментів

З моменту, коли виплата аліментів було припинено батьком дитини без всяких на те підстав, борг починає накопичуватися. Якщо використовувалася фіксована сума, то борг щомісяця збільшується на розмір чергової виплати. Однак це не все, щодня нараховується пеня в розмірі 0,5% від заборгованості, що різко збільшує борг. За кожні 30 днів прострочення батько повинен буде додатково заплатити 15% від загальної суми боргу.

Якщо батько не працює і аліменти виплачувалися виходячи з одержуваної ним прибутку (незалежно від її джерела), борг по аліментах буде розраховуватися на підставі середньої заробітної плати в Росії.

Що робити, якщо чоловік продовжує не платити

Якщо ситуація з платежами не справляється, значить потрібно подавати позовну заяву до суду з вимогою стягнути заборгованість, що накопичилася. Залежно від складності проблеми і того факту, наскільки активно йде або не йде батько на співпрацю, він може бути позбавлений батьківських прав (але все одно буде зобов'язаний платити аліменти), йому закриють можливість покинути країну, буде заарештовано і продано його майна і так далі . Найбільш злісні неплатники можуть навіть потрапити до в'язниці або будуть зобов'язані виконувати примусову роботу.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online