Як розрахувати аліменти - на дитину, неустойку за заборгованістю, на двох дітей, за неповний місяць

  1. необхідність компенсації
  2. На кого можна стягнути?
  3. Документальні підстави
  4. алгоритм розрахунку
  5. Розмір аліментів на одного, двох і більше дітей
  6. Максимальний розмір і черговість нарахування
  7. За неповний місяць
  8. В якому випадку стягнення неможливо?
  9. Дивіться також відео про стягнення аліментів
  10. Як розрахувати неустойку за аліментами?
  11. стягнення боргу
  12. Якщо платник не має доходу
  13. Порядок дій платника для припинення відрахувань
  14. Збір і подача документів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти як компенсація на утримання використовуються повсюдно.

Традиційно під цим поняттям мають на увазі компенсацію при розлученні батьків. Однак це лише єдиний випадок з численного переліку, передбаченого законодавством.

необхідність компенсації

виникнення необхідності

Законодавство Російської Федерації передбачає зобов'язання батьків перед своїми неповнолітніми дітьми. Як вони це будуть робити, батьки визначають самостійно, причому інтереси дітей мають стояти на першому місці.

Але досить часто відбувається розпад сім'ї. Батьки розходяться, і діти залишаються або з матір'ю або з батьком. Виникає питання подальшого забезпечення неповнолітньої дитини і, таким чином, виникає необхідність стягнення аліментів. Для цього батьки можуть скласти і укласти між собою добровільне угоду, в якому прописують щомісячну суму виплат.

При неможливості добровільно домовитися, як розрахувати аліменти на дитину, на допомогу приходять судові органи.

Також необхідність в аліменти може виникнути і у самій дружини (чоловіка). Стягнення також відбувається за допомогою суду, проте тут знадобитися надати серйозну доказову базу, де докладно обгрунтовується право на таке утримання і сума.

На кого можна стягнути?

На кого можна стягнути

Як вже говорилося, поняття аліментів досить широке і виплачувати аліменти можуть не тільки батьки на утримання своїх дітей.

За Російському законодавству, зобов'язання по утриманню може з'явитися не тільки у батька (як буває найчастіше), але і інших членів сім'ї: у матері, між бездітними подружжям або навіть подружжям, які знаходяться в розлученні. До цього списку можна додати братів і сестер, бабусь і дідусів, а так же онуків.

Та й діти, досягнувши свого 18-річчя, не звільняються від обов'язку утримувати своїх батьків, стаючи, таким чином, платниками.

Виходячи з цього, стає зрозумілим, що коло платником аліментів досить широкий, а кожен випадок виплат аліментів визначено Сімейним законодавством.

Документальні підстави

Документальні підстави

Утримання аліментів відбувається в двох випадках: при добровільному заяві або на вимогу суду. Як в першому, так і в другому варіанті обов'язково надання документів. При добровільної виплати досить однієї заяви від тієї людини, хто буде виплачувати.

У заяві в обов'язковому порядку повинні бути вказані:

  • прізвище ім'я по батькові та паспортні дані одержувача виплат;
  • прізвище ім'я по батькові дитини і його вік (якщо двоє або більше, то кожного окремо);
  • найменування виплат, з яких аліменти будуть утримані;
  • розмір виплат аліментів;
  • порядок утримання;
  • термін;
  • перша дата;
  • реквізити отримувача аліментів

При відсутності добровільних намірів, утримування аліментів відбувається через суд.

В такому випадку необхідні документи:

  • Судовий наказ. Видається після подачі заяви в суд і на його підставі можуть бути утримані аліменти /
  • Виконавчий лист. Підставою для його отримання є винесене рішення суду після подачі позову.
  • Угода між батьками, завірена нотаріально. Може бути складено в разі, якщо в процесі судових розглядів батьки прийшли до мирної угоди.

