Як подати на аліменти після розлучення

  1. Аліменти після розлучення і все, що з цим пов'язано
  2. Можливі нюанси і труднощі
  3. Калькулятор розміру аліментів на дитину
  4. Позовна заява про стягнення аліментів на двох дітей у твердій сумі
  5. Зразок заповнення заяви на аліменти в твердій грошовій сумі
  6. Приклад позову про зменшення розміру аліментів
  7. Зразок позовної заяви про розірвання шлюбу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розлучення - складна процедура, особливо, якщо чоловік і жінка розходяться зі скандалом і через їх особистих негараздів страждають діти. Згідно із законом той чоловік, який після розлучення буде проживати окремо від дитини, повинен допомагати йому фінансово, регулярно перераховуючи встановлену відповідною угодою або судовим рішенням суму. Про те, як подати на аліменти після розірвання шлюбу і які нюанси потрібно знати для успішного вирішення ситуації ви дізнаєтеся далі. Розлучення - складна процедура, особливо, якщо чоловік і жінка розходяться зі скандалом і через їх особистих негараздів страждають діти

Як подати на аліменти після розлучення

зміст матеріалу

Аліменти після розлучення і все, що з цим пов'язано

аліменти

Під визначення «аліменти» потрапляють грошові виплати, призначені для фінансового змісту неповнолітнього або недієздатного дитини, колишнього чоловіка. Найчастіше ведеться мова про аліменти на дитину. Саме на їх прикладі і буде розглянуто порядок розгляду.

Перш за все, батьків, під опікою якого залишився дитина, потрібно звернутися до мирового суду з відповідним позовом. Крім батька такі повноваження мають законні представники неповнолітнього громадянина: адміністрація дитячого будинку, співробітники органів опіки і т.д.

Щоб співпраця з судом було максимально швидким, простим і продуктивним, потрібно заздалегідь підготувати всі необхідні документи і розібратися в алгоритмі дій. Стандартний пакет документів включає наступні позиції:

  • позов на аліменти;
  • свідоцтво про розлучення;
  • свідоцтво про народження кожної дитини;
  • виписку, що підтверджує факт проживання дитини із заявником.

аліменти

Залежно від особливостей конкретної ситуації, суд може вимагати надати інші документи. Цей момент слід уточнювати в окремому порядку.

Заява складається в кількості трьох примірників, по одному для кожного учасника справи, включаючи суд. Заява має бути складена за встановленою формою. По-перше, потрібно правильно вказати найменування суду. По-друге, повинні бути вказані всі значущі персональні дані учасників розгляду. По-третє, в основній частині документа потрібно детально розповісти про всі обставини, на підставі яких позивач вирішив звернутися до суду із запитом на стягнення з відповідача аліментів (інформація про дитину, час, що минув з розлучення та ін.).

)

Угода про сплату аліментів

Позов традиційно подається за місцем реєстрації відповідача. Але батькам, які займаються опікою над малолітніми дітьми, зазвичай дозволяється звертатися із заявою до суду за місцем свого проживання.

Варіанти сплати і стягнення аліментів

Після прийняття позову суд вивчить обставини справи і якщо вимоги заявника будуть полічені об'єктивними і обґрунтованими, розгляд перейде на етап розрахунку величини аліментних виплат. Це значення залежить від ряду факторів, в числі яких: розмір заробітку платника, умови проживання дитини та її потреби, наявність у платника інших неповнолітніх дітей та / або недієздатних родичів та ін.

В цілому ж розмір аліментів може бути встановлений у вигляді фіксованої суми або частки від доходів відповідача. Фіксована сума призначається, якщо дохід платника не відрізняється регулярністю і високими показниками.

При цьому подавати на аліменти можна, навіть якщо чоловік і жінка не були одружені офіційно, а просто жили разом і за час спільного проживання у них з'явилися спільні діти. Потрібно лише щоб батько був записаний в свідоцтві про народження. В іншому випадку доведеться робити експертизу для підтвердження факту батьківства.

Можливі нюанси і труднощі

Заборгованості по аліментах

Аліменти починають нараховуватися з моменту подачі позивачем заяви і супутніх документів. Однак нерідко трапляються ситуації, коли деякий час після розлучення необхідності у стягненні аліментів не було, а потім така потреба з'явилася. Є рішення і на такий випадок - аліменти можна стягнути за останні 3 роки після розлучення. Якщо ж відповідач навмисно ухилявся від своїх обов'язків і по відношенню до нього застосовувалися розшукові заходи, аліменти можуть бути стягнуті за весь період.

