Як подати на аліменти після розлучення: документи і куди подавати?

  1. Спрощений порядок стягнення аліментів
  2. Загальний порядок подачі позову на аліменти
  3. Стягнення аліментів через кілька років після розлучення
  4. Як стягнути аліменти з іноземця
  5. Документи для стягнення аліментів
  6. Як оформити позовну заяву на стягнення аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мирний і найменш витратний спосіб визначити суму і порядок сплати аліментів після розлучення - укласти угоду і прописати в ньому всі істотні умови

Мирний і найменш витратний спосіб визначити суму і порядок сплати аліментів після розлучення - укласти угоду і прописати в ньому всі істотні умови. Але дуже часто колишнє подружжя не здатні досягти згоди і з менш важливих питань, тому стягувати аліменти однієї зі сторін доводиться в судовому порядку. З проблемою, як подати на аліменти після розлучення, стикаються багато жінок і розібратися у всіх юридичних тонкощах може бути непросто.

Спрощений порядок стягнення аліментів

У деяких випадках справа можна розібрати в спрощеному порядку, замінивши тривалий і витратний судовий розгляд процедурою видачі судового наказу. Цей порядок на практиці доцільно застосовувати лише в одному випадку: коли відповідач згоден на сплату аліментів, але ніяких дій для цього робити не хоче. Якщо відповідач у десятиденний термін заявить заперечення про виконання випущеного судового наказу, то справа буде розглянута в позовному порядку, тому стягнути таким чином аліменти з ухиляється від їх сплати чоловіка неможливо.

Умови, при яких можна обійтися судовим наказом при призначенні аліментів:

  • немає інтересів третіх осіб - відповідач не сплачує аліменти на інших дітей. Слід мати на увазі, що в якості третіх осіб необхідно також залучити представника банку, якщо стягнення аліментів може перешкодити виплачувати великий кредит;
  • відсутній спір про батьківство;
  • відсутня вимога стягнення аліментів на повнолітніх непрацездатних дітей;
  • немає вимоги стягнення аліментів у твердій сумі.

Позивач подає мировому судді заяву про видачу судового наказу, сплата держмита в цьому випадку не потрібно. Справа розбирається за одне засідання і досить швидко, в присутності позивача і відповідача.

Загальний порядок подачі позову на аліменти

Незалежно від обставин справи, при наявності спору аліменти завжди стягуються в судовому порядку. Перше питання, яке належить вирішити стороні, зацікавленої у стягненні аліментів - до якого суду подавати позов. Для визначення місця судового розгляду застосовується кілька правил:

  • за загальним правилом будь-який позов подається за місцем проживання позивача;
  • якщо разом з позивачем проживають неповнолітні діти, позов подається за його (її) місцем проживання. Але в ситуації, коли у позивача є вибір, до якого суду подати заяву, він може вибрати, виходячи з питань власної зручності;
  • якщо місце проживання колишнього чоловіка невідомо, позов подається за місцем знаходження його майна або за останнім місцем проживання, про який відомо позивачу. Крім того, якщо місце проживання чоловіка невідомо, можна перетворити на поліцію для його встановлення, це довго і далеко не завжди має сенс. Набагато ефективніше заявити клопотання про розшук відповідача вже в процесі судового розгляду.

Суд, в якому має відбуватися розгляд справи - світовий. У деяких випадках, наприклад, коли є спір про встановлення батьківства або оскарження батьківських прав , Справа розглядається в районному суді. Якщо відповідач не визнає себе батьком дітей, аліменти на яких стягує позивач, то районний суд призначає ДНК-експертизу, далі (якщо батьківство встановлено) справа розбирається в звичайному порядку.

Стягнення аліментів через кілька років після розлучення

Відповідь на питання, чи можна стягнути аліменти через кілька років після розлучення, простий: можна, що б про це не говорив сам відповідач. Одночасно з аліментами, які колишній чоловік буде виплачувати за рішенням суду в майбутньому (вони призначаються з моменту звернення позивача із заявою в суд) може бути стягнута «заборгованість» за минулі роки.

Аліменти можуть бути стягнуті за минулий період до трьох років і тільки в разі, якщо вони не виплачувалися, а позивачем були спроби отримати аліменти (велися переговори, підтверджені свідками або самим відповідачем), але відповідач ухилявся від їх сплати за будь-яких причин. Якщо в минулому позивач отримував аліменти в якомусь обсязі, суд не зобов'яже коштів другої половини «доплатити» до рівня призначених в судовому порядку аліментів.

Також слід враховувати, що існує можливість стягнення аліментів до винесення судом рішення. Це робиться у випадках, коли розгляд затягується, а матеріальне становище матері вимагає підтримки. Судом може бути винесена постанова про тимчасове стягнення аліментів. Для цього необхідно в процесі розгляду (на будь-якому етапі) заявити відповідне клопотання. Якщо тимчасові аліменти більше остаточних, різниця не повертається відповідачу, якщо тимчасові аліменти менше встановлених за рішенням суду - відповідач виплачує різницю позивачеві.

