Де в Барановичах вчитися добре? Рейтинг гімназій і ліцею

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«IP» підвела підсумки 2013/2014 навчального року та склала рейтинг гімназій і ліцею міста, в залежності від результатів централізованого тестування, відсотки вступу до вузів і числа переможців республіканських олімпіад.

Скласти рейтинг - справа непроста. Це річ суб'єктивна і залежить від того, які критерії взяті в основу. Ми спробували скласти рейтинг серед гімназій і ліцею за тими параметрами, які доступні і зрозумілі - ЦТ, вступ до вузів і переможці олімпіад. За ЦТ аналізували середні бали по предметам, найбільш популярним серед випускників - російській та білоруській мовам і математиці. Що стосується олімпіад, порівняли число переможців на республіканських олімпіадах як заключному і підсумковому етапі шкільних олімпіад (див. Таблицю).
Система нашої оцінки, можливо, і не бездоганна. Всі претензії і пропозиції по системі складання шкільного рейтингу ми готові обговорити і врахувати в подальшому!

Перше місце

Гімназія №4: прийшли найрозумніші

РЕКЛАМА

Лідером серед гімназій міста за відсотком вступу до вузів стала гімназія №4. 98% одинадцятикласників успішно здали тести і вирушили за вищою освітою в цьому році.

- З моменту утворення гімназії, з 1992 року, відсоток вступників до вузів не опускався нижче 94%. А останні два роки 80% наших хлопців проходять на безкоштовне навчання, - розповів «IP» директор Вадим Щербаков.
За його словами, гімназія нічим не відрізняється від інших, просто все займаються своєю справою, а високі показники - заслуга не тільки педагогів, а й самих школярів, і їх батьків.

Можна припустити, що через сім років в гімназії №4 також буде високий відсоток вступників до вузів, по крайней мере, в цьому році в заклад освіти прийшли одні з найрозумніших хлопців - випускників молодшої школи. Прохідний бал склав 49 балів - найвищий в місті.

Друге місце

Гімназія №1: перші в олімпіадах

РЕКЛАМА

Уже кілька років поспіль гімназія №1 показує кращі результати на олімпіадах - найбільша кількість дипломів і на обласному, і на республіканському рівнях. За словами заступника директора з навчальної роботи Світлани Лімошкіной, в гімназії дітей навчають технології критичного мислення, завдяки якому хлопці стають більш розсудливими. П'ять вчителів гімназії увійшли в число семи викладачів країни, які отримали міжнародні сертифікати тренерів з навчання критичного мислення школярів. Відсоток надходять високий - 94%.

- Наші діти добре здають ЦТ і вступають до вузів, а про рівень знань потрібно, на мій погляд, судити за підсумками олімпіад, адже крім завдань за шкільною програмою, які представлені в тестах, там завжди багато складних завдань, які часом не під силу навіть учителям, - вважає Світлана Лімошкіна.

Третє місце

Гімназія №2: шукають індивідуальний підхід

Відсоток вступників до вузів випускників цього закладу освіти - 93%, а брали в гімназію в цьому році дітей з 41 балом і вище. У гімназії кажуть, що головною відмінністю є інноваційний майданчик «Впровадження технологій тьюторські супроводу обдарованих учнів як способу побудови індивідуальної освітньої траєкторії», коли на основі психологічної діагностики в учня виявляють певну схильність і розвивають саме її.

- Ми працюємо з конкретно мотивованими дітьми, індивідуальність навчання дає дуже хороші результати, - сказали в гімназії.

Так, в цьому році учениця гімназії Юлія Омелянович показала високий результат на міжнародній олімпіаді з російської мови та, будучи дев'ятикласницею, стала студенткою одного з російських вузів.

Четверте місце

Гімназія № 3: екологічна схильність

Цього року надходили в п'яті класи гімназії №3 ні з найкращими результатами, прохідний бал - 41. Зате по відсотку вступників до вузів гімназія виявилася на другому місці в місті. І хоча, як і в інших, головною метою тут ставлять отримання випускниками вищої освіти, в цьому році 27% дев'ятикласників пішли в заклади професійно-технічної освіти (в інших гімназіях цей відсоток не перевищує і п'яти). Але, за словами завуча з навчальної роботи Світлани Патапенковой, це випадковість і, скоріше, виняток із правил.