алгоритм розрахунку

алгоритм розрахунку

Розмір аліментів на одного, двох і більше дітей

Добре, якщо між батьками встановлено угоду про суму виплат. Якщо ж такого немає, то виплату аліментів оформляють в судовому порядку, і тоді сума буде обчислюватися відповідно до закону.

Утримання дітей, які не досягли повноліття, обійдеться в певну суму, розмір якої зазначено в СК Російської Федерації:

  • Утримання однієї дитини обійдеться в 1/4 частина від загального щомісячного доходу одного з батьків (25%);
  • Зміст двох дітей обійдеться в 1/3 частина від загального щомісячного доходу одного з батьків (33%);
  • Зміст трьох і більше дітей обійдеться в 1/2 частина від загального щомісячного доходу одного з батьків (50%).

Найчастіше так воно і є, але в деяких випадках суд має право змінити встановлені законом частки виплат. При зміні враховуються деякі нюанси, наприклад, особливе сімейне чи матеріальне положення зацікавлених сторін. При нерегулярної заробітної плати або коли вона видається валюті іншої країни, суд, керуючись статтею 83 Сімейного Кодексу РФ, може призначити виплати у твердій валюті і утримувати її щомісяця

Розглянемо такий приклад. Заробітна плата платника 30 тисяч рублів. За рішенням суду він повинен виплатити аліменти на одну дитину, тобто 25% від доходу. Від загальної суми в 30 тисяч нараховується ПДФО - 3900 руб. (30000х13%). До виплати залишається 26100 (30000-3900). З цієї суми утримуються аліменти в розмірі 6526 руб. (26100х25%). Частина, що залишилася, 19575 руб. (26100-6525), видається працівникові на руки.

Не всі кадрові документи видаються на руки співробітникам. Читайте про особливості особової справи працівника.

Який порядок зміни юридичної адреси ТОВ? Дізнайтеся тут.

Максимальний розмір і черговість нарахування

Визначити чіткий максимальний розмір аліментів, досить, складно, так як, найчастіше, вони визначаються процентним співвідношенням від заробітної плати платника. За встановленим загальним правилом, батьку, який виплачує компенсацію, після її утримання, має залишитися не менше 30% від заробітку. Інакше кажучи, максимальна сума аліментів дорівнює 70% від загальної суми заробленого на місяць батьком-боржником.

Утримання проводиться практично з усіх видів оплати (виключення складають виплати на народження дітей).

Добре якщо дитина один, а ось як розрахувати аліменти на двох дітей, або дітей від різних матерів? Як визначити черговість виплат? Перш за все, аліменти виплачуються в першу чергу, а вже потім розраховуються всі інші борги платника. Відбувається це зазвичай в кінці місяця. До цього часу бухгалтерією розраховуються всі виплати, і відбувається нарахування ПДФО. Саме тому аліменти не утримують з авансу.

Якщо платник сплачує аліменти за кількома виконавчими листами, то для початку складається загальна сума доходу, з неї утримуються максимальні 70%. Отримана сума пропорційно ділитися між усіма одержувачами.

За неповний місяць

За неповний місяць

Найчастіше проблема з нарахуванням виплат аліментів виникає в місяць, коли вік дитини досягає вісімнадцятиріччя. За затвердженим законодавством з цього моменту виплати припиняються.

Інакше кажучи, конкретна дата, припиняє виплати, це дата народження дитини.

При розрахунку аліментів за місяць, в якому дитині виповнюється 18 років, заробітна плата платника ділиться на дві частини. Перша частина - з початку місяця і до дати повноліття. З неї і розраховуються виплати. Друга частина - з моменту повноліття дитини і до кінця місяця. Ця частина утриманню аліментів не підлягає.

В якому випадку стягнення неможливо?

Ситуації, в яких неможливо стягнути аліменти з одного з батьків, прописані в статті. 2 ст. 120 СК РФ - 2. В ній перераховані всі основні моменти неможливості утримання цього виду компенсації.