Як стягнути аліменти з іноземця

Це не найпростіше завдання. Грошові витрати на стягнення залежать в першу чергу від країни, в якій проживає відповідач. Є два способи стягнення аліментів з громадянина іншої країни:

  • звернення до російського суду, отримання виконавчого листа і легалізація цього документа в країні, де повинні бути утримані аліменти. Це не найнадійніший спосіб, так як суди далеко не всіх країн охоче виконують рішення, винесені в іншій країні;
  • звернення до суду країни, де проживає відповідач. Витрати будуть незрівнянно вище, але виграти справу і домогтися виплат набагато простіше - незалежно від того, наскільки правова система відрізняється від російської. Цей спосіб вигідніше в разі, коли в іншій країні є шанс стягнути велику суму, особливо він підвищується при наявності у дитини подвійного громадянства або громадянства іншої країни.

У першому випадку порядок подачі документів не буде відрізнятися від порядку при стягненні аліментів з громадянина Росії.

Документи для стягнення аліментів

Вони прикладаються до позову, нумеруються і вказуються як додаток. В обов'язковому порядку до позовної заяви необхідно додати:

  • паспорт позивача (оригінал і копію);
  • свідоцтво про укладення шлюбу;
  • свідоцтва про народження дітей;
  • виписку з будинкової книги;
  • квитанцію про оплату держмита.

Крім того, до заяви слід додати всі документи, прямо і побічно підтверджують рівень доходу відповідача. Це найчастіше довідка про дохід з місця роботи - якщо відповідач погоджується її отримати.

Також якщо у позивача є документи про стягнення з відповідача аліментів на інших дітей або інших стягнень, їх необхідно додати до заяви. Приховувати подібні документи немає сенсу, так як інша сторона у справі все одно на першому ж засіданні заявить про наявність «пом'якшуючих» обставин, які можуть зменшити суму аліментів . Тому для прискорення розгляду краще взяти у чоловіка копію виконавчого листа, за яким з його зарплати вже утримується якась частина.

Секретар суду може не прийняти документи по безлічі причин:

  • якщо неправильно заповнене заяву. Його можна виправити в той же день, уважно вивчивши зразок, який вивішений в самому суді;
  • якщо порушено правило підсудності. Світовий суддя не прийме позов, в якому є вимога про встановлення батьківства;
  • якщо в заяви не додано обов'язкові документи.

У цьому випадку позивач може виправити помилки і звернутися з заявою знову. День звернення з позовом юридично - це день його реєстрації.

Як оформити позовну заяву на стягнення аліментів

Заява - це основний документ, в якому перераховуються всі суттєві обставини справи. Чим повніше буде інформація в позовній заяві і комплект доданих до неї документів, тим простіше буде судді призначити аліменти швидко і в повному обсязі. У заяві обов'язково повинні бути дані:

  • найменування та реквізити суду, в яке подається позов;
  • особисті дані відповідача та позивача;
  • обгрунтування вимог позивача. У цій частині документа необхідно позначити, скільки тривав шлюб, коли народилися і з ким при розлученні залишилися діти, який передбачуваний рівень доходу відповідача і привести всі інші істотні обставини справи;
  • в кінці заяви робиться опис усіх документів, які додаються до позовної заяви.

позовна заява складається в трьох примірниках, два з них подаються до суду (один - для судді, другий - для відповідача), третій залишається у позивача на руках.

Зразок позовної заяви можна взяти в суді, вимоги позивача повинні бути виражені максимально повно і розумно і в той же час коротко - документ по можливості потрібно зробити читабельним. Але особливої ​​складності складання самого позову не представляє. Головне - перерахувати всі істотні обставини щодо дітей, місця їх проживання і доходу відповідача.

Про послуги юриста по розділу майна після розлучення дізнайтеся тут .

Робота, до якої в складних випадках краще залучити юриста, - збір документів, що підтверджують позовні вимоги, і представництво Ваших інтересів в суді. Обидва цих етапу можуть бути занадто складні для людини, що не має юридичної освіти. Всі питання про те, як подати на аліменти після розлучення: документи, процедура і можливі складнощі - може вирішити досвідчений юрист, який працює в області сімейного права і шлюборозлучних процесів.

Варто пам'ятати, що в розумних межах витрати на розгляд справи в суді несе сторона, що програла. Тому при успішному результаті справи суд зобов'яже відповідача компенсувати витрати на оплату юриста повністю або частково. Для того щоб отримати компенсацію судових витрат, необхідно в процесі розгляду заявити відповідне клопотання.

Стягнення аліментів - далеко не завжди складна і вимагає значних витрат часу процедура. Навіть в складних випадках, якщо попередньо були зібрані всі необхідні документи і до справи залучено юрист, отримати позитивного рішення суду можна досить швидко, а самі аліменти - ще до офіційного закінчення процесу, навіть якщо відповідач старанно затягує розгляд.

Залишилися питання? Телефонуйте і отримаєте відповіді БЕЗКОШТОВНО!

Залишилися питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online