Як подати на аліменти поза шлюбом, документи, заява

  1. Чи можна подати на аліменти без шлюбу
  2. Як подати документи на аліменти поза шлюбом
  3. Порядок і процедура
  4. Позовну заяву
  5. Зразок позову про стягнення аліментів поза шлюбом
  6. витрати
  7. Судова практика
  8. Необхідні документи на аліменти на дитину поза шлюбом
  9. Як законно уникнути аліментів на дитину поза шлюбом
  10. Що робити, якщо батько не визнає дитину
  11. терміни
  12. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

149 переглядів

Сімейним кодексом Російської Федерації зафіксовано, що батько й мати дитини зобов'язані в рівній мірі брати участь у вихованні малюка. Це стосується фінансового змісту, допомоги в отриманні освіти, формування характеру, а також захисту їх прав та інтересів. При цьому законодавством немає поділу на пари, які офіційно зареєстрували шлюбні відносини і ті, які живуть в цивільному шлюбі.

При цьому законодавством немає поділу на пари, які офіційно зареєстрували шлюбні відносини і ті, які живуть в цивільному шлюбі

Право на отримання аліментів виникає у дитини незалежно від наявності офіційно зареєстрованих відносин у батьків. Головне, щоб батько, з якого планується стягувати аліменти, був записаний в його свідоцтві про народження.

Але як бути, якщо немає ні шлюбу, ні офіційного запису дитини на батька?

Чи можна подати на аліменти без шлюбу

Нормами СК РФ встановлено, що якщо батько проживає окремо від своєї дитини і активної участі в її вихованні не приймає, то повинно прийматися рішення про стягнення з нього аліментів на користь малюка.

Так, батько буде вважатися таким і буде повинен перераховувати фінансову допомогу неповнолітньому малюкові, якщо:

  • дитина була народжена в офіційному шлюбі;
  • малюк з'явився на світ протягом 300 діб з моменту розлучення;
  • визнано батьківство татом без реєстрації шлюбних відносин з подачею відповідної заяви в ЗАГС в будь-який час.

Увага! Таким чином, мати малюка може подати позов про стягнення аліментів з другого з батьків, якщо батьківство буде записано автоматично, визнано добровільно або встановлено в судовому порядку.

Більш того, стаття 53 СК Росії визначає, що позашлюбні діти, щодо яких визнано батьківство, мають такі ж права і обов'язки, що і малюки, народжені в шлюбі.

У даній статті ми розглянемо ситуацію, коли факт батьківства підтверджений документально і батько вписаний в свідоцтво про народження дитини. Для стягнення аліментів в протилежному випадку, коли батько дитини офіційно не встановлено, процедура буде значно відрізнятися.

Як подати документи на аліменти поза шлюбом

Сплата аліментів поза шлюбом може проводитися як добровільно, на підставі угоди , Так і стягуватися примусово.

Навіть якщо шлюб не зареєстрований, пара має можливість підписати добровільну угоду на виплату фінансової допомоги на користь дитини. Аліментна домовленість оформляється виключно у формі письмової угоди, яке обов'язково фіксується нотаріально. Документ повинен містити такі відомості:

  • розміри виплат;
  • порядок здійснення виплат;
  • частота переказів.

Але, як показує практика, матері і батька вкрай рідко вдається самостійно прийти до єдиної угоди, тому доводиться звертатися до суду з позовною заявою.

Порядок і процедура

Подати на аліменти можна двома способами:

  • Подавши вимога про винесення судового наказу - якщо відомі доходи батька дитини і аліменти стягуються в частках;
  • Подати позов до суду, якщо є проблеми з підтвердженням доходів батька або ж аліменти потрібно встановити у твердій сумі.

Згідно з основними принципами здійснення судочинства, позовна заява повинна бути направлена ​​в ту інстанцію, яка розташована за місцем проживання відповідача. Однак ч. 3 ст. 29 ЦПК РФ дає позивачеві право вибрати підсудність у справах про стягнення аліментів і подати документи за місцем свого проживання.

При цьому подача заяви може здійснюватися кількома способами:

  • особисто;
  • поштовим зв'язком;
  • через представника, який діє на підставі нотаріального доручення.

Подальша процедура стягнення аліментів включає такі етапи:

  • прийняття клопотань судом;
  • призначення дати розгляду позову;
  • судове засідання;
  • вступ рішення в юридичну силу;
  • добровільне виконання судового вердикту або ж залучення приставів до примусового стягнення фінансових коштів.

Важливо! В якості додаткової стадії також можна виділити процедуру встановлення або спростування батьківства, якщо дитина не записаний на батька або ж у разі, коли батько в судовому засіданні починає оскаржувати своє батьківство і пред'являє зустрічну вимогу.

Позовну заяву

Позов повинен бути підготовлений зацікавленою стороною, а саме другим з батьків.

