Інвестиції в нерухомість за кордоном: куди вкласти гроші?

  1. Здача житла в оренду для трудових мігрантів
  2. Здача житла в короткострокову оренду для туристів
  3. Відео: покупка квартири в місті Порто (Португалія) для здачі в короткострокову оренду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Інвестиції в нерухомість за кордоном, також як і вкладення в дорогоцінні метали, акції або валюту, схильні до різних ризиків, які, в першу чергу, обумовлені динамікою зростання регіональних і макроекономічних показників.

Але на відміну від тих же доларів, швидко продати житлове приміщення, що втрачає ліквідність, буде неймовірно складно. Звичайно, не варто упускати можливість банального везіння, але це все окремі випадки.

Тим часом, капіталізація вітчизняних, азіатських і європейських ринків нерухомості продовжує тільки зростати. Багато фізичні та юридичні особи розглядають покупку житла за кордоном з точки зору довгострокової перспективи, в якості забезпечення стабільного доходу від оренди.

Тому сьогодні ми розповімо, як отримати максимальний прибуток від здачі нерухомості в оренду, а також розглянемо найбільш перспективні варіанти покупки житла за кордоном на сьогоднішній день!

зміст сторінки

Існує думка, що інвестиції в нерухомість за кордоном - це задоволення для дуже забезпечених громадян або компаній з необмеженими бюджетами. Але це не зовсім так, оскільки ніхто не змушує вас купувати квартири в елітних районах Лондона або Парижа.

Якщо підійти до цього питання раціонально, то навіть з обмеженою кількістю грошових коштів можна забезпечити собі стабільний дохід у валюті, яка не буде залежати від політичної ситуації та запобігання проявам економічних криз у вашій країні.

Наприклад, після виникнення збройного конфлікту між Україною і РФ, що протікає в тих чи інших формах, національні валюти обох країн пустилися в круте піке по відношенню до долара.

Надалі для Росії ситуація ускладнилася різким падінням ціни на нафту і міжнародними економічними санкціями, негативно позначилися на економіці держави.

Але в той же час в країнах ЄС нічого подібного не відбувалося. А ціни якщо й росли, то у відповідність з щорічними прогнозами аналітиків.

Здача житла в оренду для трудових мігрантів

Якщо до 2014 року інвестори з пострадянського простору активно вкладали гроші в туристичну нерухомість Таїланду, то на сьогоднішній день багато гравців переключилися на країни Центрально-Східної Європи.

На замітку! Не останню роль в активізації інтересу до придбання європейського житла зіграли трудові мігранти з колишніх союзних республік. За різними оцінками, одних тільки українців в Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини працює від 1,5 млн. До 2,5 млн. Чоловік. В ту ж Польщу активно їздять на заробітки громадяни Білорусі та Молдови.

З урахуванням поки що актуальної інформації від Bloomberg , Згідно з якою чеська крона і польський злотий входять в ТОП-5 найбільш дохідних валют по відношенню до американського долара в 2017 році, вкладення в житлову нерухомість Польщі і Чехії здаються більш, ніж перспективними.

На користь цього твердження також говорить і позитивна динаміка економічного розвитку двох країн за останні 10 років, що бере початок від 2008-2009 рр.

Уряду Чехії і Польщі активно сприяють інтенсивному і рівномірному економічному розвитку своїх країн, надаючи пільги тим підприємствам, які мають у своєму розпорядженні виробничі потужності в сільській місцевості або поблизу невеликих містечок.

Звідси виходить так, що на околицях багатьох дрібних селищ міського типу, розрахованих на 3-5 тис. Місцевих жителів, виростає по 2-3 великих заводи або переробні заводи.

Місцевих жителів, виростає по 2-3 великих заводи або переробні заводи

Джерело: businessviews.com.ua

Робочих рук там катастрофічно не вистачає. Та й самі поляки з чехами частенько воліють замість зайнятості в рідних стінах, працевлаштуватися в сусідній Німеччині. Проблеми з персоналом вирішують за рахунок згаданих нами мігрантів, що постійно потребують скромних житлових умов.

На прикладі невеликого мальовничого польського містечка Червінська , Розташованого на околиці Зеленої Гури (аналог нашого обласного центру), можна розрахувати потенційний прибуток від покупки двокімнатної квартири і подальшої її здачі в оренду.

Вартість «двушки» на вторинному ринку нерухомості тут коливається від $ 25 000 без косметичного ремонту, до $ 40 000 зі стандартним євроремонтом. Здаючи житло для 4 осіб, як правило, дохід від квартири становитиме трохи більше $ 500.

У процентному вираженні вкладення в нерухомість на суму $ 25 000 зможе приносити величезний прибуток в 24% річних, а інвестиція розміром $ 40 000 - 15% річних.

На замітку! Для порівняння:

  • максимальна річна ставка по рублевих депозитах Ощадбанку РФ в 2018 році пакет «Оптимальний на 3 роки» дорівнює 7,4%;
  • максимальна річна ставка по гривневих депозитах Ощадбанку України пакет «Мій депозит з програмою лояльності» - 14%.