До них відносяться:

  • повноліття дитини або її усиновлення до 18 років;
  • якщо до 18 років дитина самостійно досяг повної дієздатності;
  • в ситуації, коли дитина переходить на державне забезпечення;
  • коли який потребує матеріальної допомоги одержувач аліментів вступає в новий шлюб;
  • в ситуації, коли одержувач визнається судом працездатним і матеріально забезпеченим;
  • в зв'язку зі смертю одержувача аліментів або людини, який сплачує аліменти.

Дивіться також відео про стягнення аліментів

Якщо є заборгованість

Як судове призначення виплат, так і добровільне угоду колишнього подружжя не дають повної гарантії, що дитина до досягнення повноліття буде отримувати гроші регулярно.

Є безліч причин, в силу яких аліменти виплачуються без дотримання зазначеного терміну, нерегулярно. А досить часто, виплати припиняються зовсім. Таким чином, виникає заборгованість по виплатах аліментів. Як показує реальна ситуація, з року в рік анализируемая фахівцями, заборгованість по виплатах аліментів виникає по ряду причин.

Найбільш частими називають:

  • Ухилення від виплат аліментів відбувається навмисно.
  • Неспроможність платника через його хворобу, відсутність постійного місця роботи, а, відповідно, і заробітку або якісь сімейні обставини, що безпосередньо впливають на можливість виплатити грошові кошти.
  • Через помилки, яку можуть допустити при розрахунку нарахувань в бухгалтерії підприємства, де платник працює.
  • З вини самого одержувача, який може відмовлятися від грошових переказів і приховувати своє місце проживання.

Обидві сторони при вирішенні питань боргових виплат аліментів, зобов'язані знати, що існують узаконені строки позовної давності, зафіксовані російським законодавством. Але якщо заборгованість виплат відбувається з вини платника, на неї термін давності не поширюється. Вимагати виплатити такий борг можна не тільки до моменту повноліття дитини, але і після того, як йому виповниться 18 років.

Як розрахувати неустойку за аліментами?

Як розрахувати неустойку за аліментами

При існуванні заборгованості по виплатах аліментів, з'являється необхідність розрахувати суму неустойки. Її розрахунок відбувається згідно СК РФ, стаття 115. У ній прописано, то розмір неустойки становить 0,5% від загальної суми боргу і розраховується вона щодня, тобто за кожен день прострочення.

Для прикладу розглянемо ситуацію. У жовтні сума виплат в розмірі 4500 рублів не надійшла. У цьому місяці 30 календарних днів, значить, маємо таку пропорцію: 4500х0,5% х30. Виходить, що неустойка за жовтень дорівнює 675 рублям.

У випадках непогашення неустойки до її сумі буде постійно додаватись сума за всі прострочені дні платежу, які підуть в новому місяці.

Слід звернути увагу на те, що неустойку можна розрахувати за період, який передував зверненню до суду. Це стане можливим, якщо заявник зможе довести, що постійно намагався домогтися виплат і угоду між обома сторонам не укладалася.

Крім цього, не повинно бути вироблено ніяких виплат під час оскарження справи. Виплати призначаються в судовому порядку за термін не більше трьох років.

стягнення боргу

стягнення боргу

Законодавством Російської Федерації передбачена захист одержувача від усіляких ризиків, пов'язаних з несплатою аліментів. Крім того, передбачена і процедура розрахунку боргу та його справляння.

Кожен індивідуальний випадок виникнення боргу по виплатах вимагає ретельного аналізу і з'ясування причин виникнення заборгованості.

Така необхідність обумовлена ​​правильним прийняттям позитивного або негативного рішення на адресу боржника.

Розраховується сума боргу декількома варіантами. Займається цим служба судових приставів на місцях. Вибирається конкретний варіант розрахунку виходячи, перш за все, від того, наскільки боржник готовий до співпраці з судовим виконавцем, а так само від того, які форми виплат йому були призначені.

Наприклад, при аліменти, які були призначені в частках від доходу платника, сума боргу буде прямо залежати від заробітку та інших видів доходу. Ці відомості повинні бути надані в службу судових приставів або самим платником, або податковим органом влади.