Формується звернення до суду трьох примірниках:

  • суду;
  • заявнику - для відмітки про прийняття судом позову;
  • відповідачу.

Позивач відносить до канцелярії суду всі екземпляри, на одному з яких працівник суду ставить відмітку про отримання і повертає позивачеві.

Позивач відносить до канцелярії суду всі екземпляри, на одному з яких працівник суду ставить відмітку про отримання і повертає позивачеві

Також, службовець суду перевіряє повноту і правильність оформлення заяви, інформуючи заявника про можливі виявлені недоліки. При цьому він не має права на повернення позову з метою усунення недоліків.

Так, позовна заява про стягнення аліментів поза шлюбом повинно містити такі дані:

  • найменування судового органу, на розгляд якого спрямовується позов;
  • персональні відомості позивача (прізвище, ім'я, по батькові, адреса проживання та контактні дані);
  • інформація про другий батьку;
  • введення, що містить інформацію про відсутність будь-якої участі у вихованні малюка другим з батьків;
  • основна частина, з відображенням відомостей про час народження дитини, а також про факт реєстрації шлюбних відносин;
  • докладний опис витрат на утримання і виховання чада, яким обґрунтовується сума аліментів;
  • графа «прошу», в якій обмовляється прохання стягнути кошти з партнера.

Важливо! Суд може залишити позов без подальшого руху, якщо громадянин не підкріпить клопотання комплектом документів, обставини і факти з яких відображені в позові.

Зразок позову про стягнення аліментів поза шлюбом

Представлений зразок позовної заяви відноситься до простої ситуації, коли батько визнає свою дитину і не заперечує за фактом батьківства.

Встановленню в даному випадку буде підлягати лише обставини ухилення від утримання дитини і не більше того.

Встановленню в даному випадку буде підлягати лише обставини ухилення від утримання дитини і не більше того

Якщо вам потрібно стягнення аліментів у твердій сумі або ж стягнення аліментів в рамках встановлення батьківства - зверніться за консультацією до наших юристів. Фахівці нашого сайту готові надати безкоштовну консультацію по будь-яких питань, що стосуються складання позовної заяви.

витрати

На сьогоднішній день розмір державного мита на стягнення аліментів становить 150 рублів, від сплати яких позивачі за позовами, спрямованим на захист інтересів неповнолітнього, підлягають звільненню.

На сьогоднішній день розмір державного мита на стягнення аліментів становить 150 рублів, від сплати яких позивачі за позовами, спрямованим на захист інтересів неповнолітнього, підлягають звільненню

Надалі мито буде стягнена з відповідача за підсумками розгляду справи. Якщо ж в позові буде відмовлено, кошти будуть утримані з позивача.

Судова практика

13 травня 2015 року був затверджений Огляд судової практики ВС РФ у справах про стягнення аліментів на користь неповнолітніх дітей. До збірки потрапили і матеріали про розгляд справ щодо позашлюбних дітей.

До збірки потрапили і матеріали про розгляд справ щодо позашлюбних дітей

Так, згідно зі статистичними даними, 70% судових суперечок пов'язані з супутньою процедурою встановлення батьківства. І якщо в ході судового розгляду буде доведено, що відповідач - біологічний батько дитини, то аліменти присуджуються в ста відсотках випадків. Закон завжди знаходиться на стороні дітей.

При цьому 100% справ, де відомості про батька спочатку були в документах дитини, точно також закінчувалися стягненням аліментів з батька без прив'язки до офіційної реєстрації шлюбу.

Необхідні документи на аліменти на дитину поза шлюбом

Для прийняття позову до провадження, потрібно надати пакет таких паперів:

  • копія паспорта позивача (всіх заповнених сторінок);
  • документ про народження дитини (незалежно від наявності позначки про батька);
  • довідка з міської ради (улічкома, КК) про склад сім'ї;
  • виписка про доходи представника дитини за минулі три місяці.

Також, якщо приймалося рішення про визнання батьківства щодо дитини народженої поза шлюбом, то обов'язково додається відповідний вердикт суду. Рішення завіряється в установленому порядку, на ньому проставляється відповідна відмітка про вступ в силу.

Як законно уникнути аліментів на дитину поза шлюбом

Навіть якщо чоловік і жінка не реєстрували офіційних відносин, але проживали спільно, в свідоцтві про народження дитини ставиться відмітка про тата при наявності від нього явного волевиявлення.

Такий запис є підтвердженням батьківства з боку чоловіка. Але, нерідко, коли справа доходить до суду, батько відмовляється від родини, щоб уникнути виплат. Також можливі випадки, коли чоловік завчасно знає, що не є батьком малюка, але погоджується на закріплення свого прізвища в свідоцтві про народження.