Передбачувана інфляція у рубля і гривні на кінець 2018 року очікується в межах 7-12%. А польський злотий за минулий рік встиг зміцнитися по відношенню до американського долара на 18%, до євро - 5%. Прогнозована інфляція на рівні 2% (± 1%).

У великих європейських містах вкладення в житлові квадратні метри здаються менш ризикованими, проте суми на покупку квартир тут необхідно відводити відповідні, що в значній мірі вплине на окупність цієї затії. Про це ми ще поговоримо в наступних розділах нашого матеріалу.

Здача житла в короткострокову оренду для туристів

Цілком очевидно, що інвестиції в житло, що перебуває у морського узбережжя, недалеко від історичних або архітектурних пам'яток, є найбільш перспективними з точки зору забезпечення високої і стабільного прибутку від туристичних потоків.

Забігаючи наперед, відзначимо, що знайти доступні апартаменти в країнах Європи з розвиненою і затребуваною туристичною інфраструктурою досить непросто, але цілком можливо!

На замітку! Для початку рекомендуємо придивитися до таких країн як Португалія, Хорватія, Чорногорія та Греція.

Якщо з родинами портвейну і краваток все більш-менш зрозуміло, то з Грецією і Чорногорією ситуація складається найцікавішим чином, що не може не порадувати потенційного інвестора.

Економіка Греції впевнено позбувається кризових проявів, щорічно приймаючи близько 30 млн. Іноземних туристів, а також додаючи до 3% ВВП, але ціни на житло навіть в курортних областях продовжують мати у своєму розпорядженні величезний потенціал зростання.

згідно з даними журналу Forbes, на початок 2017 роки нерухомість в місті Афіни коштувала на 40% менше рівня 2008 року.

Таким чином, столичний квадратний метр в Греції обійдеться вам в 8 разів дешевше паризького, в 5 разів - віденського, в 3-4 рази - берлінського або мадридського.

Чорногорія, екологічно чиста країна за конституцією, є доступною альтернативою більш дорогим італійським і хорватським курортам. У 2017 році держава вступила в НАТО, а з 2010 року - набула статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

За прогнозами експертів, коли відбудеться чергова хвиля розширення ЄС Чорногорія, безумовно, отримає свій шанс стати частиною великої європейської сім'ї, а разом з цим нерухомість в країні моментально зросте мінімум на 10%. Зараз двокімнатну квартиру недалеко від живописного Адріатичного моря можна купити від $ 45 000.

Відео: покупка квартири в місті Порто (Португалія) для здачі в короткострокову оренду

Здача житла в оренду на довгостроковій основі за кордоном

Під раціональними інвестиціями в житло на довгостроковій основі більшість вітчизняних інвесторів на увазі покупку нерухомості в одній із жвавих столиць або великих міст Західної Європи.

Ціна питання для однокімнатної студії, двокімнатної або трикімнатної квартири в хорошому районі, поблизу транспортних розв'язок, туристичних потоків, а також вищих навчальних закладів коливається в межах $ 120 000 - $ 500 000 і більше.

Таке житло буде приносити в середньому 3-5% щорічного прибутку від вкладень, але це без урахування зростання капіталізації майна до 5% в рік для регіонів, що розвиваються, або до 2-3% - в регіонах зі стабільним економічним зростанням.

Довгострокова оренда у європейських квартиронаймачів користується величезним попитом. З одного боку, для інвестора це інструмент забезпечення гарантованого доходу з мінімальними ризиками, з іншого - укладений договір оренди сьогодні, вже завтра не буде встигати за ринком.

Джерело: jll.com

Однак необґрунтоване підняття квартплати або виселення орендаря з метою реалізації більш вигідної пропозиції може спричинити за собою судовий розгляду і величезні штрафи.

Тому короткострокова оренда, як правило, більш вигідна справа. За підрахунками експертів, від 5% в середньорічному вираженні, але із застереженням, що задана локація здатна залучити перманентний потік тимчасових постояльців. До того ж, на вас ляжуть додаткові ризики і сила-силенна домашніх клопотів: від прибирання приміщення, до оплати комунальних послуг.

Довгострокова оренда не вимагає великої уваги, а якщо на побутовому рівні і будуть виникати різного роду проблеми, то успішно вирішувати їх можна за допомогою довірених осіб, які отримують фіксовані винагороди за щомісячними виплатами. На ринках Європи досить компаній з бездоганною репутацією, здатних надати подібного роду послуги.

Фото: jll.com

Нарешті, якщо у вас виникне бажання повернути вкладені кошти в нерухомість за кордоном, то західноєвропейська житло в хорошому районі відрізняється винятковою ліквідністю і довго простоювати не буде.

За твердженням Георгія Качмазова, засновника компанії-брокера зарубіжної нерухомості Tranio, квартири в околицях Берліна іноді знаходять клієнта протягом кількох годин після публікації оголошення!

Підвищений попит на житло в Німеччині обумовлений дешевими кредитами, де заплативши 50% вартості об'єкта, держава видає громадянам іпотеку під 2% річних на суму, що залишилася.

А Ви виробляли інвестиції в нерухомість за кордоном? Обов'язково поділіться своїм досвідом в коментарях, нам є що обговорити!

А Ви виробляли інвестиції в нерухомість за кордоном?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online