Заборона на виїзд за кордон: підстави та способи зняття обмеження

  1. Закони, які регламентують виїзд за кордон
  2. Причини обмежень для співробітників МВС, поліції та іншим категоріям громадян
  3. Кому заборонено виїжджати в Україну?
  4. Як позбутися від заборони?
  5. Як зняти заборону «служивий»?
  6. Заборона на виїзд дитини
  7. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Заборона на виїзд за кордон громадян Росії в загальному випадку накладається Федеральною службою судових приставів. Причиною вето з боку ФССП зазвичай є заборгованість громадян. Обмеження на виїзд для військовослужбовців, працівників МВС, прокурорів та інших державних службовців можуть бути накладені з боку інших відповідних державних органів. Тут причиною заборони зазвичай є професійна діяльність громадян, пов'язана, наприклад, з виконанням військового обов'язку або допуском до державної таємниці. Тут піде мова саме про проблему обмеження права на виїзд за кордон.

Зміст статті

Закони, які регламентують виїзд за кордон

Основним законом, що встановлює певні умови виїзду за кордон, є закон № 114-ФЗ від 15. 08. +1996.

У ст. 15 (п. П 5,8) зокрема регламентується обмеження виїзду викликаного ухиленням від виконання судових постанов з питань банкрутства.

І також умови заборони виїзду в результаті заборгованості зафіксовані в ч.1 ст.67 закону № 229-ФЗ від 02.10. 2007. Цією статтею наказаний заборона виїзду за кордон при заборгованості в сумі більш ніж 10 тис. Рублів. Причому сума заборгованості виникає з складання всіх боргів за різними майновим або грошовим вимогам, розмір яких окремо може бути нижче 10 тис. Рублів.

З 01. 10. 2017 рівень заборгованості, при якому накладається заборона на виїзд, піднятий з 10 тисяч руб. до 30 тис. рублів (ст. 67 закону № 190-ФЗ від 26. 07. 2017 про внесення змін до ст. 65 і 67 закону № 229-ФЗ).

Крім зазначених законів, що регламентують виїзд за кордон, існує також багато спеціальних вузьковідомчих положень, наприклад, Міністерства оборони та МВС.

Є ще урядове положення забороняє виїзд за кордон водіям вантажного автотранспорту, які мають заборгованість по платі за тонни, скорочено - Платона.

Відповідно до системи Платона для проїзду по федеральних дорогах на вантажівках з масою понад 12 тонн стягується спеціальна плата. До тих пір поки заборгованість по цій платі не буде повністю відшкодована, проїзд через кордон теж буде заборонений.

У разі, якщо вантажівка з заборгованістю по Платону все ж якимось чином перетне державний кордон, то назад його з боргами додому не пустять.

Причини обмежень для співробітників МВС, поліції та іншим категоріям громадян

Основними причинами, за якими громадяни Росії можуть стати невиїзними, є:

  1. Наявність штрафів за боргами або по несплаченим аліментах. Це найпоширеніша причина накладення заборони на виїзд. Справа про відмову від виплати заборгованості, що виникла на добровільних засадах передається до суду, який і виносить постанову про стягнення боргу в примусовому порядку. Постанова суду потрапляє в реєстр ФССП і є підставою для заборони виїзду за кордон.
  2. Існування судимості. Громадянин, який має судимість, термін якої ще не закінчився, не може бути випущений за межі РФ. Тільки після закінчення терміну судимості, згідно зі ст. 86 КК РФ, він може виїхати за межі країни.
    При цьому в КК передбачено деякі винятки з цього правила, а саме: випадок помилування і амністування, висновок конкретного складу злочину з зводу КК РФ, припинення справи або скасування судового вироку і закінчення терміну давності виконання судового вироку з причин незалежних від особи, якій він був винесено.
  3. Заклик на військову або пріравнённую до неї службу. На весь час, протягом якого громадянин повинен служити в армії або прирівняної до неї служби, йому заборонений виїзд за кордон.
  4. Служба в органах ФСБ. Працівники ФСБ не мають права виїзду за кордон, так як під час вступу до органів вони підписали відповідний контракт.
  5. Існування підозри в скоєнні злочину. Громадянину, по відношенню до якого на момент перетину кордону проводиться судовий розгляд, заборонено залишати Росію.
    Ця заборона може бути знята, якщо припинено кримінальну справу і зняті всі звинувачення в злочині, скасовано запобіжний захід покарання, отриманий виправдувальний вирок.
  6. Подача завідомо неправдивих відомостей. При записи в документах відомостей не відповідають фактичному стану справ, подателю таких неправдивих даних забороняється виїзд за кордон протягом одного місяця.
    Виправданням пред'явлення недостовірних фактів може бути доказ випадковості або ненавмисно досконалої помилки в записах.
  7. Наявність допуску до державних таємниць, термін погашення якого ще не закінчився. За ступенем секретності всі документи діляться на три категорії: секретні, цілком таємні і особливої ​​важливості.

Що стосується заборони на подорожі за кордон для держслужбовців, то поки ті з них, хто не потрапив під санкції, можуть вільно пересуватися по містах і селах світу. Існує лише рекомендація відмовитися від таких мандрівок.

Кому заборонено виїжджати в Україну?

З боку російських правителів заборони на відвідування України немає. Діють загальні правила виїзду за кордон громадян РФ.

