Білоруси мріють виїхати на заробітки за кордон

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Білоруси сплять і бачать, як виїхати працювати за кордон Білоруси сплять і бачать, як виїхати працювати за кордон. Однак наважуються лише деякі. Такі висновки можна зробити з результатів опитування, проведеного дослідницьким центром спільно з громадським об'єднанням «Провінція».

Згідно з отриманими даними, більше 80% респондентів не виїжджали на заробітки за кордон, але таке бажання є у більшості - 75,5%.

Досвід роботи за кордоном має фактично кожен п'ятий респондент - 19,1%. Навіщо люди їхали працювати за кордон? Перш за все, хотіли більше заробляти (65,4%) і придбати новий досвід (39,5%).

Працюючи за кордоном, 13,1% учасників дослідження хотіли вивчити іноземну мову, 12,7% - взяти участь в цікавих проектах, а майже 12% пов'язують роботу за кордоном з початком нового життя.

При виборі роботодавця за кордоном білоруси звертали увагу, перш за все, на пропонований рівень заробітної плати (69%) і соціальний пакет (24,5%).

Найчастіше опитані виїжджали на заробітки в Росію - 48% і Польщу - 21,2%. Також у відповідях часто звучали Німеччина - 11,1%, США - 7,8%, Україна - 7,2%, Туреччина - 4,6%, Литва - 4,2%.

Спроба працевлаштуватися за кордоном - це відповідь на стан ринку праці в Білорусі, де сьогодні роботу знайти вкрай складно, в регіонах особливо.

За офіційними даними, рівень зареєстрованого безробіття в цілому по країні становить 1% до економічно активного населення. Однак насправді ситуація не така райдужна, адже дуже багато непрацюючі люди на біржу праці не приходять. Фактичний же рівень безробіття в Білорусі за 2016 рік склав 5,8%, а це понад 200 тисяч осіб .

Частина цих людей є потенційними трудовими мігрантами. При цьому для багатьох робота за кордоном виявляється не раєм.

Згідно з вищезазначеним дослідженням, близько третини з виїжджали на роботу за кордон зіткнулися з обманом з боку роботодавця. Найчастіше не виконувалися зобов'язання по заробітній платі, соціальним гарантіям та належному оформленню документів при працевлаштуванні.

При цьому більшість опитаних (82,8%), які виїжджали на роботу за кордон, нікуди не зверталися для захисту і відновлення своїх прав.

Багато в чому така ситуація пов'язана з тим, що люди не знають, куди можуть звернутися - 68,7% опитаних не мають уявлення, як діяти в разі виникаючих проблем при працевлаштуванні за кордоном.

Керівник програми «Ла Страда» Олена Нестерук зазначає, що простіше захистити свої права, якщо працівник уклав трудовий договір. У такому випадку, якщо права працівника порушуються (не виплачують заробітну плату, змушують виконувати роботи, які не були обумовлені в договорі і т.д.), необхідно звертатися за допомогою до органів, які контролюють порушення трудового законодавства в даній країні. Наприклад, в Росії це інспекції з питань праці та прокуратура. Якщо там питання не вирішать, можна йти до суду.

Однак дуже багато працюють за кордоном без укладення трудового договору. Якщо договору немає, а права порушені - пряма дорога до суду, причому необхідно звертатися в суд тільки тієї країни, де зареєстровано підприємство, на якому людина працювала.

«Необхідно надати суду докази, що фактично трудовий договір був укладений, і працівник виконував на робочому місці свої обов'язки, - зазначила Нестерук. - Такими доказами можуть бути записи, документи, що стосуються роботи, розписки, показання свідків, фото- і відеозйомка та інше. Суд повинен буде встановити факт знаходження в трудових відносинах і тільки після цього можна задовольнити вимогу, наприклад, про отримання заробітної плати. Оскільки це зробити досить складно, то ми радимо звернутися до практикуючим юристам / адвокатам в тій країні, де ви знаходитеся, а також в громадські організації, які надають безоплатну допомогу іммігрантам незалежно від правового статусу працівника в країні ».

Але найкраще ще до виїзду за кордон перевірити роботодавця і фірму посередника.

Програма консультує людей, які планують виїхати працювати за кордон або вже працюють за кордоном.

Є короткий номер 113, призначений для безкоштовних дзвінків зі стаціонарних телефонів, а також номер для абонентів мобільного зв'язку - 7113 (послуга оплачується за тарифами мобільних операторів). З-за кордону можна зателефонувати за номером +375 17 211 02 51.

Ще один варіант для зв'язку - електронна пошта або онлайн-консультування на сайті.

Навіщо люди їхали працювати за кордон?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online