При відсутності зазначених даних пристав має повне право розрахувати суму заборгованості, виходячи з розмірів середньостатистичної заробітної плати по країні.

Якщо ж сума виплат вказана конкретно, то розрахувати борг можна за показником прожиткового мінімуму в тому регіоні, де відбувається утримання боргу.

Якщо платник не має доходу

Якщо платник не має доходу

Ситуація, при якій колишні чоловіки пояснюють своє небажання платити аліменти простий відмовкою про те, що немає роботи або заробітна плата маленька і на все не вистачає, зустрічається часто. Або ж заробіток непостійний і оплата відбувається нерегулярно, знову ж таки, платити нічим.

Такі відмовки не мають жодної юридичної підстави. За Російському законодавству аліменти на неповнолітню дитину батько зобов'язаний платити. І зовсім не важливо, працює він чи ні.

У судовому розгляді, якщо аліменти ще жодного разу не стягувалися, і немає ніяких документів, які б підтверджували платоспроможність платника, суд може виставити розміри виплат в твердій грошовій валюті.

Якщо ж процес виплат уже йде, а відрахувань немає, утворюється заборгованість, яку, знову ж таки, необхідно виплатити. І зробити це можна за допомогою судових приставів, які опишуть наявне майно в рахунок виплати аліментів.

І зробити це можна за допомогою судових приставів, які опишуть наявне майно в рахунок виплати аліментів

У комерційних організаціях принцип стягнення боргів відбувається через суд. Дізнайтеся, як розрахувати пеню за ставкою рефінансування.

Щоб не зробити помилку, дізнайтеся все типові помилки при складанні графіка відпусток в цій статті.

Оплата праці за внутрішнім сумісництвом може бути встановлена ​​пропорційно відпрацьованому часу. подробиці тут.

Порядок дій платника для припинення відрахувань

Підстави

Підстави

З одного боку, виплата аліментів на утримання дітей, які не досягли повноліття, є обов'язковою процедурою, але з іншого боку законодавство передбачає невеликі відхилення у вигляді зменшення розмір виплат, а в індивідуальних випадках, і повне припинення.

Звичайно, причини, за якими платник не може виплатити повну суму аліментів, повинні бути по-справжньому об'єктивні, обгрунтовані і документально підтверджені.

Такі зміни можуть бути пов'язані з різними обставинами в кожному конкретному випадку. Підставою для зменшення або повного припинення виплат може стати серйозна хвороба, інвалідність або втрата всього майна в результаті нещасного випадку. Крім того, сюди ж можна віднести і порушення прав громадянина, оспорювання яких відбувається через суд.

Збір і подача документів

Збір і подача документів

Для того щоб домогтися зменшення розмір виплат або повного їх припинення платник зобов'язаний підготувати документальні підтвердження своєї неспроможності або слабкого здоров'я.

У першому випадку для подачі позову до мирового суду, до заяви слід додати:

  • довідку про доходи з місця постійної роботи;
  • виписку з будинкової книги про склад сім'ї;
  • свідоцтва про народження дітей;
  • розрахунок коштів, що йдуть на їх утримання.

У другому випадку до позовної заяви слід додати ті ж документи, але з додаванням медичного висновку або свідоцтва МСЕК.

Після того як суд винесе рішення, його необхідно донести до служби судових приставів, яка займається цією справою. На підставі виданого судом акту і проводиться коригування виплат або повне їх списання.

Розрахунок виплат аліментів - справа не стільки доброї волі, скільки зобов'язання перед близькими. І невиконання своїх зобов'язань перед неповнолітніми дітьми може привести до багатьох неприємностей, пов'язаних з законом.

На кого можна стягнути?
Який порядок зміни юридичної адреси ТОВ?
Добре якщо дитина один, а ось як розрахувати аліменти на двох дітей, або дітей від різних матерів?
Як визначити черговість виплат?
В якому випадку стягнення неможливо?
Як розрахувати неустойку за аліментами?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online