У будь-якому випадку, оспорювання батьківства - це законна підстава для звільнення від фінансової відповідальності щодо чада. Для цього потрібно виконати такі дії:

  • після початку розгляду справи в суді, відповідач може подати зустрічне клопотання про призупинення процесу і призначення ДНК експертизи;
  • отримання вердикту суду на проведення дослідження;
  • очікування результатів і їх підкріплення до матеріалів справи;
  • аналіз висновку і прийняття рішення по суті.

Якщо експертиза встановить, що чоловік - батько малюка, то суддя гарантовано приймає вердикт на користь неповнолітнього і стягує аліменти. В іншому ж випадку позов відхиляється.

Таким чином, єдиний законний спосіб уникнути аліментів на позашлюбну дитину - оспорити своє батьківство. Інших варіантів немає!

Інших варіантів немає

Приклад: Позивачка С. Подала позов про стягнення аліментів з Б., який є батьком їхніх спільних дітей - Івана та Алли. С. і Б. в шлюбних відносинах не перебували, жили разом протягом тривалого часу.

У суді Б. заявив зустрічну вимогу про оспорювання батьківства, вказавши, що С. йому зраджувала, власних дітей, він, на проведення експертизи він згоден. Генетична експертиза встановила, що Б. є батьком сина Івана, але до батьківства Алли не має ніякого відношення. З огляду на це суд стягнув аліменти з Б. на утримання сина Івана, а ось у стягненні аліментів на дочку Аллу відмовив.

Що робити, якщо батько не визнає дитину

З іншого боку, встановлення батьківства є необхідним кроком у випадках, коли батько не визнає дитину і після його народження відмовився від внесення запису про себе в метричні документи малюка.

В такому випадку, мати малюка повинна зібрати максимальний набір доказів, що підтверджують родинні стосунки тата з малюком. До таких належать:

  • фото та відеозаписи;
  • показання свідка;
  • квитанції про комунальні платежі;
  • довідки, характеристики.

Під час судового розгляду спору жінка повинна подати позов про призначення експертизи ДНК.

Під час судового розгляду спору жінка повинна подати позов про призначення експертизи ДНК

ВАЖЛИВО: Дослідження може проводитися тільки за згодою чоловіка, якщо батько відмовляється від проходження дослідження, то суд приймає рішення на підставі поданих жінкою доказів і, як правило, визнає чоловіка батьком дитини.

ВАЖЛИВО: Дослідження може проводитися тільки за згодою чоловіка, якщо батько відмовляється від проходження дослідження, то суд приймає рішення на підставі поданих жінкою доказів і, як правило, визнає чоловіка батьком дитини

Приклад: Громадянка А. і громадянин Б. протягом трьох років проживали спільно в квартирі чоловіка, вели спільне господарство і спільно витрачали фінансовий бюджет. Через півтора року цивільного шлюбу народилася дочка. Але щоб отримати більше допомогу від держави, жінка під час оформлення свідоцтва про народження дочки повідомила, що виховує малюка сама і дані батька називати відмовилася.

Коли дитині було півтора року, пара розійшлася і жінка подала в суд на стягнення аліментів з цивільного чоловіка. В судовому засіданні відповідач відмовився проходити ДНК експертизу, але своє батьківство не визнав. Суд проаналізував свідчення сусідів, виписки з медичних карт, чеки про оплату комунальних послуг і прийняв рішення про підтвердження батьківства виключно на матеріальних доказах. Вердиктом суду громадянин Б. визнаний батьком дитини і з нього стягнуто аліменти на користь малюка.

терміни

Спори про стягнення аліментів поза шлюбом розглядаються швидко - не пізніше 1 місяця в позовному порядку.

А ось якщо буде потрібно встановлення батьківства або ж відповідач заявить зустрічний позов про оскарження - суперечка затягується на два-три місяці, що пов'язано з тривалими суперечками і небажанням батька здійснювати фінансову підтримку малюка.

Прискорити процедуру можна, якщо залучити до розгляду справи кваліфікованого юриста і заздалегідь подбати про докази і виборі експертної установи.

Прискорити процедуру можна, якщо залучити до розгляду справи кваліфікованого юриста і заздалегідь подбати про докази і виборі експертної установи

Допомога юриста в суді загрожує додатковими грошовими витратами. Залежно від міста, а також від пакета юридичних послуг, такі витрати можуть варіюватися від 3 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ви завжди можете безкоштовно проконсультуватися з нашими юристами, направивши відповідний запит на гарячу лінію сайту.

потрібен юрист

Не варто пускати процес стягнення аліментів на самоплив. Заручіться підтримкою кваліфікованих фахівців, які готові дати грамотну пораду абсолютно безкоштовно.

Своєчасний рада по суті допоможе вам уникнути тривалих термінів розгляду справи і дозволить з першої спроби подати правильно складені документи.


Оцініть статтю

Але як бути, якщо немає ні шлюбу, ні офіційного запису дитини на батька?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online