Як скасувати судовий наказ про стягнення аліментів

  1. Скасування наказу про сплату аліментних виплат
  2. Підстави для скасування наказу щодо стягнення аліментів
  3. Зразок заперечення і особливості оформлення
  4. Терміни подачі заперечення
  5. особливості оформлення
  6. Необхідні документи
  7. Про необхідність скасування постанови

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-яка незгода з судовим рішенням щодо встановлення розміру, порядку сплати та стягнення аліментів можна висловити, подавши до суду відповідне заперечення на позовну заяву про стягнення аліментів. У 129-ої статті Цивільно-процесуального Кодексу України зазначено, як скасувати судовий наказ про стягнення аліментів.

Скасування наказу про сплату аліментних виплат

Щоб скасувати наказ про сплату аліментів, потрібно подати заяву в світовій суд, де приймалося рішення. Зазвичай судовий наказ щодо стягнення аліментів виноситься без повідомлення сторін, а копія рішення надсилається поштою на місце проживання боржника. Позивач має можливість подати заяву із запереченням після отримання на руки копії наказу.

Скасування судового наказу про стягнення аліментів не накладає на заявника обов'язок приводити підстави або мотиви для цього. Фактом для скасування судового рішення буде виступати факт подання такої заяви. У статті 129 ЦПК зазначено, що підставою для скасування судового наказу по аліментах виступатиме безпосередньо подача заяви. Держмито, в разі такої заяви, платити не потрібно. Скасування судового наказу про стягнення аліментів не накладає на заявника обов'язок приводити підстави або мотиви для цього

Підстави для скасування наказу щодо стягнення аліментів

Для обґрунтування незгоди з судовим наказом про стягнення аліментів можуть виступати значимі обставини.

  • Непрацездатність коштів другої половини, що настала через зловживання наркотичними речовинами, алкоголем, умисного злочину.
  • Нетривалість шлюбу - в цьому випадку розглядається термін до 5 років, все залежить від підстав для його розірвання та віку колишніх чоловіка і дружини.
  • Негідну поведінку в сім'ї батька, який претендував на отримання аліментних виплат.
  • Неналежне виконання обов'язків вітчима і мачухи. Якщо мачуха або вітчим виховували своїх пасинків і падчерок менше п'яти років, то останні можуть подати заяву щодо оскарження своїх зобов'язань по їх змісту.
  • Наявність в новій сім'ї боржника дітей молодше 18 років.
  • Скрутне матеріальне становище сторони, яку зобов'язали сплачувати аліменти. Якщо боржник не має можливості оплачувати призначену судом суму, то розмір аліментів повинен бути обов'язково переглянутий. Це необхідно зробити для дотримання інтересів кожної зі сторін. Якщо цього не відбудеться, то позивач ризикує залишитися без аліментних виплат.

Якщо причина переконлива, то можна домогтися зменшення розміру аліментів у твердій сумі або збільшення його розміру.

Для заперечення на аліменти в частці від доходу або у твердій грошовій сумі можуть бути використані такі підстави, як наявність в сім'ї боржника неповнолітніх дітей або важке матеріальне становище. Решта обгрунтування, наведені вище, можуть використовуватися для відхилення аліментних зобов'язань.

Зразок заперечення і особливості оформлення

Зразок заперечення на сплату аліментів можна взяти у судді, який ухвалював рішення про сплату аліментів або на сайті суду. На нашому сайті ви зможете скачати зразок такого заперечення.

Зразок заперечення на сплату аліментів

Заперечення на судовий наказ про стягнення аліментів подають в рамках наказного провадження, в процесі якого суддя видає відповідний судовий наказ (документ, при наявності якого з'являється можливість стягувати аліменти на дітей в спрощеному варіанті). Справа розглядається без виклику будь-якої зі сторін спору в суд. При видачі наказу найчастіше суддя встановлює розмір аліментів у частці від доходу або у твердій сумі.

Детально про те, як забрати виконавчий лист по аліментах у судових приставів можна дізнатися за посиланням https://cashfacts.ru/2123-kak-zabrat-ispolnitelnyi-list-po-alimentam-u-sudebnyh-pristavov

При пред'явленні вимог в рамках позовного провадження враховується, що для відповіді на них необхідно напрямок письмового відзиву. Відкликання часто називають запереченням на позов. Необхідно буде привести всі дані (ПІБ, адреса, телефон) сторін, які беруть участь в процесі. Вказуються і підстави для зміни розміру аліментів, прикладаються всі необхідні докази для відкликання позовної заяви.