- Просто в цьому році була слабкіша паралель, тому, щоб діти не залишилися без освіти, ми зорієнтували їх в УПТО, - пояснила завуч.

Відмінною рисою третьої гімназії є екологічна спрямованість. Починаючи з молодшої школи, учні займаються на факультативах, вивчають навколишнє середовище, співпрацюють з Екоцентр і лісгоспами та допомагають підтримувати в чистоті лісові масиви міста.

п'яте місце

Гімназія №5: мультимедійність навчання

У цьому році відсоток вступу до вузів випускників гімназії №5 виявився найнижчим - 89%, зате п'ятикласників відбирали жорстко, із середнім балом не менше 47-ми.

Своїм головним достоїнством заклад освіти вважає інформатизацію освітнього процесу. Як повідомила «IP» директор Тетяна Шестак, в цьому році гімназія стала єдиною школою в Брестській області, яку включили в республіканську програму по введенню електронних освітніх ресурсів в процес навчання, коли на уроках широко використовуються різні види мультимедіа.

До цього в гімназії запровадили таке нововведення, як дистанційне навчання, за яким учні могли працювати з педагогами та самостійно не тільки в школі, але і вдома, виконуючи електронні завдання.

РЕКЛАМА

- Завдяки інформатизації, наші діти дуже сучасні. Це допомагає навіть не стільки під час вступу, скільки в навчанні, практично всі випускники кажуть, що вчитися в умовах сучасного інформаційного суспільства не складає для них ніяких труднощів, - сказала Тетяна Шестак.

Учні гімназії щорічно беруть участь в республіканському конкурсі «Енергомарафон», в одному з них установа виграло 500 млн руб. На ці гроші планується побудувати сонячну електростанцію на даху.

Ліцей №1: особливий ліцейський дух

Незважаючи на не найвищі бали по ЦТ, відсоток вступників до вузів ліцеїстів поряд з гімназистами також дуже високий - 94%, адже головне завдання цього навчального закладу - підготувати дітей до вступу до вищих навчальних закладів.
- Ліцеї і гімназії - це школи нового типу, в яких дають якісну освіту і готують в першу чергу до вступу в університет. Відмінністю ліцею є тільки те, що у нас представлені всі 4 профільних напрямки, окремо по класам, - розповів «IP» директор ліцею №1 Олексій Бичковський.

Ліцей тісно співпрацює з вузами країни, викладачі яких періодично читають лекції в ліцеї і допомагають хлопцям вибрати професію, а час вступу до академії МВС Барановицька ліцеїсти мають привілеї.
За словами директора навчального закладу, щорічно в ліцей хоче вступити більше дітей, ніж це установа може прийняти.

- Діти до нас самі прагнуть, завжди під час вступу є конкурс. Причому, коли запитуємо, чому вибирають ліцей, кажуть, що друзі порадили, - зазначив Олексій Бичковський. - У ліцеї навчаються тільки старшокласники, 200 чоловік в паралелі. Мало того, що хлопців об'єднують спільні цілі, так ще й вік, тому тут присутній особливий ліцейський дух, якого немає в інших школах.

коментар фахівця

«Установи освіти не зацікавлені в складанні рейтингів»

Тамара Мацкевич, заступник голови РОО «Tавариства білоруський школи»:

- Сьогодні батьки вибирають школу для дитини в основному керуючись «сарафанне» радіо. Щоб скласти більш об'єктивний рейтинг, важливо дізнатися, наскільки знання, отримані в школі, стали в нагоді людині в подальшому, незалежно від того, куди він вступив. Для цього потрібно провести анкетування безлічі випускників, але подібні дослідження коштують великих грошей, займатися ними повинні фахівці. А відсоток вступу до вузів і бали на централізованому тестуванні не зовсім відображають престиж навчального закладу, особливо сьогодні, коли більшість дітей до вступу готують репетитори. На жаль, наші установи освіти поки не зацікавлені в отриманні зворотного зв'язку про свою роботу, не кажучи вже про складання будь-яких рейтингів.