81 СК РФ

Згідно із законом аліменти сплачуються до моменту досягнення дитиною повнолітнього віку. Після 18 років можна розраховувати лише на компенсацію заборгованості, що утворилася або ж на фінансову підтримку в разі навчання на денному відділенні університету чи іншого навчального закладу.

Ст. 80 СК РФ

Згідно із законом у мирового судді є 5 днів на розгляд заяви позивача і винесення наказу про стягнення аліментних виплат. Платити мито при подачі такого позову заявнику не потрібно. Якщо винести наказ не представляється можливим, справа розглядається протягом місяця.

У разі якщо відповідач буде ховатися або ж якщо позивач не зможе надати суду інформацію про місце його проживання, другого з батьків оголосять в розшук з метою встановлення його місця перебування.

У разі якщо відповідач буде ховатися або ж якщо позивач не зможе надати суду інформацію про місце його проживання, другого з батьків оголосять в розшук з метою встановлення його місця перебування

83 СК РФ

Якщо мати, що подає позов про стягнення аліментів з безвідповідального батька сама є неповнолітньою, її інтереси має представляти уповноважена особа (батько, опікун і ін.). Аналогічне становище актуально і по відношенню до неповнолітніх неодруженим відповідачам.

84 СК РФ

Якщо позивач не згоден з певним судом розміром аліментів, він може подати відповідну заяву, аргументувавши свої вимоги. Також величина виплат може змінюватися за іншими обставинами. Наприклад, якщо у відповідача народиться ще одна дитина, сума стягнень буде переглянута.

В цілому ж суд буде намагатися визначити таку величину відрахувань, щоб рівень життя дитини не зазнав істотних змін в гіршу сторону. У процесі розрахунку береться до уваги сімейний стан і фінансове становище кожної сторони та інші вагомі чинники. Наприклад, якщо відповідач не має постійного місця трудової діяльності, намагається приховати величину своїх реальних доходів або ж просто ухиляється від обов'язку сплати аліментів, суд може накласти стягнення на належну йому власність з метою задоволення вимог позивача.

Наприклад, якщо відповідач не має постійного місця трудової діяльності, намагається приховати величину своїх реальних доходів або ж просто ухиляється від обов'язку сплати аліментів, суд може накласти стягнення на належну йому власність з метою задоволення вимог позивача

85 СК РФ

Нерідко зустрічаються ситуації, при яких дитина і його батько гостро потребують грошей і не можуть чекати місяць, покладений на розгляд справи. У таких випадках суд зазвичай призначає тимчасове утримання до моменту остаточного вирішення спору. Для цього зацікавленій стороні потрібно подати відповідне клопотання, можна навіть в усній формі.

90 СК РФ

Якщо в майбутньому призначені судом аліменти будуть перевищувати встановлені раніше тимчасові виплати, відповідача зобов'яжуть компенсувати різницю. При зворотному ж ситуації позивач не буде зобов'язаний компенсувати переплату.

Багатьох батьків цікавить, чи є сенс звертатися до суду з позовом, якщо відповідач не має постійної роботи і стабільного доходу. Робити це дійсно потрібно. Якщо суд задовольнить ваші вимоги, відповідач буде зобов'язаний як платити аліменти, так і компенсувати заборгованість в разі її наявності.

Тепер ви знаєте, як подати на аліменти після розлучення, і які особливості має ця процедура. Отримана інформація допоможе вам зорієнтуватися в ситуації, уникнути ряду непорозумінь і не допустити помилок.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Калькулятор розміру аліментів на дитину

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Позовна заява про стягнення аліментів на двох дітей у твердій сумі

Позовна заява про стягнення аліментів на двох дітей у твердій сумі

Зразок заповнення заяви на аліменти в твердій грошовій сумі

Зразок заповнення заяви на аліменти в твердій грошовій формі

Приклад позову про зменшення розміру аліментів

Приклад позову про зменшення розміру аліментів

Зразок позовної заяви про розірвання шлюбу

Зразок позовної заяви про розірвання шлюбу

Відео - Як подати на аліменти після розлучення

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online