Терміни подачі заперечення

деякі факти

Середня сума аліментів по Росії становить 1600 рублів, а в Москві - 4-6 тис.

Заява з запереченням подається того ж мировому судді, який виносив судовий наказ. На подачу такої заяви відводиться 10 днів. Відлік починається з того моменту, коли буде підписано повідомлення про вручення повідомлення.

Після подачі заяви мировий суддя приймає рішення протягом 5 днів і виносить ухвалу про скасування судового наказу. Всі дії суддя здійснює одноособово, без судового розгляду. Присутність сторін не потрібно. У такому визначенні будуть роз'яснені права на пред'явлення позову в звичайному порядку.

Оскарження такого визначення неможливо. Судовий наказ є виконавчим документом. Він приводиться в дію в порядку, встановленому законодавством для виконання судових наказів.
Не можна оскаржити наказ через апеляцію. Скасувати наказ можна в зв'язку з запереченнями відповідача.

При пропуску зазначеного десятиденного строку з поважних причин (до такого можуть ставитися перебої в роботі поштових служб) необхідно подати клопотання про поновлення пропущеного строку. Коли строк не буде поновлено або немає можливості вказати поважну причину на пропуск такого, оскарження наказу відбувається в рамках касаційного провадження.

Коли строк не буде поновлено або немає можливості вказати поважну причину на пропуск такого, оскарження наказу відбувається в рамках касаційного провадження

особливості оформлення

деякі факти

Про держмито при стягненні аліментів на дитину читайте тут .

Заперечення на наказ суду оформляється за загальноприйнятими правилами. Складена заява необхідно принести в канцелярію мирового суду або відправити у вигляді рекомендованого листа. При складанні заяви в правому верхньому куті вказують такі реквізити:

  • Назва суду, а також дані уповноваженої особи, яка винесла наказ. Всі ці дані вказані у вступній частині самого акту.
  • Дані громадянина, що направляє заяву (ПІБ, адреса, телефон).

По центру документа пишеться найменування заяви: «Заперечення на судовий наказ». У тексті заяви зазначаються всі заперечення, пов'язані з незгодою з винесеним судовим рішенням.

Аргументувати таке заперечення не буде потрібно (стаття 129 ЦПК). Підставою для скасування наказу буде виступати сам факт незгоди з винесеним судовим рішенням. У прохальною частини заяви необхідно вказати безпосереднє звернення до суду про скасування судового рішення. В кінці заперечення проставляють підпис і дату.

Як подати позовну заяву про стягнення заборгованості по аліментах дізнайтеся тут .

Необхідні документи

Поряд із заявою про заперечення на судовий наказ по аліментах мировому судді необхідно буде надати наступні документи:

  • копія паспорта, який є посвідченням особи відповідача;
  • офіційні папери, які містять факти, що відображають позицію відповідача;
  • копія винесеного раніше судового наказу.

Підтвердити достовірність фактів, зазначених у запереченні, можуть наступні документи:

  • копії свідоцтв про народження інших дітей відповідача
  • копії медичних довідок про стан його здоров'я
  • копія свідоцтва про укладення нового шлюбу і т.п.

Про необхідність скасування постанови

Уповноважена особа виносить ухвалу після розгляду заперечення на наказ. Якщо буде прийнято рішення про скасування судового наказу, то позивачеві роз'яснюються підстави для звернення до суду з такими ж вимогами, що і раніше. У такому випадку боржник буде знову викликаний в якості відповідача. Така ситуація тільки затягне процес судового розгляду. Після прийняття рішення про скасування судового наказу стягнення знову поновлюється з моменту подачі заяви про сплату аліментів. Розмір аліментних виплат буде вище.

Детально про стягнення аліментів за минулий період читайте за посиланням https://cashfacts.ru/2183-poryadok-vzyskaniya-alimentov-za-proshedshii-period-iz-sudebnoi-praktiki

Якщо у вас з'явилися питання щодо скасування судового наказу, пишіть в коментарях

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online