Міністерство освіти: бали за ЦТ - не показник

У вересні Міносвіти опублікувало рейтинг шкіл за результатами ЦТ, а через два місяці заявило, що порівнювати школи тільки за підсумками тестів - не можна.

У топ-100, опублікованому на сайті Міністерства освіти 4 вересня цього року, увійшли і Барановицька школи - ліцей №1, гімназії №1, 2, 4, 5. Як повідомили тоді «IP» в прес-службі міністерства, рейтинг був складений Республіканським інститутом контролю знань, проте в РІКЗ ні про який рейтинг не чули і подібні форми порівняння роботи середніх шкіл назвали некоректними: «Ми виводимо середні результати по кожному предмету окремо, а підсумовувати всі бали - те ж саме, що заважати макарони і борошно».

Через майже два місяці в мережі з'явилися результати по ЦТ, тепер уже з певних предметів, проте Міносвіти назвало і ці цифри не офіційними і заявило, що дані зібрані на замовлення конкретних установ освіти. В офіційному коментарі на сайті міністерства йдеться про те, що бали за тести не відображають роботу вчителів та підготовку їх до тестів: «установи загальної середньої освіти різні за своїми напрямками діяльності - в одних є профіль, наприклад фізико-математичний або лінгвістичний, в інших - більше уваги приділяється екологічним дисциплінам, по-третє - танцям або трудового навчання

Саме тому Міністерство освіти не ставило завдання порівнювати установи тільки за результатами централізованого тестування. Адже багато дітей і з гуманітарних класів, і з фізико-математичних здають математику - а порівнювати їх знання не коректно, адже програми з математики в цих установах різні ».

До кінця календарного року Міносвіти обіцяє провести свій рейтинг шкіл, де буде враховуватися їх комплексна робота, незалежно від того, чи здають випускники тести для вступу до вузів чи ні: «Який шлях обере випускник - роботу, отримання подальшої освіти в професійно-технічному коледжі, середню спеціальну або вищому навчальному закладі - це вже вибір випускника. У зв'язку з цим Міністерство освіти оцінює комплексно роботу навчального закладу, за цілою низкою індикаторів і критеріїв ». Тоді ми зможемо порівняти рейтинг «IP» з рейтингом міністерства.

До речі

Крім ліцею та гімназій, завдання яких - цілеспрямована підготовка учнів до вступу у вищі навчальні заклади, міські школи також показують високі результати. Як повідомили «IP» у відділі освіти, спорту і туризму Барановичського міськвиконкому, особливо виділяються СШ №7 та ЗОШ №14, де також дуже високий відсоток надходження - 82% і 71% відповідно.

думка

В опитуванні на сайті intex-press.by «Який навчальний заклад серед перерахованих ви вважаєте найкращим?» Взяли участь близько 900 осіб. Третина респондентів (315 осіб) найкращим назвали ліцей №1, друге місце у гімназії №5 (124 голоси), третє - у гімназії №1 (106 голосів). Четверте місце розділили гімназії №4 і №3 (по 96 голосів). Найменше голосів - 64 - набрала гімназія №2. Близько 10% респондентів не віддали переваги жодному з перерахованих навчальних закладів.

Таблиця. Кількість балів, набраних гімназіями і ліцеєм, за основними критеріями рейтингу «IP»

За 1-е місце нараховуємо 6 балів, за 2-е місце - 5 балів, за 3-е місце - 4 бали, за 4-е місце - 3 бали, за 5-е місце - 2 бали, за 6-е місце - 1 бал.

* - кількість дипломів 1, 2, 3-й ступеня на республіканському етапі за 2013/2014 навчальний рік;

** - середній бал серед тих, хто складав ЦТ в Барановичах в 2014 році.

Автор: Ольга ШИРОКОСТУП

By «Який навчальний заклад серед перерахованих ви вважаєте найкращим?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online