Існують обмеження для певної категорії осіб, які ввела українська сторона. Особливі вимоги введені для чоловіків віком від 16 до 60 років. Вони зможуть відвідати сусідів тільки при наявності запрошення або права проживати в країні.

Мандрівники з дітьми або перебувають транзитом не обмежені у в'їзді. Крім того, в майбутньому році анонсовано введення біометричного паспорта. Однак перетнути кордон можна буде і з закордонним паспортом старого зразка, тоді біометричні дані будуть зняті українськими прикордонниками безпосередньо на контрольному пункті.

Як позбутися від заборони?

Питання усунення заборони на закордонні поїздки є особливо злободенним для тих громадян, які мають будь-яку заборгованість, оформлену у вигляді постанови судового пристава. Разом з постановою про заборгованість може бути складається постанова про обмеження права на виїзд.

Заборона за борги оформляється судовим приставом-виконавцем і затверджується старшим судовим приставом (ст.14 і 67 закону № 229-ФЗ від 02.10.2007).

Дана постанова разом з копією виконавчого листа передається прикордонникам. У документі вказані реквізити закордонного паспорта і візи громадянина, не допускається для виїзду, а також причини заборони.

Копія постанови про заборону, крім Управління прикордонного контролю ФСБ і Управління Федеральної Міграційної Служби, також направляється самого боржника. Щоб уникнути непорозумінь на кордоні, не заважає дізнатися про наявність чи відсутність такої заборони на сайті ФССП. Детальніше про те, як перевірити борги перед виїздом за кордон читайте тут .

Позбутися від запису забороняє подорожі не так легко, як багато хто думає.

Оплата боргу на самому кордоні з пред'явленням платіжного документа не є достатньою причиною для зняття заборони виїзду. Підставою для його скасування може з'явитися тільки постанова судового пристава-виконавця, яке він виносить після ліквідації заборгованості.

Ця постанова, де зафіксовано те, що боржник повністю сплатив свій борг і може бути випущений за кордон, пристав направляє в Прикордонну службу. І вже там колишня запис про заборону на виїзд замінюється записом його роздільної.

Інформація про те, чи можна виїхати за кордон якщо є борги у приставів ось тут .

Згідно з листом ФССП від 29. 01. 2008, період проходження процедури скасування заборони на виїзд становить від однієї до двох тижнів.

Як зняти заборону «служивий»?

З громадянами в погонах справи йдуть складніше:

  • Для співробітників МВС, ФСБ і поліції зняття заборони можливо тільки в особливих випадках при завчасної подачі рапорту про необхідність виїзду. Рапорт необхідно подати за три місяці до дати запланованого виїзду.
  • Тим, хто мав допуск до документів, що становлять таємницю держави, потрібно знати, що для кожної категорії секретності визначено час, протягом якого службовцю буде заборонений виїзд за кордон. Цей термін може становити від п'яти і більше років з моменту закінчення роботи з секретними документами. Тому, перед тим як оформляти виїзд за кордон, громадянину буде корисно дізнатися, закінчився цей термін.
  • Для призовників підставою для випуску за кордон може бути документ про відстрочку або звільнення від призову в армію для військовослужбовців строкової служби та дозвіл командира для військовослужбовців контрактників.

Заборона на виїзд дитини

Порядок виїзду неповнолітньої особи за кордон встановлено в статті 20 закону № 114-ФЗ.

Дитина може покинути країну:

  • спільно з ким-небудь з дорослих;
  • без супроводу.

У більшості випадків неповнолітні діти перетинають кордон разом з дорослими:

  • батьками,
  • усиновлювачами,
  • опікунами та піклувальниками.

А також неповнолітня особа може виїхати без супроводжуючих, маючи при собі наступні документи:

  • паспорт;
  • документ, завірений у нотаріуса про згоду батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників на виїзд;
  • завірення цього згоди батьків або інших перерахованих вище осіб з боку органів опіки та піклування (у разі, якщо дитина виїжджає на термін більше, ніж три місяці).

Виїзд дитини за кордон може бути заборонений. У більшості випадків така заборона мають право накладати батьки дитини, а також його опікуни та піклувальники. При цьому подається заява на заборону, яке може бути оскаржене тільки в судовому порядку.

Держслужбовці, що не потрапили під санкції, можуть їздити за кордон.

Заява про заборону виїзду дитини оформляється відповідно до правил, зафіксованими в спеціальній постанові уряду РФ № 273.

У заяві на заборону виїзду не обов'язково вказувати причину заборони. З іншого боку в законодавстві РФ не існує перерахування причин, коли в судовому порядку може бути знята заборона на виїзд дитини за кордон. Тому в питанні про зняття або накладення заборони все залежить від конкретних обставин, що з'ясовуються в ході судового розгляду.

На суді враховується бажання самої дитини поїхати за кордон для:

  • відпочинку,
  • лікування,
  • ознайомлення з життям інших країн і народів.

Судом приймається до уваги здоров'я дитини, відносини з родичами, реакція на заборону, інші обставини.

висновок

Заборона виїзду, як для звичайних громадян, так і для держслужбовців, є серйозною проблемою. Тому вивчення питань, що стосуються причин обмеження і обставин його зняття, необхідно приділити пильну увагу.

Як позбутися від заборони?
Як зняти заборону «служивий»?
Кому заборонено виїжджати в Україну?
Як позбутися від заборони?
Як зняти заборону «служивий»?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online