ТОП одеських недобудов

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Одеська область посідає друге місце в Україні за кількістю недобудов після Києва Одеська область посідає друге місце в Україні за кількістю недобудов після Києва. У нас їх 16, а в столиці - 42. У решті регіонів - максимум 5-8. Рахунок обдуреним інвесторам йде на тисячі, а щоб довести будівництва до розуму, кожен житель міста від немовляти і до ветерана повинен «вийняти зі своєї кишені» по 3200 гривень. Мінрегіонбуд, мерія і Облдержадміністрація вже не перший рік ламають голову над цією проблемою. Останнім часом, дійсно, «крига скресла». Частина коштів виділяла уряд, від якихось доходів відмовилася мерія, але товар (не зданий в експлуатацію будинку) все так само «стоїть на полиці» або знаходиться в проекті.

«Золоте Руно» в «золотому» котловані

Лідером нашого, а також і всеукраїнського хіт-параду є Житловий комплекс «Золоте Руно» компанії «Златоград». Кошторис проекту становить 450 млн. Грн. Розкішний комплекс на 412 квартир зібралися будувати на території приватного сектора на 1-й станції Фонтану. Договір між забудовником і міською радою був підписаний ще в 2003 році. Місто виділило ділянку землі в обмін на розселення старожилів і 4% квартир в новому будинку. Але коли робітники стали рити котлован, виявилося, що він заповнюється водою. Такий складності фірма не очікувала, оскільки місцевість ніхто не вивчав. Ціна питання піднялася, а інвестори не поспішали вкладати в новий проект - в перші два роки була викуплена лише чверть квартир.

Будівництво затягнулася, але ціни на квартири і будматеріали швидко росли. Квартира, за яку інвестор віддав 20 тис. Дол. Через кілька років коштувала 40, а потім і всі 70 тис. Доларів. Із зібраних коштів «Златоград» повернув людям назад лише мільйон гривень. Почалися суди, у директора «Златограда» Лариси Лебедєвої заарештували рахунки. Бізнес-леді свою провину заперечує і досі залишається на волі. Обгороджений забором котлован невдовзі відзначить свій 11-й день народження.

«Гагарінська село»

Друге місце в рейтингу одеських недобудов належить «Гагарін-Плаза-2». За вісім років одеситам вже міцно набрид паркан і пустир на початку Генуезької. Тут планувався комплекс на 516 квартир, кошторис якого сьогодні оцінюється в 175 млн. Грн. (6-е місце в Україні). Почала будівництво компанія «Прогрес-Строй», яку за часткою на ринку можна порівняти з сьогоднішнім «Кадорром». Проте, контора вже з 2006 року переживала неприємності, а з початком кризи і обвалом гривні «канула в Лету», залишивши ні з чим сотні сімей. Минулого літа будівництво на Генуезькій передали компанії «Мікромегас». Судячи з листування на форумах, справа дійсно йде до завершення.

«Альянс ошуканих»

Визнаний лідер за загальною кількістю і вартості нереалізованих проектів - компанія «Альянс». Правда, і в боях за нерухомість її інвестори просунулися далеко. У липні виконком міськради прийняв рішення передати чотири будівництва (на вулицях Марсельної, 1 і 1а, Люстдорфської, 36 і Висоцького, 27) іншим компаніям. Мер Одеси Геннадій Труханов висловив упевненість, що вдома на Марсельської будуть здані вже цієї осені. Втім, деякі інвестори оселилися там ще два-три роки тому. В отворах з'явилися пластикові вікна, а на балконах - величезний напис «Альянс! Добудуй свій недобуд! Ми тут живемо ». Щоб мрія стала реальністю, знадобилося два роки мітингів у мерії з бійками і навіть димовими шашками.

Свого часу «Альянс» був лідером по будівництву житла економ-класу в Одесі, однак обвал гривні у 2008 році скинув її з вершин будівельного ринку. Втім, керівник компанії Сергій Кононов зараз спокійно займається бізнесом в рідному Києві.

«Будують люди іноді золоті міста» ...

«Цікавих» недобудов у нас вистачає. Можна згадати будувався з 2005 роки «Золотий берег» на 16-й Фонтана, в якому було викуплено наперед 600 квартир з 950. Є цікаві історії і на ринку комерційної нерухомості. Скажімо, висотний готель «Шератон» у пляжу санаторію «Росія» простоює вже три роки. А адже озвучена кошторис проекту становила 200 млн дол. Сьогодні він коштує лише трохи менше, ніж всі житлові недобудови Одеської області разом узяті (2,5 млрд. Грн. І 3,2 млрд. Грн. - соответсвенно). Однак за «Шератон» ніхто не воює під мерією і не плаче по загублених грошей. Він просто злегка зіпсував «Трасу здоров'я» і перетворився в ще одну вежу, на яку можна помилуватися з катера.

Квартирне курс «бакса»

Величезна кількість недобудов в Одесі пов'язано зі схемою покупки житла, що практикувалася в середині 2000-х. Власних грошей на будівництво у компаній не було, тому інвестори давали гроші наперед, після чого забудовник приступав до роботи. Будь-які труднощі, на кшталт обвалу гривні, затягування в оформленні документів або зростання цін на матеріали ставили проект під загрозу.

Зараз переважає інша схема. Покупець купує житло в уже будується, а потім виплачує суму і відсоток. Але якщо забудовник брав кредит у валюті, то і вартість продаваних квартир чітко прив'язана до неї. Стало бути, в гривневому еквіваленті така нерухомість подорожчала в півтора рази і, можливо, це не межа.

Щоб убезпечити себе від подальших коливань курсу, забудовники йдуть на хитрощі. Наприклад, київський ЖК «Комфорт-Таун» запропонував своїм клієнтам взяти гривневий кредит в рекомендованому банку і розрахуватися з ними відразу. Натомість дається знижка до 30%. Розрахунки показують, що така угода сама по собі дуже вигідна, не кажучи вже про те, що ви убезпечите себе від валютних коливань.

Тим часом, результати такого кроку можуть виявитися катастрофічними, якщо ви неправильно виберете банк: на форумах покупці квартир розповідають страшні історії про приховані комісії і накрутки, що доходять часом до 70% в рік. Тому слід звертатися тільки в перевірені банки з відомими засновниками.

З огляду на непрозорість на банківському ринку і невизначеність з курсом, інвестори вимагають від банків і уряду зафіксувати «твердий» курс для виплати по кредитах. В іншому випадку люди обіцяють «Кредитний майдан». У Києві питання вивчають, хоча і не поспішаючи. Судячи з уривчастих повідомлень в ЗМІ, для «кредитників» курс можуть зафіксувати на рівні 12-12,5 грн. за долар. Колишні 8-8,5 грн. навіть не обговорюються.

Михайло ДЕНИСЕНКО

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online